גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה סין רוצה יותר: את החלשת המערב או את יציבות הכלכלה העולמית?

ביום שישי האחרון ובמלוא שנה למלחמת רוסיה־אוקראינה, בייג'ינג פרסמה את מפת הדרכים שלה להסדר בין המדינות ● אבל יותר מסיום הקרבות, נראה כי סין רוצה לשמור על הסחר הגלובלי, הרי בהיעדר הקפיטליזם המערבי - מה יניע את הכלכלה הסינית?

ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo
ולדימיר פוטין ושי ג'ינפינג / צילום: Associated Press, Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

הגיאוגרפיה של משבר אוקראינה עוצרת נשימה. אפשר להגיד על המשבר הזה שהוא צובר תנופה מדינית וטריטוריאלית ובמובן מסוים הוא מתפשט על פני כל מרחב היבשה העצום שבין מערב האוקיאנוס השקט למזרח האוקיאנוס האטלנטי. הביטוי הדרמטי ביותר של התרחבותו הוא התפקיד ההולך וגדל של סין.

"זמן של שינוי רדיקלי בלתי הפיך": פוטין מעניק גט מתלהם למערב | פרשנות
המנכ"ל שמנהל טריליון דולר לא אופטימי לגבי האינפלציה, ויש לו גם מסר לישראל | ראיון

האורחת החדשה ביחסים הבינלאומיים

זו הפעם הראשונה בהיסטוריה המודרנית שמעצמה אסיאתית טוענת לתפקיד מדיני, לפי שעה רק מדיני, ביישוב משבר אירופי. יפן של מלחמת העולם השנייה אמנם הייתה בעלת ברית חלקית של גרמניה הנאצית ושל איטליה הפשיסטית, אבל לא הייתה יותר ממשקיפה על מאורעות היבשת. היא קיוותה להתחמק מהשפעתם הרעה, לא להשיג יעדים אסטרטגיים באירופה.

סין לעומת זאת, פרסמה ביום שישי תוכנית־שלום לאוקראינה, המציעה סימני דרך אל "ארכיטקטורה של ביטחון אירופי בן־קיום". המלים האלה הן חלק מן העגה של מכוני מחקר במערב, וברור שהכותבים הסיניים צברו איזה תואר באיזו אוניברסיטה אמריקאית, או חיממו קתדרה באיזשהו מקום. ממשלות מערביות, קטנות או גדולות, רגילות להשיא עצות כאלה לארצות רחוקות. אין אפוא שום סיבה שארץ של 1.4 מיליארד בני אדם, מעצמת־על כלכלית וצבאית, לא תשיא עצות לאירופה.

דלת חדשה נפתחת ביחסים הבינלאומיים, אורחת חדשה נכנסת, וכללי הדיפלומטיה העולמית משתנים. סין השתחררה מביישנותה ההיסטורית, והיא מתחילה להתאים את יומרותיה המדיניות לכוחה הכלכלי והצבאי. זה עניין לא בלתי טבעי ובכל מקרה בלתי נמנע. ב־150 השנה האחרונות ראינו מעצמות עולות בין־לילה ממושב בספסל האחורי אל קדמת התיאטרון. עולות על הדעת גרמניה ויפן של סוף המאה ה־19.

בצניעותה, סין אינה קוראת לתוכנית השלום שלה "תוכנית שלום", אלא מסתפקת ב"נייר־עמדה" המכיל 12 נקודות שהן מעין מפת דרכים להסדר. הוא גם שזור גינויים מפורשים או מרומזים למערב ונמנע מכל ביקורת ישירה על רוסיה, אם כי הוא כולל חיווי בזכות "הריבונות, העצמאות והשלמות הטריטוריאלית של כל הארצות".

אף על פי כן, נקודה מס' 3 בנייר, הקוראת ל"הפסקת מעשי האיבה", אינה כוללת נסיגה רוסית לגבולות כלשהם. בכלל, המילה "גבול" אינה מופיעה בנייר (לפחות לא בגירסה האנגלית הרשמית שלו).

הרבה לפני הדרישה להפסקת אש, לשיחות שלום ולמניעת מלחמה גרעינית (שהיא הנקודה מס' 8), סין דורשת (בנקודה מס' 2) "ויתור על המנטאליות של המלחמה הקרה". היא אינה מסבירה מי לוקה במנטאליות המגונה הזו, אבל מייחסת אותה לניסיון "להשיג ביטחון אזורי באמצעות הרחבת גושים צבאיים". והכוונה בכך זהה לכוונות של רוסיה: לברית נאט"ו, שהתפשטותה מזרחה היא ההסבר העיקרי שרוסיה מציעה לפלישתה לאוקראינה.

סין שכחה להבדיל בין התוקפת למותקפת

תוכנית סין התקבלה בחריקת שיניים באירופה ובאמריקה. נשיא אוקראינה, זלנסקי, ניסה להוציא מתוק מעז. אם סין מתעניינת ביישוב המשבר, הוא ישמח להיפגש עם הנשיא שי ג'ינפינג. אכן, אם סין רוצה למלא תפקיד של מתווכת, או להציע את שירותיה, האין היא צריכה לדבר עם שני הצדדים?

אבל בדיוק לזה מתכוונים האירופאים והאמריקאים, כשהם דוחים את ההתיימרות הסינית. "סין בחרה צד", אמרה נשיאת הנציבות של האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין. "לסין אין כל אמינות", אמר מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג.

החשד הכבד ביותר נוגע לצעדים הבאים של סין. ייתכן שהיא הגישה את נייר העמדה הזה כהכנה של יחסי ציבור לאקט של הזדהות מלאה עם רוסיה. זה ימים אחדים שמקורות מערביים מדברים על אספקה של נשק סיני לרוסיה. לנשק כזה, בנסיבות האלה, עשויה להיות השפעה ניכרת על מהלך המלחמה.

סין זועמת כאשר האשמות כאלה נשמעות. היא מפורסמת בפתיל הקצר של סבלנותה הדיפלומטית, ואינה סובלת ביקורת כלשהי. מבקריה הם תמיד צבועים ולא־כנים.

איך הם מעיזים לבקר אותנו? אולי תוהים הסינים. הם מספקים נשק לאוקראינה מכל הבא ליד, והם מאריכים בזה את המלחמה. ובכלל, מי הם שיכתיבו לנו את יחסינו עם רוסיה?

יש מעט מאוד טעם בוויכוח פומבי עם טענות־הנגד הסיניות. אם בייג'ינג מעדיפה שלא להבין את ההבדל בין נשק הנשלח לארץ מותקפת, לבין נשק הנשלח אל הארץ הפולשת, אין מנוס מלהטיל ספק ברצינותה. האו"ם, שאת אמנת היסוד שלו סין חוזרת ומצטטת, מעניק לחברותיו את הזכות להגנה עצמית.

הרבה מה להפסיד מעימות עם המערב

אבל חשובה משאלת הכנות הסינית, היא שאלת המניעים והיעדים. לא בלתי סביר הוא הרעיון שסין רוצה למנוע תבוסה רוסית, כדי לבלום נטייה של מאזן הכוחות הגלובלי נגדה. החתירה אל מאזן כוחות נהגה להדריך את האנגלים באירופה במשך מאות שנים. "הפרד ומשול" הייתה נוסחת הצלחה של מעצמות משחר ההיסטוריה.

סין, לפי רוב הסימנים, מתכוננת לקראת עימות צבאי אפשרי עם המערב סביב טייוואן. האמריקאים סבורים שהתקפה סינית תבוא בתוך ארבע שנים. ממילא החלשת המערב, או הסחת דעתו באמצעות מלחמה באירופה, הן עדיפויות סיניות סבירות. אבל לסין יש הרבה מאוד מה להפסיד מעימות פוליטי עם המערב. נייר העמדה הסיני עצמו כולל נקודה רבת עניין: "הבטחת היציבות של שרשרות האספקה והתעשייה".

הנייר מטעים כי על "כל הצדדים להגן בכל התוקף על השיטה הכלכלית העולמית הקיימת, ולהתנגד לשימוש בכלכלת העולם כאמצעי או כנשק להשגת יעדים פוליטיים. יש צורך במאמצים משותפים כדי לשכך את השפעות הלוואי של המשבר, ולמנוע ממנו שיבוש של שיתוף הפעולה הבינלאומי באנרגיה, בכספים, בסחר מזון ובתחבורה, ולהכשיל את ההתאוששות הכלכלית הגלובלית".

מפתיע מאוד שהמילים האלה לא מצאו את דרכן לכותרות הראשיות של התקשורת. הן מעידות קודם כול שלסין יש אינטרס מובהק בהגנה על הסטטוס־קוו. בניגוד לרוסיה, או לאיראן, היא אינה מעצמה מהפכנית, והיא לא רוצה לפגוע בכלכלותיהן של הדמוקרטיות התעשייתיות, אפילו לא לצרכים פוליטיים. בלעדי הקפיטליזם המערבי אין לה חיים, או לפחות אין לה שגשוג. ובהיעדר שגשוג אין לה יציבות פוליטית.

ההגנה על הסדר הכלכלי הגלובלי אינה מתיישבת עם חימוש רוסיה או עם חיסול עצמאותה של אוקראינה. היא אינה מתיישבת עם שורה של דברים שסין עושה בזמן האחרון. בימים הבאים, בחודשים הבאים, בשנים הבאות יהיה עלינו לנסות לחזור ולהשיב על השאלה כיצד סין מתכוונת ליישב את הסתירה בין רצונה להחליש את המערב פוליטית וצבאית, לבין רצונה שהמערב יוסיף לצרוך את מוצריה, להשקיע בשווקיה ולהתיר לה כניסה ושימוש בטכנולוגיה שלו.

אולי אין דרך ליישב את הסתירה. אולי סין עצמה אינה מצליחה להחליט באיזו דרך לבחור. הבה ננסה לתפוס מקום בשורה הקדמית של התיאטרון הגלובלי הזה, כדי לנסות ולהבחין במה שמתרחש מאחורי הקלעים של הבמה בבייג'ינג. אזהרה: זה יהיה קשה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר 

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: אנחנו צריכים להתכונן לתרחיש עלטה מקומי

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית