גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה הישראלים חוששים מצמודי קרקע בחוף של חיפה והאם מכרזי ההשכרה לטווח הארוך נכנסים להקפאה ארוכה

הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז ירושלים תדון בהכשרת 11 מבנים בלתי חוקייםמכרז בראש העין עשוי להעיד על מגמה חדשה בשוק ● ומה עושים עם 13 צמודי קרקע שאף אחד לא רוצה? ● השבוע בנדל"ן 

מה צפוי בעולם הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי
מה צפוי בעולם הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

שבוע עמוס בנתונים וסיכומים עבר עלינו, שרובם אישרו את התחושה שמצויה זה זמן בשוק הנדל"ן, שהשוק הולך ומתכווץ, בדרך למשבר. כרגע המשבר בא לידי ביטוי רק בחלק של צמצום במספר העסקאות שמבוצעות בשוק, אך לא מגיע למחירים, שממשיכים לעלות, אם כי בחלקי אחוז. סימנים ראשונים לירידות מגיעים מיזמי הנדל"ן, שהורידו את מחירי הדירות שלהם ב-4.3% בממוצע בתוך חודשיים, וזה הרבה.

ואולם, במצב שבו דירת 4 חדרים ממוצעת בתל אביב עולה כמעט 5 מיליון שקל, בכפר סבא היא מגיעה לרמה של 3 מיליון שקל, ובחיפה ל-1.8 מיליון שקל - אין פלא שרבים חשים שהשוק מנותק לגמרי מהם. גם דירות מסובסדות שיימכרו בעתיד במסגרת "מחיר מטרה", יעלו הון תועפות (לדוגמה, דירת 100 מ"ר שתימכר בהוזלה "במתחם ה-1000" בראשון לציון תעלה כ-2.3 מיליון שקל; דירה דומה בעיר החרדית אלעד תגיע לרמה של כ-1.9 מיליון שקל), ובמצב של ריבית עולה זה לעג לרש. רק צעירים עם הכנסות נאות יוכלו לרכוש אותן - אבל לא להם נועדו התוכניות הללו.

יום ראשון (19.2)

1. האם מבנים בלתי חוקיים בירושלים יוכשרו?

ועדת משנה נקודתית של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה מחוז ירושלים תדון בהכשרת 11 מבנים בלתי חוקיים בשכונת אל עיסאוייה, שנמצאים ברחוב אל בוסתאן. המבנים נמצאים בשטח של כ-5 שונם וכוללים 51 יחידות דיור.

העבירות בוטות, שכן התוכנית הקיימת במקום מייעדת חלק מהחלקה לשטח ציבורי פתוח וחלק למגורים. מגיש התוכנית הוא גם עבריין הבניין שהקים את המבנים בשנות התשעים ובשנות האלפיים.

מה שפועל לטובת האישור זה היות המבנים הללו תואמים את תוכנית המתאר שמקדמת עיריית ירושלים לכלל השכונה.

חוק ההסדרים עבר תספורת: מה נשאר בחוץ ומי מרוויח?
רישום אוטומטי בטאבו? זה יכול לעלות ליורשים בהטבת מס

יום שני (20.2)

2. מכרז עם שכ"ד בפיקוח בראש העין

ביום זה אמור להיסגר מכרז רמ"י ל-243 יחידות דיור במתחם הנביאים, שמהווה חלק ממתחם E במזרח ראש העין.

מדובר בשטח בן 17 דונם, שבו אמורים להיבנות מבנים בני 7-8 קומות. רבע מכלל הדירות יושכר לזכאים בשכר דירה בפיקוח ואילו היתרה יושכרו בתנאי שוק חופשי. מחירי השכירות הצפויים בדירות בפיקוח: לדירות 2 חדרים שכר הדירה יגיע ל-3,150 שקל לחודש, ל-3 חדרים הוא יעמוד על 3,900 שקל לחודש ואילו ל-4 חדרים הוא יגיע ל-4,400 שקל לחודש.

בשבוע שעבר נערך מכרז לדיור להשכרה ארוכת טווח במתחם סירקין בפתח תקווה, שם הפתיעו היזמים, שעה שהגישו הצעות נמוכות במיוחד, שבמקרה הקיצוני הגיע ל-7% בלבד משומת רמ"י. ההערכה היא שהיזמים חוששים מהעלאות הריבית, שגורמות לכך שעלויות המימון שלהם מקזזות חלק משמעותי משכר הדירה שהם מתכננים לקבל על הדירות.

השאלה, אם המכרז של סירקין היה אירוע נקודתי, או שמדובר במכרז שמאותת לבאות. המכרז בראש העין הוא הבא ברשימה, כך שהוא עשוי לספק תשובה לשאלה הזו.

העיוות הסטטיסטי במחירי השכירות שעלול לתדלק את האינפלציה|דרור מרמור, טור סופ"ש
מחיר דירה חדשה ממוצעת נחתך ב-80 אלף שקל. וזו רק ההתחלה | פרשנות
היעד: הגדלת הפרויקטים של שכירות ארוכת טווח. הבעיה: הריביות הגבוהות 

3. המכרז שאף אחד לא רוצה בחוף הכרמל

סיפור משונה, שאולי יגיע לסופו מחר (ב'), אמור להתרחש במושב הבונים בחוף הכרמל, שם אמור להיסגר מכרז לקרקע עבור 13 צמודי קרקע. למעשה מדובר במכרז חוזר למכרז שנערך באוקטובר 2022. מדובר במכרז שנמצא בחלק הדרום-מזרחי של המושב, שבו מצויים מגרשים של חצאי דונם, רק שאז הוא כלל 15 מגרשים. בינתיים 2 מהם נגרעו.

הערכת השמאי לשווי המגרשים מדברת על כ-4 מיליון שקל, ומחיר המינימום להם היה אז, כמו גם היום, 1.786 מיליון שקל (לא כולל מע"מ) והוצאות פיתוח של כ-260 אלף שקל (כולל מע"מ).

המכרז באוקטובר עורר רעש גדול, והוגשו כ-700 הצעות על המגרשים. ההצעות הזוכות נעו בין 4.56 מיליון שקל ל-5.56 מיליון שקל ואולם אז החלו הזוכים להתחרט, והאחד אחר השני ביטלו את ההצעות שלהם, כמו גם אלה שהגיעו אחריהם.

מה קרה? המגרשים המוצעים למכרז שונים מאוד באופיים. בעוד שיש כאלה שפונים לכיוון מערב ונשקף מהם נוף ים מרהיב, אחרים נמצאים בקו שני, ואילו אחרים סמוכים לכביש החוף דווקא. הפערים במחירים בין המגרשים הללו יכולים להגיע למיליון שקל ואף ליותר, אך ברור שכולם כיוונו אל המגרשים החזיתיים, אך נראה שהתלהבו יתר על המידה עם המחירים, מה עוד שהריביות העולות הקטינו מאוד את המוטיבציה לממש את המכרז. הסוף היה - שהמציעים התחרטו ורמ"י ניגשה לערוך מכרז חוזר.

מה צפוי? ההצעות הפעם יהיו נמוכות יותר באופן משמעותי. חלק מאלה שיזכו במגרשים האחוריים צפויים לסגת.

טיפ למשתתפים במכרז: יש מספר מגרשים שבהם קיימים עצים וצמחייה, ולעתים אף אזרי השקייה. אינכם רשאים לטפל בהם, אלא רק באישור קק"ל. כדאי גם לבחון את חלקה 11 במכרז, שכן לפני 30 שנה היא הוכרזה כאתר עתיקות, והמבין יבין.

ת"א מציגה: כמעט מיליארד שקל רווח מהיטלי השבחה במרכז העיר בתוך 4 שנים | בלעדי
ראש בראש: השכונות הגדולות בירושלים משנות את פניהן

יום רביעי (22.2)

4. מרכז העיר של חדרה בדרך לשינוי פנים

ועדת המשנה להתחדשות עירונית של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה חיפה תדון בתוכנית גדולה מאוד להתחדשות עירונית, ששמה "לב חדרה", וכשמה כן היא - כוללת את כל מרכז העיר הוותיק. שטחה 1,665 דונם, שבנויות בהם 11,752 יחידות דיור.

גיאוגרפית התוכנית כוללת את כל המתחם הגדול שבין רחוב הנשיא בצפון לרחוב ביאליק בדרום, ובין רחוב ירושלים/יצחק רבין במזרח לכביש 4 ותחנת הרכבת במערב.

כך מוגדרת מטרת התוכנית: "עידוד התחדשות עירונית במרכז העיר חדרה על ידי תוספת ושינוי ייעודי קרקע, ושינוי בחתכי הרחוב, ליצירת היררכיה ברורה של רחובות ראשיים ומשניים, צירים ירוקים ומוקדים עירוניים; תוספת זכויות בניה למגורים, למסחר ולתעסוקה; הגדלת מצאי השטחים למוסדות ציבור והשטחים הפתוחים; שימור המורשת הטבעית והבנויה; הגדרת מדיניות לאופני התחדשות המבנים, וחלוקה למתחמים לפינוי-בינוי, מתחמים לעיבוי בנייה ומתחמים לאיחוד וחלוקה של מגרשים. התוכנית מקימה תשתית פרוגרמתית ליצירת מלאי תכנון של כ-6,000 יחידות דיור מעבר לקיים בתוכניות התקפות, תוך ראיה כוללת של התאמת התשתיות ברובע, לרבות מוסדות ציבור, שטחים פתוחים, דרכים וכו'".

כלומר המרכז הוותיק של חדרה עומד לגדול ביותר מ-50% ביחידות הדיור שלו, במסגרת שורת פרויקטים של התחדשות עירונית, שיתבססו על התוכנית הגדולה הזו - במידה שזו כמובן תאושר.

כמו רכב שמאיץ מאוחר מדי, ולא יודע לבלום בזמן: מחירי הדירות שינו כיוון | ניתוח

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים