גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיזם ההשקעות המשותף של קרן ארגון הבריאות העולמי ו־OurCrowd הישראלית

קרן ארגון הבריאות וקבוצת המשקיעים הישראלית משיקות קרן שתשקיע בסטארט־אפים שינגישו את מוצריהם גם לאוכלוסיות עניות ● הקרן מתכוונת לגייס 200 מיליון דולר

מימין: מנכ''ל OurCrowd  ג'ון מדבד  ומנכ''ל קרן ארגון הבריאות אניל סוני / צילום: ארגון הבריאות העולמי
מימין: מנכ''ל OurCrowd ג'ון מדבד ומנכ''ל קרן ארגון הבריאות אניל סוני / צילום: ארגון הבריאות העולמי

"העולם מלא באנשים שלחייהם יש ערך לא פחות מזה של אנשים כמוני וכמוך, אבל בגלל המקום שבו הם נולדו לא ברור אם הם יזכו לחיות ואילו חיים יהיו להם", אומר אניל סוני, מנכ"ל קרן ארגון הבריאות העולמי שמוביל יוזמה חדשה: הקמה לראשונה של קרן השקעות בסטארט־אפים, בשותפות עם קבוצת המשקיעים הישראלית OurCrowd. 

בנתה עסק רפואי מרשים, אבל לא מצליחה להרוויח: מה עובר על אינסייטק 
מנכ"ל ריסקיפייד לעובדים: "נוציא מישראל 500 מיליון דולר" 

קרן ארגון הבריאות העולמי היא עמותה ללא כוונות רווח שהוקמה ב-2020 לצד ארגון הבריאות העולמי ובשיתוף פעולה איתו, כדי לגייס הון למיזמים שבהם יש שיתוף פעולה בין הארגון לתעשייה. הקרן גייסה עד היום כ-80 מיליון דולר. כעת לוקחת הקרן הפילנתרופית צעד נוסף קדימה, ומקימה את קרן הון הסיכון שצפויה לגייס עד 200 מיליון דולר, מהם 100 השנה ו־100 מיליון ב־2024. היא תשקיע בטכנולוגיות פורצות דרך לשיפור הבריאות בקרב אוכלוסיות עם נגישות מעטה לרפואה.

הקרן, שתיקרא GHEF (Global Health Equity Fund), היא למטרות רווח, אך תימדד גם לפי האימפקט שלה על בריאות הציבור בעולם. היא תשקיע בעיקר במוצרים רפואיים, אך גם במוצרים הקשורים לבריאות באופן עקיף, לדוגמה מוצרים המתמודדים עם משבר האקלים ועם ביטחון תזונתי.

הקרן תשקיע בחברות מכל העולם, אך מעצם השותפות עם OurCrowd, גוף השקעות עם אוריינטציה ישראלית, הצפי הוא שהחברות הישראליות יקבלו הזדמנות מיוחדת להיכלל בפורטפוליו של הקרן.

מי שיובילו את צוות הקרן הם ג'ון מדבד, מייסד ומנכ"ל OurCrowd, וד"ר מוריס לסטר, שותף מנהל בקרן, עם תמיכה של גית'ה ת'ארמאראתנאם, מנהלת השקעות האימפקט של קרן ארגון הבריאות העולמי. ארגון הבריאות העולמי עצמו אינו הבעלים של הקרן, אך הוא שותף פעיל בהקמה ונציגי הארגון היו שותפים לתכנונה.

הקשר בין סוני למדבד נוצר דרך לינקדאין בתקופת הקורונה. אז התחיל תהליך ארוך של היכרות הדדית, שכלל פגישות זום, ובהמשך פנים אל פנים, עד לגיבוש והשקת הקרן המשותפת בסוף 2022.

"חייבים להסתכל לכישלון בעיניים"

לדברי סוני, החברות שהקרן תשקיע בהן אינן חייבות לפעול רק בשווקים מתפתחים. הן יוכלו לפעול בשווקים מבוססים ועשירים, אך לחתום על מסמך הצהרת כוונות שיגדיר כיצד החברה מתכוונת להנגיש את מוצריה גם לקהלים פחות עשירים. סוני עצמו צבר ניסיון רב בשיווק דואלי כזה (לשווקים מתפתחים ומפותחים), והוא מתכוון לעזור לחברות לגבש אסטרטגיה מתאימה.

"ההתמודדות עם מגפת האיידס במדינות מתפתחות הוכיחה שחברות מסחריות יכולות לאזן בין החזר השקעות לנגישות ושוויוניות", אומר סוני. ועדיין, כאשר הגיעה מגפת הקורונה, העולם נכשל במתן פתרונות. "אנחנו חייבים להסתכל לכישלון הזה בעיניים ולהפיק ממנו לקחים לעתיד".

למעשה, הקורונה הייתה זו שהובילה אותו לתפקידו הנוכחי. "אני פועל בתחום בריאות הציבור כ־20 שנה", הוא מספר. "תחילה בקרן השחפת, איידס ומלריה של האו"ם, שהעבירה סכומים גדולים לטיפול בתחומים הללו, ולאחר מכן הייתי מנכ"ל CHAI (ה־Clinton Health Access Initiative), מיזם שנועד לעזור לחברות מסחריות לפתור כשלי שוק כשהן נכנסות למדינות מתפתחות ותת־מפותחות.

"בהמשך עברתי לחברת Viatris, שפיתחה תרופות לאיידס ולשחפת עמידה לתרופות קלאסיות, וגם שיווקנו גלולות למניעת היריון. כך ראיתי מיד ראשונה כיצד חברה עם כוונות רווח יכולה לעבוד בשווקים הללו ולהגיע להצלחה".

כשהגיעה הקורונה, סוני שהה בניו יורק. "הרגשתי שארגון הבריאות העולמי (WHO) עושה משהו שאף גורם אחר בעולם לא יכול לעשות. אף גורם לא זוכה לשיתוף פעולה ואמון מכל כך הרבה מדינות. אבל הארגון הזה חייב שיהיו לו יותר משאבים". כך החליט להקים את קרן ארגון הבריאות העולמי,.

"ארגון הבריאות הוא ה־FDA של העולם"

במיזם הנגישות לבריאות של קלינטון, עזרת לחברות לפתור כשלי שוק במדינות תת־מפותחות. מהם הכשלים והפתרונות שמצאתם?
"כשדורשים מחברה למכור תרופות במחירים נמוכים לשווקים שלא יכולים לשלם הרבה, בדרך כלל אומרים לה, 'פשוט תרוויחי פחות'. אבל החברות שמלכתחילה משווקות תרופות לשווקים הללו הן לרוב חברות גנריות, רובן מהודו, שממילא מרוויחות מעט מאוד. עלות הייצור שלהן היא באמת מה שדוחף את המחיר.

"כיוון שהשווקים הללו והמוצרים הללו הם בדרך כלל לא במוקד העניין של החברות, הן לא משקיעות הרבה משאבים במו"פ לצורך הוזלת מחירי הייצור. זה הוואקום שאליו נכנסנו. לקחנו אנשי מו"פ חיצוניים בתקציב שלנו, שעזרו לשפר את התהליכים הכימיים ואת מקורות חומרי הגלם"

סוגיה נוספת היא העבודה מול ממשלות. "ארגון הבריאות הוא בעצם ה־FDA וה־CDC של העולם. כשתרופות לא רלוונטיות לאישור על ידי ה־FDA בטווח הנראה לעין, מי שנותן את ההנחיה העולמית זה ארגון הבריאות. אחרי שמשכנעים את הממשלות לקנות את המוצר, צריך גם לחנך את הרופאים, מדינה אחר מדינה. זה בעצם מה שעושה רוב כוח האדם של ארגון הבריאות העולמי".

"נשמח גם לחברות שישחררו פטנטים"

שוחחנו בעבר עם חברות מסחריות שאמרו שבאפריקה אין שוק תרופות, במונחים כספיים.
"זו בעיית הביצה והתרנגולת. אכן, אם מייצרים את השוק שם, הוא קיים. באפריקה יש פי 15 יותר חולי איידס מאשר בארה"ב. אז נכון שהמוצר זול בהרבה, אבל אפשר לעשות רווח של כמה דולרים לכל מנה".

עם זאת, סוני מדגיש שכדי לקבל תמיכה מהקרן המתוכננת לא חייבים לבנות מודל לרווח במדינות מתפתחות. "יש חברות שמחליטות שהאימפקט שלהן יהיה על ידי ויתור על פטנט במדינות מתפתחות, או העברת הידע שלהן בחינם לחברה מקומית, והן מוותרות על השווקים הללו במובן הכלכלי. אנחנו נשמח להשקיע גם בחברות הללו".

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

את עקרונות הניהול הוא למד מהכדורגל בשכונה. היום יש לו אלפי עובדים בעולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?