גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדת הערר ביטלה היתר לפרויקט תמ"א 38 בבת ים: היה צורך להתחשב בהמלצות הדרג המקצועי

ועדת הערר ביטלה היתר בנייה שניתן לפרויקט תמ"א 38/1, מכיוון שבמתחם כבר נוספו 860 יחידות דיור ברדיוס של 250 מ"ר ● הוועדה קבעה כי צריך היה להביא בחשבון את המלצת מהנדסת העיר בת ים שלפיה האזור לא יוכל לעמוד בתוספת הדירות

פרויקט תמ''א 38 / צילום: Shutterstock
פרויקט תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

הכותבים הם ממשרד שוב ושות'

ועדת הערר המחוזית בתל אביב ביטלה לאחרונה היתר בנייה שקיבל פרויקט תמ"א 38/1 מהוועדה המקומית בבת ים, לחיזוק ועיבוי של בנייה במסגרתו יתווספו לבניין 15 יחידות דיור (יחידות דיור).

ועדת הערר הדגישה כי הבניין הינו אחד מתוך חמישה בניינים סמוכים, וכי הבקשות שהוגשו כללו תוספת 15 יחידות דיור לכל בניין ובסך-הכול 75 יחידות דיור. הוועדה המחוזית קבעה כי בהתאם לנתונים שהובאו בפניה, לא ניתן לאשר את התוספת המבוקשת וברור כי שיקול הדעת התכנוני היה מוטעה.

במסגרת החלטתה ביקרה ועדת הערר המחוזית את ההחלטה של הוועדה המקומית שאישרה את הבקשה להיתר חרף עמדת הדרג המקצועי, לרבות המלצת מהנדסת העיר, ותוך התעלמותה מנתונים שונים.

מהנדסת העיר: האזור רווי ביוזמות תמ"א 38

בחוות-דעתה הדגישה מהנדסת העיר כי ההיתר הנדון ממוקם באזור רווי ביוזמות תמ"א 38 שבמסגרתן אושרה תוספת 860 יחידות דיור ברדיוס של כ־250 מטר. זוהי בתוספת משמעותית שיש לבחון אותה בכובד ראש.

כמו כן, פתרון החניה באזור נשען ברובו על מתקנים רובוטיים בהיקף של 59 חניות אשר זמן הפינוי בהם עלול ליצור עיכובים משמעותיים בכניסה וביציאה. לאור צפיפות יחידות הדיור - קיימות ועתידיות - ובעיתיות החניה, המליצה מהנדסת העיר לא לאשר את פתרון החניה וכן לצמצם את היקף יחידות דיור לשלוש יחידות דיור בכל מבנה במקום 15 יחידות דיור.

לאחר שעיינה בטענות הצדדים ובחוות-דעתה של מהנדסת העיר, קבעה ועדת הערר המחוזית כי הוועדה המקומית שגתה שעה שאפשרה את אישור הבקשות לתוספת עשרות יחידות הדיור במתחם. עוד נקבע כי לא הובהר ולא נדון כיצד לשיטת הוועדה המקומית תסופק תשתית שתאפשר איכות חיים סבירה לבריאות, לחינוך וליתר צרכי המגורים העירוניים.

עוד נאמר בהחלטת הוועדה המחוזית כי לא הובהר ולא נדון מדוע חרף הגעה ל־"full capacity", כלשון מהנדסת העיר, ולצפיפות של 31,800 איש לקמ"ר - ניתן לאשר פרויקט שהינו חלק "ממתחם אחד" בלא הצגת פתרון לכשלים התכנוניים הקריטיים במתחם ובאזור הסמוך.

עוד הוסיפה ועדת הערר המחוזית, כי מן הראוי היה שהוועדה המקומית תבחן חלופה תכנונית המשלבת ראייה רחוקת טווח וצופה פני עתיד, אשר במסגרתה נלקח בחשבון תכנון כולל למתחם כולו.

פרשנות: במובנים רבים מבטאת החלטת ועדת הערר המחוזית את הגישה הנוכחית של מוסדות התכנון: העדפה לתכנון מתחמי ולמתחמי התחדשות עירונית גדולים אשר במסגרתם ניתן לתכנן טוב יותר את התשתיות ואת כלל צרכי התושבים.

כמו כן מבטאת החלטת ועדת הערר את הגישה לפיה חריגה של ועדת תכנון מחוות-הדעת של אנשי המקצוע מטעמה ושל היועצים המשפטיים צריכה להיות נדירה ומנומקת.

ועדות הערר נכנסות לתוככי ההחלטות

החלטות אלו ואחרות מראות אף על העובדה שלהבדיל מבית המשפט המנהלי שהינו ערכאת ביקורת בעיקר על דרך ההתנהלות וללא התערבות בהחלטה עצמה, הרי שוועדות הערר לחלוטין נכנסות לתוככי ההחלטות עצמן ולנעלי הוועדות המקומיות ומתערבות בעת שהן רואות שיש הצדקה לכך.

את העוררים ייצגו עו"ד ליטל סמארה ועו"ד שרי נוימן.

ערר בי13029/0422 דרחי אבינועם נגד הוועדה המקומית לתכנון והבנייה בת ים

עוד כתבות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"