גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצד האחר של הרעש: איך בונים מחדש מדינה אחרי טראומה רב־מערכתית?

לאחר הטיפול בפצועים ובמשפחות ההרוגים, יצטרכו בטורקיה ובסוריה לעבור לשלב השיקום הפיזי של המדינה ● מה אפשר ללמוד ממדינות אחרות שעברו אסונות כאלה לגבי היום שאחרי, ומה מתכננים בישראל

רעש האדמה ביפן ב־2011. נפגע כור גרעיני / צילום: Shutterstock
רעש האדמה ביפן ב־2011. נפגע כור גרעיני / צילום: Shutterstock

​הכותב הוא שותף, יועץ אסטרטגי וראש המגזר הציבורי ב־Deloitte, ישראל

בעוד כמה שבועות או חודשים, כשטורקיה וסוריה יתחילו לסיים את השלב הכואב והמדמם של הטיפול בחללי הרעש ומשפחותיהם, ושל ייצוב מצבם של הפצועים, הן ימצאו עצמן לפתע בלבו של מימד השיקום. זהו מימד מורכב, ארוך טווח, יקר ומשמעותי מאוד. מדינה אחרי רעידת אדמה חזקה היא מדינה חבולה נפשית, כלכלית, חברתית ותשתיתית. ה"אפטר שוק" הלא־גיאולוגי ממשיך להשפיע על כל מימדי חיינו בשנים שאחרי אירוע בסדר גודל כזה - מבריאות ורווחה, דרך תעסוקה ומערכת כלכלית ופיננסית חבולה.

הדילמה של היזמים: איך נפטרים מ־53 אלף דירות בשוק קפוא?  
קוטג' בשכונת היוקרה בהרצליה ופנטהאוז נדיר בת"א: שוק המגה יוקרה מתעורר | בדיקת גלובס

מה שיקבע את אופן השיקום המוצלח של מדינה הוא הטווח הארוך - והוא ייקבע לפי הצורה שבה המדינה תתנהל בטווח המיידי שלפני הרעידה ואחריה. כולם ירצו תכניות לשיקום ארוך, אבל מעטים ירצו להקדיש את הזמן הראוי לתכנן אותם ולהבין את המורכבות וההשלכות של ההחלטות שייקבעו.

קחו לדוגמה את העיר גלווסטון שבטקסס. בתחילת המאה שעברה היא הייתה העיר המרכזית בטקסס, אולם בעקבות הוריקן קטלני העיר לא הצליחה להשתקם והמרכז העסקי והתרבותי של המדינה עבר ליוסטון. לעומת זאת, סן פרנסיסקו ושיקגו חוו גם הן שריפות ורעידות אדמה ויצאו מהן עם כלכלה חזקה יותר ועם השפעה אזורית מוגברת.

מחקר שבחן בדיעבד את ההתמודדות של כמה מדינות (מהמפותחות והמובילות ביותר ועד מדינות מתפתחות) הצליח לזהות מספר מפתחות להצלחה. החדשות הרעות הן שיש המון אתגרים לצלוח בשלב זה והתמודדותן של מדינות מתקדמות רבות היה בינוני ומטה.

אחרי כמה חודשים שבמהלכם המדינה סיימה את הפעולות החשובות כל כך של הצלת החיים והחזרת רציפות תפקודית בסיסית, מירב הפוקוס עובר למשימה הקשה מכולן - לבנות מחדש מדינה שעברה טראומה חסרת תקדים. מחקר בינ"ל שביצעה Deloitte ביותר מעשר מדינות שהתמודדו עם אירועים דומים, משרטט כמה תחומים מרכזיים לטיפול לשם שיקום המדינות מההרס הרב תחומי של רעידה, כשבכל אחד מהם שורה של אתגרים.

 

1

בינוי ושיכון

הבנייה מחדש צריכה להיעשות עד רמת הקמה מחדש של ערים שנהרסו. אתגרים לדוגמה מהשיקום ביפן: התמודדות עם היקפי פינוי פסולת משמעותית - תוכניות ניהול פסולת בניהול משותף של ממשלות מקומיות, הכוללות ניהול זמינות האתרים, בחירת אתרים חלופיים, בניית תכניות לשיטות שריפה שונות וסיווג הפסולת לפי רמת זיהום וסיכון, מיפוי דרכי תנועה חלופיות להובלת הפסולת וכדומה .

בנוסף, יש התמודדות עם היקפי בנייה חדשה עוצמתיים: אספקת כלי עבודה, אספקת חומרי בנייה ועובדים (הכשרות עובדים, ייבוא כוחות סיוע וכו').

בהקשר זה, אחד העקרונות החשובים הוא Build back better- אשר מאפשר ניצול של "חלון הזדמנות" אשר מגיע לצד הטרגדיה הלאומית הכבדה, ומאפשר ביצוע מהלכי שיפור משמעותיים, בעולמות כמו בנייה, תשתיות, חברה וכלכלה, על מנת לא רק לחזור חזרה לשגרת חיים רגילה בקצב מהיר ובאופן יעיל, אלא גם אולי לצאת מחוזקים מהאירוע למשך עשרות השנים שאחריו.

דוגמה טובה לכך אפשר לראות בכרייסטצרץ' שבניו זילנד, אשר הכניסה שטחי הפארקים שהיו מחוץ לעיר ויצרה "ריאות ירוקות" בתוך העיר, זאת לצד תקנות בנייה פרטית וציבורת ירוקה וחדשנית ע"ב שיטת בנייה עמידה לרעידות אדמה, חידוש אזורי התעשייה וחלוקה מחדש לרובעים נושאיים למיקסום הדשן לשיקום הכלכלה המקומית.

2

תשתיות לאומיות וסביבה

בכל הקשור לאנרגיה, מים, תחבורה, וכו', אפשר ללמוד מהאתגרים של ניו זילנד: תעדוף שיקום התשתיות - הבחנה בין תשתיות שמאפשרות את כל השיקום והבנייה המחודשת לבין תשתיות קצה. בניו זילנד ניזוקו 124 ק"מ של נזק של מוביל מים, 300 ק"מ של צינורות ביוב. המרחב הציבורי הפך לבוצי ונהרות שפכים זורמים ברחובות, מי השתייה במקורות המים הקרובים זוהמו , כבלי חשמל רבים נהרסו. ההכרעה בין מה שדחוף לבין מה שנכון ומהיר היא קריטית.

3

חברה, אדם וקהילה

אתגרים לדוגמה מהעולם: שינוי בתמהיל הצרכים הרווחתיים והרפואיים של אוכלוסיות שונות - מציאות חדשה שבה יש הרבה יותר אנשים עם מוגבלויות בחברה וצורך גבוה מתמיד במאמץ חברתי להנגשה.

שילוב התושבים חזרה בשוק התעסוקה (לדוגמה ביפן זינק מספר המובטלים ל־190 אלף, עלייה של כ־26% מלפני האסון).

4

כלכלה ופיננסים

האתגרים שעמם התמודדו בעולם הם: מימון השיקום, קריסת חברות הביטוח או הלאמתן ושיקום האקסוסיטם העסקי - כלומר סיוע לעסקים שקרסו. יותר משליש מהעסקים במרכז העיר כרייסטצרץ' בניו זילנד נאלצו להפסיק את פעילותם, ושליש מהם החלו לפעול ממקום מאולתר. עבור עסק קטן, נזק משמעותי לרכוש ולמבנה עשויים להיות אקורד הסיום.

■■■

החדשות הטובות - במחקרים שמבצעת Deloitte בעולם כדי לסייע למדינות בהתמודדות ארוכת הטווח מרעידות אדמה זיהינו שישראל היא מהמדינות הראשונות לגבש תכנית שיקום ארוך טווח מבעוד מועד (טרום רעידה גדולה). מהלך שיזם משרד רה"מ, ביחד עם רח"ל וועדת ההיגוי הבין־משרדית להיערכות לרעידות אדמה, הזניק גיבושה של תוכנית מפורטת לשיקום במימד חשוב זה. בסוף השבוע שעבר, ממש ימים לפני הרעידה הגדולה בסוריה־טורקיה, התקיים אירוע הזנקה שכלל 100 מנהלות ומנהלים בכירים משורה של משרדי ממשלה שצוללים בימים אלה לבניית התכנית המפורטת.

בחודשים הקרובים צפויה התכנית הממשלתית להתגבש באופן משותף ורחב. תוכנית שכזו תאפשר לישראל להגיע ערוכה לשלב שיקום ארוך הטווח, ולהגיב באופן מהיר, יעיל ונכון וללמוד מניסיונן של מדינות אחרות.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו