גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטרנדים הבולטים בשוק העבודה והעצות של 55 המנהלים הבכירים

מהאופוריה של אחרי הקורונה ועד המשבר בשוק שהוביל לגל פיטורים והחזיר את הכוח למעסיקים - במשך יותר משנה חשפו בפנינו סמנכ"לי משאבי אנוש את האתגרים שהם מתמודדים איתם וסימנו את המגמות בשוק העבודה ● מדור "אנשים מאחורי האנשים", שלב הסיכומים

המגמות בשוק העבודה מאז הקורונה ועד היום / צילום: Shutterstock
המגמות בשוק העבודה מאז הקורונה ועד היום / צילום: Shutterstock

בחודש דצמבר 2021 השקנו בגלובס את המדור "האנשים שמאחורי האנשים", שבו שוחחנו עם סמנכ"ליות וסמנכ"לי משאבי אנוש בחברות מתעשיות שונות במשק. הימים, נזכיר, היו ימי ה"פיק" שאחרי משבר הקורונה, שהתאפיינו מצד אחד בביקושים ערים לעובדים ומצד אחר בהתפטרות הגדולה חוצת הענפים, שהבהירה ששוק העבודה של 2019 הוא נחלת העבר. 

מקום העבודה שלכם עובר גל פיטורים? כך הוא ייראה אחריו
לא רק בונוס כספי: 6 דרכים לגרום לאנשים לחוש אחריות לגבי עבודתם

עוד לפני הקורונה שוק העבודה היה שוק של עובדים, אבל ההתאוששות שאחרי המגפה האיצה את המגמה הזאת והרגל העבודה מרחוק הפך לכאורה לעובדה. 55 מנהלות ומנהלים השתתפו במדור ושיקפו את מצב השוק ואת הטרנדים ששלטו בו. אלה היו הדברים שבלטו מעל הכול.

פער ביחס למרחק. העבודה ההיברידית הייתה אחד האתגרים הבולטים שחזרו בדברי המרואיינות. בהתחלה דובר על קבלת השינוי כעובדה, אחר כך הבהירו המרואיינות שזה הדבר הראשון שעליו הן נשאלות בראיונות עבודה. גם כשהחלו הסימנים הראשוניים לשינוי ביחסי הכוחות, עדיין הן הצביעו על קושי לחזור לשגרת עבודה מהמשרד.

אבל היו גם יוצאות דופן. כבר בדצמבר 2021 הודתה אלונה אייל פריד, סמנכ"לית משאבי אנוש באינטל ישראל, כי "מנהלים היו רוצים לראות יותר נוכחות פיזית במשרד". את דבריה היא מיתנה כשאמרה: "אנחנו כבר עובדים מהבית ומהמשרד ולאט לאט נגיע לשיווי משקל שיאפשר לנו ליהנות משני העולמות. בעבודה היברידית יש משהו גמיש, צריך ללמוד איך לעבוד איתו".

השינוי במשאבי האנוש. הקורונה, שחייבה ארגונים להיערך במהירות לעבודה מרחוק, שמה זרקור על התפקיד הקריטי של סמנכ"לי משאבי האנוש. בראיונות דובר על כך שהם הפכו לשותפים אסטרטגים לכל דבר וכבר לא רק דמות שתפקידה לגייס כוח-אדם ולהיות ממונה על הרווחה. משום כך, נטען, שטוב שההשכלה והרקע המקצועי יכללו ספקטרום רחב של נושאים ותחומים - משיווק ועד פיננסיים. "תפקיד משאבי האנוש הוא של שותף אסטרטגי", אמרה לנו יהודית ימפולסקי, סמנכ"לית משאבי אנוש באמדוקס. "היום ברור שהכול זה האנשים. ארגונים קמים ונופלים על היכולת לגייס את הטאלנט הנכון ועל שימור עובדים".

אתגר בשימור עובדים. אחד האתגרים הגדולים בשנה שעברה היה ההתמודדות עם ההתפטרות הגדולה והמחסור הקשה בעובדים. לצד העיסוק בגיוס יעיל ולפעמים יצירתי, התמקדו הארגונים גם בשימור. "אנחנו עושים מה שעשינו תמיד, אבל על סטרואידים", אמרה אז ימפולסקי. עוד היא הזכירה את המודעות הגוברת לשחיקה. התפיסה השלטת בכל הראיונות אז הייתה העמדת צורכי העובדים במרכז, בין אם מדובר בשכר או בגמישות, כזו שתדאג לשימור וכאמור תמנע שחיקה.

קרב על טאלנטים. הגיוס היה אתגר גדול, אבל קשה ממנו היה הקרב על הטאלנטים, מונח שחזר על עצמו לאורך הראיונות. הילה מקויסיוס, סמנכ"לית משאבי אנוש בקבוצת שטראוס, דיברה על היצירתיות הנדרשת לגיוס עובדים, כזו שמובילה למתן הזדמנויות גם לעובדים ללא ניסיון. "בעבר היינו מסתכלים על ניסיון, היום מדברים על פוטנציאל", היא ציינה. "אנחנו מחפשים את האדם שאנחנו יכולים לפתח ולהכשיר לתוך התפקידים".

"התחרות מול ההייטק לא פשוטה", הודתה רעות פרייליך־כץ, מנהלת משאבי אנוש במשרד עו"ד מיתר. גם אסנת תירוש, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת המודיעין הדיגיטלי סלברייט, התייחסה למלחמה על העובדים כשאמרה: "אם מישהו קיבל הצעה ורוצה לעזוב, אנחנו חייבים לעצור ולהקשיב מה מפריע לו, לא רק לזרוק כספים ולהבטיח הבטחות. אני צריכה להבין מה מניע אותו, איזה צורך הוא הלך לחפש שלא מסופק אצלו".

 

דרישות מוגזמות. בתחילת 2022 ראינו כיצד הכוח שבידי העובדים הגיע לשיא. אחת הכתבות שעוררו הדים הייתה זו שבה מורן קיטה, סמנכ"לית משאבי אנוש בקבוצת בזק, סיפרה שמועמד שהוזמן לראיון ביקש תשלום. קיטה עצמה הבינה שמדובר בעולם חדש: "הגיעה אליי מועמדת לתפקיד מנהלת גיוס, בלי דקה ניסיון בעולם הגיוס וביקשה קרוב ל־20 אלף שקל. קולגה סיפרה שמועמד שזומן לראיון עבודה ביקש תשלום ואף העביר תעריף מסודר הכולל עלות נסיעה לראיון פיזי, עלות בגין ראיון פרונטלי/דיגיטלי ועלות בגין השתתפות במרכז הערכה אם יצטרך".

בחודש יוני הקדימה והעריכה נאוה קזז, סמנכ"לית משאבי אנוש גלובלית בסטרטסיס, כי "בקצב הזה בהייטק יחזרו לראיין מועמדים ולא להפך". לקזז יצא לחוות התפתחויות בשוק, והפעם היא העידה על חזרה לשפיות בראיונות עבודה. באותם ימים קרא אילון מאסק לעובדי טסלה לשוב למשרדים, ועל כך אמרה: "מאסק מנהל שיח שכבר לא רלוונטי לעולם התעסוקה פוסט־קורונה. השיח בשוק העבודה היום הוא כבר מזמן לא סביב אם לעבוד מהבית או מהמשרד ובאיזה יחס". מאז חלו עוד התפתחויות שרובן של המנהלות שראיינו לא ציפו להן.

התפטרות שקטה. באוגוסט 22 נולד בטיק טוק מושג חדש - התפטרות שקטה, והדרך שלו לעולמות הניהול הייתה מהירה מאוד. היה קשה להוציא מהמרואיינות ומהמרואיינים התייחסות לתופעה והם בדרך כלל ביטלו אותה. "תמיד היו התפטרויות שקטות", אמרה צאלה יפרח לוי, מנהלת משאבי אנוש בפנגו, בהתייחסה לעובדים שעושים בדיוק מה שמצופה מהם ולא משקיעים יותר. "זה מיתוג חדש לתופעה שקיימת כבר תקופה ארוכה".

הכוח חזר למעסיקים. את השינוי בשוק ראינו בעיקר מצד החברות שאינן הייטק. בזמן שחברות הייטק רבות העדיפו להוריד פרופיל עם התעצמותם של גלי הפיטורים, הודו מנהלות בתחומים אחרים שהן חשות שהשפיות חוזרת לשוק. "מגיעים אלינו אנשים שהתעייפו מלעבוד בסטארט־אפים", אמרה בנובמבר מיה פרי־מיטלפונקט, סמנכ"לית משאבי אנוש של נטפים, ונתנה ביטוי לשינוי נוסף בשוק, כזה שמעיד על עובדים שמחפשים יותר יציבות וביטחון לנוכח הזעזועים בשוק.

מיטל רובינשטיין, סמנכ"לית משאבי אנוש בג'יי.פי מורגן ישראל, הודתה: "אנחנו מצליחים להיות תחרותיים מול ההייטק מבחינת השכר". עם זאת, "גם כשהשוק נמצא במצב שמאפשר לנו להציע פחות, אנחנו לא מנצלים את זה, אנחנו מרשים לעצמנו להיות יותר בררנים".

חזרה למשרדים. בסוף 2022 כבר היה ברור שהשוק השתנה. חברות שונות שהתהדרו בגמישות, ולו רק בגלל שמדובר בשאלה הראשונה שעולה בראיונות העבודה, קראו לעובדים לשוב למשרדים, צמצמו את העבודה ההיברידית, ויותר חברות, בעיקר בהייטק, ביצעו תהליכי פיטורים.

בינואר 2023 אמרה לנו עדי חן, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת תוספי התזונה בטופ גאם, כי לדעתה "אין צורך בשינוי מודל העבודה מהבית רק כי הפכנו לשוק של מעסיקים", אולם 2023 נפתחה תוך המשך ההתמודדות עם גלי הפיטורים, ועם הדילמה שכנראה אף פעם לא תהיה פתורה - איך עושים זאת כמה שיותר נכון, וכמה שפחות כואב.

חברות שחוו ונכוו באחרונה בתהליכי פיטורים, נמנעו מלדבר על כך. אחרות הזכירו להתחשב כמה שיותר בעובדים, העוזבים, אבל לא פחות מכך - הנשארים. שירה בן אברהם, דירקטורית HR ישראל ויפן בחברת דיפ אינסטינקט. לקולגות שלה היא הזכירה כי "הדרך שבה ארגון נפרד מאנשים מלמדת עליו הרבה".

במשך יותר שנה שוחחנו עם מנהלות ומנהלי משאבי אנוש. בימים שבהם השיח על כניסתה המסיבית של הבינה המלאכותית לכל תחום, גם לארגונים, למדנו עד כמה לא פשוט למלא תפקיד קריטי כל כך בשוק דינמי, שהמשאב הכי חשוב בו הוא לעיתים אנושי.

עוד כתבות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

פלסטינים ברצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מקורות בחמאס: "ייתכן שיוכרז על הסכם ביום חמישי"

מקורות בחמאס לעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי: המשא ומתן העקיף המתקיים עם ישראל בדוחה "רציני יותר מהפעמים הקודמות" ● דיווח: נשיא לבנון מסר את התשובה על המתווה האמריקאי לפירוק חיזבאללה מנשקו ● "מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה