גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי שותפים: משפחת רוטשילד מחזירה את הבנק לידיה הפרטיות

כלי התקשורת מגדירים כ"תאונה היסטורית" את העובדה שבנק "רוטשילד ושות'" הוא חברה נסחרת, גלגול נוכחי של חלק מאימפריית הבנקאות היהודית של המשפחה המפורסמת ביותר באירופה ● כעת, הדור השביעי למשפחה ינסה להחזירו לחיקה

מאייר אמשל רוטשילד, הדור הראשון / צילום: Shutterstock
מאייר אמשל רוטשילד, הדור הראשון / צילום: Shutterstock

בשבוע החולף הודיעה משפחת רוטשילד הצרפתית כי היא מתכננת להשיב את בנק "רוטשילד ושות'" - אחד המוסדות הפיננסיים היוקרתיים ביותר באירופה - לידיים פרטיות. עשור של הפכפכות בשוקי המניות (החברה נסחרת במתכונתה הנוכחית בבורסה הצרפתית מאז שנת 2012) הספיק לה.

מכירת חיסול: שלוש עסקאות מהשבועיים האחרונים מסמלות את העידן החדש בהייטק | ניתוח
"מנכ"ל טבע העדיף לתת תחזית שמרנית, שתקל על החברה לעקוף אותה"
מדוע הבנקים בישראל פחות לחוצים מהנפילה של בעל השליטה בנמל חיפה גאוטם אדאני | ניתוח

במצב העניינים הנוכחי בשווקים, מסרה חברת ההחזקות המשפחתית של הרוטשילדים, "קונקורדיה", היא מעדיפה "מטרות ארוכות-טווח יותר" על פני מדידה בלתי-פוסקת של ביצועיה הפיננסיים מדי רבעון. החברה מתכוונת לרכוש בפרמיה את החזקות המיעוט של כמה גורמים במניות "Rothschild & Co", ולקחת את עסקי בנקאות הבוטיק שלה חזרה לשוק הפרטי. "זה מתאים הרבה יותר טוב לדנ"א שלנו", אמר אלכסנדר דה-רוטשילד, בן המשפחה המנהל כעת את עסקיה בצרפת.

אלכסנדר דה-רוטשילד, שנולד ב-1980, הוא הדור השביעי לשושלת הבנקאית היהודית המפורסמת. מה שהחל ב"סמטת היהודים" של פרנקפורט בסוף המאה ה-18, כאשר סוחר מטבעות בשם מאייר אמשל עלה לגדולה בעקבות קשריו הפיננסיים עם הנסיכות הגרמנית המקומית, התגלגל להיותה של המשפחה היהודית לבעלת רכוש רב יותר מכל משפחה אחרת בהיסטוריה המודרנית של אירופה (לפי ההיסטוריון ניאל פרגוסון), וממשיך להתנהל גם כיום במגוון עסקים בתחומי הבנקאות, ההשקעות, היין, האומנות והפילנתרופיה.

בשיא כוחה, בסוף המאה ה-19, היו למשפחת רוטשילד סניפי בנקים בפריז, בלונדון, בווינה ובנאפולי. המשפחה החזיקה עשרות ארמונות בעולם, עזרה להתחיל את המסחר באיגרות חוב ממשלתיות, גרפה כסף רב מהימור נכון על מלחמות באותה מאה והפכה במהרה למטרה לחיצים אנטישמיים, בין שמצד דעת הקהל הציבורית באירופה או ממשטרים אנטישמיים כמו המשטר הנאצי. המשפחה מעולם לא הסתירה את יהדותה, ובן המשפחה בבריטניה היה לנציג היהודי הראשון בפרלמנט הבריטי. הענפים הצרפתיים והבריטיים, בעיקר, תמכו במושבות בארץ ישראל ובציונות.

כל ההיסטוריה הזו, ביחד עם נטייה של בני המשפחה להתרחק מאור הזרקורים ולשמור על חשאיות, מקופלת בדבריו של דה-רוטשילד הצעיר בנוגע לחזרה לעסקים פרטיים. בראיון ל"פייננשל טיימס" השבוע הוא הסביר כי הדיון המשפחתי בנוגע למשמעות היותו של הבנק חברה ציבורית נסחרת מתנהל כבר שנים, וכי הגיע הזמן להכריע בעניין. לבנק שלוש חטיבות עיקריות: ייעוץ פיננסי גלובלי, ניהול עושר ונכסים ובנקאות מסחרית. בשנה שעברה, ניהל הבנק למשל את ההנפקה המוצלחת של "פורשה" מטעם פולקסווגן. תחומי העסקים הללו כלל אינם דורשים גיוס הון חיצוני מהשווקים, כתב ה-FT, ודה-רוטשילד הוסיף: "הגענו לתום מיצוי הפוטנציאל שלנו כחברה ציבורית".

פרשנים בתקשורת הכלכלית האירופית, שסיקרה את המהלך בשבוע האחרון בהרחבה, בין היתר בשל הקסם שעדיין מהלך ביבשת סביב השם "רוטשילד", אמרו כי הדבר משקף גם דעיכה חזויה בעסקי המיזוגים והרכישות העתידיים, בשל האקלים העסקי הנוכחי (שהובילה גם בנקי השקעות נסחרים גדולים לקצץ כוח אדם), וגם רצון של אלכסנדר דה-רוטשילד "להטביע את חותמו".

ההשפעות המטלטלות של המאה ה־20

התקשורת גם ציינה כי עצם העובדה שבנק רוטשילד ושות' הוא ציבורי היא יותר "תאונה היסטורית" מאשר תוכנית משפחתית. העובדה כי אירופה שקעה בסדרת מלחמות במאה ה-20 השמידה חלקים גדולים מהעושר ביבשת ואיתו את עסקי המשפחה. ענפים שונים של המשפחה נאלצו להימלט מגרמניה, מאוסטריה ומצרפת, ולשים קץ לעסקיהם שם.

בתום מלחמת העולם השנייה היו למשפחה "רק" שלושה בנקים קטנים יותר: "N.M Rothschild" בבריטניה, "בנק רוטשילד" בצרפת ובנק נוסף בשווייץ. בשנות ה-80, הסוציאליסטים שעלו לשלטון בצרפת הלאימו את הסניף הצרפתי, ואף אסרו על המשפחה להשתמש בשמה. מאוחר יותר נגנז האיסור, ואביו של אלכסנדר דה-רוטשילד - דייוויד דה-רוטשילד (80) - החל לשקם את העסקים המשפחתיים תחת שלד בורסאי בשם פריז-אורליאנס.

אלכסנדר דה־רוטשילד, מנהל עסקי המשפחה / צילום: Reuters, Gwendoline Le Goff / Panorami

לפני כעשור מוזגו סניפי הבנקים הבריטי והצרפתי, והיריבות משני צידי התעלה התחלפה באינטרסים עסקיים משותפים. בשנים האחרונות גם הסתיים סכסוך אחר עם קבוצת אדמונד דה-רוטשילד משווייץ, הסתעפות בנקאית אחרת של המשפחה, ובנק "רוטשילד ושות'" הפך לאחד השמות הבולטים בתחום בנקאות הבוטיק ביבשת.

כעת, עם זאת, אחרי ארבע שנים שבהן הבנק תחת ניהולו של אלכסנדר ניסה להתרחב ולפעול בארה"ב, ולאור התנאים הקשים בעקבות "ייבוש" היצע הכסף והתנאים ההדוקים מבחינת ריבית, החליטה המשפחה כי זה הזמן לצאת מהשוק.

כדי לעשות זאת, היא תצטרך לרכוש כ-45% מהמניות המוחזקות על ידי גורמים שונים. מה שמקל עליה היא העובדה כי המשפחה מחזיקה ביותר משני שלישים מזכות ההצבעה, כך שיש לה "מנוף לחץ" אם מי מהם ייסרב.

משפחת רוטשילד - שמחזיקה ב-55% ממניות הבנק - העריכה את שוויו ב-3.7 מיליארד אירו, והיא מעוניינת לשלם בהתאם לשווי זה. בימים אלו היא כבר מנהלת שיחות עם משפחות עשירות אחרות בצרפת, כמו דסו ופז'ו, להשקעה פרטית של כמיליארד אירו בתמורה להפיכה לשותפים מחוץ לבורסה.

המחיר המוצע גבוה ב־20% ממחיר השוק

התוכנית שהציגה המשפחה כוללת הצגת הצעת קנייה למשקיעים לכל המאוחר ב-25 במאי. המחיר גבוה ב-20% ממחיר השוק שנקבע במסחר בשבוע שעבר, והוא יעמוד על 48 אירו למניה. יש מי שאומרים כי ההחלטה נובעת בין היתר מהדינמיקה שהתפתחה בשוק, שבו "קרנות אקטיביסטיות" משתלטות על חלקים מחברות ציבוריות ולוחצות עליהן לבצע שינויים מפליגים בשם שורות הרווח.

למרות הבעלות המשפחתית על זכויות ההצבעה, "רוטשילד ושות'" עשויים היו להיות יעד מועדף בתחום זה: בין היתר דורג הבנק במקום השישי בעולם בתחום המיזוגים והרכישות בשנה החולפת. הוא גם הציג צמיחה חיובית בשנה החולפת, הבעייתית מבחינת השקעות. אנליסטים גם מעריכים כי השווי הבורסאי של החברה נמוך מהפוטנציאל שלה, וכי הרוטשילדים מנסים לנצל את ההזדמנות "לקנות בזול".

בכל מקרה, אם הצעת הרכישה תצליח, יהיה זה עוד גלגול פיננסי יוצא דופן בשושלת הכספית היהודית המפורסמת ביותר בעולם. "אתה לא יכול להיות חצי בהריון", אמר אלכסנדר דה-רוטשילד בראיון שבו נימק את המהלך הנוכחי.

ומול הסיכון כי כמה מהמשקיעים המוסדיים הקיימים יקשו על התהליך כדי לקבל יותר, אמר בנקאי אנונימי בפריז ל-FT, כי מדובר בשאלה רטורית בלבד. "אם אתה משקיע אקטיביסט כלשהו, או משקיע מוסדי, האם תצליח לעמוד בדרכה של כל משפחת רוטשילד?". 

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

המונים בדרך בגין בהפגנת משפחות החטופים / צילום: אמיר ירחי

מקור בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הסכימה לסיים את המלחמה

מחבלים חוסלו בפעילות צבאית סמוך לטולכרם ● הערכה: ישראל קרובה להסכם עם חיזבאללה שיביא לסיום ההסלמה בגבול הצפוני ● דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח • החות'ים מאיימים: נפגע בכל ספינה ישראלית - גם בים התיכון • עדכונים בולטים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח