גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 דרכים לעצור את שיח השנאה המתגבר ברשתות החברתיות

מוקד צריכת החדשות של צעירים בישראל הוא זירה של שיח קיצוני ורדיקלי, המוזן גם מפייק ניוז וממידע לא מבוסס ● בעולם מתמודדים עם הנושא באמצעות רגולציה, אך זו נוטה להכניס ממד בירוקרטי מורכב ומסואב ● השינוי יגיע מנבחרי הציבור, מהרשתות וממערכת החינוך

רשתות חברתיות. איך עוצרים את שיח השנאה? / צילום: Shutterstock
רשתות חברתיות. איך עוצרים את שיח השנאה? / צילום: Shutterstock

הכותבת היא מנכ"לית Funia וחוקרת טרנדים דיגיטליים

המהפכה המשפטית העמיקה באופן דרמטי את הקיטוב החברתי בחודשיים האחרונים ופיצלה את האזרחים לשני מחנות. הקיטוב בא לידי ביטוי בשנאה חסרת תקדים המתפשטת כאש בשדה קוצים והופכת לקיצונית בשיח ברשתות החברתיות, שהופך לאלים ורווי שנאה. ביטויים כמו "הרסתם את המדינה" או "בוגדים ואליטיסטים" הם רק קצה הקרחון של התגובות הנפוצות בתקופה הנוכחית. 

הפלטפורמה החדשה בשוק הפרילנסרים בדיגיטל חושפת מהם המקצועות המבוקשים

ההקצנה בשיח היא חלק ממגמה שנמשכת כבר תקופה ארוכה. למעשה, בחמש שנים האחרונות היו כ-375 אלף שיחות ברשתות החברתיות בישראל עם ההטיות של שנאה / לשנוא / שונא - ויותר ממחציתן היו ב-2022.

כך, בסקר איגוד האינטרנט מ-2021 ציינו 66% כי הם מרגישים שהשיח ברשתות קיצוני יותר משהיה טרום משבר הקורונה, 53% דיווחו כי הם נמנעים או מנסים להימנע מפרסום תגובות ברשת מחשש לתגובות אלימות, ו-86% חשבו שהשיח אלים ופוגעני וגורם לשסע בציבור.

ההשלכות של השנאה הזו הן הרות-גורל. ברמה הפרסונלית, ידוע ממחקרים בעולם כי צעירים שחווים שנאה מקוונת נוטים יותר לחוות חרדה ודיכאון ולסבול מהטרדות ואלימות גם מחוץ לרשת. ברמה הכללית, השיח מביא לרדיקליזציה: תהליך שבו אנשים מתחילים להאמין שאלימות כלפי אחרים מוצדקת בהגנה על הקבוצה שלהם.

לא כל מי שמעורב בקבוצה בהכרח חווה רדיקליזציה באותה מידה. למעשה, אפילו בתוך קבוצת שנאה, רק מספר קטן של אנשים עלול להיות קיצוני עד לנקודה שבה הם מוכנים לתמוך ולבצע מעשים אלימים. אבל לפעמים מספיק מספר קטן כדי לייצר הרס.

ידוע שהאלגוריתם ברשתות מעצים את השיח הקיצוני ומהדהד אותו. המידע שאנחנו נחשפים אליו לא נבחר על-פי שיקולי דיוק ואמינות, אלא על בסיס התכנים שזוכים להכי הרבה מעורבות. תכנים אלימים וקיצוניים מקבלים לרוב יותר מעורבות, ולכן ממשיכים לצבור תאוצה וחשיפה.

ברור גם שקבוצות שנאה וקונספירציה מנסות לרוב לתמרן את האלגוריתמים הללו בדרכים שונות לטובתם, ולמרות שהרשתות החברתיות מייצרות מנגנונים להתמודד עם שיח רווי שנאה והסתה, הפתרונות מוצעים לרוב ברמת דיווח לפוסט פרטני. זה לא עניין של דעה פוליטית, אלא של העובדה שמוקד צריכת החדשות של צעירים בישראל הוא זירה של שיח קיצוני ורדיקלי, המוזן גם מפייק ניוז וממידע לא מבוסס.

כישלון הרשתות

בפייסבוק מגדירים דברי שטנה כך: "התקפה ישירה נגד אנשים - ולא מושגים או מוסדות - על בסיס מה שאנחנו מכנים מאפיינים מוגנים: גזע, מוצא אתני, מוצא לאומי, מוגבלות, שיוך דתי, קאסטה, נטייה מינית, מין, זהות מגדרית ומחלות קשות".

לאחר מכן מופיע פירוט מדויק של כל המקרים והאמירות שבהם פייסבוק תסיר את הפרסום או התגובה. לכאורה, נשמע מבטיח. למעשה, בפייסבוק טוענים כי הם מסירים כ-90% ממה שמוגדר על-פי המדיניות שלהם כדברי שטנה, אבל לפי מסמכים פנימיים שהדליפה פרנסס האוגן ב-2021, אנחנו יודעים שהמספר האמיתי רחוק מכך.

בעדותו לפני הקונגרס האמריקאי אמר מארק צוקרברג כי בשנת 2020 פייסבוק הסירה 12 מיליון פרסומים שכללו בתוכם דברי שטנה, נתונים שדומים גם לרבעון השני של 2022, ועומדים על 13.5 מיליון. אבל כמה פרסומים כאלה נותרו באוויר? התשובה היא כ-250 מיליון (לפי הערכה של אתר WIRED, שמבוססת על הדלפת האוגן).

טוויטר מגדירה באופן דומה לזה של פייסבוק מהי פעילות מסיתה או שכוללת דברי שטנה. אך במחקר שנערך התגלתה עלייה חדה בפרסומים של דברי שטנה נגד אוכלוסיות שונות בפלטפורמה. לפני שנרכשה על-ידי אילון מאסק, בטוויטר פורסמו בממוצע 1,282 פרסומי שטנה נגד אפרו-אמריקאים מדי יום. כעת הממוצע עלה ל-3,876. בנוסף, כבר בשבועיים שלאחר הרכישה גילויי אנטישמיות עלו ב-61%.

בטיקטוק המצב מעט טוב יותר: הרשת החברתית מבוססת הסרטונים מעדכנת באופן קבוע את הגדרות ההסתה ודברי השטנה שלה, כך שגם ביטויים הקשורים באופן עקיף לסטראוטיפים שליליים לגבי קבוצות, או מפיצים דיסאינפורמציה וביטויי גנאי, ייחסמו מיידית.

טיקטוק גם הייתה הרשת החברתית היחידה שהעלתה את מהירות בדיקת הדיווחים שלה, כך שב-2022 הנתון עמד על 92% בדיקה ביממה. למרות הנתונים החיוביים, הדבר מתייחס בעיקר לתגובות והאשטגים כתובים. לאלגוריתם קשה משמעותית לזהות ניואנסים של הבעת שנאה או הסתה כשמדובר בסרטון.

הפתרון הרגולטורי

הסדרת שיח קיצוני מחייבת למתוח קו בין חופש דיבור לגיטימי לבין דברי שטנה. חופש הביטוי מוגן בחוקות של רוב מדינות העולם ובאמנות זכויות האדם הבינלאומיות הגדולות. בפועל, מדינות רבות אינן מספקות הגנה יעילה לחופש הביטוי.

בארה"ב, בבריטניה ובאיחוד האירופי הרגולציה נכנסה לפעולה, ונחקקו חוקים חדשים הקובעים את תהליך, משך הזמן ואופן הטיפול בתלונה על דברי שטנה, כולל קנסות קבועים בחוק. רבים מהם מטילים את האחריות על הרשת החברתית ליישם את המנגנון.

מוקדם מדי להבין האם הרגולציה מצליחה להפחית את היקף ועוצמת השיח האלים, אך יש לזכור שני דברים: ראשית, מאחר שלרוב המנגנון הוא חלק מטיפול אלגוריתמי אוטומטי, חלק מהסרת התכנים יכולה להיות מוטעית ותמנע מאנשים להתבטא. שנית, אחת הסכנות המרכזיות היא שרגולציה תשמש ככלי ועילה למשטרים מדכאים בעולם להגביל עוד יותר את זכויות אזרחיהם.

בישראל, שר התקשורת הקודם, יועז הנדל, כינס ועדה לבחינת הנושא. הוועדה לאסדרת הרגולציה על רשתות חברתיות בישראל פרסמה את מסקנותיה סמוך לסיום כהונתו, והמליצה כצפוי על הקמת רגולטור ממשלתי לצד הפעלת מוקד טלפוני לתלונות וטיפול במישור המשפטי.

קשה להאמין שמסקנות הוועדה יישומו בקרוב, ובכל מקרה, רגולציה נוטה להכניס ממד בירוקרטי מורכב ומסואב, שלא בהכרח ייתן מענה רלוונטי לנוכח מהירות השיח והמקרים ברשת. בנוסף, היכולת של בתי המשפט לטפל באלפי תלונות בנושא היא מוגבלת, והמקרים רק ייערמו. שלא לדבר על היעדר אכיפה, כמו שקורה לא פעם.

תוכנית חינוכית חדשה

שינוי בשיח מחייב שינוי אמיתי באווירה הציבורית, וזה מתחיל מהאופן שבו שנבחרי הציבור שלנו מדברים ומתבטאים. לפי סקר איגוד האינטרנט, כ-80% חושבים שלפוליטיקאים יש חלק ניכר באווירת השיסוי, ושהשיח שלהם ברשתות החברתיות הוא אלים.

כל עוד לא תהיה הוקעה של שיח לא ראוי בקרב נבחרי ציבור, נמשיך לראות את השיח משתולל. גם לתקשורת המסורתית יש פה תפקיד חשוב: היא חייבת להזים פייק ניוז שמשגשג ברשתות החברתיות, ולפעול לדה-לגיטימציה לשיח מסית ולידיעות כוזבות.

שנית, גופי המדיניות ברשתות החברתיות עצמן חייבים לפעול לכינון מחקרים, שולחן עגול עם אזרחים ומומחים מכל הדיסציפלינות, על-מנת לבחון פתרונות חדשים לנושא. וכן, גם לגעת בגביע הקדוש ולערוך שינויים באלגוריתם.

הדבר הזה יקרה אם גולשים וגולשות יחרימו, ידרשו וייצרו מחאה ולחץ על הגופים עצמם לייצר שינוי. הם חייבים לעשות זאת, כדי שילדיהם לא יגדלו לתוך מציאות רוויית שנאה ואלימות, שהם גם ככה חלק ממנה.

שלישית, המהלך הכי קשה, ארוך-טווח ומצריך עקביות והתמדה הוא חינוך. אם לא תהיה תוכנית לאומית למאבק במגפה הזו, שתהיה חלק חובה במערכת החינוך, לצד תוכניות בתי ספר לאוריינות דיגיטלית המחנכות להצלבת מקורות, בדיקת פייק ניוז, התמודדות עם שיח אלים, הפעלת חוש ביקורת - אז אבדנו.

בכתיבת הטור לקחה חלק סוניה אולבובסקי, מנהלת סושיאל

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"