גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשד להונאת השקעות הנדל"ן בגרמניה: כך עבדה השיטה

רשות ני"ע פתחה בחקירה נגד חברת השקעות הנדל"ן בגרמניה, בבעלות ישראלים, בחשד להונאת משקיעים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים תוך הצגת מצגי שווא וגיוס ללא תשקיף כנדרש • החשודים המרכזיים הם בעלי החברה ומייסדיה, צח חרמון ויגיל מנוביץ, ויו"ר ועדת ההשקעות בחברה, שובל מנוביץ ● בספטמבר 2022 נחשפו בגלובס טענות המשקיעים על מצגי שווא

צח חרמון ויגיל מנוביץ / איור: גיל ג'יבלי
צח חרמון ויגיל מנוביץ / איור: גיל ג'יבלי

רשות ניירות ערך פתחה בחקירה גלויה נגד בכירי חברת MHR1 להשקעות נדל"ן בגרמניה בחשד להונאת משקיעים. המייסדים והמנכ"לים, צח חרמון ויגיל מנוביץ, ואחיו שובל מנוביץ, ששימש כיו"ר ועדת ההשקעות בחברה, עוכבו, נחקרו ושוחררו בתנאים מגבילים בשבוע שעבר. מנוביץ וחרמון הפקידו ערבות בנקאית של 250 אלף שקל על אחד, לצד ערבויות צד ג' בהיקף של 400 אלף שקל. שובל הפקיד ערבות בנקאית של 50 אלף שקל וערבות צד ג' של 200 אלף שקל.

תביעה: החברה הבטיחה תשואה מהיום הראשון על השקעות נדל"ן בגרמניה. ואז הכול הסתבך | בלעדי 
"הבית שלי נלקח ממני": מאות לקוחות נגד חברת השקעות נדל"ן שהסתבכה 

השלושה חשודים בשורת עבירות - החמורה שבהן היא הונאת מאות משקיעים בסכום של עשרות מיליוני שקלים לטובת השקעות נד"לן בגרמניה. לפי החשד, הכספים גויסו תוך הצגת מצגי שווא באשר לאופן השימוש בכספים והועברו הכספים שלא לטובת ההשקעה המובטחת. בנוסף חשודים השלושה כי את הכספים גייסו ללא תשקיף כנדרש לפי החוק. השלושה גם חשודים במכרת ניירות ערך ללא תשקיף והלבנת הון.

בספטמבר האחרון נחשף בגלובס כי 300 משקיעים בחברה טוענים למצגי שווא, וכי הם לא מקבלים את התשואות שהובטחו להם. 

החברה מוכרת לרשות ניירות ערך, מאחר שכבר בשנת 2019 ננקט הליך אכיפה מינהלי על-ידי הרשות נגד החברה ומנהליה, לאחר שגייסו כספים ללא תשקיף. הם הודו וחויבו בקנס אישי כל אחד של 150 אלף שקל. החברה חויבה ב-350 אלף שקל.

בשנת 2021 קיבלה החברה מכתב הפסקת פעילות. בגלל דרישה זו, המשקיעים משערים כי התאגיד נמנע מלהמשיך ולגייס כספים, באופן שהוביל לקריסתו ולאי-יכולתו לעמוד בהתחייבויותיו.

אחד המשקיעים אמר היום (ד') לגלובס: "הגיע הזמן שרשות ניירות ערך תיכנס לעניין. הם צריכים לבדוק האם יש העברת כספים מהחשבונות בגרמניה להשקעות פרטיות".

ברשות ניירות ערך הזהירו היום: "הרשות מדגישה בפני משקיעים מהציבור (שאינם מוגדרים כמשקיעים מתוחכמים) את החשיבות של קבלת ייעוץ והחלטות השקעה רק באמצעות מתווכים פיננסיים בעלי רישיון מתאים לשיווק וייעוץ השקעות למשקיעים מהציבור. משקיעים מהציבור עלולים למצוא את עצמם בהפסדים כבדים וללא כל הגנה. על כן, הציבור צריך לנקוט משנה זהירות טרם כל החלטת השקעה".

הבקשה שהגישו 300 משקיעים, להכריז על החברה כחדלת פירעון, נדחתה בנובמבר בשנה שעברה. השופטת לושי עבודי מבית המשפט המחוזי בתל אביב קבעה כי המשקיעים השקיעו דרך 11 שותפויות (בהן משמשת החברה כשותף הכללי) ונאמנויות בהמשך, ולכן הם אינם נושים של החברה ולא יכולים לבקש לפרקה.

בשבוע שעבר הגישו עורכי הדין עמית לדרמן ודורית קרני ממשרד AYR לבית המשפט העליון ערעור על ההחלטה. בעקבות ההחלטה, בעלי MHR1 תבעו ארבעה משקיעים שחתמו על התחייבות עצמית לטובת בקשה לסעדים זמניים בהליך, בסכום אסטרונומי עבור המשקיעים בהיקף של מיליון שקל.

איך עבדה השיטה על-פי החשד?

חברת MHR1 הציעה הזדמנות עסקית בדמות רכישת נכסי נדל"ן מניבים בגרמניה, הנאה מדמי השכירות ובסופו של יום מכירתם לאחר עלייה בשווים, תוך החזר קרן ההשקעה וגריפת רווח נאה. החברה, שמבטיחה באתר שלה תשואה מהיום הראשון, שילמה למשקיעים תשואות גבוהות במשך שנים. הם היו מרוצים, הביאו בני משפחה להשקיע והרחיבו את השקעתם בנכסים נוספים. לטענת קבוצת משקיעים, בשנה האחרונה הופסקה העברת התשואות הקבועה. המשקיעים החלו לבדוק מה קרה עם המיליונים שהשקיעו, ולטענתם גילו שורת ממצאים מדאיגים.

המשקיעים טוענים כי הובטח להם כי השותפות תרכוש חלק מהזכויות בנכס, ויתרת הזכויות תוחזק על-ידי שותף מקומי, אשר מתחייב לתשואה מינימלית של 10%, ממצא שהרשות מצאה כבר ב-2019 בהליך מינהלי. לצד ההבטחות בעל-פה - בהסכם הכתוב נכתבו דברים אחרים, לפיהם ההשקעה יכולה לרדת לטמיון לחלוטין.

משקיעים רבים התפתו והשקיעו את כל חסכונותיהם, קופות גמל וכספי פנסיה. אחד מהם סיפר בבית המשפט כי ביתו נלקח ממנו. הוא השקיע 1.2 מיליון שקל. הוא חיכה להפשרת הקרקע, וביקש למצוא אפיק השקעה משתלם בעידן של ריביות אפסיות ולהרוויח כסף מהסכום ששכב ללא שימוש. במסגרת הדיון שהתקיים בהליך חדלות הפירעון, הוא העיד כי בתחילה הכול פעל מצוין, הוא קיבל תשואות כמובטח ואף המשיך להשקיע. הוא חיכה להפשרת קרקע לבניית ביתו. "הבטיחו לי שאני מעביר את הכסף למספר חודשים עד שתהליך הבנייה יתחיל. כשאמרתו שהקרקע מופשרת לבנייה, ואני רוצה את הכסף, והוא אמר לי שאין לו את הכסף".

המשקיעים שמבקשים לפרק את החברה טוענים כי החברה קיבלה כספים אך לא רכשה נכסים בחלק מהמקרים, גבתה עמלות בניגוד להסכמים, העבירה נכסים בין השותפויות וגייסה כספים ביתר. הם טוענים כי בניגוד למצגים שהוצגו להם, ההשקעות לא היו סולידיות, וכספיהם שימשו להלוואות עבור קונצרן שבשליטת איש עסקים גרמני.

אחת הטענות היא שאחד הנכסים שקנו משקיעים נמכר, ומיליונים הועברו להשקעות אחרות, מבלי לידע את המשקיעים. בזמן שהמשקיעים מנהלים מערכה משפטית מול החברה, זו ממשיכה להציע לציבור באתר האינטרנט שלה "תשואה מהיום הראשון".

מנכ"ל החברה יגל מנוביץ, שהעיד בהליך, כינה את המשקיעים "שקרנים", "מחפשים לצוד אותנו, לא פועלים בתום-לב", האשים אותם שהם גורמים נזקים מול המשקיע הגרמני שמעל בכספים, וטען כי אם יתנו לו לעבוד, הם יראו את כספם.

השבוע צפוי דיון בתביעה הייצוגית שהגיש אחד המשקיעים, באמצעות עורכי הדין איתן שמואלי ושי תמר ממשרד ליפא מאיר. התביעה עוסקת גם במצגי השווא ובהטעיית המשקיעים. במקביל הגישו עורכי הדין ארבע בקשות פירוק מטעם משקיעים נגד שותפויות שהקימה חברת MHR1, בטענות דומות.

עורכי הדין  איתן ארז ומור בן שושן מסרו מטעם חברת MHR1: "למרשינו אין מה להסתיר. הם שיתפו פעולה באופן מלא עם בדיקת רשות ניירות ערך ומסרו לרשות את כל המידע שברשותם. מרשינו פעלו בגיוס הכספים בהתאם לחוות-דעת משפטיות של עורכי דין מהשורה הראשונה, וימשיכו לפעול ללא לאות לטובת המשקיעים. מאחורי הדלפת הבדיקה עומדים גורמים אינטרסנטיים שמנסים להשפיע על בית המשפט בהליכים אחרים. צר לנו שעוד בטרם מוצתה החקירה, מתקיימות הדלפות אשר מזהמות את הבדיקה". 

*** חזקת חפות: נגד צח חרמון, יגיל מנוביץ ושובל מנוביץ לא הוגש כתב אישום, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם