גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשואות נפלו והנכסים הצטמקו, אז איך הצליח אלטשולר שחם לשמור על הרווח

דווקא אחרי עסקת הענק לרכישת פסגות איבד בית ההשקעות הגדול בישראל 30% מנכסיו ב-2022, בשל תשואות החסר שהבריחו לקוחות לגופים המתחרים ● בצד האופטימי: רווח שנתי של 213 מיליון שקל, גם בשל ירידה בעמלות לסוכנים, וחזרה לצמרת התשואות בחודשים האחרונים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שנת 2022 הייתה שנה מטלטלת עבור אלטשולר שחם. בית ההשקעות הגדול בישראל נכנס אליה רגע אחרי שהשלים את מיזוג נכסי הגמל שרכש מפסגות בהיקף של כמעט 50 מיליארד שקל, והגדיל את הפער מהמתחרים מבחינת היקף הנכסים המנוהלים, שעמדו בסך הכול על 244 מיליארד שקל, מהם כ-215 מיליארד בעולם הגמל לבדו.

אחד האנליסטים האופטימיים בשנה שעברה, מזהיר מ״טירוף״ בשוק
הנפט והדולר משחקים לטובתה: מי היה מאמין שרק לפני שנתיים החברה הזו כמעט וקרסה | ניתוח
על פיקדונות או הלוואות: באיזה בנק הריבית הגבוהה ביותר? | ניתוח

אלא שבהמשך החלו לבוא לידי ביטוי עז תשואות החסר אל מול המתחרים, שגרמו ללקוחות (ולסוכנים ולבנקים שמניידים אותם) לעזוב בהמוניהם ולעבור למנהלי השקעות מתחרים.

יחד עם אובדן הערך כתוצאה מהירידות בשוקי המניות אשתקד, התוצאה הישירה היא צניחה של 30% בהיקף הנכסים המנוהלים באלטשולר, שהסתכם בסוף השנה שעברה בכ־170 מיליארד שקל. הירידה מורגשת במיוחד בתחום הגמל וההשתלמות, שם החברה היא עדיין הגדולה בתחום, עם נתח שוק של כ-22%, למרות שהנכסים ירדו ל-144 מיליארד שקל - אובדן של כשליש מהיקפם בסוף 2021.

הסנטימנט השלילי סביב בית ההשקעות בפרט, יחד עם הירידות בשווקים בכל העולם, הביאו לצניחת המניה ביותר מ-50% בשנה האחרונה, והיא משקפת לאלטשולר שחם שווי של 1.45 מיליארד שקל.

רווח נקי של 213 מיליון שקל בשנת 2022

למרות שלל הנתונים השליליים הללו, אלטשולר שחם פיננסים, הזרוע הציבורית של בית ההשקעות, שתחתיה מתנהלת פעילות הגמל והפנסיה, רשמה בשנת 2022 רווח נקי של כ-213 מיליון שקל, דומה מאוד לרווח שנרשם בשנת 2021 מפעולות ממשיכות, שעמד על כ-219 מיליון שקל (לא כולל רווח חד-פעמי שנרשם באותה שנה ממכירת פעילויות של פסגות להראל ולרני צים).

הרווח הנקי ברבעון הרביעי של השנה החולפת הסתכם בכ-43 מיליון שקל - ירידה של 40% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. דירקטוריון החברה אישר חלוקת דיבידנד של כ-32 מיליון שקל בגין תוצאות הרבעון.

באלטשולר שחם הצליחו לשמור על היקף הכנסות גבוה יחסית מדמי הניהול, למרות ירידה של כ-140 מיליון שקל לעומת אלו שנרשמו ב-2021, והן הסתכמו אשתקד ב-1.28 מיליארד שקל. ירידה זו נובעת בעיקר מירידה ביתרת הנכסים המנוהלים על ידי אלטושלר גמל ומירידה בשיעור דמי הניהול הממוצעים שגובה החברה.

בבית ההשקעות בוודאי לא ישמחו מכך, אבל לירידה בהיקף הנכסים הייתה נקודה חיובית אחת והיא צמצום העמלות ששולמו לערוצי ההפצה, בעיקר סוכני ביטוח, שכאמור היו אלו שהזיזו את הכסף מהם לחברות מנהלות אחרות.

בעוד שבשנת 2021 שילמו באלטשולר שחם עמלות בהיקף של 542 מיליון שקל, אשתקד עמדו העמלות על 381 מיליון שקל "בלבד", ירידה של כ-30%. עיקר הסכומים (82%) שולמו גם בשנה שעברה לסוכני וסוכנויות ביטוח.

חשיפת היתר לחו"ל החלה להוכיח את עצמה

מעבר לשמירה על הרווח הגבוה אשתקד, סיבה נוספת לאופטימיות באלטשולר שחם היא שהחברה הצליחה להתברג בחלק העליון של טבלת התשואות בחודשים האחרונים - לאחר חודשים ארוכים שבהם השתרכה בתחתית הטבלה. השינוי לטובה בתשואות שמספק בית ההשקעות לחוסכים נובע בעיקר מחשיפה גדולה ביחס למתחרים, באופן מסורתי, למניות ובעיקר למניות בחו"ל.

חשיפת היתר הזו הייתה בעוכריו של אלטשולר שחם בעת שהתמקד בהשקעות בסין (שם מניות הטכנולוגיה ספגו מכה קשה בשל הכבדה רגולטורית מצד המשטר). אך גם לאחר שבית ההשקעות חיסל את החזקותיו בסין, הוא נאלץ לראות אשתקד את הבורסה בתל אביב מציגה ביצועים עודפים על השוק האמריקאי, שאליו הועברו עיקר ההשקעות שהיו בסין.

אולם החל מהקיץ שעבר, וביתר שאת מסביבות אוקטובר, התמונה השתנתה, והבורסה בישראל החלה להציג ביצועי חסר אל מול מקבילותיה בניו יורק וגם באירופה. את התוצאה ראינו בתשואות פברואר, כשאלטשולר שחם הובילה את הטבלה, למרות שגם היא רשמה תשואות שליליות, אך הן היו מינוריות בהשוואה למתחרים.

עלייה במספר העמיתים בזכות קרן ברירת המחדל

נכסי קרנות הפנסיה שבניהולה של אלטשולר שחם הסתכמו בכ-26.3 מיליארד שקל. למרות העברת הכספים למתחרים, מספר העמיתים בקרנות הפנסיה עלה ועמד על 383.6 אלף, לעומת 352.2 אלף בסוף שנת 2021, גידול של כ-9%, בעיקר נוכח העובדה שאלטשולר שחם היא אחת מארבע קרנות ברירת המחדל, שאליהן משויכים באופן אקראי עובדים שלא בחרו בעצמם קרן פנסיה לחסוך בה (לצד מיטב, מור ואינפיניטי). נתח השוק של החברה בשוק הפנסיה עמד על כ-4.2% נכון ל-31 בדצמבר 2022.

היותה קרן ברירת מחדל אפשרה לאלטשולר שחם להמשיך לצמוח, למרות תשואות החסר אל מול המתחרים. זאת מאחר שבאופן אקראי מצורפים אליה חוסכים שלא בחרו באופן עצמאי בקרן פנסיה. כך, מספר העמיתים בקרן הפנסיה המקיפה של אלטשולר שחם צמח בשנה החולפת ב-29 אלף איש. זאת למרות אובדן נכסים כתוצאה ממעבר למתחרים בהיקף של 6 מיליארד שקל בתחום הפנסיה, ואיבוד ערך בעקבות התשואות השליליות.

לעומת זאת, במוצרי החיסכון שבהם לחוסכים יש בחירה אקטיבית יותר, מורגשת היטב עזיבת הלקוחות. כך, בקרנות ההשתלמות נרשמה ירידה של 21% לכדי 906.6 אלף חוסכים. בקופות הגמל להשקעה נרשמה ירידה של כ-16% לכ-198.4 אלף לקוחות. הירידה הזו הובילה להעברת נכסים למתחרים בתחום הגמל בהיקף עצום של כ-49 מיליארד שקל בשנה שעברה.

בבית ההשקעות התייחסו לסוגיה וציינו כי "כחלק מהתמודדות אלטשולר גמל עם הירידה בנתחי השוק, במהלך תקופת הדוח המשיכה לפעול אלטשולר גמל להמשך העמקת קשרי העבודה עם ערוצי ההפצה השונים כגון: סוכנויות, בנקים, מעסיקים, יועצים עצמאיים ולקוחות ישירים, וכן יזמה פעולות שיווק וקמפיינים בערוצים השונים, לחיזוק ומיצוב מותג אלטשולר גמל וקרן הפנסיה בקרב הציבור הישראלי, וזאת לטובת גיוס עמיתים ולקוחות חדשים ולשימור עמיתים ולקוחות קיימים".

להערכת אלטשולר גמל, גורמי ההצלחה הקריטיים בתחום הפעילות הינם בין היתר השגת ביצועים עודפים בתחום ניהול ההשקעות ביחס לחברות מנהלות אחרות בטווח הקצר והארוך. "תשואות הן שיקול מרכזי מבין השיקולים של המבקשים להצטרף כעמיתים למוצרי אלטשולר גמל, וכן מהוות מרכיב משמעותי בשימור לקוחות קיימים. יש לציין, כי גם לתשואות בטווח הקצר ישנה השפעה מסוימת, בין היתר בשל נגישות המידע ופרסום שוטף של התשואות במדיות השונות", נכתב.

גורמים נוספים להצלחה על פי בית ההשקעות הם שמירה על חוזק המותג וכן יכולת תגובה, כלומר "תגובה מהירה ומתאימה להתרחשויות ולשינויים בשווקים הנוגעת למוצרים השונים ולניהול ההשקעות".

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם פיננסים: "בסוף העוצמה של הבית נעוצה בכך שהוא יודע לעבור גם תקופות קשות ומטלטלות והוכחנו את זה פה. הייתה תקופה לא קלה בחצי השנה הראשונה אבל לאחר מכן התוצאות החלו להשתפר. ברור לכולם שאלטשולר עוד יהיו בשנים טובות והתוצאות של השנה הזו מחזקות אותנו.

יאיר לוינשטיין, מנכ''ל אלטשולר שחם פיננסים / צילום: סם יצחקוב

"מבחינת השמירה על הרווח, הייתה התאמה של ההוצאות להיקפי הפעילות עם קורלציה להיקפי המכירות. בסך הכול מנוע ההפקדות עדיין קיים, ואין ספק שאם היינו בשנה טובה כמו בשנים קודמות היינו מרוויחים הרבה יותר".

עוד כתבות

אילוסטרציה: איל יצהר

העליון קבע: יש לברר את התביעה הייצוגית נגד חברות האשראי שלא סיכלו את "עושק הקשישים"

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בנוגע לתביעה ייצוגית נגד חברות כרטיסי האשראי ישראכרט, כאל, ומקס, והורה על החזרת ההליך למחוזי ● בתביעה נטען כי חברות האשראי לא מנעו ניצול קשישים ע"י חברות שיווק שבנו מנגנון שיטתי ורחב-היקף, ופעלו לשכנעם למסור להם את פרטי כרטיסי האשראי שלהם

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

טראמפ רוצה דולר חלש, ובנק ישראל לא צפוי להתערב / צילום: Shutterstock

כטריליון שקל עדיין חשופים לנפילת המט"ח. מומחים: הגנה מפני תרחישי קיצון גיאו-פוליטיים

ניתוח נתוני בנק ישראל חושף כי למרות מגמת ההיחלשות של הדולר, כטריליון שקל מחסכונות הציבור עדיין חשופים לתנודות מט"ח ● בשוק מסבירים שחשיפה מאוזנת עשויה לשמש "כרית הגנה" מפני תרחישי קיצון גיאו־פוליטיים שעלולים להפוך את המגמה בשווקים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ני"ע מקדמת: מניות הבנקים והביטוח יקבלו מסלול ירוק לרישום בחו"ל

בימים אלה, נבחן המודל הקנדי, שיקל רגולטורית על חברות ציבוריות ישראליות ויאפשר להן קבלה מהירה לוול סטריט ● במקביל, רשות ני"ע סימנה את הקבלנים: בונה מודל דיווח חדש שיאלץ אותם למחוק את המבצעים היצירתיים ממחיר הדירה

חדשות הביומד / צילום: Shutterstock

ה-FDA חסם את החיסון של מודרנה לשפעת. אז למה המניה עולה?

רשות המזון והתרופות האמריקאית הודיעה למודרנה כי לא תבחן את הבקשה שלה לאישור חיסון חדש מבוסס RNA לשפעת; המשקיעים לא מתרגשים ● הניסוי שיכול להיות הזדמנות חדשה לטיפול בשבץ ● והחברה שמנסה לטפל בהלם בלי זריקות ● השבוע בביומד

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

ההכרה בסומלילנד: האינטרסים הישראליים נחשפים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מצרים וסין מאחדות כוחות כדי להוריד את ההשפעה של המוסד באפריקה, הסיבה שמדינות נוספות צריכות ללכת בדרכה של ישראל ולהכיר בסומלילנד, ואיך משפיעה ההכרה הישראלית על היבשת • כותרות העיתונים בעולם

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

אילוסטרציה: Shutterstock

הכלכלה הישראלית צמחה ב-3.1% בשנה שעברה - מעל הצפי

מדובר בהפתעה חיובית: הנתון גבוה מכל התחזיות המרכזיות העדכניות מהחודשים האחרונים, שעמדו על 2.8%-2.9% ● התוצר לנפש עלה ב-1.7%, לאחר שנתיים רצופות של ירידה

מדד המחירים לצרכן יורד / אילוסטרציה: Shutterstock

מה יעשה הנגיד: הסעיפים במדד שמסבכים את החלטת הריבית בשבוע הבא

ימים ספורים לפני החלטת הריבית של בנק ישראל, קצב האינפלציה השנתי הגיע ל-1.8%, הרמה הנמוכה ביותר מאז יוני 2021 ● בין הגורמים המשמעותיים ביותר בהחלטת בנק ישראל ניצב השקל, שהתחזק מאוד בחודשים האחרונים ואף שבר שיא של 30 שנה ביחס לדולר

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

האיתות האיראני לקראת המו"מ: "חוסר אמון, אנחנו חשדנים"

כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בז'נבה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: "טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת. אמרתי לו: האיראנים משקרים" ● עדכונים שוטפים

נבחנים בבחינה / אילוסטרציה: Shutterstock

האנגלית יוצאת מהפסיכומטרי ותהפוך למבחן חדש

מדצמבר 2026 יופרד תחום האנגלית מהבחינה הפסיכומטרית, ומעתה היא תכלול שני תחומים בלבד: חשיבה מילולית וחשיבה כמותית, כאשר רמת האנגלית תיבחן בבחינה נפרדת וממוחשבת ● בעקבות זאת משך הבחינה יתקצר בשעה ● השינוי ישפיע על הקבלה למוסדות האקדמיים החל מ-2027, וכל מוסד יחליט לגבי כל מסלול לימוד האם הקבלה תדרוש גם ציון באנגלית

נתי סיידוף, יו''ר שיכון ובינוי / צילום: איל יצהר

לאחר מחיקת ענק בשדה דב: שיכון ובינוי מכניסה את השכרת הדירות לשלד בורסאי

בשנים האחרונות, נאלצה חברת הבנייה של נתי סיידוף להכיר במחיקות עתק של 1.5 מיליארד שקל בגין ייזום נדל"ן במתחם שבצפון ת"א ● כעת היא מכניסה את הפעילות לבורסה באמצעות מיזוג לשלד לפי שווי של 270 מיליון שקל

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון