גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכפתור של רמי לוי, הקנייה השכונתית והבנק שמפתיע: מיפוי הצרכנות החרדית

המחיר וסוג הכשרות הם הפרמטרים החשובים ביותר, אך גם המיקומים משפיעים על ההעדפות - כך עולה ממדד חדש העוסק בהרגלי הצריכה של החברה החרדית ● קופת-החולים הפופולרית ביותר היא מאוחדת, ואילו בתחום מוצרי החלב תנובה רושמת הובלה

סניף של ''יש חסד'' בבני ברק / צילום: תמר מצפי
סניף של ''יש חסד'' בבני ברק / צילום: תמר מצפי

אחת לשבוע מתמלאות חצרות בתי ספר בערים החרדיות בארגזי קרטון גדולים. בתוך הארגזים הללו נמצאים מוצרים במארזים גדולים, שהוזמנו כמה ימים קודם לכן באמצעות הטלפון או הדואר. "הצרכן החרדי מגיע, מקבל את דף ההזמנה שלו ומלקט את המוצרים בעצמו. אי-אפשר להסתובב ולבחור דברים אחרים - מי שלא הזמין, לא יכול לקחת. לרוב גברים מגיעים בשעות מסוימות, ונשים בשעות אחרות", מספר דודי דרור, מנכ"ל חברת הסקרים אסקריא. 

משרד החקלאות בוחן: הוצאת מוצרי חלב וביצים מפיקוח מחירים 
"שעת חירום לתקשורת החופשית": מאות עיתונאים מחו נגד סגירת תאגיד השידור "כאן" 

מדובר בערוץ שנקרא "מכירה שכונתית" ויכול להתקיים גם בחניון בית כנסת או חצר ישיבה. מאחר שהוא אינו מתרחש במקום מסודר, ואין עלויות החזקה של סניף ועובדים, המוצרים זולים משמעותית.

כחמישית מהחברה החרדית נוהגים לקנות בערוץ זה, כפי שעולה ממדד INDOX העוקב אחר דפוסי צריכת המדיה וההרגלים הצרכניים של החברה החרדית, בהובלת דודי דרור ונתי יעקובי, מנכ"ל שופ אנליטיקס.

דודי דרור, מנכ''ל חברת הסקרים אסקריא / צילום: אלמוג גבאי

המדד מאפשר לחברות ולמשווקים לבצע סגמנטציה של קהלי היעד ולבצע אופטימיזציה של תקציב המדיה בפרסום המגזרי. המדד נערך אחת לשנה, בחודשי הקיץ, באמצעות סקר טלפוני של אלף משיבים מהחברה החרדית (מדגם מייצג) - ופרק הצרכנות שבו מתפרסם כאן לראשונה.

החולשה של שופרסל

לפי דרור ויעקובי, אומנם קיים שוני בין החסידויות, הזרמים והפלגים השונים, אך בעולם המזון, רב המשותף על המפריד. מהסקר עולה כי רוב החברה החרדית מעדיפה לבצע את הקניות לבית באופן פיזי, וכל משק בית עורך קניות במספר רשתות, בהתאם לצרכיו ולאפשרויות החיסכון בהוצאות. 85% עורכים קניות בסופרמרקט, 37% במכולת השכונתית, 12% אצל הירקן, ו-7% בקיוסקים או בחנויות נוחות.

 

הרשת הפופולרית ביותר היא "יש חסד", עם 51%, ולזה יש להוסיף את הסניפים השכונתיים של "יש בשכונה" עם 7%, כך שמדובר בשחקנית משמעותית למדי. בפער גדול מאחוריה, עם 43%, נמצאת רשת אושר עד. במקום השלישי רמי לוי עם 21%.

הרשתות הפופולריות בחברה הכללית רושמות כאן נתחי שוק קטנים יותר - הפער המשמעותי ביותר נוגע לשופרסל, שנתח השוק שלה עומד על 5% בלבד. ההסבר לפערים טמון במיקומים ובכללי הכשרות והצניעות.

באופן מעניין, רשת "יש חסד" חלשה דווקא בירושלים, שבה מתגוררים כמעט 26% מהחברה החרדית. רק 20.5% עורכים את קניותיהם ברשת זו בעיר הבירה, לעומת 78% בבית שמש, 74% בבני ברק ו-98% במודיעין עילית. ההסבר לכך יכול להיות במיקומי הסניפים, ובעובדה שרשת רמי לוי נמצאת במיקומים טובים יותר.

 

עוד עולה מהסקר כי יותר גברים קונים באושר עד, וכי ליטאים וחסידים קונים ב"יש חסד" יותר מאשר ספרדים. "'יש חסד' יודעת להיכנס לתוך השכונות ולהתמקם במקומות הנכונים. היא לא נתפסת כזולה ביותר, אבל יש לה את קהל הלקוחות הגדול ביותר", אומר דרור. "אם רשת רוצה להתאים עצמה לחברה החרדית, היא צריכה לדייק את הפרסום, את סביבת הקנייה ואת המוצרים".

הסקר בחן גם את מותגי החלב האהובים ביותר בחברה החרדית. מהנתונים עולה כי 92% רוכשים מוצרי תנובה, 68% מוצרי טרה (שמועדפים באוכלוסיות השמרניות יותר), 21% בלבד לשטראוס, 12% יטבתה, 8% מחלבות גד, ו-6% משק צוריאל.

הוואקום באונליין

נוכחות החברה החרדית ברכישות האונליין לבית נמוכה למדי - רק 7% מזמינים באמצעות האינטרנט מוצרי מזון וצריכה. הרשת הפופולרית ביותר היא רמי לוי אונליין (52% מבין המזמינים). במקום השני, בפער משמעותי, נמצאת שופרסל אונליין עם 20%, אקספרס למהדרין עם 14%, 5 דקות עם 13%, שוק העיר עם 8%, חסד למהדרין עם 5% ו-ויקטורי וביתן אונליין עם 2%.

נתי יעקובי, מנכ''ל שופ אנליטיקס / צילום: תמר מצפי

למה דווקא האתר של רמי לוי חולש על יותר ממחצית ההזמנות? בזכות כפתור "מהדרין", שממוקם במקום בולט למעלה, ושפותח את הצרכן לעולם של כשרויות שמאפשרות לו להרגיש בטוח בעריכת הקניות שלו.

עם זאת, לדברי דרור, יש ירידה כוללת במספר המזמינים אונליין. "מאז ש'ישיר למהדרין', האתר של שופרסל שהיה מותאם לחברה החרדית, ירד מהאוויר, יש ירידה משמעותית בהזמנות האונליין - רשתות אחרות לא ממש לקחו את הוואקום שהוא השאיר אחריו".

"גם סופר אונליין צריך להתאים את עצמו לחברה החרדית, ואם הוא לא יודע לעשות זאת בצורה טובה, פשוט לא ייכנסו אליו. כשחרדי נכנס לאתר, הוא לא רוצה שיקפצו לו תמונות של פרזנטריות או פרסומות לטלוויזיות".

מכבי חזקה בבני ברק

לפי נתוני מדד INDOX, כ-33% מהחברה החרדית מבוטחים בקופת-החולים מאוחדת. כללית ומכבי אוחזות בנתח של 26% כל אחת, ובלאומית מבוטחים 14%. "הקופות שיודעות להבין היטב את הצרכים של המגזר ינצחו", מסביר דרור. "למשל, באזורים של משפחות צעירות צריך להציע רפואת נשים וילדים, שירותי הריון ולידה, רפואת שיניים לילדים וכו'. יש גם פרמטרים ייחודיים לחברה החרדית, כמו קלינאית תקשורת דוברת אידיש.

"לעתים התפיסה של קופה כחילונית משדרת שהיא יותר מקצועית. מצד שני, לא נכון להציע שירותים מתקדמים בדיגיטל, כי גם מי שנגיש למובייל באינטרנט לא תמיד יודע איך להשתמש בזה".

למרות שקיימים בנקים המותאמים לחברה החרדית, כמו פאגי ומרכנתיל דיסקונט, בנק הפועלים מוביל במקום הראשון. "מאחר שהפועלים גדול יותר מכולם, הוא תמיד ייקח את המקום הראשון, אך לעתים רמת השמרנות של הזרמים משפיעה", אומר דרור. "בזרם החסידי, פאגי ומרכנתיל נמצאים במקום הראשון. צריך לזכור שהחברה החרדית מוטת מחיר, ומצד שני יש חשיבות לנגישות ושירותיות".

