גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאסק שינה את טוויטר, וזה משפיע על המחקר המדעי

הרשת החברתית שינתה את האופן שבו חוקרים עושים מדע ומפיצים אותו, אבל עם כניסתו של אילון מאסק לזירה, רבים מהם נוטשים את הפלטפורמה ● ירידה בחשיפה ועד טשטוש הגבולות בין מדע אמיתי לפייק - כך השתבשו חייהם של המדענים בטוויטר ● ברשת מסטודון מציעים להם חלופה, אבל בינתיים היא עוד לא תפסה אחיזה

אילון מאסק / צילום: Reuters, DADO RUVIC
אילון מאסק / צילום: Reuters, DADO RUVIC

כשאילון מאסק נכנס, אוחז בכיור, למשרדים של חברת טוויטר ביום הראשון אחרי שרכש את הרשת החברתית, חייהם של שני מגזרי תעסוקה השתנו במיוחד: עיתונאים ומדענים.

זה האיש עם העבודה הכי גרועה באמריקה, והוא נהנה מכל רגע 
חולמים לגדל כדורגלן צמרת כמו אוסקר גלוך? זה יעלה לכם, והרבה 

טוויטר חשובה למדענים והמדענים חשובים לרשת. בשיאה של מגפת הקורונה כתבנו כיצד זירת המחקר עברה לרשת החברתית ("הווירוס שהעביר את המחקר לטוויטר: כך משנה הקורונה את האופן שבו עושים מדע"). אמנם רק כחצי מיליון מתוך כ־450 מיליון משתמשים הם מדענים המועסקים על ידי מוסדות מדעיים רשמיים וציוציהם עוסקים במדע, כפי שעלה ממחקר של ד"ר רודריגו קוסטס מאוניברסיטת לידן שבהולנד, מאוגוסט האחרון, אך הערך המוסף שלהם לרשת הוא משמעותי.

כ־13% מהחוקרים משתמשים ברשת באופן קבוע, אם כי לא כולם מצייצים. חלקם משתמשים ברשת כדי להגיע למידע מדעי במהירות וכדי ליצור קשרים ושיחות עם חוקרים אחרים. כ־40% מהמאמרים המתפרסמים בכתבי עת מדעיים זוכים גם לקישור בטוויטר. זו הרשת המועדפת על מדענים בפער עצום. אבל כעת הם בדילמה.

מאסק, שרכש את טוויטר ב־44 מיליארד דולר, כבר הספיק לצייץ נגד מדענים כמו האימונולוג פרופ' אנתוני פאוצ'י, להחזיר לרשת חוקרים שנחשבים מתנגדי חיסונים ומפיצי מידע כוזב בנושא ולאמץ מדיניות מכילה יותר ביחס למכחישי משבר האקלים, כך לפחות לפי כתבה באתר חדשות האנרגיה E&E.

"כיכר השוק של המדענים"

"לטוויטר תמיד היה המון כוח על המשתמשים שלה, אבל עכשיו התחושה היא שהכוח ממש בידיים של אדם אחד, וזה אדם שידוע ב'שליפות'. ו'שליפות' הן 'אנטי מדע'", אומר פרופ' עדו רול, מהפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון.

מדענים רבים כבר הודיעו שיעברו לרשת המתחרה מסטודון, במקביל או בנוסף לטוויטר. כמה כוכבי טוויטר, החליטו לוותר על הפלטפורמה לגמרי, ביניהם פרופ' וינס נייט, מומחה לתורת התורים מאוניברסיטת קרדיף וקרל ברגסטורם, ביולוג אבולוציוני מאוניברסיטת וושינגטון.

בשבועות האחרונים הסערה שכחה קצת, לאחר שמאסק החל להאט את קצב השינויים, אולם השאלות על המשך דרכם של המדענים בפלטפורמה הזאת עדיין קיימות.

