גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  טכנולוגיה

הבריטי שחיפש פיזיקה חדשה במנזר שאולין והקים חברת ביומד בישראל

ד"ר קשיף צדיק, שמתכנן חלבונים באמצעות בינה מלאכותית, זכה עם הקבוצה שלו בבוט קאמפ הראשון של חממת הביוטק הישראלית AION ● מתי גיל, מנכ"ל AION: "כדי לממש את הכישרון בארץ בתחום החישובי, צריך להביא לכאן אנשים מכל העולם"

ד''ר קשיף צדיק שהקים חברת ביומד בישראל אחרי ביקור במנזר שאולין / צילום: מתוך אתר מכון היידלברג. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ד''ר קשיף צדיק שהקים חברת ביומד בישראל אחרי ביקור במנזר שאולין / צילום: מתוך אתר מכון היידלברג. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כשחממת הביוטק הישראלית AION Labs יצאה בקול קורא לטכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות לגילוי נוגדנים טיפוליים, היא לא ידעה מה היא תקבל. בניגוד לחממות אחרות, שמחפשות חברות קיימות, AION עובדת הפוך: החממה, ששותפות בה חברות התרופות המובילות אסטרהזנקה, מרק, פייזר וטבע, לצד AWS ו־Israel Biotech Fund, קודם כול מגדירה צורך, ואז מאפשרת לצוותים מכל העולם להתארגן ולהשתתף בתחרות על הקמת החברה המתאימה לאותו צורך. הצוותים משתתפים ב"בוט קאמפ" שבו ההצעות שלהם מתגבשות, אך רק צוות אחד זוכה.

בבוטקאמפ הראשון (עד כה היו ארבעה), שנערך בתחילת השנה, זכתה קבוצה בהובלת קשיף צדיק, מדען בריטי ובן למשפחה הודית, שהגיע לתחום הביולוגיה החישובית מכיוון לא צפוי - קונג פו.

הנזירים שהערימו על הפיזיולוגיה

"למדתי פיזיקה תיאורטית בקיימברידג', ומבחינתי עסקתי בסוגיות הכי מרתקות של הקיום - אסטרופיזיקה, קוואנטים, חורים שחורים. זה היה מאוד מעורר מבחינה אינטלקטואלית", הוא מספר לגלובס. אבל יום אחד הגיע לעיר "רואד שואו" של מסדר נזירי שאולין, וחייו של צדיק השתנו. "ראיתי אותם מדגימים דברים מדהימים, למשל שוכבים על מיטת מסמרים בזמן ששוברים עליהם אבנים. הם טוענים שהיכולות הללו מגיעות מהכוח המנטלי שנותנת להם המדיטציה שלהם".

מנזר השאולינים הוא מנזר בודהיסטי בסין, שנחשב המקור לזרם הבודהיזם צ'אן, שהתגלגל לשם היפני זן. הנזירים פיתחו אמנויות לחימה, ובהן "קונג פו שאולין".

צדיק מספר שהביט בנזירים והבין שהם מערימים באמצעות האנרגיה המנטלית שלהם על הביולוגיה ועל הפיזיולוגיה כפי שהמדע המערבי מכיר אותה. אך הוא היה משוכנע גם שיש לכך הסבר מדעי. לכן הוא הקפיא את לימודיו ונסע לתרגל קונג פו במנזר שאוליני.

"אם קודם התלהבתי מפיזיקה, כעת התלהבתי מביולוגיה או יותר נכון מהפיזיקה הכל כך הרבה יותר מורכבת של המערכות החיות. הפיזיקה היום יודעת לנבא איך ייראו חיים של כוכב, גם רחוק מאוד, אבל אין לה מושג מדוע עכברים חיים כשנתיים ובני אדם חיים כשמונים שנה".

"דרושות משוואות פשוטות לביולוגיה"

כשצדיק חזר לבריטניה, הוא הגדיר לעצמו משימה: להשתתף ביצירת פיזיקה מורכבת שיכולה לתאר גם את הביולוגיה. "בפיזיקה אנחנו מנסים להבין כמה שיותר באמצעות משוואות פשוטות ככל האפשר, אך בתיאור של מערכות ביולוגיות הרעיון הזה קורס לגמרי. אנחנו זקוקים למשוואות שמתחילות מרמת הפיזיקה המוכרת לנו אבל הופכות להיות הרבה יותר מורכבות".

התחום הכי קרוב לעיסוק בשאלות האלה היום הוא ביופיזיקה מולקולרית, ובו בחר צדיק לעשות את הדוקטורט שלו. "אנחנו מנסים להבין את ההשפעות של כוחות פיזיקליים על האופן שבו חלבונים מתקפלים, נקשרים זה לזה ולתרופות".

תחום העיסוק שלך נשמע דומה לזה של תוכנת אלפא פולד של גוגל.
"התוכנה הזאת מנסה בעיקר לנבא את אופן הקיפול של החלבון לפי הרצף הגנטי שלו, וזו פריצת דרך. אנחנו ממשיכים את התהליך הזה ובוחנים איך הקיפול מושפע מנוכחות של חלבונים אחרים ואיך החלבונים מתקשרים זה עם זה. ואם יש כמה פיצ'רים שאת רוצה לראות בחלבון, איך מהנדסים אחורה את הרצף שלו. אנחנו נעזרים גם בכלים של גוגל, אלפא פולד וכלים אחרים".

צדיק מספר שהגיע למצב שבו הוא יכול לתכנן חלבון כך שתהיה לו תכונה מסוימת, או שני חלבונים הפועלים יחד, והאתגר הוא לממש את היכולות הללו בתכנון תרופות. "היום רוב תכנון התרופות הממוחשב מתחיל בכמה חלבונים שאת כבר מכירה ורוצה לשפר אותם, ואז את מתחילה לשנות את הרצפים ומנסה לשנות חומצת אמינו אחת ולראות מה יקרה, ואז עוד אחת. אנחנו עושים את זה בקליק. אומרים לאלגוריתם מה רוצים ויוצא חלבון".

"משמעת הקונג פו עזרה בבוט קאמפ"

לדברי מתי גיל, מנכ"ל AION, "מדובר במדע תקדימי שפותר אתגרים מדהימים באמצעות חישוביות. החברות הזכייניות של AION, שכבר חשבו שראו הכול, אמרו שזה משהו מיוחד".

צדיק מספר שחוויית הבוט קאמפ הייתה אינטנסיבית. "בודקים לא רק את המדע של הקבוצה אלא גם את יכולת המנהיגות של הצוות. זה אומר שהעומס גדול וגם, אפשר לומר, מנסים לעצבן אותך קצת. המשמעת המנטלית של הקונג פו עבדה בשבילי"

בעקבות הזכייה, צדיק יעבור להתגורר בישראל עם משפחתו. אשתו עוסקת גם היא בביולוגיה מולקולרית, כך שהמדינה "תרוויח" שני מוחות במקום אחד.

לצוות המנצח של צדיק יצטרפו חברים גם מצוותים אחרים שהשתתפו בבוט קאמפ.
לדברי גיל, הבוט קאמפ מאפשר לחממה גישה למאגר טאלנטים מכל העולם.

"כאשר חקרנו את השוק הישראלי, ראינו שיש פה הרבה כישרון, אבל חסרים רכיבי כישרון ספציפיים, ואין מספיק חברות טובות מתאימות להשקעה. הבנו שאם רוצים לממש את הכישרון בארץ לאקוסיסטם של חברות בתחום החישובי, אנחנו צריכים לייסד אותן ולהביא אליהן אנשים מכל העולם, לצד הישראלים".

עוד כתבות

פרויקט היי ליין, רמת גן / צילום: החברה לפיתוח והתחדשות עירונית

הפנטהאוז שמלמד: איך נראית האטה בשוק היוקרה

האם העסקה ב-9 מיליון שקל למכירת דירת פנטהאוז במגדל Highline ברמת גן - ששטחה 199 מ"ר, ויש לה מרפסות בשטח של כ־97 מ"ר - מגלמת ירידת מחירים? ● הפנטהאוז הוצע תחילה למכירה ב־11.9 מיליון שקל

משפחת פראוור בטיול בתאילנד / צילום: באדיבות המשפחה

משפחות ישראליות נוהרות לתאילנד: "אנשים שוברים קרן השתלמות"

עשרות אלפי משפחות ישראליות נהגו בעבר לפקוד את יעדי הכול כלול בטורקיה ● תאילנד, שיזמה מהלכים לעודד ישראלים להגיע, הפכה בשנים האחרונות ליעד מבוקש ונגיש יותר ● מה ההוצאה הממוצעת של ישראלים לעומת שאר העולם, על מה מוציאים את הכסף, ועל כמה עומד הפער בין טיסה ישירה לקונקשן?

האי מאוריציוס / צילום: Associated Press, Myroslava Bozhko

במאוריציוס סירבו שהמטוס מישראל ינחת - והטיסה בוטלה

חברת אייר סיישל תכננה להפעיל טיסות מתל אביב למאוריציוס, אך אז נודע כי הרשויות במדינה לא מאשרות נחיתת ישראלים ביעד ● "עולה החשש כי ההחלטה קשורה למצב ולמחלוקת הפוליטית", מסרו נציגי חברת התיירות הישראלית ● רק בחודש יוני האחרון הודיעה אייר סיישל באופן רשמי על חזרתה לארץ

ברוקלין. חלק מהבניינים יכולים להגיש בקשה להטבה חדשה / צילום: Shutterstock

ההטבות על מס הרכוש עומדות לפקוע, וניו יורק תתייקר עוד יותר

ההפחתה ההדרגתית של הטבת מס פופולרית בניו יורק צפויה להביא לזינוק במסי הנכסים או בשכר הדירה של דיירים באלפי בניינים

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס / צילום: Shutterstock

הבינה המלאכותית הכניסה את תעשיית הוצאות הספרים לכאוס

קריסתן של עסקאות ענק בשל חשד לשימוש ב־AI מאלצת את הענף לבחון מחדש את היצירתיות, את האמון ואת עתידו

השבוע בשווקים / אילוסטרציה: Shutterstock

מתי שוק המניות יגיע לנקודת שבירה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

האם ה-6% הוא ה-5% החדש? התרחיש השחור של "מלך האג"ח" שמלחיץ את וול סטריט ● הספקנות בוול סטריט גוברת: למה המניה הגדולה בעולם נסחרת בתמחור חסר היסטורי? ● לקנות מניות בלילה: העולם עובר למסחר רציף, אבל לא כולם מרוויחים מהמהלך ● המיליארדים שזורמים והתנודתיות שנשארת: המבחן האמיתי של שוק הקריפטו ● וגם: מה מלמדות המפולות הגדולות על החודשים המסוכנים של השנה?

נגמ''ש איתן / צילום: באדיבות מנת''ק

מערכת ההגנה החדשה של צה"ל בשדה הקרב

נגמ"שי איתן חץ דורבן, המוגדרת כ"דור הבא" של מערכות ההגנה האקטיבית של צה"ל, משלבת ביצועים גבוהים עם עיצוב קומפקטי ● מדינות אירופה מבקרות את ישראל ברמת הממשלות, ומאידך משתמשות בטכנולוגיות הביטחוניות שלה בהיקפי ענק ● ותחום האמצעים הבלתי מאוישים צובר תאוצה בעולם ככלל ובמזרח התיכון בפרט ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

השימוש ב-AI מגיע לשוק הרכב / אילוסטרציה: Shutterstock

הבינה המלאכותית נכנסת לרכב: המדריך לנהגים בעידן החדש

גרוק מדבר עברית בטסלה, ג'מיני נכנס לרנו ואלקסה לב.מ.וו: הצ'אטבוטים משתלטים במהירות על תא הנהג ● המדריך המלא למה זה נותן, איפה זה עדיין מקרטע, ממה להיזהר ומה לשאול את היבואן לפני הקנייה

ההצפות בנפאל / צילום: חדר המצב של פספורטכארד

גשמים עזים והצפות בנפאל: עשרות ישראלים תקועים בהרים

מזג האוויר הסוער בנפאל גורם להצפות ולחסימות כבישים, בעיקר באזורים ההרריים במדינה ● עשרות מטיילים ישראלים נותרו נצורים באזורי הטרקים, בהם רכס האנפורנה ומנאסלו, וארבעה מהם זקוקים לטיפול רפואי ● בשגרירות ישראל פועלים לאיתור מטיילים שטרם נוצר עמם קשר ולסיוע בהעברתם לאזורים בטוחים

Apple iPhone 18 Pro / צילום: יח''צ

בדקנו את האייפון החדש, לא בטוח שתרצו לקנות אותו

סדרת האייפון 18 פרו נחתה בישראל בגל ההשקה הראשון, ונראה כי החידושים לא מספיק משמעותיים ● מה בכל זאת יש שם? צמצם מכני שמאפשר לראשונה שליטה ידנית במצלמה, מערכת קירור משופרת ואי דינמי מצומצם להרצת שלוש פעולות בו-זמנית

העצרת הכללית של האו''ם, ארכיון / צילום: Shutterstock, lev radin

הרשימה השחורה של האו"ם: צמרת המשק הישראלי בפנים. מי יצאו ממנה?

61 חברות חדשות נוספו ל"רשימה השחורה" של העסקים הפועלים ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים ● אילו חברות ברשימה, מה המשמעות, ולמה דווקא עכשיו? ● גלובס עושה סדר

הטאלנט האולטימטיבי בעידן הבינה המלאכותית / צילום: Shutterstock

המומחיות לא מתה, רק שינתה צורה. זה הטאלנט האולטימטיבי בעידן ה-AI

הנגישות הגוברת לכלי AI מטשטשת את היתרון של ידע בסיסי ומיומנויות כלליות ● דווקא במציאות הזו מתחדד הערך של מומחים שיודעים להפעיל שיקול־דעת, לחבר בין תחומים ולפתור בעיות מורכבות

עו''ד ורו''ח ורד אולפינר / צילום: דורון לצטר

כך תוכלו לחסוך תשלומים מיותרים לרשות המסים

השקעה בנדל"ן דורשת מחקר, ידע והבנה ● היא דורשת גם תכנון, ובעיקר כשבוחנים אותה בהיבט המיסוי למדינה ● מה השתנה בתחום, ואילו חוקים וכללים צריך להכיר ולהביא בחשבון לפני הרכישה?

