גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת המס בגרמניה שמשפיעה על המשקיעים הישראלים

רפורמת מס חדשה בגרמניה מחייבת את מחזיקי הנדל"ן לבצע הערכת שווי חדשה לנכס בבעלותו ● הדיווח צריך לכלול את מיקום הנכס, גודלו, שוויו, סוג הבניין, שנת ההקמה, סכום הרכישה ופרטים נוספים ● גם משקיעים זרים מחויבים בדיווח, בהם ישראלים רבים

ברלין. מסי הנדל''ן החדשים בגרמניה עשויים לעלות ביוקר למשקיעים הישראלים / צילום: Associated Press, Michael Sohn
ברלין. מסי הנדל''ן החדשים בגרמניה עשויים לעלות ביוקר למשקיעים הישראלים / צילום: Associated Press, Michael Sohn

לידיעת משקיעי הנדל"ן בגרמניה: רפורמת מס חדשה בגרמניה משפיעה גם על משקיעי הנדל"ן הישראלים במדינה האירופית. כחלק מהרפורמה, כל מחזיק נדל"ן חייב לבצע הערכת שווי לנכס בבעלותו ולדווח על השווי לרשות המסים הגרמנית.

הדיווח על שווי המקרקעין ועל סוג המקרקעין (מגורים או מסחרי) צריך לכלול דיווח על מיקומו, גודלו, שוויו, סוג הבניין, שנת ההקמה, סכום הרכישה ופרטים נוספים. לעל פי הדיווחים והערכות השווי, רשויות המס בגרמניה עתידות לשלוח חיובי ארנונה ומס רכוש חדשים לבעלי הנכסים.

החקיקה החדשה עוררה דרמה גדולה בגרמניה, והמדינה נאלצה לדחות את מועדי הדיווח מספר פעמים לאחר שהציבור התקשה למלא אחר דרישות הדיווח והתעוררו מספר תקלות במערכת המקוונת של הדיווח. נכון להיום מועד הדיווח האחרון, ה-30 לינואר, חלף. מי שלא דיווח עד כה על נכסיו עלול להיות חשוף לקנסות מצד רשויות המס הגרמניות למעט באזורים מסוימים בגרמניה שלגביהם ניתנו אורכות להגשת הדוחות.

ברלין: יעד השקעה שהכפיל את שוויו

אולם, בעלי הנדל"ן הגרמנים אינם היחידים שמושפעים מהרפורמה. כאמור, דיווחי המס חלים על כל בעלי הנכסים במדינה, לרבות משקיעים זרים, בהם גם ישראלים רבים. "רפורמת מס חדשה בגרמניה, המחייבת אומדן והערכה חדשה של נדל"ן בגרמניה, גורמת לחשש בקרב משקיעי נדל"ן ישראלים", אומר רו"ח יניב אנג'ל, מומחה למיסוי מפירמת היעוץ AUREN וראש מחלקת מיסוי בינלאומי ישראל גרמניה. "בחצי שנה האחרונה הגיעו אלינו עשרות פניות של ישראלים שמחזיקים בנדל"ן בגרמניה וקיבלו מכתב מרשות המסים הגרמנית לביצוע שערוך מחדש של שווי הנכס ודיווח. בהתייעצויות עם אנשי מס ישראלים בנושא הם מגלים לפתע כי על בעלות של נכס בגרמניה יש לדווח ולשלם מס לא רק בגרמניה אלא גם בישראל, כך לפי חוקי המס הישראלים והבינלאומיים, ואי דיווח ותשלום מס שכזה מהווה עבירה פלילית במדינת ישראל".

גרמניה, ובייחוד ברלין, הייתה בעשורים האחרונים יעד השקעה ראשון במעלה לבעלי נכסים זרים מרחבי העולם, ביניהם ישראלים רבים. מחירי הרכישה הכפילו את עצמם בעשור האחרון בשכונות מרכזיות בברלין, ובאזורי ביקוש אפילו עלו פי שלושה. "משקיעים הפרטיים השקיעו בעשור האחרון בעיקר בברלין, דרך חברות גרמניות בבעלות ישראלית, שקנו בניינים, שיפצו אותם ומכרו דירות בבניין למשקיע הישראלי הפרטי. בשנים האחרונות החלה נדידה של אותם ישראלים פרטיים מברלין ללייפציג", אומר רו"ח אנג'ל. "בנוסף, יש חברות ישראליות שמחפשות נכסים מסחריים מניבים כמו משרדים ומרכזיים מסחריים, בעיקר בברלין המבורג מינכן שטוטגרט פרטנקפורט, אלו הערים הגדולות בגרמניה והשוכרים הם חברות בינלאומיות, חברות מקומיות גדולות, או מרכזי קניות עם סופרמרקטים חנויות ביגוד ועוד. ביזמויות נדל"ן כאלה ישנם ישראלים המשקיעים בחברה שבבעלותה הנכסים המסחריים".

הרפורמה בהכנה כבר מ-2019

הרפורמה נולדה בעקבות פסיקה של בית המשפט הפדרלי בגרמניה מנובמבר 2019, אשר קבע כי מערכת חישוב הארנונה ומס הרכוש לא תואמים את החוקה הגרמנית. הרשות המחוקקת בגרמניה נאלצה לשנות את חוק מס מקרקעין, והועבר חוק חדש בהחלטה של המועצה הפדרלית (בונדסרט) ב-8 בנובמבר 2019. במסגרת זו, נקבע כי כללי מיסוי ודיווח חדשים שעתידים להיכנס לתוקף החל מינואר 2025. ואולם, על מנת להיערך למיסוי החדש, החיוב בדיווח על הנכסים נכנס לתוקף מוקדם יותר. רשות המס בגרמניה דרשה מהציבור להשלים את הדיווח עד ה-31 בינואר 2023 בכל גרמניה ועד ה-31 במרץ 2023 במחוז בוואריה בגרמניה.

רו"ח אנג'ל מסביר כי "הרפורמה במערכת הארנונה של גרמניה קובעת כי החל מחודש ינואר 2022, כל נכסי הנדל"ן בגרמניה (למגורים ולמסחר) יבצעו הערכת שווי מחודשת, שתתאים לחקיקת המס והארנונה העדכניים לפי פסיקת בת המשפט הפדרלי. כתוצאה, מאות אלפי אנשים המחזיקים בנדל"ן בגרמניה, מחויבים בהגשת דו"ח והצהרה על שווי הנדל"ן, מאחר ורפורמת המס מחייבת את כל מחזיקי הנדל"ן בגרמניה לערוך הערכה מחדש לצורכי מס רכוש.

על רקע החקיקה החדשה גם חברות ישראליות שתיווכו עבור ישראלים בקניית דירות בברלין, ומנהלות אותם כעת הציעו שירותים להגשת הנתונים החדשים. כך למשל, צוות אינספיריישן גרופ בברלין פנה למשקיעים שהשקיעו דרכו בנדל"ן בגרמניה והסביר "בדקנו עבורכם בשבועות האחרונים חלופות להגשת דו״ח מס הקרקע החדש. בחנו שורה ארוכה של נותני שירותים, והשתתפנו בסמינרים מקצועיים בנושא". החברה הציעה למשקיעים שירותי משרד רו"ח גרמני, שנמצא בעיר פוטסדאם שליד ברלין.

"הם עובדים מזה כמה שנים עם בעלי דירות זרים, בהם גם לא מעט ישראלים, ומנוסים מאוד בהתמודדות עם הצרכים המיוחדים של המשקיעים", נכתב בפניה למשקיעים. השירות הוצע במחירים של כמה מאות אירו בודדים, בהתאם לדיווח הנדרש. עוד נכתב בדיווח כי "על פי חוק ועל פי כל הפרסומים רק בעלי מקצוע מוסמכים כמו רואי חשבון ועורכי דין, או בעלי הנכסים עצמם בפורטל רשות המסים, רשאים להגיש את הדו״ח. ולכן, הגשתו דרך גורם אחר אינה מומלצת ועלולה להביא לדרישה להגישו מחדש בהמשך".

לראשונה זה 20 שנה, לארדואן יש סיכוי רציני לאבד את השלטון בטורקיה | פרשנות
נתוני מאקרו חזקים לא יספיקו: האזהרה החריגה של מודי'ס מערערת את האסטרטגיה של שר האוצר | פרשנות

רו"ח רם גרגיר, שותף מיסוי בינלאומי בפירמת EY ישראל מסביר כי ההשלכות של הרפורמה אינן במישור החיוב במס (שיתכן שיעלה מעט), אלא במישור הדיווח. "עיקר ההשלכה של החקיקה היא הטלת חובת דיווח חדשה: תוספת של נטל דיווחי שלא הייתה קיימת קודם לכן. מבני החזקה הכוללים הקמה של תאגידים זרים לצורך ההשקעה בנדל"ן בגרמניה הינו נפוץ מאוד בקרב משקיעים ישראלים, בין היתר בשל יעילות המס שגלומה במבנים אלה.

"עתה יידרשו אותם תאגידים זרים למסור מידע מפורט לגבי בעלי המניות הישראליים שלהם עד לסוף חודש יוני. אי-ציות לתקנות הדיווח הגרמניות יגרור קנסות כבדים (אם כי שיעורי המס החלים לא ישתנו). לכן מומלץ שמשקיעים ישראליים שהנושא רלוונטי לגביהם יוודאו מבעוד מועד שהתאגידים שבבעלותם ביצעו ניתוח ראשוני לגבי תחולת התקנות החדשות עליהם, ושם נערכו להגשה של הדיווחים במידת הצורך".

עוד כתבות

מפעל ייצור חברת ''על בד'' / צילום: איל יצהר

המושב הדתי מצטרף לגל המימושים בבורסה: משואות יצחק מכרה מניות עלבד ב-33 מיליון שקל

אחרי זינוק של מעל 80% בשנה האחרונה, בעלת השליטה ביצרנית המגבונים עלבד החליטה לממש 6% ממניותיה וירדה להחזקה של כ-60% ● במשואות יצחק מציינים כי מדובר בסגירת מעגל, לאחר שלפני שלוש שנים רכש המושב שיעור דומה של מניות בעת שהחברה נקלעה לסחרור

''מתחם הפיקוד - לב העיר העתיקה'' / צילום: באדיבות אירית צרף אדריכלות ובינוי ערים

העיר העתיקה של באר שבע משנה פניה

מהלך תכנוני רחב היקף צפוי לשנות את לב העיר העתיקה של באר שבע ● רשת היין והאלכוהול הרמיטאז' משקיעה 4.5 מיליון שקל בפתיחת סניף דגל בכפר סבא ● ותערוכה חדשה של כ־50 אמנים נפתחת במפעל הישן של טרה בתל אביב ● אירועים ומינויים

המאבק על וורנר ברדרס עולה שלב / צילום: Shutterstock

המיליארדר מול נטפליקס: המאבק על וורנר ברדרס עולה הילוך

בעוד פרמאונט מעלה את רמת הוודאות סביב הצעתה באמצעות ערבות אישית של לארי אליסון בהיקף של 40.4 מיליארד דולר ● במקביל, נטפליקס מחזקת את חבילת המימון וממשיכה להיתפס כהצעה הבטוחה יותר בעיני הנהלת וורנר

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט / צילום: מרי רון

הבכיר שמזהיר: הסיבות להתרחק מהסקטור הלוהט שטס ב-370%

בועז מירוני, מנהל מחלקת המחקר באנליסט, מאמין בבורסה בת"א, גם אחרי תשואה של 100% בשנתיים ● הוא מעריך שמבין שני הסקטורים המצטיינים של השנה יש הזדמנות רק בבנקים ● ממליץ על מניות אנרגיה: "לא יודע אם ג'מיני ינצח את ChatGPT, אבל שניהם יצטרכו חשמל" ● ולמה כדאי להתרחק ממדד הביטוח?

יו''ר ועדת החוקה ח''כ שמחה רוטמן הבוקר הזה, כאן ב', 30.11.25 / צילום: יונתן בלום

רוטמן מאשים את לפיד שבגללו המחירים עלו בחדות. מה הוא שכח לציין?

טכנית, רוטמן צודק: תחת ממשלת בנט-לפיד נרשמה עליית המחירים השנתית הגבוהה בעשור האחרון ● אבל באותה שנה קרה משהו ששם את הכל בהקשר שונה לגמרי ● המשרוקית של גלובס

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

ניו-מד מחפשת גז בשווי עשרות מיליארדי דולרים ועשויה להפוך לספק מרכזי באירופה

ניו-מד הישראלית החלה בקידוח אקספלורציה בשני מאגרי גז פוטנציאליים בבולגריה, בשווי פוטנציאלי של עשרות מיליארדי דולרים ● במקרה שיימצא שם גז, מעבר להשפעה הכלכלית עבור החברה שעשויה להפוך לספקית משמעותית בשוק האירופי היקר, עשויה להיות לכך גם השפעה גאו-פוליטית

ביל אקמן ואילון מאסק / צילום: Richard Brian, Evan Vucci

ביל אקמן מציע לאילון מאסק להנפיק יחד את SpaceX בדרך לא שגרתית

מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור מציע לאיש העשיר בעולם לצרף את חברת החלל שלו לבורסה במודל ייחודי - SPARC ● המודל, לפי אקמן, כולל מיזוג לחברה ציבורית ללא עלויות חתמים או תיווך, ועם תגמול למשקיעי טסלה ● וגם: המיליארדר היהודי שהגיב לאקמן: "תעמוד בתור"

"שונא היהודים הנתעב ביותר של 2025": הזוכה בתואר אנטישמי השנה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: המדינה הערבית שהפכה לשותפה של ישראל בתעשייה הצבאית, איראן מגיבה לאיומים של ישראל בתקיפה נוספת, בניו יורק טיימס מסקרים את המלחמה על קרקעות פלסטיניים באיו"ש, וטאקר קרלסון "זכה" בפרס אנטישמי השנה ● כותרות העיתונים בעולם

מושגים לאזרחות מיודעת.המדד לפעילות המשק / צילום: Shutterstock

לבנק ישראל יש מדד חדש שהוא בוחן לפני החלטת ריבית. כך זה עובד

בנק ישראל פרסם לאחרונה מדד חודשי חדש לפעילות המשק ● איך הוא בנוי, ומי אמור להיות מושפע ממנו? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אילוסטרציה: Shutterstock

לידיעת בעלי חברות ארנק: ביהמ"ש קובע מתי יחול מס שולי של כ-50% ומתי מס חברות של 23%

רו"ח סיפק שירותים לפירמת ראיית חשבון באמצעות חברה בבעלותו ● ביהמ"ש המחוזי קיבל את ערעורו על קביעת פקיד השומה כי הוא בעל "חברת ארנק", ועל כן יש למסותו במס השולי הגבוה משמעותית ממס החברות ● לפסק הדין יש השלכות על בעלי מקצועות חופשיים הפועלים באמצעות שותפויות וחברות בבעלותם

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

חוסר היציבות בנופר נמשך: סמנכ"ל הכספים עוזב אחרי חודשיים וחצי

שרשרת העזיבות והשינויים בצמרת חברת האנרגיה המתחדשת של עופר ינאי נמשכת ● את מקומו של ניר פלג המתפטר יחליף אברהם גולדה, ששימש עד לאחרונה כסמנכ"ל הכספים של שיכון ובינוי

איל אפרת / צילום: אורן דאי

לאומי מקים מרכז AI ומקדם את ראש החטיבה הטכנולוגיות איל אפרת לתפקיד מפתח

איל אפרת, המכהן כסמנכ"ל בכיר וראש חטיבת הטכנולוגיות של בנק לאומי, ימונה לראש החטיבה הבנקאית של הבנק ויחליף את אייל בן-חיים ● הבנק הודיע היום על סדרה של מינויי בכירים נוספים הנוגעים למשרות בתחומי הטכנולוגיה וה-AI

מספר עובדי ההייטק בישראל במגמת ירידה / צילום: Shutterstock

הנתון החריג שמראה: מספר העובדים בהייטק הישראלי במגמת ירידה

נתונים חדשים מציגים עלייה בשכר הממוצע בענף הייטק הישראלי ● אלא שמאחורי המספרים מסתתר סיפור מורכב יותר: החל מהתכווצות במצבת כוח האדם, דרך קיפאון בקידומים ועד עלייה במשרות הפנויות ● האם המגמה צפויה להמשיך לתוך 2026?

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בטהרן, ארכיון / צילום: ap

ההיערכות בישראל לעימות עם איראן, והמסר: לא ניקח סיכון

רה"מ קיים פגישה משולשת עם ראש ממשלת יוון ונשיא קפריסין, כחלק מניסיון לבסס ציר אנטי-טורקי ● ארה"ב פועלת לכינוס ועידה לשיקום רצועת עזה ● הבכיר האמריקאי מאיים: "כנראה שאיראן לא הבינה את המסר" ● ניסוי הטילים באיראן והאיומים: "נגיב באופן נחרץ לכל פעולה עוינת" ● ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את הקמת ועדת החקירה הפוליטית לחקר אירועי ה-7 באוקטובר ● עדכונים שוטפים

מירי מיכאלי, מגישת המהדורה המרכזית ב-i24news / צילום: צילום מסך מערוץ i24news

מענק של עד 20 אלף שקל: תוכנית הפרישה מרצון של i24NEWS נחשפת

בהנהלת i24NEWS מציעים תוכנית פרישה מרצון לעובדים ● עובדים בעלי ותק של בין ארבעה חודשים לשנה יקבלו 10,000 שקל אם יחליטו לפרוש; עובדים בעלי ותק של מעל לשנתיים יקבלו 20 אלף שקל ● בוועד העובדים ציינו כי "למרות שמדובר בפעולה מאוד לא טבעית בעבורנו, אנו מציעים לכם לשקול בחיוב אופציה להיעתר להצעת ההנהלה"

עליה בארנונה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

בתל אביב, ירושלים ורחובות: אושרו העלאות חריגות בארנונה

לאחר הודעת הממשלה כי גם ב־2026 תוכלנה הרשויות להגיש בקשות חריגות להעלאת ארנונה, מספר עיריות מרכזיות - בהן תל אביב, ירושלים, רחובות, ראשון לציון ורעננה - קיבלו אישור להעלאות בתעריפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א לחברות הציבוריות: כך תוכלו לממש את הפוטנציאל של מסחר בשישי

לקראת המעבר לימי מסחר גלובליים בתחילת ינואר, הבורסה בת"א פנתה למנכ"לי החברות הציבוריות במטרה לנצל את השינוי ולהגדיל את חשיפתן למשקיעים זרים ● בין ההמלצות: לחזק פעילות באנגלית, להעמיק קשרי משקיעים בינלאומיים וליישר קו עם סטנדרט הדיווח המקובל בעולם

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

ישלמו 50% מס? נוסח החוק שמדאיג את מנהלי הקרנות האלטרנטיביות

הקרנות האלטרנטיביות לא נכללו ברפורמה להורדת המס על המשקיעות בהייטק, ומחכות להחלטות נפרדות ● גורמים חוששים שמיסוי לא מוסדר עלול להגיע עד 50% על רווחי השותפים הפאסיביים

נאוויטס פטרוליום / צילום: נאוויטס פטרוליום

עם הנפט ממפרץ מקסיקו גם המזומנים יזרמו? רגע האמת של נאוויטס מגיע

לאחר שסיפקה למשקיעים תשואה פנומנלית של יותר מ-1,500% מאז ההנפקה, שותפות האנרגיה בראשות גדעון תדמור משאירה מאחור את שלב פיתוח המאגרים עתיר המזומנים, ונכנסת להפקה מאסיבית ויצירת תזרים חופשי ● האם מחירי הנפט מותירים למניה עוד אפסייד? ● מדור חדש

השינויים שצפויים בענף החיסכון ב־2026 / צילום: Shutterstock

מקופות הגמל למדרגות המס: השינויים שישפיעו על הכסף שלנו ב־2026

תקרת ההפקדה לגמל להשקעה תעלה, "חיסכון לכל ילד" ייצא מהקפאה והפטור ממס על הקצבאות לפנסיה יגדל מעט ● הבשורה הרעה: דמי הניהול בחלק מקרנות הנאמנות עשויים לעלות ● כל מה שצריך לדעת לקראת 2026