גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רווחי העתק באנרגיה: סיכון למשקיעים בטווח הקצר ולכדור הארץ בטווח הארוך

מלחמת רוסיה–אוקראינה הובילה לזינוק מחודש במעמד ובמחיר של הנפט והגז ● כתוצאה מכך הציגו חברות האנרגיה ב–2022 רווחי שיא, והן מגדילות את הפקת האנרגיה המזהמת, במקום אנרגיות מתחדשות ● מהם הסיכונים הנובעים מכך למשקיעים ומהי המשמעות למשבר האקלים?

נפט / צילום: Shutterstock, RachenStocker
נפט / צילום: Shutterstock, RachenStocker

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex. הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עד ראשית 2022, קו המגמה להפחתת השימוש בדלקים מאובנים (נפט וגז) היה חד וברור. אסטרטגיות השקעה מבוססות שיקולי סביבה, חברה וממשל תאגידי (ESG) פרחו, בדגש על התחום הסביבתי. לאורן, חברות האנרגיה המסורתיות בתחומי הנפט והגז נדרשו להציג יעדים מאתגרים להפחתת פליטות מזהמים, בעוד שחברות אנרגיה הירוקה זכו לשוויים גבוהים.

ואולם, מלחמת רוסיה-אוקראינה טרפה את הקלפים, והמחישה שביטחון אנרגטי אינו מובן מאליו, ויכול להישען בעתיד הנראה לעין רק על נפט וגז. בפרט, האתגרים שעימם התמודדה אירופה, למרות השקעות עתק באנרגיות ירוקות, חידדו את ההבנה שאין ביכולתן לספק בעתיד הקרוב יכולת ייצור ואגירת אנרגיה מספקים.

כתוצאה מכך נוצרה לגיטימציה מחודשת לשימוש בדלקים מאובנים, ולאור יציאת הנפט הרוסי מהשוק במקביל, מחירי הנפט והגז זינקו, ועימם רווחי החברות בתחום.

רווחי שיא היסטוריים לחברות האנרגיה

ב-2022, שש חברות האנרגיה הגדולות במערב - אקסון מוביל (ExxonMobil) ושברון (Chevron) האמריקאיות, ושל (Shell), בריטיש פטרוליום (BP), אקווינור (Equinor) וטוטאל אנרג'יז (TotalEnergies) האירופיות, השיאו את הרווחים הגבוהים ביותר בהיסטוריה בסקטור: למעלה מ-200 מיליארד דולר יחדיו.

בתגובה זינקו מניות חלק מהחברות לרמות שיא היסטוריות. ואולם, הדבר מייצר מתח מובנה בין רווחי העתק בטווח הקצר, ובין ההבנה שמקורות הרווח האלה, הפקת נפט וגז מזהמים, אינם בני-קיימא לעתיד הרחוק. כתוצאה, נוצרות לחברות ולמשקיעיהן דילמות מורכבות בגיבוש תוכניותיהם העסקיות ובהערכת שווי הפעילויות השונות, באופן שלטעמנו אף סקטור לא התמודד עימו מעולם.

 

מצד אחד, משקיעים הממוקדים בתשואה בטווח הקצר דורשים השקעות בהפקה ובקידוחי נפט וגז. זאת, חלף השקעה בפרויקטים גדולים וממושכים של אנרגיות מתחדשות, המניבים תשואות נמוכות בהרבה. להמחשה, BP מגדירה יעדי תשואה של 15% עד 20% עבור פרויקטי דלקים מאובנים, לעומת 6% עד 8% באנרגיה מתחדשת.

לחלופין, דורשים אותם משקיעים למקסם את התשואות ואת תזרימי המזומנים בטווח הקצר, על ידי דיבידנדים מוגדלים ורכישות מניות חוזרות. מנגד עומדים משקיעים אקטיביסטים ממוקדי ESG, המייצרים לחצים גדולים להפחתת פליטות ולעמידה ביעדים סביבתיים, אשר כוחם הולך ופוחת במהרה.

לחצים סביבתיים הופעלו בשנים האחרונות על חברות האנרגיה האירופיות, על רקע תחום ה-ESG המפותח ביבשת. לכן הן משקיעות סכומים גבוהים בהרבה ממקבילותיהן בארה"ב במעבר לאנרגיות מתחדשות, הרווחיות פחות כאמור, ונסחרות במכפילי רווח של כ-6 בממוצע, לעומת כ-11 בחברות האמריקאיות.

ואולם, כתוצאה מהשינויים המשמעותיים ב-2022, בתחילת 2023 גם החברות האירופיות שינו כיוון. בסוף ינואר הפתיעה BP את השווקים, כשהכריזה שתפחית את תפוקת הנפט והגז בעשור הקרוב ב-25% במקום ב-40%. המהלך נובע מהערכות עדכניות שלה, שלפיהן תהליך צמצום השימוש בדלקים מאובנים והמעבר לאנרגיות נקיות יהיה ארוך יותר ביחס לתחזיות קודמות, עם ביקוש מצופה של כ-75 מיליון חביות ליום ב-2050. זוהי חריגה עצומה מ-20 מיליון חביות שהוגדרו לצורך עמידה ביעד הגלובלי של אפס פליטות גזי חממה נטו.

 

להערכת BP, הפליטות העולמיות יירדו רק ב-30% עד 2050, במקום ב-95% הנדרשים לעמידה ביעד. אלה תחזיות הרסניות לכדור הארץ, שרחוקות מרחק עצום מעמידה ביעדי הסכם פריז, של הגבלת ההתחממות הגלובלית ל-1.5 מעלות עד 2050.

כתוצאה מהתזרימים המוגדלים הצפויים ל-BP, הוגדלו הדיבידנדים ב-10% ומתוכננת רכישה חזרה של מניות בכ-11.25 מיליארד דולר. בתגובה עלתה המניה ב-14%. במקביל, גם Shell הודיעה על כוונתה להגדיל את יעדי ייצור הנפט.

בניגוד לחברות האירופיות, ענקיות האנרגיה האמריקאיות אקסון ושברון התנגדו מלכתחילה ללחץ המשקיעים למעבר לאנרגיה מתחדשת, בטענה שאין להן יתרון תחרותי בכך. הן נתמכות בלובי חזק מצד המדינות מפיקות הנפט בארה"ב, שמתנגדות לשילוב שיקולי ESG בהשקעות.

לכן, אקסון ושברון קיצצו משמעותית את ההשקעות ההוניות בשנים האחרונות, על רקע חוסר כדאיות בפיתוח שדות נפט לטווח הארוך, והגדילו את רווחיהן ואת הדיבידנדים. הן מתמודדות עם האתגרים הסביבתיים על ידי השקעה קטנה בהרבה של פיתוח יכולות לכידת פחמן וייצור דלק ביולוגי, שיאפשרו המשך שימוש בנפט.

להמחשה, אקסון משקיעה בהפחתת פליטות רק 8% מסך השקעותיה, בעוד ששברון תוציא עד 2028 רק 2 מיליארד דולר בשנה על פרויקטים להפחתה, בעוד ש-75 מיליארד דולר יוקצו לרכישת מניות חוזרות ב־2023.

סיכון גבוה להיפוך מגמה מחדש

להערכתנו, רווחי העתק שהפיקו החברות בסקטור ב-2022 אינם מייצגים. שינוי הכיוון החד בשוק האנרגיה העולמי לכיוון אנרגיות מזהמות אינו בר-קיימא סביבתית, לדעתנו, ומוטה מדי לביטחון אנרגטי, אגב הטראומה שספגה אירופה. לכן, קיים סיכון גבוה להיפוך מגמה מחדש, או חזרה לאיזון סביר יותר בהצבת יעדים להפחתת פליטות, לאור דיון מחודש בנזקי ההתחממות הגלובלית.

סיכונים נוספים לחברות בתחום הם סיום מלחמת רוסיה-אוקראינה, שישיב את הנפט הרוסי למשחק ויגדיל את ההיצע, קפיצה טכנולוגית בייצור אנרגיה ממקורות נקיים או הגדלת המיסוי העודף שהוטל על הסקטור לאור רווחי העתק.

שילוב הסיכונים המרובים עם מחירי המניות הגבוהים יוצר לדעתנו סיכון מוגבר לירידות חדות במניות האנרגיה, בהיפוך מגמה ל-2022.

לחובבי הסיכון, לטעמנו בעת הנוכחית עדיפה השקעה בחברות האנרגיה האירופיות, שנסחרות במכפילים נמוכים בהרבה ומוטות להשקעות באנרגיות ירוקות, שיניבו אולי פירות מועטים יותר, אך ברמת ביטחון גבוהה יותר לטווח הארוך.

עבור משקיעים אקטיביסטיים ופעילי תחום ה-ESG, נסיגת חברות האנרגיה מהתחייבויות לצמצום פליטות צריכה לספק חומר רב למחשבה. המסקנה, לדעתנו, היא שנדרשת מצידם גישה פרקטית בהרבה להצבת יעדים אקלימיים ריאליים, שיאפשרו הפחתת פליטות מדורגת יותר, לצד קיום ביטחון אנרגטי ארוך טווח.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי