גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הניסיון הקלוש של רומן אברמוביץ' להציל את אוקראינה, את המוניטין שלו ואת ההון שלו

סיכוייו של המיליארדר לתווך בהסכם שלום בין רוסיה לאוקראינה יורדים, בעוד שהלחץ על הנכסים שלו בעולם גובר

רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

לרומן אברמוביץ' תיכף נגמר הכביש. במשך כמעט שנה, האוליגרך הרוסי לקח על עצמו ניסיון, כמעט חסר סיכוי, לעצור את המלחמה באוקראינה, להציל את המוניטין שלו במערב ולהציל את הונו השווה לכ־15 מיליארד דולר.

פקידים מערביים קיוו שאברמוביץ' יהיה מסוגל לסלול את הדרך לשיחות בעלות משמעות עם הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין, אתו יש לו קשרים קרובים - אפילו לאחר שהטילו סנקציות על רוב ההון שלו.

ההפתעה של שוק הגידור: למה החזיר מנהל הקרן את הכסף למשקיעים?
הרודן שהבטיח את "עליית המזרח" נתקע בסופה פוליטית, כלכלית ובריאותית | פרשנות

אבל כשקץ הלחימה לא נראה באופק, פקידים אוקראיניים, אמריקאים ואירופאיים אמרו שצמצמו את הציפיות שלהם לכך שאברמוביץ' יוכל לשחק תפקיד מפתח בתיווך במשא ומתן בזמן המלחמה. לאחר ששיחות השלום שעזר לארגן קרסו באפריל, כעת הוא מתווך עסקאות קטנות יותר על חילופי שבויים והוצאת דגנים מאוקראינה ואמוניה מרוסיה.

בארה"ב, פקידים אמרו שהם מפתחים יחס יותר ויותר אמביוולנטי כלפי אברמוביץ', אך בינתיים לא הלכו בעקבות בריטניה, קנדה ואירופה בהטלת סנקציות עליו, לבקשת אוקראינה.

הממשלה האוקראינית לאחרונה הוסיפה את אברמוביץ' לרשימת סנקציות משלה, אם כי אלה בינתיים תלויות באוויר כל עוד ישנם שבויי מלחמה להחזיר. ישנם פקידים אוקראיניים שהפסיקו באופן זמני את הקשר עם אברמוביץ' אחרי שמחוז קייב האשים חיילים רוסים בביצוע טבח בעיר הכבושה בוצ'ה באביב, כך אמרו אנשים המכירים את המצב.

בדיונים בין רוסיה לאוקראינה, "יכול להיות לו תפקיד אם יהיה צורך להתערב בעניינים מסוימים", אמר מיכאילו פודוליאק, יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. "אבל זה לא תפקיד המתווך שהיה לו בסבב הראשון של תהליך המשא ומתן".

האוליגרכים שסטו מהקו של הקרמלין

אברמוביץ גם צריך להמשיך להוכיח את ערכו עבור פוטין, שנכנס חזק באוליגרכים שסטו מהקו של הקרמלין.

מוסקבה השתמשה במתווכים בדיפלומטיה שלה במשך עשרות שנים. "אבל ערוץ אחורי אינו תמיד מוכר לציבור", אמר תומס גרהם, עמית מכובד במועצה ליחסי חוץ ששימש כיועץ בכיר לענייני רוסיה במועצה לביטחון לאומי של נשיא ארה"ב לשעבר ג'ורג' וו' בוש. "ואברמוביץ' קיבל לאחרונה המון פרסום".

המהפך יוצא הדופן של אברמוביץ' ממיליארדר למתווך מאחורי הקלעים במלחמה נעשה ברור במקרה אחד של חילופי שבויים בספטמבר, כשעזר להעביר 10 אנשים מכוסי ראש, כולל חיילים בריטיים ואמריקאים שנלכדו באוקראינה, למטוס פרטי בשדה תעופה נטוש בדרום רוסיה.

בריטי אחד מדמם חשב שהוא מזהה את הרוסי, שעד השנה אחרונה היה בעלי קבוצת הכדורגל צ'לסי, אחד ממועדוני הכדורגל המוכרים ביותר באנגליה. "'מאיפה אתה, אחי?', שאל אותו" - סיפר שון פינר ששאל את אברמוביץ' לאחר שעלה על המטוס. "לונדון", ענה אברמוביץ'.

אבל אברמוביץ' לא היה בלונדון כבר יותר משנה ומנוע מלנסוע לשם בגלל סנקציות נגדו. בזמן שהרוסי מחכה להזדמנות לתווך שיחות שלום, הלחץ על נכסיו גובר, ותובעים בכמה תחומי שיפוט מנסים ללכוד חלקים מנכסיו על מנת לממן את הבנייה מחדש של אוקראינה.

המרוץ אחרי הנכסים

ג'רסי, האי בתעלה האנגלית, החרים באופן זמני יותר מ־7 מיליארד דולר בנכסים של אברמוביץ', בטענה שהם עלולים לנבוע מעיסוקים מושחתים של הקרמלין מהתקופה שבה אברמוביץ' עשה את הונו בתעשיית הנפט לפני שלושה עשורים. תחום השיפוט הזה, שלא האשים אותו באופן רשמי בפשע כלשהו, היה רוצה להשתמש בנכסים כדי לעזור לבנות מחדש את אוקראינה, כך אמר פקיד בכיר המכיר את העניין. דובר של משרד המשפטים של ג'רזי סירב להגיב.

הממשלה הקנדית משתמשת בחוק חדש על מנת לנסות לתפוס 26 מיליארד דולר שהיא טוענת שקשורים לאברמוביץ'. פקידים אמרו שהכספים האלה, אם ישוחזרו, יינתנו לאוקראינה.

מועדון הכדורגל שהיה שייך לו בעבר, צ'לסי, נמכר לקבוצה בהובלת טוד ביילי, בעלים משותפים בדודג'רס, בתנאי שכ־3 מיליארד דולר מסכום הרכישה יועברו לסיוע לקורבנות המלחמה באוקראינה. הכסף כיום נמצא בחשבון בנק מוקפא המחכה לאור ירוק מהרשויות בבריטניה להימסר.

בשנה שעברה הרשויות בארה"ב פעלו לתפיסת שניים ממטוסיו של אברמוביץ', וטענו כי הם הפרו סנקציות כלליות האוסרות על טיסות לרוסיה. אברמוביץ' שכר עורכי דין בארה"ב לאחר התפיסה. עורכי הדין אמרו שהטיסות נעשו במטרה להקל על הקמת מסדרונות הומניטריים באוקראינה.

"כשחלף הזמן בו מישהו יכול להיות יעיל, מגיע זמן לסנקציות נגדו", אמר ג'ים ואסרסטרום, דיפלומט אמריקאי לשעבר שעבד על נושאים הקשורים למלחמה בשחיתות. "זה לא כרטיס מעבר חופשי לכל החיים".

אין אף אוליגרך רוסי אחר שהעז להיכנס באופן כל כך פומבי לסכסוך. כמה טייקונים אחרים אמרו שמעטים היתרונות בפעילות מסוג זה. אנשים פרטיים לעתים רחוקות מצליחים לנהל משא ומתן פרטי ליציאה מהסנקציות, אמר דיוויד לורלו, עורך דין במשרד קובינגטון וברלינג מלונדון.

"האם זה מספיק להיות מעורב בסיוע לשחרר שבויי מלחמה? רגולטורים אירופאיים אולי ואולי לא יראו זאת כמספיק", אמר לורלו.

עדיין מקובל על שני הצדדים

למרות היעדר התקדמות מצד אברמוביץ' בתיווך הסכם שלום, אין לאף רוסי אחר או דיפלומט מהאו"ם רקורד שמתקרב לכמות הדיפלומטיה מאחורי הקלעים שאמרמוביץ' היה מעורב בה במלחמה. פקידים אוקראיניים אמרו לאחרונה שהם עובדים על נוסחת שלום חדשה שהם מקווים להציג בפברואר. אברמוביץ' נותר מתווך המקובל על פוטין וכן על אוקראינה ובנות בריתה, כך אמרו אנשים המקורבים לקרמלין.

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שאברמוביץ' מעולם לא שימש כנציג רשמי של הנשיא הרוסי.

חייו של מתווך בימי מלחמה אינם זוהרים כמו חיי חוג הסילון שאברמוביץ' הותיר מאחור. אנשים הקרובים לאברמוביץ' אומרים שהוא מתמקד כמעט רק בנושאים הקשורים למלחמה, ומותיר את רוב המאבקים המשפטיים שלו לקבוצה של יועצים שהוא סומך עליהם.

הוא מחלק את זמנו בין עיר החוף הרוסית סוצ'י, איסטנבול ותל אביב. היאכטות המפוארות שלו, שפעם שייטו באיים הקריביים, כיום עוגנות במים טורקיים עם צוותים מצומצמים, הרחק מהתפיסות מהן סבלו אוליגרכים רוסים אחרים בנמלי הים התיכון.

אברמוביץ' נפגש עם פוטין באופן אישי, ושוחח בטלפון כמה פעמים עם הנשיא הרוסי מאז תחילת המלחמה, כך אמרו אנשים המקורבים למיליארדר ולקרמלין. כמו כן היה לו ערוץ ישיר לאנטון ואינו, מנהל הסגל של פוטין. אברמוביץ' מעביר את נקודת המבט האוקראינית היישר לפוטין, על פי האנשים, ואז מעביר את דעות הקרמלין ישירות לקייב. הוא עוזר בחילופי שבויים מצומצמים כל כמה שבועות.

אובססיה להציל חיים באוקראינה

המוטיבציה של אברמוביץ' לעתים קרובות מוטלת בספק בקרב פקידים מערביים הרואים אותה כניסיון גלוי לנסות להסיר את הסנקציות. אנשים המקורבים אליו אמרו שיש לו אובססיה להציל חיים ולשפר את התנאים באוקראינה. הוא פנה במידה דומה של להיטות לפרויקטים הומניטריים אחרים והצליח לגזור מכך דיבידנדים פוליטיים.

הוא תרם כחצי מיליארד דולר לעמותות יהודיות ולאנדרטות לזכר השואה. הוא פמפם מיליונים לשיקום צ'וקוטקה, אזור נידח בצפון המרוחק של רוסיה שבו כיהן כמושל שמונה שנים, וזה גרם לפריחה בילודה שם.

כתוצאה ממאמציו, הוא נהנה בישראל מתמיכה פוליטית חזקה, ויש לו אזרחות ישראלית. עבודתו בצ'וקוטקה עזרה לו לשמור על קשרים טובים עם פוטין.

אברמוביץ' נקט צעדים להגנה על חלק מנכסיו בתחילת המלחמה. לפני הפלישה, קרנות נאמנות בשליטתו שהכילו מיליארדי דולרים בנכסים נרשמו על שמות ילדיו, כך כתוב במסמכים שהגיש משרד המשפטים של ארה"ב וכך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

ביום הפלישה, העביר את השליטה בחברת החזקות, נורמה השקעות הרשומה באיי הבתולה הבריטיים, לשותף עסקי, ובכך הוציא באופן זמני את החברה מהישג ידן של הקפאות הנכסים, כפי שדיווח הוול סטריט ג'ורנל בעבר.

הוא גם ניסה להיפטר מנכסים בלונדון ומהשקעות בחשבונות בקרנות גידור אמריקאיות. פקידים אמריקאיים הביעו ספק ביכולת להקפיא הרבה מהונו של אברמוביץ' אפילו אם יטילו עליו סנקציות, מכיוון שמעט ממנו נמצא כעת בבעלות ישירה שלו.

משרד האוצר האמריקאי, הסוכנות הממשלתית האחראית על יישום סנקציות פיננסיות, סירב להגיב.

עבודתו של אברמוביץ' כמתווך במשא ומתן החלה בשיחת טלפון מאוחרת ממכר שלו, יוצר הסרטים אלכסנדר רודניאנסקי, שבנו הוא יועץ לנשיא האוקראיני, כך דיווח בעבר הג'ורנל. רודניאנסקי אמר שהאוקראינים נזקקו למישהו שיעביר אמיתות לא מיופות לפוטין ואולי בכך יגרום לו להפסיק את הלחימה.

אברמוביץ' הסכים לנסות, והציג לקרמלין את תוכניתו לשמש כמתווך.

כשהחל לגבור הזעם הפוליטי והציבורי לגבי המלחמה, הסכים אברמוביץ' למכור את צ'לסי, מועדון הכדורגל הנחשב שהיה בבעלותו. עבודתו באוקראינה הייתה מסוכנת. לאחר פגישה בקייב בתחילת מרץ, אברמוביץ' ושני מתווכי משא ומתן אוקראיניים נפגעו במה שנראה כניסיון הרעלה, שגרם לגירוד בעיניים וקילוף של העור. כל השלושה השתקמו מזה.

כמה שבועות אחר כך חזר אברמוביץ' לדרכים בדרכו לקייב לשיחות עם נושאים ונותנים אוקראיניים שהיו אמורים להיפגש עם מקביליהם הרוסים בבוספורוס כדי לדון בצעדים אפשריים לעבר הסכם שלום.

"זה מאוד עוזר", אמר בזמנו דיוויד ארחמיה, האחראי הראשי למו"מ באוקראינה. "אנחנו מקבלים דעות לא רשמיות על הדברים החשובים לרוסיה". אחר כך, השיחות קרסו.

מאז, אברמוביץ' נשאר ממוקד בדיפלומטיה אבל העביר את העדיפויות שלו מהסכם שלום כללי, שנראה כיותר ויותר קשה להשגה, למטרות מצומצמות יותר, כך אמרו אנשים המקורבים אליו. הוא עבד כערוץ אחורי בין הצדדים בזמן שיחות על הסכם בתיווך האו"ם שאפשר את ייצוא התוצרת החקלאית של אוקראינה דרך הים השחור בעיצומה של מלחמה.

ביולי, צולם לצד פקידים בכירים בטקס החתימה על ההסכם באיסטנבול. פקידים מהאו"ם קיבלו עצה לעבור דרך אברמוביץ' כדי להשיג את ההסכם, כך אמר מרטין גריפית'ס, מנהל הסיוע הומניטרי של האו"ם, שהיה חלק מהשיחות להשגתו. "בזמנים של מגע, הוא תמיד עזר", כתב גריפית'ס בדואר אלקטרוני.

נלחם משפטית בסנקציות נגדו

בינתיים אברמוביץ', שיש לו גם אזרחות פורטוגלית, תובע את האיחוד האירופי על הסנקציות נגדו בבית הדין האירופי לצדק. הוא טוען שסנקציות מפרות את זכויותיו כאזרח של האיחוד האירופי.

בנובמבר זכה בניצחון משפטי נדיר כשבית משפט באי ג'רזי הורה למשטרה המקומית להתנצל ולשלם סכום בדמי נזיקין שלא פורסם, לאחר שפסק שהמשטרה השיגה צווים לחיפוש בנכסים הקשורים לאברמוביץ' מוקדם יותר אותה שנה באופן לא חוקי. הרשויות בג'רזי אמרו שהחקירה נגד אברמוביץ' נמשכת.

למרות החקירות באירופה, נורמה השקעות, חברת ההחזקות שפעם הייתה קשורה לאברמוביץ', הצליחה להעביר כספים דרך המערכות הפיננסיות של ארה"ב ושל ישראל. באפריל, לאחר הסנקציות של בריטניה ושל האיחוד האירופי, נורמה מכרה חלק בשווי מיליוני דולרים רבים בחברת פיתוח אפליקציות ישראלית לחברה האמריקאית Zedge, כך ניתן ללמוד מהדיווחים התאגידיים ומהמנכ"ל של Zedge. סעיף לא שגרתי במסמכי המכירה מצהיר שאף אחד מבעלי המניות המוכרים אינו נתון לסנקציות אמריקאיות.

באוגוסט, נפגש אברמוביץ' עם נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן כדי לעזור בחילופי השבויים הגדולים ביותר במלחמה. המטרה הייתה לעזור להחליף בין 200 שבויים אוקראיניים ל־55 שבויים רוסים ופוליטיקאים אוקראיניים פרו־רוסים. כמו כן נכללו בעסקה קבוצה של בעלי אזרחויות אמריקאיות ובריטיות שנלכדו במהלך הלחימה.

חודש אחר כך, היה אברמוביץ' ברוסטוב על הדון ברוסיה כדי לוודא באופן אישי שלא יהיו בעיות שצצות ברגע האחרון בחילופי השבויים. פקידים סעודיים שהיו מעורבים בנושא לא מדברים רוסית ואין להם כמעט ניסיון במצבים כאלה, כך אמר אדם המכיר את הנושא. כשעמד בטרמינל בשדה התעופה, אמר האסיר הבריטי פינר לשבוי בריטי אחר שהוא מזהה את אברמוביץ' מסתובב בשקט ברחבי הטרמינל הריק.

השבוי השני, נזכר פינר, אמר לו לא להיות מגוחך: "מה אמור לעשות פה אברמוביץ'?"

ג'ארד מלסין, וויוויאן סלאמה ואוואן גרשקוביץ השתתפו בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

ההשקעה החדשה של לאומי פרטנרס

לאומי פרטנרס ממשיכה בגל ההשקעות: רוכשת 17% מחברת הנדל"ן אבני דרך לפי שווי של 460 מיליון שקל אחרי הכסף

למה הסוללה נגמרת מהר אחרי עדכון האייפון? / אילוסטרציה: Shutterstock

עדכנתם גרסה באייפון, והסוללה מתרוקנת? זו הסיבה

כבר זמן רב שמשתמשים מדווחים על ירידה זמנית בחיי הסוללה לאחר התקנת עדכוני מערכת באייפונים של אפל ● התלונות מלוות בתיאוריות המאשימות את אפל בניסיון לעידוד מכירות, אך בחברה מסבירים: מדובר בתהליך תקין שצפוי להתאזן בתוך ימים

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

עם 36 שעות טיסה: המל"ט הישראלי שנקנה למטרה מפתיעה

סינגפור הציגה בסלון האווירי שקיימה מערכות מתוצרת אלביט שתשמש למניעת דיג בלתי חוקי ● טורקיה מרחיבה את פעילותה במזרח התיכון עם הקמת מספנות בערב הסעודית ● וגם: רוסיה נהנית מהביקושים הגדולים בעולם למוצרים ביטחוניים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מטוס קרב עם מערכת SPICE של רפאל / צילום: רפאל

נחשף: ישראל מוכרת להודו נשק ב-8.6 מיליארד דולר

ניו דלהי מרחיבה את שיתוף הפעולה הצבאי עם ישראל בעסקת ענק הכוללת חימושים מדויקים, טילים לטווח ארוך ומערכות תקיפה אוטונומיות ● הודו מבססת את מעמדה כלקוחה הביטחונית המרכזית של התעשיות הישראליות וזאת על רקע המרוץ האזורי

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ביהמ"ש הכריע: מתי חוב ארנונה בן 15 שנה מתיישן?

בית המשפט קבע: חוב ארנונה ישן לא נמחק אם נעשו ניסיונות גבייה ● אשת קבלן שקרס תחויב בהחזר הלוואות של 2.3 מיליון שקל בשל שיתוף בחובות ● וביטול חבילת נופש יום אחרי הרכישה בקבוצת וואטסאפ הוכר כ"עסקה מרחוק" המזכה בהחזר חלקי ● 3 פסקי דין בשבוע

מנכ''ל אמזון, אנדי ג'סי / צילום: Reuters

רצף הירידות הארוך מזה 20 שנה: מה עובר על מניית אמזון?

מניית אמזון רשמה ירידות בתשעת הימים האחרונים של המסחר, ואיבדה מערכה כ-18% ● בזמן שהמשקיעים חוששים שההשקעות הקרובות של אמזון ישחקו את תזרים המזומנים, אך בחברה מנסים להרגיע: "הלקוחות ייצרכו יותר טכנולוגיית מחשוב ותשתית מאי־פעם"

לן בלווטניק ואסף רפפורט / צילום: טים בישופ, עומר הכהן

האי הקריבי וההערכות שהתבדו: פרטים חדשים על המו"מ בין אסף רפפורט ולן בלווטניק

העיתון הבריטי פייננשל טיימס חשף כי אסף רפפורט נפגש עם בעלי רשת 13 לן בלווטניק מספר פעמים במטרה לנסות ולקדם את הצעת הרכישה שהוביל ● המחלוקת הייתה סביב הצורך בהזרמת כספים מידיית, דבר שהוביל לבסוף לבחירה בהצעה של פטריק דרהי

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי דירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025 שהפכו את הקערה, והורו על עליות גדולות, שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, במקביל, מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

משרדי וואוי ישראל / צילום: איל יצהר

החברה הסינית שסוגרת את חטיבת הענן בישראל - 60 איש יפוטרו

חברת Huawei, שפועלת בארץ באמצעות מרכז הפיתוח טוגה נטוורקס, מודיעה על סגירת פעילות הענן ופיטורי כ־60 עובדים, זאת לאחר שבסוף 2023 סגרה גם את פעילות האחסון וצמצמה עשרות משרות בעקבות המלחמה

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

חמישית מחסכונות הציבור חשופים לנפילת המט"ח. אבל המומחים לא נבהלים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: don-monteaux-photography

בדרך לעסקת ענק בצים: אלה הזוכות במכרז

הפג לויד הגרמנית חברה לקרן פימי, והשתיים הגישו את ההצעה שזכתה במכרז ● ההצעה של הפג לויד נחשפה לראשונה בגלובס ● העסקה הייחודית תפצל את הפעילות של חברת הספנות לישראלית וזרה ● לחברה הגרמנית יש בעלים מקטאר וערב הסעודית ● צים תימחק מהמסחר בניו יורק באמצעות מיזוג משולש הופכי ● עובדי צים הופתעו מהעסקה ועשויים לפתוח בצעדי מחאה