קרוב למחצית (49%) מתושבי ביתר עילית מהחברה החרדית מחזיקים חשבון בנק בפועלים. בבית שמש מדובר ב-37%, בירושלים ובבני ברק - 24%. במודיעין עילית ממוקם הבנק במקום השלישי על 12%, כשלפניו בנק פאגי עם 30% ולאומי עם 29.6%.

"אין ספק כי בערים שיש בהן את המבחר - גם 'יש חסד', גם אושר עד וגם רמי לוי, האחוזים הגבוהים יותר קונים באושר עד וברמי לוי, ואחוזים נמוכים יותר קונים ב'יש חסד'", אומר חיים קליגר, מומחה שיווק ופרסום למגזר החרדי. "הפריסה של 'יש חסד' היא הכי גדולה במגזר החרדי, אבל כשיש אופציה, הצרכן בוחר את אושר עד ואת רמי לוי, בגלל חוויית הקנייה.

"הצרכן החרדי אוהב חוויית קנייה ומעריך אותה, ובוחר ללכת לקנות במקום בו היא הרבה יותר נעימה עבורו. בנוסף, המגוון שקיים באושר עד ורמי לוי הוא הרבה יותר גדול מאשר המגוון שיש ב'יש חסד', והצרכן החרדי רוצה לשים את מעותיו במקום שנותן לו אפשרויות בחירה. אני לא אתפלא אם יוכח שסל הקנייה ב'יש חסד' זול יותר, ועדיין הצרכן החרדי יעדיף לשלם קצת יותר. בביתר עילית אין סניף של אושר עד, ועדיין אלה שענו שהם קונים שם מעדיפים לנסוע עד לסניף שבירושלים.

"נתון נוסף הוא ש'יש חסד', שהיא תחת שופרסל, הפסיקו למכור חלק גדול ממוצרי אסם, ועל המדפים המרכזיים קיימים המותג של 'יש', כמו פסטות, אטריות ומגוון מוצרים נוספים. באושר עד וברמי לוי, לעומת זאת, יש הרבה יותר בחירה, והצרכן החרדי לא רוצה שהרשת תקבע לו שהוא חייב לקנות את המותג שלה. הוא יעדיף לשלם יותר בשביל מותג שהוא מחובר אליו. כך שחלק מההעדפה בבחירה היא האפשרות לקנות מגוון רחב יותר של מותגים". 

גם קליגר מסכים שבכל הנוגע לבחירה באיזו רשת לקנות מוצרי צריכה ומזון, באיזו קופת-חולים להיות מבוטחים ובאיזה בנק לבחור, הלוקיישן משחק תפקיד מרכזי. "מאוחדת נתפסת כקופה החרדית ביותר, אבל בדגש על נתפסת. בערים החרדיות הקופות האחרות נותנות פייט לא קטן. בבני ברק מכבי היא הכי חזקה, כי היא מסורתית ועשתה שם עבודה מאוד משמעותית לאורך הרבה שנים, כמו שבירושלים מאוחדת היא החזקה ביותר כבר הרבה מאוד שנים.

"בערים החרדיות כמו אלעד, ביתר עילית, מודיעין עילית ובית שמש, היתרון של מאוחדת הוא לא ברור כמו בירושלים. מה שחשוב לצרכן זה גם בעולמות הבריאות שהוא לא מתפשר ודורש מה שמגיע לו. לפריסת המרפאות יש הרבה משמעות, כמו גם לשירותים שיש בתוך המרפאות ולמוקדי הלילה והשבת ומגוון הרופאים. הקופות מתחרות בצורה מאוד קשה ואגרסיבית על הצרכן החרדי, וכל אחת מנסה להביא את המיטב שהיא יכולה.

"גם לנגישות יש תפקיד. אם רופא מפנה מישהו לבדיקה שאינה זמינה במרכז לידו, אלא הוא נאלץ לנסוע לעיר אחרת, הורדנו 30%-40% מהאנשים שיעשו את זה. אם הרופא היה אומר לו לרדת קומה למטה כדי לבצע את הבדיקה, הוא היה עושה אותה. הקופות כן מנסות להנגיש ולתת את השירותים המתאימים למגזר החרדי, כמו רפואת נשים למשל, שבהרבה מקומות נמצאת ביחידה נפרדת, כך שללוקיישן יש משמעות גדולה".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות