פרופ' מונא מארון, סגנית נשיא ודקאנית למחקר ופיתוח באוניברסיטת חיפה נחשבת כבר שנים לאישה פורצת דרך באקדמיה הישראלית. הפרופסורית הערבייה הראשונה בישראל בתחום מדעי המוח מקדמת השכלה גבוהה בחברה הערבית וחונכת נערות מצטיינות
מונא מארון, האישה הראשונה מהכפר עוספיא שסיימה דוקטורט, הפכה לפרופסורית הערבייה הראשונה בישראל בתחום מדעי המוח. בדצמבר האחרון מונתה לסגנית נשיא ודיקנית למחקר ופיתוח באוניברסיטת חיפה, בה עשתה את כל דרכה האקדמית, למעט הפוסט דוקטורט בצרפת.
לאחר הפוסט דוקטורט חזרה לאוניברסיטת חיפה, בין היתר שימשה כראש חוג סגול לנוירוביולוגיה, כיהנה בוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, והייתה ראש ועדת ההיגוי של המועצה להנגשה של ההשכלה הגבוהה לחברה הערבית.
משפחתה הגיעה לעוספיא מלבנון ב-1901. הכפר הוא דרוזי בעיקרו אך מארון ומשפחתה נוצרים. התחביב שלה הוא צילום. כאשר הייתה ילדה, שאבה השראה מספר על זוכת פרס נובל מארי קירי. היא חלמה להיות רופאה, אך נרשמה בסופו של דבר ללימודי פסיכולוגיה, בתקווה לעשות הסבה לרפואה מאוחר יותר, אך כשנחשפה לתחום חקר המוח, הבינה כי זה הייעוד שלה.
היום מארון חוקרת את תחום הפוסט טראומה מנקודת מבט פסיכו-ביולוגית. היא חוקרת בין היתר את האפשרות "למחוק" זכרונות טראומטיים, דרך השתקת המנגנונים העצביים שאחראים על גיבוש זיכרונות במוח הקשורים לפחד. היא כבר רשמה הצלחה בניסוי בעכברים וכעת המטרה היא לפתח תרופה שתשכך זכרונות כואבים וטראומטיים, לטובת נפגעי טראומה או הלם קרב.
מעבר למחקר בו היא ממוקדת, מארון עוסקת בתחומים רבים נוספים, כולל תחומי המנהל שתוארו לעיל, וגם פעילות בהתנדבות לטובת קידום ההשכלה הגבוהה בחברה הערבית, ובעיקר קידום לימודי מדעי המוח בקרב בנות ערביות. במעבדתה היא חונכת נערות מצטיינות מן החברה הערבית שמעוניינות לעסוק במדע.
לאחרונה ייצגה את האוניברסיטה בוועידת האקלים בשארם א-שייח, שם חתמה על מזכר הבנות לשיתוף פעולה אקדמי של חמש שנים בין אוניברסיטת חיפה, איחוד האמירויות וגרמניה בנושא שינויי אקלים והשפעות זיהום בים התיכון ובמפרץ הערבי.
כמו כן מארון הצטרפה לחממת חיפה לחקר דתות של האוניברסיטה ונבחרה ליו"ר הוועד הציבורי של החממה, שפועלת לחבר את האקדמיה לקהילות הדתיות השונות בחיפה, במטרה למצוא מכנה משותף רחב.