גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מניית קרדיט סוויס צנחה והכניסה את השווקים לסחרור

הבנק השוויצרי היה מעורב בשנים האחרונות בשורת שערוריות שהובילו להפסדי עתק ● כעת, בצל משבר הבנקים בארה"ב, הודיע המשקיע הגדול בחברה שלא יזרים יותר כספים ● התגובה המיידית הייתה קריסה של כ־20% בערך המניה, הפסקה זמנית במסחר ועלייה חדה בפרמיית הסיכון ● המנכ"ל ניסה להרגיע: "בסיס הנזילות שלנו חזק"

סניף של קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock
סניף של קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock

מניית הבנק השוויצרי קרדיט סוויס קרסה במסחר בבורסה של ציריך, אחרי שהמשקיע הגדול ביותר בחברה - הבנק הלאומי הסעודי - הבהיר כי לא יזרים יותר כספים למוסד הפיננסי החבול.

"זו רכבת הרים, הקמנו חדר מלחמה": משרדי עורכי הדין הישראלים מתמודדים עם קריסת הבנקים
הכי רחוק מסיליקון ואלי: שנת שיא לבנקים בישראל

מנכ"ל הבנק הסעודי, שרק בדצמבר האחרון הזרים כמיליארד וחצי דולר ועלה לשיעור אחזקה של 9.9% בבנק, פסל באופן גורף את האפשרות של השקעה נוספת. במהלך היום נסחרה המניה בירידות של עד 30%, ונכון ל־16:30 (שעון ישראל) ירד ערך המניה ב־18%, ואף מתחת לרף הסמלי של שני פרנק שוויצרי.

"התשובה היא - לא מוחלט", אמר בשעות הבוקר המאוחרות המנכ"ל הסעודי, עמאר אל־חודיירי, כשנשאל על הגברה אפשרית של אחזקות בבנק מעבר לרף של 9.9%, שיחייב פיקוח רגולטורי ומחויבות נוספת מצד המשקיעים. "הדבר נובע ממגוון סיבות, בנוסף לפשוטה שביניהן - שהיא רגולטורית", אמר המנכ"ל.

"אם נעלה מעבר ל־10%, חוקים חדשים יהיו תקפים, או אצלנו, או בשוויץ או מצד הרגולטור האירופי. אני יכול למנות עוד חמש עוד שש סיבות, אבל המרכזית היא שיש 'תקרת זכוכית' ושאנחנו לא הולכים מעבר אליה". הדברים הברורים הובילו לצניחה כמעט־מיידית בערך המניה, אחרי שהמסחר בה התנהל באופן יציב מאז הפתיחה בבוקר.

פרמיית הסיכון שוברת שיאים

אחד החששות הוא בנוגע לנזילות של הבנק, אחרי שהדוח השנתי ל־2022 הראה "בריחת־שיא" של כספים מהבנק בהיקף העולה על 120 מיליארד דולר. בעבר דיווח הבנק על הוצאת כספים בשיעור של כ־85 מיליארד דולר.

לאחר הודעת המנכ"ל הסעודי, מניית הבנק צללה לשפל של כל הזמנים, וסך הכל איבדה יותר מ־72% מערכה בשנה החולפת. בשלב מסוים ביום רביעי המסחר בה הופסק בשל הירידות החדות. חשש נוסף הוא מחשיפה של הבנק להשקעות כושלות ולמוצרים פיננסיים שעשויים לאבד משוויים במצב הנוכחי בשווקים.

גם פרמיית הסיכון (כפי שהיא מיוצגת על ידי ערך CDS) על אג"ח הבנק השוויצרי שוברת שיאים ומתקרבת לרמה המאותתת בדרך כלל על "דאגות רציניות" בקרב המשקיעים לגבי תוחלת ההשקעה שלהם - כך על פי "בלומברג". חוזי CDS משמשים בפועל כביטוח מפני אירוע של חדלות פירעון, ופרמיית הסיכון לשנה אחת עומדת כעת על יותר מ-800 נקודות, לאחר שאתמול טיפסה לרמה של 500.

לשם השוואה, הרמה הנוכחית גבוהה פי 18 בערך מה-CDS לשנה של הבנק השוויצרי המתחרה UBS Group AG, ופי תשעה מהמקבילה ל"דויטשה בנק". הערך לחמש שנים זינק ל-553, לעומת פחות מ-300 לפני כחודש. המשמעות היא שכדי לבטח עשרה מיליון אירו באג"ח של הבנק לחמש שנים, יש לשלם 553 אלף אירו.

מנכ"ל החברה אולריך קרנר ניסה להרגיע את השווקים ואמר כי מצבו הפיננסי של הבנק "איתן", הוא כלל אינו עומד בפני משבר נזילות, וביכולתו לגייס בזריזות כ־150% מההתחייבויות קצרות־המועד שלו. הוא הוסיף כי הבנק רשם העברות כספים חיוביות בימים האחרונים, בין היתר על רקע המהומה שאחרי קריסת בנקי "סיליקון ואלי" ו"סיגנצ'ר" בארה"ב, בעוד משקיעים מחפשים מוסדות פיננסיים יציבים לכספם. יו"ר חבר המנהלים של הבנק אקסל להמן הביע גם הוא ביטחון ביציבות הפיננסית של הבנק ואמר לתקשורת כי חילוץ ממשלתי "הוא פשוט לא נושא לדיון".

קרנר מנסה להוביל בחודשים הקרובים מהלך ארגון מחדש של הבנק, שכולל הפרדה של זרוע ניהול ההשקעות שלו (CS First Boston), והתמקדות בתחום ניהול העושר. הוא אמר בראיון ל"בלומברג" כי "אף אחד אינו מרוצה מהצניחה במחיר המניה, אבל אנחנו מסוגלים להתמודד ונמשיך בתוכניות שלנו". גם המנכ"ל הסעודי הביע תמיכה בתוכניות הארגון מחדש של הבנק.

אבל ההצהרות הסעודיות החריפו למעשה את ההפסדים של הבנק הלאומי הסעודי, שאיבד כ־33% מהשקעתו בשל הירידה בערך המניה בשלושת החודשים שחלפו מאז העסקה. הבנק הלאומי הסעודי מוחזק על ידי קרן העושר הסעודית וגורמים רשמיים נוספים בממלכה, ורשם עד כה הפסד של כ־500 מיליון פרנק שוויצרי על השקעתו. המשקיע השני בגודלו בבנק השוויצרי הוא רשות ההשקעות הקטארית, עם קרוב ל־7% מהמניות.

סדרת שערוריות בשנים האחרונות

קרדיט סוויס רשם סדרת שערוריות וסקנדלים בשנים האחרונות שהפכו את תדמיתו לבעייתית והעיבו על שווי השוק שלו. הוא רשם הפסדים של קרוב לארבעה מיליארד דולר בפרשת "ארכגוס", בה שיווק למשקיעים השקעה כושלת של יזם דרום־קוריאני שהורשע בהרצת מניות. הוא גם הפסיד כשלושה מיליארד דולר בפרשת "גרינסיל", כאשר שיווק ורכש בעצמו מוצר פיננסי שהבטיח תשואות עתק באמצעות מודל "חדשני" למימון שרשראות אספקה, שקרס.

הוא עומד בפני תביעות בשתי הפרשות, והרגולטור השוויצרי הודיע בפברואר כי נרשם "כשל חמור" במילוי חובותיו הפיננסיות בפרשת גרינסיל. הבנק גם נמצא אחראי להלבנת הון על ידי בית משפט בשוויץ, ועמד בפני חקירות של ה־SEC האמריקאי. כל חטיבת ניהול הסיכונים שלו הוחלפה, יו"ר מועצת המנהלים שלו הוכרח להתפטר, ובקיץ מונה לבנק מנכ"ל חדש, קרנר, שהוביל תוכנית לארגון מחדש. בשנת 2022, שהייתה שנת שפל בשווקים, רשם הבנק ההפסד הגדול ביותר שלו מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008.

הצניחה ביום רביעי מתווספת לירידה החדה שנרשמה בתחילת השבוע, אחרי שהבנק דיווח על "חולשות מהותיות" בדיווחים שלו לשנים 2021־2022, בהם "הבקרה הפנימית של הקבוצה על דיווחים כספיים לא הייתה אפקטיבית". הבנק מסר כי ההנהלה הגיעה למסקנה כי בקרות הגילוי והנהלים "לא היו יעילים".

הדיווח התפרסם בתום שבוע מתוח שבו השווקים חיכו לפרסום הדוח הכספי השנתי של הבנק, שנדחה ממועד הפרסום המקורי. כאמור, הדוח הראה כי נרשמה האצה חדה במשיכות של לקוחות מהבנק ברבעון הרביעי.

ירידות חדות בשווקים האירופיים

ירידות חדות הורגשו בשווקים האירופים בכל מגזר הבנקאות, אך הן היו מתונות יותר מהצניחה החופשית במחירי מניית קרדיט סוויס. מדד 600 הבנקים האירופיים של Stoxx ירד ב־6% עד לשעות הצהריים. הרקע לכך, בין היתר, היא קריסת הבנקים האמריקאים, והחשש הכולל למגזר הבנקאות על רקע הריביות הגבוהות והמגמה השלילית בשוקי הנדל"ן.

גם מדדי המניות רשמו ירידות שערים חדות, אחרי העליות שנרשמו אתמול. קנצלר גרמניה אולף שולץ אמר בהצהרה לתקשורת כי לציבור "אין סיבה לדאגה" מאובדן החסכונות בבנקים הגרמניים, וכי "למדנו הרבה והשתפרנו מהמשבר הכלכלי של 2008".

הירידות החדות במניות הבנקים נרשמו לפני הכרעה של הבנק המרכזי האירופי (ECB) בנוגע להעלאה נוספת של הריבית בגוש האירו ביום חמישי. עד לימים האחרונים, ראשי ה־ECB הודיעו פומבית כי הם מתכוונים לקדם העלאה של 0.5%, אך ההתפתחויות האחרונות עשויות לשנות את דעתם ולגרום להעלאה מתונה יותר. סוכנות הדירוג "מודי'ס" העניקה לכל מגזר הבנקאות האמריקאי אופק דירוג "שלילי" (לעומת יציב עד כה) בשל הסיכונים המוגברים שהריבית הגבוהה בשוק האמריקאי יוצרת.

עוד כתבות

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"אחד הרוכשים איראני לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת גארדנט הלת' תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי הקריסה: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן