גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התשואות נפלו והנכסים הצטמקו, אז איך הצליח אלטשולר שחם לשמור על הרווח

דווקא אחרי עסקת הענק לרכישת פסגות איבד בית ההשקעות הגדול בישראל 30% מנכסיו ב-2022, בשל תשואות החסר שהבריחו לקוחות לגופים המתחרים ● בצד האופטימי: רווח שנתי של 213 מיליון שקל, גם בשל ירידה בעמלות לסוכנים, וחזרה לצמרת התשואות בחודשים האחרונים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שנת 2022 הייתה שנה מטלטלת עבור אלטשולר שחם. בית ההשקעות הגדול בישראל נכנס אליה רגע אחרי שהשלים את מיזוג נכסי הגמל שרכש מפסגות בהיקף של כמעט 50 מיליארד שקל, והגדיל את הפער מהמתחרים מבחינת היקף הנכסים המנוהלים, שעמדו בסך הכול על 244 מיליארד שקל, מהם כ-215 מיליארד בעולם הגמל לבדו.

אחד האנליסטים האופטימיים בשנה שעברה, מזהיר מ״טירוף״ בשוק 
הנפט והדולר משחקים לטובתה: מי היה מאמין שרק לפני שנתיים החברה הזו כמעט וקרסה | ניתוח 
על פיקדונות או הלוואות: באיזה בנק הריבית הגבוהה ביותר? | ניתוח

אלא שבהמשך החלו לבוא לידי ביטוי עז תשואות החסר אל מול המתחרים, שגרמו ללקוחות (ולסוכנים ולבנקים שמניידים אותם) לעזוב בהמוניהם ולעבור למנהלי השקעות מתחרים.

יחד עם אובדן הערך כתוצאה מהירידות בשוקי המניות אשתקד, התוצאה הישירה היא צניחה של 30% בהיקף הנכסים המנוהלים באלטשולר, שהסתכם בסוף השנה שעברה בכ־170 מיליארד שקל. הירידה מורגשת במיוחד בתחום הגמל וההשתלמות, שם החברה היא עדיין הגדולה בתחום, עם נתח שוק של כ-22%, למרות שהנכסים ירדו ל-144 מיליארד שקל - אובדן של כשליש מהיקפם בסוף 2021.

הסנטימנט השלילי סביב בית ההשקעות בפרט, יחד עם הירידות בשווקים בכל העולם, הביאו לצניחת המניה ביותר מ-50% בשנה האחרונה, והיא משקפת לאלטשולר שחם שווי של 1.45 מיליארד שקל.

רווח נקי של 213 מיליון שקל בשנת 2022

למרות שלל הנתונים השליליים הללו, אלטשולר שחם פיננסים, הזרוע הציבורית של בית ההשקעות, שתחתיה מתנהלת פעילות הגמל והפנסיה, רשמה בשנת 2022 רווח נקי של כ-213 מיליון שקל, דומה מאוד לרווח שנרשם בשנת 2021 מפעולות ממשיכות, שעמד על כ-219 מיליון שקל (לא כולל רווח חד-פעמי שנרשם באותה שנה ממכירת פעילויות של פסגות להראל ולרני צים).

הרווח הנקי ברבעון הרביעי של השנה החולפת הסתכם בכ-43 מיליון שקל - ירידה של 40% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. דירקטוריון החברה אישר חלוקת דיבידנד של כ-32 מיליון שקל בגין תוצאות הרבעון.

 

באלטשולר שחם הצליחו לשמור על היקף הכנסות גבוה יחסית מדמי הניהול, למרות ירידה של כ-140 מיליון שקל לעומת אלו שנרשמו ב-2021, והן הסתכמו אשתקד ב-1.28 מיליארד שקל. ירידה זו נובעת בעיקר מירידה ביתרת הנכסים המנוהלים על ידי אלטושלר גמל ומירידה בשיעור דמי הניהול הממוצעים שגובה החברה.

בבית ההשקעות בוודאי לא ישמחו מכך, אבל לירידה בהיקף הנכסים הייתה נקודה חיובית אחת והיא צמצום העמלות ששולמו לערוצי ההפצה, בעיקר סוכני ביטוח, שכאמור היו אלו שהזיזו את הכסף מהם לחברות מנהלות אחרות.

בעוד שבשנת 2021 שילמו באלטשולר שחם עמלות בהיקף של 542 מיליון שקל, אשתקד עמדו העמלות על 381 מיליון שקל "בלבד", ירידה של כ-30%. עיקר הסכומים (82%) שולמו גם בשנה שעברה לסוכני וסוכנויות ביטוח.

חשיפת היתר לחו"ל החלה להוכיח את עצמה

מעבר לשמירה על הרווח הגבוה אשתקד, סיבה נוספת לאופטימיות באלטשולר שחם היא שהחברה הצליחה להתברג בחלק העליון של טבלת התשואות בחודשים האחרונים - לאחר חודשים ארוכים שבהם השתרכה בתחתית הטבלה. השינוי לטובה בתשואות שמספק בית ההשקעות לחוסכים נובע בעיקר מחשיפה גדולה ביחס למתחרים, באופן מסורתי, למניות ובעיקר למניות בחו"ל.

חשיפת היתר הזו הייתה בעוכריו של אלטשולר שחם בעת שהתמקד בהשקעות בסין (שם מניות הטכנולוגיה ספגו מכה קשה בשל הכבדה רגולטורית מצד המשטר). אך גם לאחר שבית ההשקעות חיסל את החזקותיו בסין, הוא נאלץ לראות אשתקד את הבורסה בתל אביב מציגה ביצועים עודפים על השוק האמריקאי, שאליו הועברו עיקר ההשקעות שהיו בסין.

אולם החל מהקיץ שעבר, וביתר שאת מסביבות אוקטובר, התמונה השתנתה, והבורסה בישראל החלה להציג ביצועי חסר אל מול מקבילותיה בניו יורק וגם באירופה. את התוצאה ראינו בתשואות פברואר, כשאלטשולר שחם הובילה את הטבלה, למרות שגם היא רשמה תשואות שליליות, אך הן היו מינוריות בהשוואה למתחרים.

עלייה במספר העמיתים בזכות קרן ברירת המחדל

נכסי קרנות הפנסיה שבניהולה של אלטשולר שחם הסתכמו בכ-26.3 מיליארד שקל. למרות העברת הכספים למתחרים, מספר העמיתים בקרנות הפנסיה עלה ועמד על 383.6 אלף, לעומת 352.2 אלף בסוף שנת 2021, גידול של כ-9%, בעיקר נוכח העובדה שאלטשולר שחם היא אחת מארבע קרנות ברירת המחדל, שאליהן משויכים באופן אקראי עובדים שלא בחרו בעצמם קרן פנסיה לחסוך בה (לצד מיטב, מור ואינפיניטי). נתח השוק של החברה בשוק הפנסיה עמד על כ-4.2% נכון ל-31 בדצמבר 2022.

היותה קרן ברירת מחדל אפשרה לאלטשולר שחם להמשיך לצמוח, למרות תשואות החסר אל מול המתחרים. זאת מאחר שבאופן אקראי מצורפים אליה חוסכים שלא בחרו באופן עצמאי בקרן פנסיה. כך, מספר העמיתים בקרן הפנסיה המקיפה של אלטשולר שחם צמח בשנה החולפת ב-29 אלף איש. זאת למרות אובדן נכסים כתוצאה ממעבר למתחרים בהיקף של 6 מיליארד שקל בתחום הפנסיה, ואיבוד ערך בעקבות התשואות השליליות.

לעומת זאת, במוצרי החיסכון שבהם לחוסכים יש בחירה אקטיבית יותר, מורגשת היטב עזיבת הלקוחות. כך, בקרנות ההשתלמות נרשמה ירידה של 21% לכדי 906.6 אלף חוסכים. בקופות הגמל להשקעה נרשמה ירידה של כ-16% לכ-198.4 אלף לקוחות. הירידה הזו הובילה להעברת נכסים למתחרים בתחום הגמל בהיקף עצום של כ-49 מיליארד שקל בשנה שעברה.

בבית ההשקעות התייחסו לסוגיה וציינו כי "כחלק מהתמודדות אלטשולר גמל עם הירידה בנתחי השוק, במהלך תקופת הדוח המשיכה לפעול אלטשולר גמל להמשך העמקת קשרי העבודה עם ערוצי ההפצה השונים כגון: סוכנויות, בנקים, מעסיקים, יועצים עצמאיים ולקוחות ישירים, וכן יזמה פעולות שיווק וקמפיינים בערוצים השונים, לחיזוק ומיצוב מותג אלטשולר גמל וקרן הפנסיה בקרב הציבור הישראלי, וזאת לטובת גיוס עמיתים ולקוחות חדשים ולשימור עמיתים ולקוחות קיימים".

להערכת אלטשולר גמל, גורמי ההצלחה הקריטיים בתחום הפעילות הינם בין היתר השגת ביצועים עודפים בתחום ניהול ההשקעות ביחס לחברות מנהלות אחרות בטווח הקצר והארוך. "תשואות הן שיקול מרכזי מבין השיקולים של המבקשים להצטרף כעמיתים למוצרי אלטשולר גמל, וכן מהוות מרכיב משמעותי בשימור לקוחות קיימים. יש לציין, כי גם לתשואות בטווח הקצר ישנה השפעה מסוימת, בין היתר בשל נגישות המידע ופרסום שוטף של התשואות במדיות השונות", נכתב.

גורמים נוספים להצלחה על פי בית ההשקעות הם שמירה על חוזק המותג וכן יכולת תגובה, כלומר "תגובה מהירה ומתאימה להתרחשויות ולשינויים בשווקים הנוגעת למוצרים השונים ולניהול ההשקעות".

יאיר לוינשטיין, מנכ"ל אלטשולר שחם פיננסים: "בסוף העוצמה של הבית נעוצה בכך שהוא יודע לעבור גם תקופות קשות ומטלטלות והוכחנו את זה פה. הייתה תקופה לא קלה בחצי השנה הראשונה אבל לאחר מכן התוצאות החלו להשתפר. ברור לכולם שאלטשולר עוד יהיו בשנים טובות והתוצאות של השנה הזו מחזקות אותנו.

יאיר לוינשטיין, מנכ''ל אלטשולר שחם פיננסים / צילום: סם יצחקוב

"מבחינת השמירה על הרווח, הייתה התאמה של ההוצאות להיקפי הפעילות עם קורלציה להיקפי המכירות. בסך הכול מנוע ההפקדות עדיין קיים, ואין ספק שאם היינו בשנה טובה כמו בשנים קודמות היינו מרוויחים הרבה יותר".

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה