גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקר בדק: האם השליטה על איסוף המידע צריכה להישאר בידי ווייז וגוגל?

רבים מבקרים את הזכות שיש לפלטפורמות כמו פייסבוק, אינסטגרם, גוגל או ווייז לאסוף מידע אישי על הציבור ולהשתמש בו למטרות רווח ● במדינות מסוימות יש אפילו חקיקה שמגבילה את החופש שלהן ● אלא שאם השליטה בו תעבור למשתמשים, יהיה לזה גם מחיר ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. האם השליטה על איסוף המידע צריכה להישאר בידי ווייז וגוגל? / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. האם השליטה על איסוף המידע צריכה להישאר בידי ווייז וגוגל? / צילום: Shutterstock

 

 

אחת התופעות המעניינות והמתסכלות בזמן משבר הקורונה הייתה הירידה הדרסטית ברמת הדיוק של אפליקציית ווייז. בראיון לאתר החדשות ynet+ באוגוסט 2021 אמר גיא ברקוביץ', מנכ"ל ווייז ישראל: "האלגוריתמים שלנו חטפו מכה במגפה".

אפילו בבנקים כבר אין כסף: אירופה מתנתקת מהמזומן 
הבריטי שחיפש פיזיקה חדשה במנזר שאולין והקים חברת ביומד בישראל | ראיון

הסיבה לכך פשוטה - האלגוריתמים של ווייז בנויים על מידע שהאפליקציה אוספת על המשתמשים. כלומר, ככל שיותר משתמשים משתפים מידע עם ווייז, האלגוריתם יותר מדויק. לכן בתקופה שבה רבים נשארו לעבוד מהבית, האלגוריתם סבל מחוסר מידע.

במקביל, לאחרונה השיקה גוגל את Bard, כלי בינה מלאכותית שאמור להתחרות בצ'ט GPT. גם בינה מלאכותית מדויקת יותר ככל שיותר משתמשים משתפים את "השיחות" שלהם. לכן אם כל המשתמשים יבחרו לא לשתף את השיחות שלהם, הפלטפורמה תיתן ערך נמוך למשתמשים.

 

הדוגמאות האלה משקפות את החשיבות של שיתוף מידע לאיכות השירותים שאנו מקבלים מפלטפורמות ואפליקציות שונות. כשמשתמש מסכים לשתף מידע עם הפלטפורמה (למשל, את מיקומו בזמן נהיגה בשעת עומס), משתמשים אחרים נהנים. כלומר, למידע אישי יש ערך ציבורי שרבים לא מביאים בחשבון כשהם בוחרים אם לשתף אותו עם אפליקציות שונות.

הערך נוצר משילוב המידע ממקורות שונים

רבים מבקרים את הזכות שיש לפלטפורמות כמו פייסבוק, אינסטגרם, גוגל או ווייז לאסוף מידע על המשתמשים שלהן ולהשתמש בו למטרות רווח. ואכן, בארצות שונות בעולם ממשלות דנות ברגולציה שתגביל את זכויות הפלטפורמות על המידע של המשתמשים. האיחוד האירופי, לדוגמה, בחר להגביל את היכולת הזאת. החקיקה הזאת מאפשרת למשתמשי פלטפורמות כאלה לבחור אם לשתף את המידע שלהם או לא, מבלי לפגוע ביכולת שלהם להשתמש בהן.

השאלה מאחורי ההחלטה של המחוקקים השונים היא למי שייך המידע: למי מוקנית הזכות להחליט איזה מידע לאסוף ממשתמשים והאם למסחר אותו? מצד אחד, המידע הוא אישי ושייך למשתמשים. מצד שני, אין למידע כשעצמו הרבה ערך. יצירת הערך נעשית באמצעות שילוב מידע ממקורות שונים וניתוחו - תהליך שמתבצע על ידי הפלטפורמות עצמן.

מחקר שערכו פרופ' ירון יחזקאל ופרופ' שרית מרקוביץ, חוקרים בתחום כלכלת רשת, בחן לאיזה צד - לפלטפורמה או למשתמשים - כדאי לתת את השליטה על איסוף המידע במטרה למקסם את התועלת החברתית. המחקר מביא בחשבון את הערך הפרטי והציבורי שהמידע הנאסף מייצר. זה הצד החיובי של המידע. אבל יש לכך גם מחיר עבור המשתמשים, שהמידע שלהם ממוסחר. לדוגמה, אם בעקבות זה הם מקבלים הרבה פרסומות או רק מהידיעה שהמידע האישי שלהם נחשף לאחרים.

כשהשליטה בידי המשתמשים,יש פחות מידע

החוקרים מצאו שיש יתרונות במתן הזכות לשלוט על המידע לפלטפורמות, מכיוון שהן אוספות יותר מידע שיכול לשמש לטובת הכלל. למשל, אם ווייז אוספת מידע לגבי מיקומו של נהג, היא יכולה להשתמש בו לטובת נהגים אחרים.

אבל יש גם חסרונות: משתמשים החוששים לפרטיותם יימנעו מלהצטרף לפלטפורמה, והמידע שלהם, שהוא בעל ערך לכלל המשתמשים, פשוט לא ייאסף. כשהשליטה במידע היא בידי המשתמשים הפלטפורמה משרתת יותר משתמשים אבל אוספת פחות מידע, שכן רבים מהם יבחרו לא לחלוק אותו.

המחקר של יחזקאל ומרקוביץ' מצא שכאשר למידע יש ערך ציבורי גבוה, השאלה אם להעניק את השליטה על איסופו למשתמשים או לפלטפורמות תלויה בפערים ביניהם באשר לנזק שהם חווים ממסחור המידע. ישנן פלטפורמות שבהן ככל הנראה רגישות המשתמשים לפרטיותם די דומה, כמו טיקטוק, וישנן פלטפורמות שבהן יש פערים גדולים, כמו ווייז.

נניח שהפערים הם אכן משמעותיים. במקרה כזה כדאי לתת לפלטפורמה לשלוט על איסוף המידע. הפלטפורמה תשתמש בערך הציבורי הגבוה של המידע בעיקר כדי לשכנע משתמשים להצטרף אליה ולחלוק את המידע לטובת הכלל. לעומת זאת, אם הפערים לגבי מסחור המידע הם זניחים בין המשתמשים, כדאי לתת להם לשלוט על איסוף המידע. במקרה כזה, אם ניתן לפלטפורמה לשלוט על המידע, היא עשויה לנצל לרעה את הערך הציבורי שלו כדי לאלץ את המשתמשים להסכים למסחורו באופן שעשוי לפעול לרעתם.

פרופ' ירון יחזקאל / צילום: חן גלילי - הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב

בעולם שבו פלטפורמות מבוססות מידע הופכות לחלק יותר ויותר מרכזי בחיינו, תוצאות המחקר יכולות לתת לקובעי מדיניות כלים לבחינת הפיקוח המתאים על פלטפורמות ומדיניות איסוף המידע שלהן.

פרופ' שרית מרקוביץ / צילום: יח''צ

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים