גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול התחיל בעיראק, בדיוק לפני 20 שנה: מלחמת השווא נגד סדאם חוסיין פתחה את שערי הגיהינום

אלמלא ארה"ב החליטה להראות ש"ערבים יכולים להקים דמוקרטיה" ולהציג "אלטרנטיבה שיעית פרו-מערבית" לאיראן, 300 אלף עיראקים לא היו מתים, 3 טריליון דולר לא היו מתבזבזים, איראן לא הייתה בדרך לביירות, וארה"ב אולי עדיין הייתה "מעצמת-העל היחידה"

דיוקן של סאדם חוסיין על מבנה עולה באש, בזמן הפלישה של ארה''ב לבגדד / צילום: Associated Press, JEROME DELAY
דיוקן של סאדם חוסיין על מבנה עולה באש, בזמן הפלישה של ארה''ב לבגדד / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

כל הדרכים מוליכות לבגדאד, או מוליכות מבגדאד. בחוכמה שלאחר מעשה, 20 שנה בדיוק לאחר שארה"ב פתחה במלחמה נגד סדאם חוסיין, ברור בהחלט שזה היה המאורע הפוליטי והצבאי המכונן של זמננו.

מחאה בצרפת: "יום זעם" ואי־אמון בפרלמנט נגד העלאת גיל הפרישה בשנתיים
●  הסעודים חשבו שקנו את קרדיט סוויס במחיר מציאה - והפסידו בענק
להעלות את הריבית או לא? הדילמה הגדולה של הפד  

למען האמת, יוזמי המלחמה ההיא התכוונו להפוך אותה למאורע מכונן. הם רק לא התכוונו שהוא יכונן את מה שהוא כונן. אלה מביניהם שעדיין בין החיים צריכים להתחבא השבוע בפינה חשוכה במיוחד. אחריות מוטלת עליהם לאחד הכעשלונות האסטרטגיים והאנושיים הגדולים ביותר של הזמן המודרני.

זו הייתה מלחמת-שווא. הסיבה הרשמית שניתנה לה הייתה כוזבת מעיקרה: הצורך לפרוק את נשק ההשמדה ההמוני של עיראק. מזכיר המדינה של ארה"ב ישב במועצת הביטחון של האו"ם, בפברואר 2003, בשידור טלוויזיה חי, והציג מבחנה. היא הייתה ריקה, אבל היא נועדה להמחיש את הקלות שבה הנשק הביולוגי מתוצרת סדאם חוסיין יוכל להשמיד. האמריקאים אפילו הציגו סרטוטים גראפיים של המעבדות הסודיות, שפיתחו את הנשק ההוא.

חיילים אמריקאים באחד מהארמונות של סאדם חוסיין / צילום: Associated Press, John Moore

לא היו מעבדות, לא היה נשק, לא היו מבחנות. לא היה אפילו מודיעין אמין שאושש את התיזה. כפי שהתברר אחר כך, הפרטים-לא-פרטים האלה באו מצד גולים עיראקיים, שקיוו לחזור אל בגדאד על כידונים אמריקאיים.

הכישלון עצום הממדים הבאיש את ריחו של הביון האמריקאי לדור שלם. הזהרותיו בשנים הבאות מפני איומים על שלומן של הדמוקרטיות המערביות התקבלו במשיכת כתפיים או באי אמון. זה כלל גם את ההזהרות על פלישתה הממשמשת ובאה של רוסיה לאוקראינה. התברר אחר כך שהן היו מרשימות במידת הדיוק שלהן, אבל צילה של עיראק מוסיף להתארך, מוסיף להזין פקפוקים.

"המלחמה האידיאליסטית ביותר"

החשש מפני נשק ההשמדה ההמוני היה התירוץ. יוזמת המלחמה, שנה וחצי ופחות לאחר התקפת אל קאעידה על אמריקה, יצאה משולחנותיהם של מתכננים אסטרטגיים בבית הלבן ובפנטגון. אחד הבולטים שבהם היה המשנה לשר ההגנה, פול וולפוביץ, אינטלקטואל ניאו-קונסרבטיבי ואיש ממשל מנוסה.

הוא אישר, זמן קצר לאחר המלחמה, כאשר אופוריה של ניצחון שרתה על וושינגטון, שמאחורי טענת נשק ההשמדה עמדה התקווה לכונן בעיראק "מדינה דמוקרטית פרו-מערבית", שתהיה "מקור עצמאי של סמכות על הדת השיעית", היינו תנהל תחרות תיאולוגית ואידיאולוגית עם איראן.

אזרחים מפילים פסל של סאדם חוסיין לאחר הפלישה של ארה''ב למדינה / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

פרשן בכיר ב"וושינגטון פוסט" דיבר אז בהתפעלות על "המנוע האינטלקטואלי של וולפוביץ", לאחר שהבכיר האמריקאי נשא נאום בעיר העיראקית אל-חילה, בסתיו 2003. "יש אנשים בעולם האומרים שהערבים אינם מסוגלים לכונן דמוקרטיה", צוטט וולפוביץ. "אני חושב שאלה שטויות. יש לכם ההזדמנות להפריך אותם. אז עשו-כן, בבקשה".

הפרשן המתפעל, דיוויד איגניישס, שהתלווה אל וולפוביץ, כתב אז, כי "אפשר שזו המלחמה האידיאליסטית ביותר שהתנהלה בזמן המודרני - מלחמה, שהצדקתה המושלמת ביותר, עם כל ההפרזות המטעות על נשק השמדה המוני ועל טירוריסטים מאל קאעידה, הייתה להפיל רודן, וליצור את האפשרות של עתיד דמוקרטי"

הציטוט הזה בא להמחיש את האווירה בוושינגטון בימים ההם: ניתוק כמעט מלא מן המציאות ושביעות-רצון עצמית, שהעמידה בספק את רצינותה של אמריקה ואת שכלה הישר.

"לעזור לישראל"?

עד מהרה היא שקעה בדיונות של עיראק. האסון, בייחוד לעיראקים עצמם, התחיל להתחוור בתוך חודשים אחדים. מרכז אקדמי אמריקאי העריך, כי בערך 300 אלף עיראקים נהרגו. בערך שני שלישים מהם היו אזרחים. 8,000 אמריקאים נהרגו, חיילים ואזרחים עובדי-צבא.

אישה עיראקית נושאת את הילד שלה בבגדד בזמן הפלישה האמריקאית לעיר / צילום: Associated Press, JEROME DELAY

שערי עיראק נפתחו בפני הטרוריסטים שהמלחמה הזו כמו נועדה לגרש. בצל האסון התפתחה דאע"ש. איראן גייסה מיליציות שיעיות מאפגניסטן עד לבנון, ופרסה אותם על פני כל המזרח התיכון.

הגיעו הדברים לידי כך שב-2006, ועדת חקירה דו-מפלגתית בוושינגטון קראה להוציא מייד את כוחות ארה"ב מעיראק, בלי שים לב לתוצאותֿ, ועל רקע של כישלון גדול. למרבה המזל, ג'ורג' בוש הבן, בשלהי נשיאותו, סירב. הוא שלח תגבורות, העמיד בראשן גנרל נועז, דייוויד פטראוס, והצליח להציל את עיראק מהתמוטטות. אבל ב-2012 דאע"ש נכנסה למוצול, וכוננה את הח'ליפות האיסלאמית שלה, המעסיקה שורה של צבאות עד עצם היום הזה. את דאע"ש הקים והנהיג אחד מקציני סדאם חוסיין.

נשיא ארה''ב לשעבר, גורג' בוש, נושא דברים על המלחמה בעיראק בגרנד ראפידס, 20 באפריל 2007 / צילום: Associated Press, Carlos Osorio

לפני 20 שנה, חלק ממבקרי המלחמה ייחסו אותה למזימה של פרו-ציונים בממשלת ארה"ב, שרצו "לעזור לישראל". יהיו המניעים המקוריים אשר יהיו, המלחמה הזו הסבה נזק עצום ממדים לביטחונה הלאומי של ישראל. סדאם חוסיין אמנם סבסד את משפחותיהם של טרוריסטים מתאבדים בשטחים, אבל עמד כחומה בצורה נגד איראן. נפילתו אפשרה לאייאתוללות להתחיל לממש את החלום רב-השנים - זה שעוד פרס העתיקה הייתה שקועה בו - לכונן רצף טריטוריאלי מן הים הכספי עד הים התיכון, מטהראן עד ביירות.

אלמלא הייתה מלחמה, סביר להניח שסוריה לא הייתה הופכת לקונדומיניום רוסי-איראני; ישראל לא הייתה צריכה לטווח שיירות אספקה לחיזבאללה; החיזבאללה, חמאס וג'יאהד האסלאמי היו חלשות לאין שיעור. סביר להניח, שאיראן לא הייתה עומדת בעיצומה של התפשטות אזורית, וכורתת ברית צבאית ואסטרטגית עם רוסיה.

"אני מתנגד למלחמה מטומטמת"

הנזק למעמדה של ארה"ב היה פוליטי, צבאי ומוסרי. טענתה רבת השנים שהיא לוחמת לטובת הדמוקרטיה הועמדה במבחן בעיראק, ונחלה כישלון חרוץ. מערכת כמו-דמוקרטית אמנם קמה, בחירות נערכו מפעם לפעם, ממשלות קמו ונפלו בזכות קואליציות רופפות, אבל הכוח הפוליטי הממשי בעיראק הוסיף לעבור דרך קנה הרובה.

אבל ביוצאה למלחמה, באופן חד צדדי, מבלי לקבל את הסכמת האו"ם, ואפילו מבלי לקבל את הסכמת בעלות בריתה הקרובות ביותר באירופה, ארה"ב ליבתה את הטינה העמוקה שרחשו לה ממשלות כמו אלה של סין ורוסיה. ערב פלישת ארה"ב לעיראק קם אפילו מערך אד-הוק של נשיא צרפת, קנצלר גרמניה ונשיא רוסיה נגד המלחמה.

אזרחים עיראקים וחיילים אמריקאים מפילים פסל של סדאם חוסיין במרכז העיר בגדאד, 9 באפריל 2003 / צילום: Associated Press, Hadi Mizban

זה האחרון היה כבר אז ולדימיר פוטין. אל נכון, בהשפעת המלחמה ההיא התחילה לגמול בו ההחלטה לנסות וליצור משקל-נגד לארה"ב. עיראק לא הייתה הסיבה העיקרית, אבל היא בוודאי הייתה אחת הסיבות. והיא גם שכנעה את פוטין בחולשת עמדתה של אמריקה. "איננו רוצים דמוקרטיה בנוסח עיראק", הוא לגלג וצחקק, כאשר הנשיא בוש הבן עמד לצדו, במהלך ביקור במוסקבה, בסוף 2006.

מלחמת עיראק יצרה במידה לא מעטה את ברק אובמה. בשעה שהילרי קלינטון וג'ו ביידן הצביעו לטובת המלחמה, במליאת הסנאט, בסתיו 2002, ברק אובמה נאם נגדה. הוא היה אז רק חבר אלמוני באסיפה המחוקקת של מדינת אילינוי. אבל הפסקול של נאומו שימש אותו היטב כאשר הופיע בזירה הארצית. "אני אינני מתנגד לכל המלחמות", הוא אמר בנאום ההואֿ, ומנה את המלחמות הטובות, מאז מלחמת האזרחים של אמצע המאה ה-19 ועד מלחמת אפגניסטן, אשר עמדה אז בימיה הראשונים. "אני מתנגד למלחמה מטומטמת (dumb war)", הוא אמר. המלים האלה הרשימו את שומעיהן, כאשר החליט להתמודד על הנשיאות, ארבע שנים אחר כך.

ברק אובמה, נשיא ארה''ב לשעבר / צילום: Reuters, Douliery Olivier/ABACA

גם דונלד טראמפ התנגד לה, והתנגדותו עזרה לו לימים לא מפני שתומכיו שנאו מלחמות בתור שכאלה, אלא מפני שהם שנאו כל מה שניחוח של "גלובליזם" נודף ממנו. וזו אמנם הייתה מלחמה "גלובליסטית", ביטוי של מדיניות חוץ היפר-אקטיבית, שהעמידה את ארה"ב בלבם של סכסוכים לא-לה.

תוצאות מלחמת עיראק מעיבות על המאמץ להרחיב את התמיכה בעמדת ארה"ב באוקראינה, הן מבית והן מחוץ. אין זה מקרה, כנראה, ששליט סין בחר לבקר במוסקבה השבוע בדיוק ביום השנה ה-20 לפלישת ארה"ב לעיראק. ההשוואה בין מה שהאמריקאים עוללו לעיראק, על יסוד שקר, מושווה פעם אחר פעם עם מה שרוסיה מעוללת לאוקראינה.

חלק ניכר של הימין האמריקאי מתנגד לתמיכה באוקראינה, בין השאר על יסוד המחיר האסטרונומי ששולם בעיראק.

"קץ האימפריה האמריקאית"

אימפריות התקשו מאז ומעולם לקבוע בהצלחה את קצה גבול התקדמותן. האימפריה הרומאית איבדה את שני הלגיונות המובחרים ביותר שלה, כאשר ניסתה לשעבד את השבטים הגרמניים על נהר הריין, לפני קצת יותר מ-2,000 שנה.

האימפריה הספרדית איבדה את הצי שלה, ואת תנופת התפשטותה באירופה, כאשר ניסתה לכבוש את אנגליה, בסוף המאה ה-16. האימפריה הרוסית נתקעה על חופי הים השחור, כאשר ניסתה להגיע אל הים התיכון, באמצע המאה ה-19. האימפריה הבריטית התחילה את תהליך היחלשותה כאשר יצאה למלחמת-סרק נגד איכרים הולנדיים בדרום אפריקה, בסוף המאה ה-19. וכן הלאה, וכן הלאה.

אמריקה ניסתה את כוחה בעיראק, ויצאה ממנה בשן ועין. עיראק החישה את אבדן המעמד של "מעצמת-העל היחידה". היא גם הגדילה במידה ניכרת את החוב הלאומי של ארה"ב. לפי המרכז האקדמי המצוטט למעלה, עלות כל מלחמותיה של ארה"ב בעקבות התקפת אל קאעידה ב-11 בפסטמבר 2001 מוערכת ב-8 טריליון דולר (8,000 מיליארד דולר). מזה, המלחמות בעיראק ובסוריה עלו לארה"ב 3.2 טריליון דולר. סך כל החוב הלאומי של ארה"ב עומד כיום על כמעט 32 טריליון דולר.

כמעט משעשע להיזכר, שב-1985 הסופר האמריקאי גור וידאל כתב מסה על "קץ האימפריה האמריקאית", שנפתחה במלים "ב-16 בספטמבר 1985, כאשר משרד המסחר הודיע שארה"ב הפכה לבעלת חוב, האימפריה האמריקאית מתה. היא הייתה בת 71 במותה".

וידאל, שנון ודרמטי, הקדים קצת את המאוחר. האימפריה התנסתה ברגעי שיא הרבה לאחר תאריך מותה המשוער. מוטב לזכור שאנשים כבדי ראש התחילו לחזות את מותה של האימפריה עוד מתחילת המאה ה-19, כאשר הייתה בסך הכול תינוקת בעריסתה. אבל הרבה בגלל עיראק, משבר גיל העמידה של אמריקה הפך למשבר זקנה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית