גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסלבריטאים הופכים למעצבים הראשיים של בתי האופנה הגדולים בעולם

לידוענים אין ידע בעיצוב, אך הם מביאים איתם קשרים, פרסום ונוכחות ברשתות החברתיות, ובכך מחזקים את כוחם של המותגים ● המצב הזה דוחק הצידה את בעלי המלאכה האמיתיים: האופנאים

הזמר פארל ויליאמס, המעצב החדש של לואי ויטון / צילום: Associated Press, Joel C Ryan/Invision
הזמר פארל ויליאמס, המעצב החדש של לואי ויטון / צילום: Associated Press, Joel C Ryan/Invision

ג'ייקוב גלאגר כותב טור על אופנת גברים ב"וול סטריט ג'ורנל"

הרבה מעצבי אופנה הם סלבריטאים. ראלף לורן התארח בסדרה "חברים". ג'ורג'ו ארמני עמד במרכזו של סרט תיעודי של מרטין סקורסזה. וקארל לגרפלד המנוח הופיע בתפקיד אורח ב"זולנדר", ותרם את קולו המחוספס למשחק המחשב "GTA".

מיהו פארל ויליאמס, המעצב של לואי ויטון

בעוד המעצבים האלה בנו את התדמית שלהם מאחורי מחברות הסקיצות, פארל ויליאמס, 49, שמונה בחודש שעבר למעצב בגדי הגברים של "לואי ויטון", נכנס לסטודיו כשהוא כבר סלבריטאי. המפיק המוזיקלי וכותב השירים הוא אורח קבע בסצינת השטיחים האדומים, שימש כשופט בריאליטי "דה ווייס" ויש לו ארון מלא פסלוני גראמי. מינויו הוא שיאו של שינוי המתרחש במותגי אופנה יוקרתיים, בייחוד בחברת האם של לואי ויטון - LVMH.

מה מביא איתו הסלבריטאי

ניגו, המעצב היפני המפורסם ומפיק המוזיקה שהוציא בשנה שעברה אלבום, בו אירח את טיילר דה קריאייטור, A$AP רוקי וקיד קודי, מונה לא מזמן למעצב הראשי של "קנזו", חברה אחרת של LVMH. ריהאנה מנהלת את Fenty Beauty, עוד חברה החוסה תחת המטרייה התאגידית של LVMH.

בסביבה תקשורתית צפופה ובעולם כלכלי פגיע, הפרופיל האישי של מעצב - כמות הפוסטים באינסטגרם שלו, כמות ההופעות שלו בטקסי פרסים, הפופולריות שלו בקרב צרכנים מסיאול ועד סן דייגו - היא חשובה לא פחות, ואולי אף יותר, מהיכולת לעצב בגד מוצלח.

זה הזמן לנטוש את העקבים לטובת הנעליים השטוחות
פריט הלבוש שכל גבר חייב בארון הבגדים שלו החורף
תיקי המותגים אאוט, התיקים הפשוטים אין: הטרנד החם של חורף 2023

השינויים שעבר תפקיד המעצב הראשי

תפקיד המעצב הראשי "עבר התפתחות. כבר לא מדובר בלהיות רק מעצב", אומרת הייזל קלארק, מרצה ללימודי אופנה ב"פרסונס", בית ספר לעיצוב בניו יורק. לגבי פארל, היא אומרת כי "כאן מדובר יותר על תפקיד שיווקי - הובלה וקידום המותג", וציינה שבלואי ויטון כבר יש צוות מעצבים מיומנים ואומנים העובדים בסדנאות החברה שמוכנים להוציא לפועל את חזונו של ויליאמס, יהיה אשר יהיה. כשרון תפירה הוא לא בין דרישות התפקיד החדש אליו נכנס המפיק המוזיקלי.

פעם, תפקידי עיצוב לא היו פומביים. "כשחשבת על מעצב עד לא מזמן, חשבת על מישהו שעובד בסטודיו, לובש חלוק לבן, חותך יריעות בד ומלביש אותן על בובות", אומר היועץ לתעשיית היוקרה רוברט ברק.

מה הופך בימינו את המותג למוכר

באמצע שנות ה־90 תחום העיצוב השתנה, כשברנאר ארנו, מנכ"ל LVMH, שהייתה אז בעלייה, החל למנות מעצבים צעירים וחובבי תקשורת דוגמת אלכסנדר מקווין וג'ון גליאנו ב"ג'יבנשי" ו"דיור", בהתאמה. הם פינטזו על נראות המסלול, אבל גם חיבקו את אור הזרקורים: הם ערכו מסיבות למפורסמים וחיו את חיי הלילה שזכו לכיסוי על ידי צהובונים. תקופת המעצב שהוא גם סלבריטאי החלה.

הרעיון הזה גדל פי כמה וכמה בעידן הרשתות החברתיות. מעצבים כמו מארק ג'ייקובס (1.7 מיליון עוקבים) ואוליבייה רוסטאן, המעצב העומד בראש בית "בלמן" (9.1 מיליון עוקבים) הם גם משפיעני רשת, המעלים תוכן מעורר השראה ושופע תלבושות ומשווקים גם את עצמם וגם את המותגים עבורם הם עובדים.

"בעידן רווי תקשורת, רק הייפ יכול ללכוד את המבט ולמכור מוצרים, למרות שעד לאחרונה רוב המותגים מכרו את המוצרים שלהם על בסיס המורשת של המותג, רמת המלאכה ואיכות העיצוב", אומר אנדרו גרובס, מרצה לעיצוב אופנה באוניברסיטת ווסטמינסטר בלונדון.

ההצלחות והכישלונות של סלבריטאי האופנה

אל תהליך הסלבריטאיזציה של מעצב האופנה נכנסו גם מפורסמים מהמיינסטרים שפנו לסדנת התפירה. בסוף שנות האלפיים, ויקטוריה בקהאם מלהקת "הספייס גירלס" הקימה מותג אופנה הנושא את שמה, שקיים עד היום. בעשור האחרון יה, הראפר שהיה מוכר עד לא מזמן כקניה ווסט, עשה כמה ניסיונות בתחום האופנה, לעתים קרובות בתמיכת אדידס. ב־2006, השחקניות מרי־‏קייט ואשלי אולסן הקימו את בית אופנת העילית The Row, שפועל במלוא העוצמה.

על כל מקרה של מותג סלבריטאי מצליח כמו The Row, יש גם מקרה של כישלון מהדהד, כמו למשל הניסיון הכושל של לינדזי לוהן, שמונתה ב־2009 למנהלת האמנותית של המותג הצרפתי "עמנואל אונגרו". הז'קטים הנוצצים וכיסויי הפטמות בצורת לב שעיצבה נקטלו בביקורות, ולוהן פוטרה תוך זמן קצר.

אבל שלא כמו לוהן, פארל ויליאמס, שיציג את הקולקציה הראשונה שלו בלואי ויטון ביוני בפריז, הוא לא טירון בתעשיית האופנה. הוא הקים את מותג בגדי הרחוב Billionaire Boys Club ועבד עם "שאנל", "מונקלר" ולואי ויטון בעבר. ויליאמס הוא אשף בלחולל טרנדים: מחליפות קצרות ועד כובעים רחבי שוליים.

לא היה אף מעצב בן זמננו שבלט יותר מוירג'יל אבלו, חברו הטוב של ויליאמס, ששימש כמעצב של לואי ויטון עד מותו בנובמבר 2021. הוא היה איש האופנה שנמצא בכל מקום: הוא ניגן כדי ג'יי בפסטיבלי מוזיקה, עיצב בקבוקים לחברת המים Evian והצטלם עם מעריצים - כל זה במקביל לעיצוב מספר קולקציות בשנה. אבלו וויליאמס היו שותפים בתחום העיצוב, ומעריציו של אבלו כנראה יכירו ויתמכו במינויו של ויליאמס.

"אי אפשר להתחרות בטעם שלו", אומר הראפר פושה טי ביום בו לואי ויטון הכריזו על מינויו של ויליאמס. "הדמיון שלו, היצירתיות שלו. הוא לוקח סיכונים. אני חושב שהעולם הולך לחזות שוב בגדולה שלו".

מי היו המועמדים לתפקיד בלואי ויטון

אולי פושה טי משוחד, הוא חבר של מפיק העל כבר כמה עשרות שנים. אלא שצילומים של פארל, כבר לפני עשור, הולך עם מזוודה של לואי ויטון החלו לצוץ ברשתות חברתיות מייד אחרי הפרסום על מינויו. מניות LVMH עלו ביום ההכרזה, קצת פחות מחודש לאחר שהתחילה כהונתו של המנכ"ל החדש של לואי ויטון פייטרו בקארי. (מעצב בגדי הנשים, ניקולא גסקייר, שפחות אוהב את התקשורת, עובד בחברה מאז 2013).

בכל זאת, היו מספר ספקולציות לגבי מי יקבל את התפקיד. בין המתמודדים היו מעצבים עצמאיים הרבה פחות מוכרים מויליאמס, ביניהם מרטין רוז, סמיואל רוס וגרייס ווילז בונר, "מבחינת מעצבים צעירים וסטודנטים, המינוי הזה שולח מסר ברור", אומר אנדרו גרובס, "חברה כמו LVMH מעריכה את המעמד של הידוען יותר מכל דבר אחר".

מה עושים בחברה המתחרה?

ב"קרינג", היריבה של LVMH בתחום היוקרה, נוקטים בגישה יותר מסורתית. בחודש שעבר הודיעה החברה המונהגת על ידי פרנסואה הנרי פינו שהיא ממנה את סבטו דה סרנו, בוגר ביה"ס לעיצוב שעבד ב"פראדה", "דולצ'ה וגבאנה" ו"ולנטינו", למעצב הבא של "גוצ'י". דה סרנו כל כך ירוק, שנכון להכרזת מינויו עוד לא היה לו עמוד בויקיפדיה.

המינוי מגיע בתקופה סוערת מבחינת התאגיד. בחודש שעבר, דיווחה קרינג על ירידה של 7% סה"כ לעומת הרבעון הקודם, ובאופן ספציפי, על ירידה במכירות של 14% בגוצ'י. בנובמבר, אלסנדרו מיקלה, המעצב הראשי של בית גוצ'י וסלבריטי בתחום החייטות (1.3 מיליון עוקבים) עזב את המותג.

בערך בתקופה זו, מותג בתאגיד קרינג, "בלנסיאגה", היה מעורב בסקנדל בעקבות פרסומות שמבקרים טענו שעושות החפצה מינית של ילדים. דמנה ווסאלייה, המעצב של בלנסיאגה, שמסתובב עם ג'סטין ביבר וקים קרדשיאן, התנצל ואמר בראיון ל"ווג" שהוא מתכוון להתרכז יותר בעיצוב בגדים, ופחות בלעורר הד תקשורתי. "אני חושב שהערך שאני מביא לבית האופנה הוא בעיצוב, ולא בלהיות איש תקשורתי", אמר.

בסופו של דבר, התאגידים האלה כל כך גדולים שיש בהם מקום גם למעצבים סלבריטאים, וגם למעצבים שעיצוב הוא באמת משלח ידם. "זה לא שחור ולבן", אומר רוברט ברק, וציין שב-LVMH מגבים, באופן חלקי, מותג חדש של מעצבת הידועה בהימנעותה מעין המצלמות, פיבי פילו, שעמדה בעבר בראש המותג "סלין". השקת המותג שלה אמורה להתקיים בספטמבר, כמה חודשים לאחר שויליאמס יציג את הקולקציה הראשונה שלו בלואי ויטון.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"