גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לנהל עסק משפחתי חדשני בלי לבגוד במורשת המייסדים

חברות שעוברות בירושה מהורים לילדיהם נושאות ד.נ.א ייחודי, שמצד אחד עלול להיות היתרון היחסי הכי חזק שלהן - ומצד שני גם החולשה הכי גדולה ● כדי שעסק כזה ישרוד וישגשג, על בני המשפחה שעומדים בראשו למצוא דרך לכבד את המסורת מבלי לחסום את הדרך לשינוי 3 תובנות לסיכום

הרווארד בגלובס. על ניהול עסק משפחתי ומורשת המייסדים / צילום: Unsplash, paweldotio
הרווארד בגלובס. על ניהול עסק משפחתי ומורשת המייסדים / צילום: Unsplash, paweldotio

 

 

ג'ון מ. האנטסמן, מייסד תאגיד הכימיקלים האנטסמן, הלך לעולמו בשנת 2018. כששאלתי את בנו דיוויד על ההשפעה המתמשכת של אביו על תפקודו כנשיא קרן האנטסמן, הוא אמר: "מאחר שגדלתי בעסק משפחתי, השפעתו של אבי ממשיכה להיות נוכחת תמיד בחיי - בין אם אני מזהה זאת במודע או לא. אני יודע בדיוק מה הוא היה אומר או עושה כמעט בכל מצב עסקי, כי צפיתי בו במשך שנים. חלק ממנו תמיד יהיה איתי, לא רק בעסקים אלא בכל היבטי החיים".

מורשת היא כוח בלתי מוחשי, בלתי נראה, המשפיע על קבלת ההחלטות של הדור הבא בעסק, ובחיים בכלל. כאשר הערכים, הנורמות, הידע והאמונות של הדורות הקודמים מושרשים בדור הנוכחי, נוצרת מורשת, שגם מנהיגי הדור הבא שומרים ומטמיעים. מורשת שהושרשה הופכת לאמונה המנחה את ההתנהגויות של הדור הבא.

 

מחקרים הראו כי למייסדי עסקים, בכירים והורים יש מוטיבציה לבנות ולקיים מורשת על סמך האמונות המוסריות והדתיות, הידע, הנורמות והערכים שעבדו עבורם ושקיבלו מהדורות הקודמים בעצמם. נטייה זו נמצאת יותר בחברות משפחתיות מאשר בחברות לא משפחתיות בגלל תחושת מחויבות מוסרית מוגברת לדורות העבר והעתיד.

פרדוקס המורשת המשפחתית

ישנם כמה מדריכים המסבירים כיצד לבנות מורשת בעסק משפחתי. לדוגמה, במאמר שפורסם בפורבס ב-2020, טוענת סטפני ברנס שכדי לבנות מורשת צריך להיות הכי טוב במה שאתה עושה, לכבד את המורשת הקיימת, להוסיף לה מטרות ולשמר את הרוח התרבותית.

סיפורים, יומנים, תמונות ונכסים משפחתיים כמו אדמות, מפעלים ובתים, כמו גם סמלים משפחתיים וטקסים הם כלים חשובים ליצירת מורשת. מנגנונים אלו יכולים לייצג ולתקשר את האמונות, הנורמות והערכים העמוקים המרכיבים את מורשת העסק המשפחתי. הם יכולים גם למלא תפקידים חשובים בפיתוח מורשת מתמשכת עבור הדור הבא.

אבל האם מורשת תמיד חיובית? הפרדוקס הוא שהוכח כבר שמורשת מובילה לתוצאות חיוביות ושליליות עבור ארגונים ויחידים. מורשת היא נכס לעסק משפחתי כאשר היא משמשת מקור לזהות, השראה והכוונה. מחקר מפורסם משנות ה-80 הצביע על כך שהיא עשויה להיות המקור האמיתי היחיד ליתרון תחרותי בר קיימא לעסק משפחתי. מורשת היא מערך ייחודי שלא ניתן לחקות בצורה מושלמת, יש לה ערך והיא חלק מהד.נ.א של החברה. מתחרים יכולים להעתיק מוצרים ותהליכים, אבל אי אפשר להעתיק מורשת.

עבור דיוויד האנטסמן, הניסיון שצבר עם אביו לא יסולא בפז. הוא למד מהניסיון והידע שהיו רק לו, וכך ערכיו וחוכמתו של אביו חיים בתוכו ובתוך צוותו. יש רציונל לשמירה על מורשת עמוקה, ופעולה שמנוגדת לה יכולה להיתפס כהפרה של הערכים והנורמות שמגדירים את המשפחה והעסק, עד לאובדן היתרון התחרותי שלו.

לפשר בין הראש ללב

החיסרון הוא שמורשת יכולה להיות גם מעמסה - זהו הפרדוקס המובנה של העניין. חברות עלולות להיצמד למסורת ול"אופן שבו הדברים נעשו מאז ומעולם" במידה כזו, עד שהן מגבילות חדשנות, שינוי וגמישות ארגונית.

בני המשפחה המובילים את החברה עשויים לחוש כה מחויבים לעבר ולמנהגים המסורתיים, שהם עלולים לדחות את הרצון שמתעורר בהם לבנות חזון ואסטרטגיה עדכניים - שבסופו של דבר נחוצים כדי לקיים ולהצמיח את החברה.

בכך טמון הפרדוקס: הצורך לחיות לאור הערכים, האמונות והידע שהוטמעו והביאו את החברה למעמדה ולהצלחתה, עלול להתנגש עם הצורך לחדש ודווקא להתרחק מהגדרות העבר. דבקות חזקה מדי במורשת יכולה ליצור אינרציה ארגונית שמקשה על מנהלים לחדש את האסטרטגיה, המותג והתרבות הארגונית כשהדבר נדרש.

האתגר הגדול של מי שעומדים בראש עסקים משפחתיים הוא לנהל את פרדוקס המורשת. זהו קונפליקט בין הראש ללב. הראש עשוי לקבוע שדרוש שינוי בהתבסס על היגיון רציונלי וניתוח המצב, בעוד הלב מבקש להיצמד לעבר.

אם כך, מה על המנהל או המנהלת לעשות? אף אדם שמוביל עסק משפחתי לא רוצה להיות מזוהה כמי שהרס אותו ואת כל מה שהמשפחה מייצגת. זו הסיבה העיקרית לכך שלעתים נראה מנהלי עסקים משפחתיים מצדיקים אחדות משפחתית והרמוניה על פני ביצועים פיננסיים גבוהים יותר.

בסופו של דבר, מדובר ביצירה ועיצוב של מורשת שיש לה יכולת להתפתח ולהפוך לחלק מהתרבות העסקית המשפחתית. מורשת מוצלחת צריכה לשאוב מהעבר, אך לאפשר שינוי ולא לסכל אותו. על המנהלים לפתח את היכולת להבחין ולקבוע אילו ערכים, נורמות ואמונות הם ליבת המורשת ומטרתם להגדיר את זהות המשפחה והעסק גם בעתיד, ואילו ערכים, נורמות ואמונות יש לאתגר כדי שהעסק והמשפחה ישרדו וישגשגו.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