אילוסטרציה: Shutterstock ו-Gemini / צילום: Shutterstock

משל הקפה הקר: הכללים החדשים לראיונות עבודה

ויכוח ויראלי בארה"ב סביב מועמדים שמגיעים לראיון עם קפה חושף שינוי רחב יותר בשוק העבודה: כשהמעסיקים מגייסים פחות, גם פרטים קטנים הופכים לכלי סינון

הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו''ר אוניברסיטת רייכמן / צילום: יהושע יוסף

"קשרים? מה שאנשים ימצאו ברייכמן זה בני ובנות זוג"

שיחה עם פרופ' אוריאל רייכמן, יו"ר אוניברסיטת רייכמן ● על איך הוא מנגיש השכלה גבוהה בשכר לימוד של 100-50 אלף שקל בשנה, החזית מול האוניברסיטאות והמימון שלא קיבל לבית הספר לרפואה: "שערורייה שמעלה לי את הטורים"

יהלומים / אילוסטרציה: Shutterstock, Bjoern Wylezich

מחירי היהלומים בשפל היסטורי: אלה הסיבות

המדד העוקב אחר מחירי יהלומים באיכות השקעתית, ירד באוגוסט לרמתו הנמוכה ביותר אי פעם ● במקביל, מחירו הממוצע של יהלום טבעי במשקל קראט אחד צנח מיותר מ-8,000 דולר ב-2021 לכ-3,900 דולר כיום ● כל הסיבות

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: לע''מ

הממונה על השכר מזהיר: "לחלק מהאנשים לא תהיה באמת קצבת זקנה"

אפי מלכין, הממונה על השכר במשרד האוצר, מסכם 4 שנים מטלטלות בראיון חג מיוחד לגלובס ● הוא מסביר מדוע המגזר הציבורי כבר מזמן לא "האיש השמן", מתנגד ליוזמה לבטל את חובת ההפרשה לפנסיה ("היתרונות לזה משמעותיים") וחושף את הקשר שלו עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד בצל חשדות השחיתות: "איש של מילה"

אסף רפפורט בתוכנית ''פגישה עם רוני קובן'' / צילום: צילום מסך מאתר התאגיד

אסף רפפורט: "קיבלתי מעטפה שהיה כתוב בה 30 מיליארד דולר. ישר אמרתי לא"

בראיון ראשון לתקשורת הישראלית זה שנים, סיפר מנכ"ל וויז אסף רפפורט לרוני קובן על הלילה שבו החליט לוותר על הצעה של 23 מיליארד דולר מגוגל, ההצעה הבאה שכבר עמדה על 30 מיליארד דולר - וכמה כסף נשאר לו מהאקזיט ● על רכישת רשת 13 אמר: "התקשורת החופשית נמצאת תחת מתקפה", ועל הוצאת כספי וויז מישראל לאחר הרפורמה המשפטית: "זו הייתה החלטה עסקית נכונה בדיעבד"

חברת SK hynix על מסכי הבורסה / צילום: ap, Ahn Young-joon

שתי החברות שטלטלו את הכלכלה הקוריאנית מייצרות לה בעיה חדשה

קוריאה הדרומית גילתה שיש לה בעיה חדשה - חוסר בחשמל מונע משתי ענקיות השבבים במדינה להגביר ייצור ● בזמן שהממשלה מחפשת פתרונות, החברות שוקלות לפתוח מפעלים במדינות אחרות ● ואיך כל זה ישפיע על מעמדה כמעצמת שבבים

דגן רונן (מימין) ונועם בוסידן / צילום: רמי זרנגר

המועדון הסגור של ההייטק: "גם עם 40 אלף שקל נטו בחודש אנשים מחפשים הוזלות"

רכישת בית השקעות, עסקאות רכב, זרוע נדל"ן שמוכרת כ-1,000 דירות בשנה ואפילו רשת גני ילדים ● מייסדי הייטקזון נועם בוסידן ודגן רונן הפכו אותו ממועדון צרכנות לאימפריה מתרחבת ● "אנחנו מדלגים על גוזרי הקופון כדי להשיג הנחות", הם אומרים בראיון ● אבל האם זה בהכרח המגזר שצריך את זה?