"טוויטר היא כיכר השוק שלנו, המדענים", אומר רול. "הרשת בנויה כך שהיא מאפשרת לנו גם לשדר את המידע שברשותנו לקהל רחב ומהר, וגם ללמוד מהר. בעוד שבפייסבוק צריך לאשר חברים ולהתקבל על ידם כדי ליצור את הרשת, בטוויטר אפשר להתגלות על ידי רבים במסגרת דיון בנושא מסוים, וקל מאוד למצוא מידע על נושא שמעניין אותך".

 

למרות התפיסה של טוויטר כזירת התגוששות, בתחום המדעי הדיון הוא יחסית ענייני, אומר רול. "לא הרבה טרולים הגיעו אליי בטוויטר, לעומת פייסבוק, יוטיוב או טוקבקים לכתבה עיתונאית. הקהילה המקצועית שלי נמצאת שם, ולכן התגובות הן ברמה גבוהה". רול מוסיף שזו הרשת היחידה שבה הוא מצליח לגייס את "חוכמת ההמונים" של התחום המדעי שלו. "למשל כשרציתי להגדיר מושג מדעי, פתחתי דיון בטוויטר, והקהילה הציעה הגדרות אפשריות".

מדוע טוויטר הכי התאימה לדיון הזה?
"רשת העוקבים שלי כוללת הרבה מדענים בתחומי. האלגוריתם של טוויטר עשה את שלו והציף את הדיון לעוקבים של אותם מדענים ולאנשים אחרים שהתעניינו בנושא בעבר, וכך ניתן היה ליצור במהירות קהילה אד הוק לדיון באותו הנושא".

ערוץ שעוקף את שומרי הסף באקדמיה

ד"ר דניאל קווינטנה מבית הספר לפסיכולוגיה באוניברסיטת אוסלו, שכתב בעבר ספר הדרכה למדענים כיצד להשתמש בטוויטר, מסכים עם הדברים הללו ומוסיף: "האקדמיה היא עולם מלא בשומרי סף. המדענים שכבר נחשבים חשובים הם גם אלה שבידיהם הכוח להחליט את מי לקדם ואת מי להשאיר מאחור. לכן הכוח הולך ונאגר בקבוצות מסוימות, כמו התעשרות של העשירים ממילא.

"הקבוצות המודרות הן גם מדענים עם דעות חדשות, שאינן מוצאות חן בעיני הגווארדיה המדעית הקיימת, אבל גם מגזרים יותר שוליים. לדוגמה, מדענים ממדינות בצפון כדור הארץ מקבלים היסטורית הרבה יותר הזדמנויות מאלה שבדרום הכדור".

לדברי קווינטנה, טוויטר היא ערוץ עוקף לשומרי הסף הללו. "נכון, גם בטוויטר רשתות קשרים קלאסיות לא מזיקות. ונכון שגם בטוויטר נשים ואנשים א־בינריים עלולים לקבל יחס מפלה, אבל אפשר לפרוץ לתודעה עם מחקר עשוי היטב שלא הצליח להיכנס לכתבי העת הכי מובילים, ואפשר לגלות שם מחקרים חדשים. אני בטוח שלולא טוויטר, גם הקריירה שלי הייתה נראית אחרת לגמרי".

זאת ועוד, הוא אומר, טוויטר היא הבמה היחידה בעולם שמשלבת בשיח גם מדענים המשוחחים בינם לבין עצמם באופן פתוח יחסית וגם את הציבור. "זו הפעם הראשונה שבה אנשים 'רגילים' מקבלים גישה לדיונים בין מדענים באיכות גבוהה".

רול מתייחס גם הוא לסוגיית שומרי הסף של האקדמיה. "כתבי העת האקדמיים היו בעבר הדרך היחידה להפיץ את המחקר שלנו. בעבור השירות הזה של ביקורת, בחירה, הדפסה והפצה של המאמרים, המו"לים לקחו כסף וזה היה דיל הוגן. אבל היום יש דרכים אחרות להפיץ מידע. במצב כזה, העובדה שהחברות הללו שולטות בידע באופן מוחלט, זה נורא ואיום".

רול מספר על חוקר מהרווארד בשם אארון שוורץ שנהג להדליף מאמרים מדעיים בכמויות אדירות, מתוך מחאה על השליטה של המו"לים של כתבי העת בידע. הוא נעצר ב־2011, והתאבד ב־2013.

"אבל טוויטר", אומר רול, "היא בעצם דרך חוקית לערער מעט על השליטה של המו"לים הללו. לכותב המאמר, המדען, יש זכות חוקית לשלוח לי באופן ישיר את המאמר שהוא כתב ולי יש זכות לאתר את החוקר ולבקש את המאמר ממנו". כך מדענים יכולים להעביר את המידע, גם לחוקרים צעירים ממדינות חלשות שאין להם ולמוסדות האקדמיים שלהם יכולת לשלם למו"לים.

"חשוב לזכור שטוויטר היא לא המנגנון שעושה את המדע - ביקורת עמיתים עושה את המדע - אלא רק את ערוץ הפצה אלטרנטיבי שלו".

הווי הכחול ששיבש את החשיפה של החוקרים

מאסק רכש את טוויטר על רקע דעיכה שממילא החלה להתרחש בסוגי תוכן מסוימים. לפי תחקיר של סוכנות רויטרס מאוקטובר האחרון, משתמשים רבים מתחום האופנה וידוענים עברו לאינסטגרם ולטיקטוק, וכך גם אנשי ספורט וחלק מהפוליטיקאים. אבל דווקא המדענים היו קבוצה שהלכה וגדלה בטוויטר בשנים האחרונות.

עכשיו שינויי הבעלות מעוררים דאגה אצל חלקם. "מדענים ששוחחתי איתם מדווחים שהחשיפה שלהם בטוויטר ירדה מאז שינוי הבעלות, ואנחנו לא בטוחים מדוע", אומר קווינטנה. "אולי זה מהלך מכוון אך נסתר של ההנהלה החדשה, ואולי זה קרה בגלל בעיות באלגוריתם שנוצרו ולא תוקנו אחרי הפיטורים הנרחבים בחברה".

ייתכן, הוא מוסיף, שהירידה קשורה לסוגיית ה"וי הכחול" - אותו תו איכות שהעיד שהמצייץ הוא אכן מי שהוא טוען שהוא וכעת ניתן לרכישה בכסף. "טוויטר הצהירה שבעלי הווי הכחול והמגיבים להם יקבלו יותר חשיפה, וזה משנה את התמונה. אבל מה שמעניין הוא שמדענים עם וי כחול, גם הם מדווחים שהחשיפה שלהם ירדה".

לדברי רול, "הרעיון שאפשר לרכוש את הווי הכחול חירב מנגנון של בקרת איכות שהיה חשוב מאוד בנושאים שיש להם פן פוליטי, והם רגישים לפייק ניוז. טוויטר הייתה טובה באיתור פייק ניוז והכנסתם לפרופורציה, ופתאום הכסף יכול לאפשר לגורמים מסוימים לעקוף את בקרת האיכות הזאת. האמון, שהוא קריטי לשיח המדעי, נפגע".

למרות זאת, רול לא מאמין שבתקופה הקרובה יחול שינוי משמעותי מבחינת השימוש המדעי בפלטפורמה. "בעבר הייתה תנועה מווטסאפ לטלגרם, בגלל שינוי במדיניות הפרטיות של ווטסאפ, אבל אם אני בטלגרם ולא כל החברים שלי שם, אני לא יכול לעזוב את ווטסאפ, ואז אני צריך להחזיק שתי פלטפורמות לאותה משימה וזה מעיק. אני חושב שזה מה שקרה בינתיים כאן".

לחצרץ במקום לצייץ: הרשת שמציעה חלופה

מדענים רבים שהיו פעילים בטוויטר פתחו חשבונות ברשת מסטודון, שהציגה את עצמה כחלופה. מדובר ברשת שרתים שכל אחד מהם מנוהל על ידי גורם מקצועי אחר, חלקם מנוהלים ללא כוונות רווח וחלקם עם כוונות רווח במימון המונים. הרשת פועלת ללא פרסומות, וללא אלגוריתם. העוקבים, חברי השרת הספציפי שלכם שהיו ברשת כשהעליתם את הפוסט (הנקרא במסטודון "חיצרוץ"), הם מי שיראו אותו. קיימים שרתי מסטודון המיועדים למדענים ויש בהם פעילות מסוימת, אבל בינתיים הם לא הפכו למרכז הכובד של התחום.

"היתרון של מסטודון הוא שאין אדם יחיד שמרכז אצלו את כל המידע", אומר רול. "אין גם אלגוריתם ולכן אין מרכז שליטה, לטוב ולרע. אבל האקשן עדיין לא שם. קשה למצוא את האנשים, גם אלה שעקבתי אחריהם בטוויטר. הייתי מאוד רוצה שזה יצליח, אבל זה עדיין לא שם".

החוויה של קווינטנה טובה יותר. "למסטודון יש פוטנציאל לעשות את ההבדל", הוא אומר. "מספר התגובות שאני מקבל שם הוא לא בהכרח נמוך מזה שבטוויטר, כי אמנם מספר המשתמשים נמוך יותר, אבל גם התחרות על תשומת הלב נמוכה יותר".

בסופו של דבר, הסוגיה העיקרית היא הפקדת חלק ניכר מהחיים החברתיים והמקצועיים של אדם בידי חברה מסחרית, שפועלת בשקיפות נמוכה ויכולה לקבל החלטות שרירותיות. "יש איזשהו צורך ברגולציה", אומר רול. "לצורך הגנה מפני תוכן גרוע, אלגוריתם מפלה, או סגירת הגישה שלך לקניין רוחני שיצרת אבל לא ברור כרגע של מי הוא. מאסק - כדוגמה, כסימפטום של התופעה - בהחלט יכול היום לפגוע אנושות בקריירה של מדען, והוא לא נבחר ציבור והוא לא מדען בעצמו. אין היום שום מנגנון להסדרת הכוח הזה".

קווינטנה רואה את הדברים אחרת: "זה המחיר ששילמנו על כך שקיבלנו את טוויטר בחינם. מסטודון יותר שקופה, אבל אין לה כסף לאלגוריתם, ומישהו צריך לשלם על השרת. כל עוד טוויטר הצליחה לתת שירות, הוא היה הרבה יותר משויף, ויש לזה מחיר.

"רשתות חברתיות תמיד עולות ונופלות, וכל מי שפועל ברשת צריך להביא בחשבון שיום אחד היא תחדל להתקיים, ועליו להגן על המידע ועל הקשרים שלו מבעוד מועד. גם אנשים שהשקיעו את כל חייהם במ ייספייס חוו אותו דבר. טוויטר לא חסינה".

עוד כתבות

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

המחירים משתוללים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האינפלציה בשליטה? בינתיים המחירים משתוללים

בעולם הסטרילי של הפרסומות מתחילים להכיל ● קבוצות השוליים מדברות על ממלכת יהודה וישראל ועל בגידה מבפנים ● והאינפלציה עוד לא מסונכרנת עם המצב בשטח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

תחנת כוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

דליה השיגה מימון לתחנת הכוח אשכול

חברת דליה חברות אנרגיה בע"מ, בשותפות עם חברות נוספות, חתמו על הסכם למימון רכישת תחנת הכוח אשכול בהיקף כולל של כ־9.15 מיליארד שקל לא כולל מע"מ ● רכישת האתר, שממוקם בחלקו הצפוני של אזור התעשייה באשדוד, כוללת את תחנת הכוח הקיימת וגם שטחי נדל"ן עבור מסחר ותעשייה באזור מבוקש בין נמלי אשדוד

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך