גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היפוך שוויצרי מפתיע: ההחלטה במכירת קרדיט סוויס שמשנה את חוקי המשחק

ההחלטה מהווה היפוך תקדימי של סדרי הנשייה, וצפויה להקפיץ את פרמיית הסיכון במכשירי קוקו AT1 ולייקר את עלויות ההון בבנקים בעולם ● הבנקים צפויים לאגור הון ונזילות, לצמצם את האשראי ולהגדיל את הסיכון למיתון ● ומדוע הסיכון לא רלוונטי לבנקים בישראל?

האם השתלטות של UBS על קרדיט סוויס היא רק ההתחלה / צילום: Reuters
האם השתלטות של UBS על קרדיט סוויס היא רק ההתחלה / צילום: Reuters

הכותבים הם מנכ"ל ומנהלת בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

עסקת הרכישה של UBS את קרדיט סוויס, שהוכרזה ביום א', יוצרת תקדים משמעותי ביותר. בעלי מניות קרדיט סוויס יקבלו מניות UBS בשווי של כ-3.25 מיליארד דולר. תמורה זו אומנם נמוכה ביותר מ-50% משווי קרדיט סוויס בסגירת המסחר ביום שישי, לאחר צניחה חדה בשבועות האחרונים, אך הם לפחות קיבלו משהו.

מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים שעשו עסקה גרועה והמיליארדים שנמחקו 
מאחורי הסכם השכר בבנק לאומי מסתתרת תחזית אופטימית לשווקים | ניתוח

מנגד, את הפגיעה הגדולה ביותר ספגו דווקא משקיעי אג"ח הקוקו הבנקאיות, מסוג הון רובד 1 נוסף (AT1) של קרדיט סוויס, בהיקף 16 מיליארד פר"ש (17.3 מיליארד דולר), שנמחקו במלואם.

מהם מכשירי AT1?

בעקבות המשבר הפיננסי ב-2008, רגולציית באזל III דרשה מהבנקים לחזק באופן משמעותי את היקפי ההון ואיכותו. זאת, בין היתר, באמצעות הנפקת סוג חדש של מכשירים היברידיים מסוג AT1.

גולת הכותרת של מכשירים אלה היא מנגנוני ספיגת הפסדים. במצב שבו רמות ההון של הבנק יורדות מתחת לספים מוגדרים מראש, בדרך כלל מתחת להון ליבה של 7% (הבנקים מחזיקים לרוב הון כפול מכך) או בהחלטת המפקח שהבנק הגיע לנקודת "אי-קיימות", קרן המכשיר ניתנת למחיקה.

 

החידוש הגדול הוא שמכשיר ה-AT1 נועדו להגן על הבנק כ"עסק חי", קרי שמחיקתו תאפשר לבנקים להמשיך להתקיים או להימכר לבנק אחר ולהגן על בעלי הפיקדונות. כתוצאה, בניגוד למצב המתסכל ב-2008, כאשר כספי משלם המסים שימשו לחילוצי בנקים כושלים, כיום הרגולציה דורשת מחיקה מלאה של הון הבנק, לרבות מכשירי הקוקו (CoCo - איגרות חוב מסוג Contingent Convertible), כתנאי מקדים לכך ומתוך שאיפה שמחיקת הון הבנק תמנע את הצורך בשימוש בכספי המדינה.

 

היקפו של שוק ה-AT1 כיום מוערך ב-275 מיליארד דולר.

מדוע זה תקדים בעייתי?

אחד העקרונות הבסיסיים במימון חברות ובנקים בפרט, הינו שמירה על סדר הנשייה: בעלי החוב קודמים לבעלי ההון.

לפיכך, הציפייה הבסיסית היא שבעלי המניות של בנק יימחקו במלואם, לפני פגיעה במחזיקי ה-AT1, או שלכל הפחות תבוצע מחיקה סימולטנית. כך אירע במחיקת ה-AT1 הראשונה בהיסטוריה ב-2017, בעת קריסת בנק פופולר הספרדי ומכירתו לסנטנדר באירו אחד. בעלי המניות נמחקו לצד מחיקה מלאה של AT1 בהיקף 2 מיליארד דולר.

לכן, העובדה שבעלי המניות של קרדיט סוויס קיבלו מניות UBS, בעוד שמשקיעי ה-AT1, הבכירים מהם, איבדו את כל השקעתם, הופכת מוסכמות בסיסיות ויוצרת סיכונים חדשים שקשים לתמחור.

מחיקה אפשרית של מכשירי ה-AT1 הייתה על השולחן בימים האחרונים, על רקע אפשרות הלאמת קרדיט סוויס ושימוש בכספי המדינה. ואולם, עצם הדיונים על עסקת מכירת המניות אתמול, שבמסגרתה בעלי המניות יקבלו מניות UBS, יצרו הערכה שמשקיעי ה-AT1 של קרדיט סוויס לא ייפגעו.

לראיה, רק אתמול נסחרו המכשירים ברמות של כ-70-80 סנט לדולר, שאינן משקפות סיכון למחיקה. האמור מסביר גם את התדהמה מהודעת המחיקה לצד הכרזת עסקת רכישת המניות.

לדעתנו, היפוך סדר הנשייה מעלה תהיות קשות על סמכות הרגולטור הפיננסי השוויצרי (FINMA) להכריז על אירוע "אי-קיימות" רגולטורי, שאינו הולם מצב שבו לבעלי המניות נותר ערך.

לדעתנו, הרגולטור הקריב את משקיעי ה-AT1 כדי לייצר ל-UBS שכבת הגנה בגובה 17 מיליארד דולר מפני הפסדים עתידיים. ייתכן שהמחיקה שימשה לגישור דרישות UBS להגנות מהמדינה מפני תביעות משפטיות, קנסות והפסדים עתידיים לא צפויים בקרדיט סוויס. כתוצאה מכך, הסיכון ל-UBS ברכישה קטן מהותית, על חשבון משקיעי ה-AT1.

כעת, להערכתנו, צפוי מאבק משפטי מצד המשקיעים, שבמסגרתו יהיו להם טענות כבדות משקל. יהיה מעניין לראות באיזה מחיר ייסחרו בימים הקרובים הזכויות בגין מכשירי ה-AT1 שנמחקו, דבר שישקף את ציפיות המשקיעים לתוצאות ההליך.

מהן ההשלכות לעתיד?

בראייה שווייצרית צרה, הרגולטור עשה את הנדרש כדי להגן על מערכת הבנקאות המקומית. היותה של שווייץ מרכז פיננסי בינלאומי, וחשיבותם של UBS ושל קרדיט סוויס לכלכלתה, לא יכלו לאפשר קריסה שתפגע בבעלי הפיקדונות או במחזיקי החוב הבכיר בקרדיט סוויס.

ואולם, ההחלטה צפויה לגרום פגיעה קשה לבנקים אחרים בעולם, בדגש על הבנקים האירופיים, שהם המנפיקים העיקריים של מכשירי AT1. לאור האי-ודאות הרגולטורית והסיכונים החדשים, פרמיות הסיכון במכשירים אלה צפויות לזנק בחדות ולייקר דרמטית את עלות ההון של בנקים, עד כדי חוסר יכולת או כדאיות להנפיקם.

משקיעים יתמקדו כעת במוקדי סיכון פוטנציאליים חדשים, והסיכון להתפתחות משבר בנקאות גלובלי יגדל, במקום לקטון, בעקבות החילוץ.

במקביל, בנקים בעולם צפויים לצמצם בחדות את היצע האשראי ולשמור בקפדנות על רמות ההון והנזילות שלהם, כאמצעי הגנה בסיסי מפני פגיעה בביטחון המשקיעים.

להערכתנו, הדבר עלול להוביל בחודשים הקרובים להתכווצות כלכלית גדולה בהרבה מהצפוי, באופן שיגדיל דרמטית את הסיכון למיתון, אך עשוי גם לתרום להאטת האינפלציה. לא בכדי, ניסיון העבר מלמד שמשברים בנקאיים מעצימים מהותית משברים כלכליים.

כתוצאה מכך, לדעתנו, העלאות הריבית בארה"ב ובאירופה צפויות להיבלם, ולהפוך כיוון מוקדם מהצפוי. ככל שהאינפלציה לא תאט כמצופה, הבנקים המרכזיים עלולים להיקלע למלכודת של סטגפלציה קשה, שלא תאפשר העלאות ריבית להמשך המלחמה באינפלציה.

בישראל אין הנפקת AT1

במבט לישראל, האירוע כמעט אינו רלוונטי לבנקים המקומיים, שאינם מנפיקים מכשירי AT1, אלא רק מכשירי קוקו הון רובד 2. מכשירים אלה מכילים תנאים נוקשים בהרבה לצורך מחיקת קרן, שניתנת לביצוע רק ברמות הון נמוכות יותר בהשוואה ל-AT1, של 5%, או בהחלטת "אי-קיימות" של המפקח.

ההבדל הגדול לעומת מכשירי AT1 בנוגע לסמכות המפקח, הוא שניתן למחוק מכשירי הון רובד 2 רק כאשר הבנק הוא "עסק מת", קרי בחדלות פירעון, שבמסגרתה ברור יותר שהון המניות צריך להימחק במלואו. במילים אחרות, להבנתנו סיכון היפוך סדר נשייה הוא אפסי במכשירי הקוקו בישראל.

לטעמנו, ככל שתתרחש במכשירי הקוקו בישראל פתיחת מרווחים בימים הקרובים, על רקע תגובת השווקים לקרדיט סוויס, תיווצר הזדמנות קנייה.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בניירות ערך או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

עוד כתבות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?