גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יזהר שי: "כשהמשקיעים עצבניים, הם פועלים מיד"

שר המדע והטכנולוגיה לשעבר הזהיר מפני המהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה ואמר: "אם צריך הוכחה איך שהמשקיעים מתנהגים, תסתכלו על בנק SVB. מדובר בבנק שהיה מס' 14 בארה"ב ובעמק הסיליקון - יומיים לאחר מכן הוא לא היה קיים" ● וגם: במה משקיע דודי ויסמן? ● אירועים ומינויים

יזהר שי ודב מורן / צילום: אבי וולקוביץ
יזהר שי ודב מורן / צילום: אבי וולקוביץ

"החששות והסערה הפנימית שאנו חווים בעקבות הרפורמה המשפטית משפיעים ישירות על סקטור ההייטק. משקיעים זרים, המהווים כ-90% מסך הגיוס בחברות ישראליות, יאבדו את אמונם" - כך אמר יזהר שי, שר המדע והטכנולוגיה לשעבר ויו"ר חברת הספאק Israel Acquisitions Corp, בכנס משותף שערכו אוניברסיטת רייכמן ואוניברסיטת הרווארד, אשר עסק בישראל כמעצמת הייטק עולמית.

"כשהמשקיעים עצבניים, הם פועלים מיד", המשיך שי. "הם לא מחכים לראות מה יקרה, אלא פועלים מתוך דאגה. אם צריך הוכחה לכך, תסתכלו על בנק SVB. מדובר בבנק שהיה מס' 14 בארה"ב ובעמק הסיליקון - יומיים לאחר מכן הוא לא היה קיים.

"היו הרבה עובדות ומספרים לסתיו הזה, אבל הגורם החשוב ביותר היה אמון המשקיעים. זה מה שבונה כלכלות חזקות, וזו הסכנה ברפורמות המשפטיות המוצעות. אם האמון של משקיעים חיצוניים ושותפים עסקיים ירד, זה עניין ישיר לאקוסיסטם שלנו כאן".

באירוע שבו דיבר שי לקחו חלק 100 סטודנטים מאוניברסיטת הרווארד, שהאזינו להרצאות של אנשי מפתח נוספים בתעשיית ההייטק הישראלית. כך, אבישי אברהמי, מנכ"ל ומייסדWIX , סיפר כי "רוב ה'לא' שקיבלנו ממשקיעים היה שישראלים לא יודעים לפתח מוצרי צריכה ללקוחות קצה. הוכחנו שזה אפשרי". 

אבישי אברהמי בהרצאה לסטודנטים מאוניברסיטת רייכמן והרווארד / צילום: אבי וולקוביץ

דוברים נוספים היו רקפת רוסק-עמינח, מייסדת קרן Team8 Fintech ומנכ"לית בנק לאומי לשעבר (ואחותה של המנכ"לית וסגנית הנשיא, ד"ר איילת בן עזר); ודב מורן, מייסד קרן ההון-סיכון גרוב ונצ'רס.

אזור התעשייה

מיטאפ של יזמים בשלבי ההשקעה הראשונים

המפגש הראשון של יזמים עם משקיעים מייצר לכל הפחות התרגשות, ולרוב גם חששות וסימני שאלה. כדי לסייע בהפיכת הסיטואציה לנוחה יותר ערכו קרן ההון סיכון Amiti ונצ'רס ואינטל איגנייט (המאיץ של אינטל לסטארט-אפים בשלבי גיוס ראשונים), מיטאפ בין יזמים ויזמות שנמצאים בשלבים הראשונים של ההשקעות.

במיטאפ לקחו חלק מיכל לצר, מייסדת ומנכ"לית Tweed, מקסים מלמדוב, מנכ"ל ומייסד Zesty, ועומר דוד כילף, מנכ"ל ומייסד שותף של INNOVIZ, שהזכיר למשתתפים כי "הדרך להשקעה מהירה היא בשילוב בין משקיעים מלומדים והיכולת שלכם להסביר את הנחיצות להשקעה מיידית.

"אם המשקיע אינו בקיא בתחום שלכם, הסיכוי שילמד את הנושא עבורכם הוא נמוך מאוד. חשוב למצוא הסבר ליצירת דחיפות להשקעה, אחרת לא תיווצר דינמיקה שתוביל לסגירת המהלך. דחיפות מגיעה משינויים בשוק שאתם מזהים, שינוי רגולציה שאתם מודעים אליה, מכרז מאוד משמעותי שנסגר, או כל דבר אחר שמסביר למה עכשיו - ולא בעוד חצי שנה-שנה".

לדברי אלמוג זוסמן-להמן, מובילת שותפויות וקהילה בקרן Amiti, "אנחנו פוגשים סטארט-אפים מהשלב הכי התחלתי, והצטבר אצלנו הרבה ידע. לכן אנחנו מרימים אירועים ממוקדים ו'כירורגיים', שמטרתם לקחת אתגרים יזמיים, ולפרק אותם לכמה שיותר גורמים. היום מדברים הרבה על ההצלחות, אבל חסר תוכן שמתמקד בקשיים ובאתגרים. כדי ללמוד מתהליכים ולהשתפר, צריך להבין גם איפה הדברים פחות עובדים, ואיפה עשו טעויות לפנינו. זה גם הבסיס לאירוע הזה".

ההשקעה החדשה של דודי ויסמן

חברתTripleW, שפיתחה טכנולוגיה למחזור פסולת מזון והפיכתה לחומצה לקטית, השלימה גיוס של 16.5 מיליון דולר בסבב B בהובלת קרן האקלים Firstime של יונתן בן ארצי. בסבב לקחו חלק גם קרן גז ונפט ישראל של דודי ויסמן, קרן מילניום פוד-טק, אדי שלו, ג'ון זיסקינד, מנכ"ל החברה טל שפירא ואחרים.

מימין: אמיר אורנים וטל שפירא TripleW / צילום: רמי זרנגר

ההשקעה תאפשר לחברה להאיץ את מסחור הטכנולוגיה (חומצה לקטית היא אבן היסוד של הביופלסטיק), להגדיל את יכולות הייצור הקיימות, ולשדרג את מתקני הפסולת של החברה באירופה ובארה"ב. בנוסף, TripleW צפויה לגייס עובדים מתחום ההנדסה והמו"פ.

לדברי שפירא, "הטכנולוגיה שפיתחנו מביאה בשורה משמעותית בהפחתה של פליטות פחמן מפסולת מזון ופלסטיק, תוך מיתון ההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים. יחד עם שותפים חזקים, הטכנולוגיה תדגים כיצד ניתן ליישם כלכלה מעגלית, ולייצר זרמי הכנסות ורווחים חדשים מתשתיות פסולת קיימות".

TripleW נוסדה ב-2016 על ידי אמיר אורנים וטל שפירא, ומונה 26 עובדים המועסקים במרכז המו"פ בישראל ובמתקן ההדגמה התעשייתי בבלגיה. בסבב הקודם גייסה החברה 19 מיליון דולר.

חדשות טובות

עמותת "ונטעת", הפועלת ליישום חזון עיר יער בישראל, זכתה בפרס בשווי מיליון שקל מטעם טויוטה ישראל עבור הקמת 100 גינות טיפוליות במוסדות שיקום, המטפלים בין היתר בקשישים, ניצולי שואה, נפגעים ונפגעות תקיפה מינית, הלומי קרב, אנשים עם מוגבלויות, נוער בסיכון, מתמודדי נפש ואחרים.

הזכייה התקיימה במסגרת תחרות ליוזמות פורצות דרך לשיפור הסביבה בשם ISRAEL EARTH PRIZE שיזמה טויוטה ישראל. את הפרס הגישה פרופ' אופירה אילון - מרצה וחוקרת בחוג לניהול משאבי טבע וסביבה באוניברסיטת חיפה, וראש אשכול סביבה במוסד שמואל נאמן בטכניון - למייסד אביב בייליס לרנר ולבכירי העמותה. 

בכירי עמותת ''ונטעת'' עם מת'יו האריסון, מנכ''ל ונשיא טויוטה אירופה / צילום: רונן טופלברג

האירוע התקיים בנוכחות מתיו האריסון, נשיא טויוטה אירופה, קואיצ'י מיזושימה, שגריר יפן בישראל, רן דנאי, מנכ"ל פעילות הרכב של קבוצת יוניון, אנדרו חורש, מנכ"ל טויוטה ישראל ומאות נוספים.

התחרות של טויוטה היא חלק ממיזם רב שנתי, שזכה גם לברכת נשיא המדינה, מר יצחק הרצוג, במסגרתו תעניק החברה במצטבר לפחות 5 מיליון שקלים ליוזמות פורצות דרך בתחום הסביבה.

עוד כתבות

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-15%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: שני לוחמים נפלו בקרב במרכז רצועת עזה

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל