גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרוץ לשעון הביולוגי שיספר לנו עד כמה מהר הגוף שלנו מזדקן

העולם המופלא של מדידת הגיל הביולוגי, להבדיל מהגיל הכרונולוגי, עשוי להיות המפתח לתחום רפואה חדש: אריכות ימים ● עד היום הציעו חוקרים כמאה שעוני גיל, אבל אין עדיין הסכמה על שיטת המדידה ● היעד הסופי של חוקרים וחברות מסחריות שכבר פועלות בתחום הזה הוא לפתח תרופות להאטת ההזדקנות

המרוץ לשעון הביולוגי שיגיד לנו בני כמה אנחנו באמת / אילוסטרציה: Shutterstock
המרוץ לשעון הביולוגי שיגיד לנו בני כמה אנחנו באמת / אילוסטרציה: Shutterstock

בני כמה אתם? אולי כבר שמעתם שהיום מדברים לא רק על גיל כרונולוגי, זה שסופר כמה זמן עבר מאז יצאתם מהרחם, אלא גם על גיל ביולוגי, שמודד את קצב התבלות הגוף ועשוי להצביע על מידת הבריאות שלכם.

תחום חדש של מדע, רפואת אריכות הימים (Longevity medicine), מבוסס על היכולת לחשב גיל ביולוגי. היום, כדי לדעת אם טיפולים מסוימים מאריכים חיים, נצטרך לחכות שהמטופלים יגיעו לסוף חייהם ואז לחשב את תוחלת חייהם בהשוואה לממוצע. מדע כזה הוא כל כך ארוך טווח, עד שהוא כמעט בלתי ניתן לביצוע. גם במינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אין באמת קטגוריה לתרופות מאריכות חיים, שאינן מכוונות לטיפול במחלה מסוימת, וגם לא פרוטוקול לבדיקה של תרופות כאלה.

אם נוכל למדוד את קצב ההזדקנות של אדם צעיר, נוכל גם לגלות מהם הגורמים השונים המשפיעים עליו, אומרת פרופ' אוולין יהודית בישוף, היום חוקרת באוניברסיטת שנגחאי לרפואה ובריאות הציבור וחוקרת אורחת באוניברסיטת תל אביב. כרופאה מומחית לגריאטריה, היא פועלת היום להגדרת תחום העיסוק שלה מחדש כרפואת אריכות ימים. וזה בכלל לא אותו דבר, היא מבהירה.

איך ייראה העתיד של מד הגיל

"הבנו שההתערבויות הכי משמעותיות לטובת אריכות ימים צריכות להיעשות בשלב מאוד מוקדם של החיים", אומרת בישוף, הנמצאת בימים אלה בתהליכי הקמה של מרכז לחקר אריכות ימים בבית החולים שיבא, עם פרופ' ציפי שטראוס, שהיא בכלל רופאת ילודים ופגים. בישוף מאמינה שזו המחלקה שבה מתחילה ההתערבות למען אריכות ימים.

"רפואת אריכות ימים אינה מניעה", מדגישה בישוף. "מניעה פירושה לזהות סיכון, ולמנוע מהסיכון להידרדר למחלה. לדוגמה, לבצע קולונוסקופיה כדי לאתר פוליפים שעלולים להתפתח לסרטן. אנחנו מאוד בעד כמובן, אבל רפואת אריכות ימים משמעותה להשתמש בסמנים ביולוגיים שונים כדי לזהות ולמנוע אפילו את גורם הסיכון לפני שהוא נוצר. זו רמה אחת מעל מניעה".

 

גם אנחנו, שכבר חיים, עשויים ליהנות מרפואת אריכות הימים החדשה, אבל הקפיצה הגדולה תיעשה כנראה אצל מי שייוולד בעתיד ויעביר את חייו עם מד גיל ביולוגי ענוד על זרועו, לצד שעון הספורט שלו. הוא יוכל, תיאורטית, לדעת מה קצב ההזדקנות שלו בכל דקה. השעון יספר לו שמפגש עם אדם מסוים גורם לו להזדקן, יכוון אותו לפעילות פנאי שדווקא מצעירה אותו ויידע להגיד לו איזה מזון מקצר את חייו ואיזה מאריך אותם. אותו אדם יצטרך להחליט אם כדאי לו להשקיע עכשיו חצי שעה באמבטיה ארוכה ומפנקת אם יידע שהיא תאריך את חייו ברבע שעה.

החומר שמחליט איזה גן יידלק

כמובן, שעוני הגיל הביולוגי אינם נמצאים עדיין בשלב הזה, או אפילו קרוב לו. "בעצם אין היום הסכמה ברורה כיצד מודדים את הגיל הביולוגי", אומר ד"ר איליה סטמבלר, ד"ר להיסטוריה של ההזדקנות, יו"ר עמותת ותק, התנועה לאריכות ואיכות חיים, ומוביל יחד עם מירי פולצ'ק, מנהלת בכירה, משקיעה ויועצת בתחום טכנולוגיות בריאות, את כנס Longevity nation שיתקיים בשבוע הבא באוניברסיטת בר אילן.

לפי מאמר שפורסם לאחרונה ב־MIT Technology Review, ההערכה היא שעד כה הוצעו יותר מ־100 שעוני גיל ביולוגי שונים לעולם, שכל אחד מהם מודד את הדברים מעט אחרת.

חלק גדול מהשעונים האלה מבוסס על אפיגנטיקה. בעשורים האחרונים התברר שחלקים מסוימים בדנ"א שלנו יכולים לבוא לידי ביטוי או להישאר כבויים, ומה שקובע זאת הם חומרים בשם מתילים (Methyl) שמתלבשים על הגנים.

דפוסי המתיליזציה של הגנום, הקובעים איזה גן נדלק ואיזה נותר כבוי, משפיעים ככל הנראה על חיינו לא פחות מהגנטיקה עצמה. חלק מהדפוס הזה נקבע עוד בזמן ההיריון, חלקו בילדות המוקדמת וחלקו לאורך החיים. ישנה אפילו הורשה אפיגנטית, כלומר, אירועים שקרו להורים או לסבים שלנו לאורך חייהם משפיעים על דפוס המתיליזציה של הגנום שלנו.

פרופ' סטיב הורבת', פרופ' לגנטיקה וביוסטטיסטיקה מאוניברסיטת קליפורניה, פיתח את השעון הראשון ואחד המפורסמים שמבוססים על דפוסי מתיליזציה.

חוסר התאמה בין הגיל לבלאי

הורבת' עצמו הוא תאום זהה, וההבדלים בינו לתאום שלו, מרכוס, גרמו לו להסתקרן לגבי אפיגנטיקה. בין היתר הטרידה אותו השאלה איך זה שהוא סטרייט ואילו מרכוס גיי. את השאלה הזאת הוא ביקש לבחון במחקר שערך ב־2011, שבו חיפש הבדלים אפיגנטיים המנבאים נטייה מינית. הוא לא מצא אותם, אבל הוא ראה קשר יוצא דופן בין הגיל הכרונולוגי של הנדגמים לבין האפיגנטיקה שלהם.

הגילוי המעניין יותר היה שהמתאם לא היה מושלם. אפיגנטיקה אינה שעון זמן פשוט, וזה מה שנתן להוברת' את הרעיון שאולי היא סופרת את הזמן אחרת, על פי הבלאי של הגוף. הוא בנה אלגוריתם הידוע היום כ"שעון הוברת'", שבאמצעותו הוא יכול לנבא את גילו של אדם, על בסיס 353 סמנים של מתיליזציה בגנום. אבל זו כמובן לא הפואנטה. אנחנו יודעים בני כמה אנחנו. השאלה היא אם המתיליזציה יכולה לנבא דווקא מי ימות או יזדקן לפני זמנו הכרונולוגי.

ואכן, הוברת' הראה בכמה מאמרים שפרסם שהוא יכול לנבא תוחלת חיים לפי דפוסי המתיליזציה. הוא גם הראה שהדפוסים האלה מצביעים על "הזדקנות ביולוגית" אצל חולי איידס, אלצהיימר, פרקינסון, אנשים עם השמנה ואנשים עם תסמונת דאון. עוד הוא מצא שאנשים "מבוגרים ביולוגית" מתקשים בממוצע במטלות קוגניטיביות ופיזיות, יותר מאשר אנשים בני גילם הכרונולוגי אבל "צעירים ביולוגית".

מחקרים אחרים הראו שהסרת השחלות בגיל צעיר יחסית, לפני ההופעה הרשמית של המנופאוזה, מזוהה עם קפיצה בגיל הביולוגי כפי שהוא נמדד על פי שעון המתיליזציה.

ומה מאט את השעון? אין הפתעות גדולות בינתיים. השכלה גבוהה, תזונה צמחונית או כזו המבוססת על צמחים ובשר רזה, פעילות גופנית והמעטה בצריכת אלכוהול - כל אלה משפיעים לטובה על קצב השעון. גברים מתבגרים אפיגנטית מעט מהר יותר, ואכן תוחלת החיים שלהם קצרה יותר בממוצע. היספנים בארה"ב מתבגרים אפיגנטית לאט יותר, מה שיכול אולי להסביר את "הפרדוקס ההיספני", הקשר הלא מושלם בין סגנון החיים ואתגרי בריאות הציבור של מגזר זה, לעומת תוחלת החיים שלהם.

נתון שאולי מפתיע יותר הוא שצאצאים של אנשים שחיו עד גיל מבוגר מאוד (105 ויותר) הם בדרך כלל בעלי גיל ביולוגי נמוך יותר בממוצע.

עוד נמצא כי שעוני המתיליזציה "מתקתקים" בקצב גבוה יותר בילדות ובנעורים, כאשר הגוף מתפתח, ומאטים את הקצב כאשר מגיעים לבגרות.

שעון רחוק ממושלם

קיימות היום כבר כמה חברות מסחריות שמציעות לבדוק את הגיל הביולוגי באמצעות אפיגנטיקה, על בסיס בדיקת רוק, דם או שתן. אחת החברות אפילו מציעה, תמורת סכום פעוט של 200 דולר, לבדוק מה גילו של הכלב שלכם, על בסיס שעון הדנ"א של הוברת'.

לא בטוח שהתוצאות יהיו מדויקות, מאחר שכבר ברור שדפוסי המתיליזציה מספרים רק חלק מהסיפור. לדוגמה, אם אנחנו מנבאים את הגיל שבו ימות אדם מסוים בעזרת השעון של הוברת', ואז מוסיפים למידע פרט אחר - האם אותו אדם עישן או לא - אנחנו משפרים באופן משמעותי את היכולת של השעון לנבא את גיל המוות.

לכאורה, היינו מצפים שהמידע על העישון "יתומחר" בדפוסי המתיליזציה, אם אלה אכן מודדים את קצב הבלאי של הגוף, אבל מתברר שהשעון לא מביא בחשבון את כל גורמי הסיכון.

מעבר לכך, התברר ששעוני המתיליזציה מנבאים בחסר את הגיל הביולוגי ככל שאנשים מבוגרים יותר. האם זה אומר שמי שכבר הגיע לגיל מבוגר שרד כי היה לו גיל בילוגי צעיר, או שאולי הדברים שקורים לנו בגיל מבוגר, אלה שבסופו של דבר הורגים אותנו, לא באים לידי ביטוי בשעון המתיליזציה?

השאלות האלה מעלות שאלה עקרונית יותר: האם מיתליזציה היא השעון של הגיל הביולוגי בה"א הידיעה, או שהיא גורם סיכון אחד בין רבים. ואם היא גורם סיכון אחד, לאיזה תהליך הזדקנות היא קשורה? הנושאים הללו נמצאים כעת בחזית המחקר.

איבר צעיר, איבר זקן: לא כל הרקמות דומות

מדידת הגיל הביולוגי מסתבכת עוד יותר כשמביאים בחשבון שרקמות שונות בגוף שלנו מאופיינות בדפוסי מתיליזציה שונים. הוברת' דווקא התאמץ להראות שיש מתאם בגיל הביולוגי של אותו אדם ברקמות שונות, כלומר שאם אתם צעירים בקמיצה של יד ימין, כנראה לא תהיו ממש זקנים בבוהן שמאל. אבל יש גם הפתעות.

לדוגמה, שדיים הם זקנים. הגיל הביולוגי שנמדד בשד יהיה בדרך כלל גבוה מהגיל הביולוגי שנמדד בדם של אותה אישה. ואצל נשים שחלו בסרטן השד, רקמת שד שסמוכה למקום שבו היה הגידול הסרטני, היא בדרך כלל "זקנה" עוד יותר. זה לא קורה, משום מה, בסוגי סרטן אחרים שנבדקו.

המחקר הזה הוביל למחקר נוסף, שבו נמצא כי הדם של נשים שחלו בסרטן השד הראה סימני "הזדקנות ביולוגית" לפי שעוני מתיליזציה, עוד לפני שאובחנה המחלה. עם זאת, המדד הזה לא ספציפי או מדויק מספיק כדי לספק אבחון.

רקמת הסרטן עצמה היא מבלבלת. רקמות סרטן עם מאפיינים גנטיים מסוימים נראות צעירות יותר כרונולוגית מהרקמות הבריאות של אותו אדם, ואילו סרטנים עם מאפיינים גנטיים אחרים נראים זקנים יותר. אלה עדויות לכך שסוגי סרטן שונים הם מחלות שונות יותר מכפי שאולי נהוג היום לחשוב, אבל הן לא אומרות הרבה לגבי הזדקנות.

מוחות, לשמחתנו, מזדקנים לאט, ובעיקר בגיל מבוגר ההזדקנות שלהם מואטת.

בדיקת דם היא השעון הבא?

במקביל להתפתחות שעוני הגיל הביולוגי המבוססים על אפיגנטיקה, התפתחו שיטות מדידה נוספות. אחת מהן היא אורך הטלומרים - החלקים בגנום שהולכים ומתקצרים ככל שאנחנו מתבגרים. נמצא מתאם בין הבריאות והתפקוד של תאים, גם תאים אנושיים, לבין אורך הטלומרים באותו תא.

יזמת בשם ליז פאריש, שהקימה חברה בשם BioViva העוסקת בתחום הארכת החיים, אפילו עברה ב־2015, לפי עדותה, טיפול להארכת הטלומרים שלה. הטיפול הזה אינו חוקי בארה "ב, שבה היא מתגוררת, ולכן היא עברה אותו בקולומביה. פריש טוענת שהגיל הביולוגי שלה, שעמד על 66 לפני הטיפול, ירד בעקבותיו ל־44, במקרה גם הגיל הכרונולוגי שלה באותה תקופה. ב־2020 היא עברה את הטיפול שוב, וטענה שהגיל הביולוגי שלה ירד מתחת ל־25.

עם זאת, במעבדה לא נמצא קשר כל כך ברור בין טלומרים לבין גיל ביולוגי, כפי שהוא נמדד על ידי שעון הוברת'. כאשר מעבירים תאים במעבדה תהליכים של הארכת טלומרים, הם ממשיכים להתבגר מבחינה אפיגנטית. כלומר, נראה שמדובר בתהליכים שאינם לגמרי מתואמים. קשה היום קשה לומר אם שניהם הם חלק מאותו מנגנון כללי של הזדקנות. אם אכן יש כאן שני מנגנונים של הזדקנות, הרי שיש גם שני אתגרים - או שתי הזדמנויות - להאט את התהליך.

שעון "לוהט" נוסף הוא השעון ההמטולוגי. מחקר שפורסם ב־2018 בכתב העת Journals of Gerontology - Series A הראה שניתן לנבא גיל גם על בסיס ספירת דם וביוכימיה של הדם, אם מעבירים אותן דרך אלגוריתם בינה מלאכותית. החוקרים הכניסו מספר רב של פרמטרים לתוך שעון הגיל הביולוגי שלהם, אבל זיהו שחמישה מדדים בדם היו במתאם הגבוה ביותר עם גיל: אלבומין, חלבון המזוהה בדרך כלל עם תפקודי כליות וכבד; סוכר, מדד שרובנו מכירים ומקושר עם סוכרת והסינדרום המטבולי; שתנן (אוריאה) הקשור גם הוא לתפקוד הכליות; כמות כדוריות הדם האדומות, ו־ALP (פוספטזה אלקלית), חומר המקושר גם הוא לתפקוד הכבד והעצמות.

"עד היום שעוני המתיליזציה מייצגים בצורה הטובה ביותר את הגיל האמיתי", אומרת קבוצת החוקרים בהובלת ד"ר פולינה ממושינה, היום אנליסטית מידע בכירה במקינזי ובעת כתיבת המאמר דוקטורנטית באוניברסיטת אוקספורד. "אבל המצב האפיגנטי של אדם מסוים הוא יחסית יציב, ולכן לשעונים הללו יעילות נמוכה במדידת ההשפעה של התערבויות שונות בתהליך ההזדקנות". הגיל ההמטולוגי, כפי שניתן לקרוא לו, עשוי להיות מדד טוב יותר להשפעת שינויים.

כמה קבוצות של חוקרים עובדים על שעונים המטולוגיים ברחבי העולם. זהו מחקר אטרקטיבי בשל הקלות היחסית בהשגת המידע, גם לגבי אנשים שכבר מתו מזיקנה, ולכן תוחלת חייהם הסופית ידועה.

מדד נוסף הוא גליקנים, מולקולות סוכר המקיפות חלבונים שונים שפועלים בגופנו. האופן שבו החלבונים "מסוכרים" משפיע על התפקוד שלהם, וישנה כבר חברה מסחרית שמציעה למדוד את דפוס הגליקניזציה כדי לומר לכם כמה מהר אתם מתבגרים, למרות שהשעון הזה, כמו האחרים, עדיין לא תוקף על ידי העולם הרפואי.

קבוצות חוקרים נוספות עוסקות בפיתוח שעוני גיל ביולוגי על בסיס תמונות של עור הפנים, סמנים משעוני ספורט, וניתוחי בינה מלאכותית של שאלוני סגנון חיים ארוכים ומפורטים.

היעד: תרופה להאטת ההזדקנות

הוברת' עצמו אינו דבק דווקא בשעון המתיליזציה שבזכותו התפרסם. בימים אלה הוא מנסה לפתח מגוון שעונים, כולל שעונים המטולוגיים ושעונים מבוססי סגנון חיים, וכן מנסה לשלב את כל השעונים הללו יחד.

המילה המדעית האחרונה בתחום היא "פירוק" שעוני ההזדקנות. מחקר בהובלת ד"ר מורגן לוין, בעבר מרצה באוניברסיטת ייל, ביקש לעקוב אחר מדדים ספציפיים של אפיגנטיקה כדי להבין כיצד כל אחד מהם משפיע על ההזדקנות. על פי גישה זו, גם ההזדקנות האפיגנטית אינה תהליך אחד, אלא אוסף של תהליכים רבים. הקבוצה זיהתה שני מסלולים אפיגנטיים מבין מאות שנבדקו, שיכולים להיות רגישים להתערבות חיצונית, למשל באמצעות תרופות.

המטרה היא בסופו של דבר להפוך כל שעון גיל ביולוגי או חלק ממנו למדד מקובל על ה־FDA, לשם פיתוח תרופות להאטת הזדקנות. אם וכאשר זה יקרה, רפואת אריכות הימים תהפוך כנראה לתחום רפואי משגשג.

לוין עזבה בינתיים את המשרה האקדמית שלה לטובת תפקיד מוביל ב־Altos Labs, מעבדה לחקר ההזדקנות שנמצאת על התפר שבין העולם האקדמי למסחרי. החברה גייסה 3 מיליארד דולר, בין היתר ממייסד אמזון ג'ף בזוס ומהיזם הרוסי־ישראלי יורי מילנר, וזאת אף שאין לה עדיין אופק למוצר מסחרי. נראה שעבור המשקיעים והחוקרים של החברה, השעון הביולוגי מתקתק מהר מדי לקצב של האקדמיה.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילומים: AP, Shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטיעונים מאחורי ההחלטה המפתיעה ולאן הולכים מכאן? 5 הערות על הורדת הריבית הדרמטית בארה"ב

הבנק המרכזי האמריקאי בחר להוריד את הריבית בחדות לרמה של 5% ושלח מסר ברור: הדאגה עוברת מהאינפלציה לשוק התעסוקה ● היו"ר פאוול הסביר מדוע נקט בצעד החריג וניסה להפיג את החששות מההאטה ● האם המאבק בהעלאת המחירים מאחורינו, ומה צפוי בשתי הפגישות שנותרו לפד עד סוף השנה?

מימין: אייל נצר וגלעד אלמוג, מייסדי סופרפליי / צילום: זוהר שטרית

בגיל 38: צמד החברים מבית הספר היסודי שחתמו השבוע על אקזיט ענק, על משחק קוביות

סופרפליי הישראלית, שנמכרה לפלייטיקה בעסקה הגדולה ביותר שביצעה ענקית הגיימינג, הוקמה ב–2019 על ידי יוצאי פלייטיקה עצמה ● לשניים, שהכירו בבית הספר, לא היה רקע בגיימינג, אבל זה לא הפריע להם לבנות חברה שנמכרה במחיר שיכול להגיע ל–2 מיליארד דולר

עוד מכה על נוטלי המשכנאות / איור: גיל ג'יבלי

לא רק הריבית הגבוהה: המכות שנוחתות על נוטלי המשכנתאות בזו אחר זו

הריבית בישראל, בניגוד לעולם, אינה צפויה לרדת בקרוב ● כשמוסיפים לכך את האינפלציה שמרימה ראש ואת פרמיית הסיכון באג"ח הממשלתיות, מקבלים נוסחה שמייקרת את ההחזר החודשי במאות שקלים ● החדשות הרעות: זה לא צפוי להשתפר בקרוב

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

משבר הדיור מעמיק: התחלות הבנייה ברבעון השני צנחו לשפל של ארבע שנים

ברבעון השני החלה בנייתן של כ־12,900 דירות בלבד • נתוני הלמ"ס מציגים ירידה של כ־24% בהיקפי גמר הבנייה • מספר הדירות בבנייה פעילה נותר גם הוא גבוה, על אף שירד ביחס לפרסום הקודם

לנדרובר דיסקאברי 5 / צילום: יח''צ

המחיר גבוה, אך לרכב הזה יש יכולות שטח מהוללות

הבן האמצעי במשפחת הלנדרובר ממזג היטב נוחות נסיעה ותא נוסעים יוקרתי עם יכולות השטח המהוללות שלו ● מחירו ומחיר הסולר מטילים עליו צל ● מבחן דרכים

אדם נוימן / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

חברת הנדל"ן של אדם נוימן רוכשת שלושה מבנים בערב הסעודית

חברת הנדל"ן פלואו רכשה את שלושת המבנים בשיתוף עם משקיעים מקומיים, בסכום שלא פורסם לציבור ● הפרויקט כולל שלושה בנייני דירות שיכילו כ-920 יח"ד, כאשר פלואו תשמש הן כבעלים והן כחברת ניהול, בדומה למודל העסקי של החברה בארה"ב

אילן בן ישי, יו”ר ועידן כץ, מנכ”ל ובעלים בנטו פיננסים / איור: גיל ג'יבלי

זו אחת הקריסות הדרמטיות בשוק ההון, ואלה ההשלכות שלה

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● הסדר החוב שמקדמת אחת מסוכנויות הביטוח הגדולות בשוק ההון צפוי לגלח עשרות אחוזים מהתחייבויותיה, עיקרן למשקיעים בקרן הנדל"ן וולת'סטון אותה שיווקה, אשר נחקרת ברשות ני"ע ● נטו פיננסים חייבת לסוכניה 5 מיליון שקל, וחלקם החלו לאחרונה להתקשר מול הגופים המנהלים את כספי הלקוחות - ללא תיווכה

בני שטיינמץ / צילום: Reuters, Denis Balibouse

פרשת בני שטיינמץ בשוויץ: מבקש לפסול את העד המרכזי בתביעה

שטיינמץ הורשע בשוויץ בפרשיית שוחד עובדי ציבור זרים בגינאה ונדון לשנה וחצי מאסר, לאחר שעונשו הופחת מחמש שנים ● בעת שהוא ממתין להכרעה בערעור לבית המשפט הפדרלי בז'נבה - הוא טוען כי גילה שעד המדינה הישראלי, ששימש כעד מפתח במשפט, קיבל טובת הנאה מהרשויות בשוויץ - בניגוד לחוק שם. לכן, הוא מבקש לפסול את עדותו

גלולת ההרזיה של אפיטומי / צילום: אתר החברה

מניית תרופות ההרזיה זינקה ב-400% בתוך ימים. האם יש לה סיכוי מול ענקיות התחום?

אישור מה־FDA לגלולת ההרזיה של חברת אפיטומי, הפך אותה בן לילה ממניה בשפל לסנסציה בבורסה בתל אביב ● המשקיעים מקווים שהיא תיכנס בסערה לתחום תרופות ההרזיה הלוהט, אבל הדרך להצלחה עוד ארוכה וכרוכה בתחרות קשה מול חברות ענק ובאתגר שיווקי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

וול סטריט ננעלה בעליות חדות; דאו ג'ונס ו-S&P 500 בשיא כל הזמנים

נאסד"ק עלה ב-2.5% ● אינטל הודיעה שלא תמכור את מניותיה במובילאיי שזינקה ב-15% ● מטבעות ומניות הקריפטו זינקו ● בניגוד לציפיות, מניות הבנקים עלו ● יממה לפני שטראמפ יכול למכור את מניותיו בטראמפ מדיה, המניה בשפל ● ישראליות בוול סטריט: קמטק, נובה,מאנדיי וצים זינקו

ההקלות ליזמים נגמרו. איך יגיב שוק הדיור / איור: גיל ג'יבלי

בקרוב: היזמים לא יוכלו יותר לבקש דירות נוספות. איך השוק נערך?

הקלות שבס אפשרו במשך עשרות שנים ליזמים לקבל זכויות בנייה נוספות ללא צורך בשינוי התב"ע ● אלא שהחל מינואר 2025 ההקלות אמורות להסתיים באופן מוחלט - מה שעלול להכניס את השוק, שגם ככה נמצא במשבר, לסחרור נוסף ● גלובס יצא לבדוק כיצד מתכוננים היזמים לשינוי, מה תהיה ההשפעה הצפויה על מחירי הדיור, ומה השלכות המיסוי של המהלך

רפי מוסרי ודניאל רודוסבסקי, מייסדי סלינה / צילום: ענבל מרמרי

מומחים מנתחים: מה יקרה למלונות שנטשה רשת סלינה ביום שאחרי הקריסה

החזון של סלינה לרשת אירוח עולמית שפונה לקהל הצעיר התרסק יחד איתה, והגורל של אתריה בישראל נותר לא ידוע ● מומחים מעריכים שחלק מהנכסים יהפכו לאכסניות לואו־קוסט לתיירות פנים, ושלמודל התפעולי של חכירה מיזמי נדל"ן אין עוד עתיד

קבוצת NSO / צילום: Shutterstock

הסיבה המפתיעה בגללה אפל משכה את התביעה נגד NSO

אפל הגישה לפני כשלוש שנים תביעה בסן פרנסיסקו נגד חברת הסייבר ההתקפי הישראלית NSO, שהפכה לסמל למאבק בתוכנות הפריצה והמעקב לטלפונים סלולריים ● השבוע החליטה ענקית הטכנולוגיה למשוך את התביעה ● למה? בין היתר, כי גורמי ממשל ישראליים החרימו מסמכים מ-NSO וביקשו שהמידע הרגיש לא יגיע לידיים אמריקאיות

מוטי בבצ'יק. מבוכה גדולה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הכישלון בערד שכנע את הפוליטיקאי החזק בישראל שהוא חייב חסיד גור על ברז שיווקי הנדל"ן

ערד הפכה לראש החץ של חסידי גור, שמהווים למעלה משליש מתושביה ● הם קפצו על מכרז בזק בעיר, שהיה נראה תפור עבורם, עם הצעה זעומה, אך הפסידו והבינו שנרדמו בשמירה ● עכשיו הם רוצים שאיש משלהם ינהל את הגוף הכי חשוב בשוק הנדל"ן הישראלי

Theodor by Brown Hotels / צילום: אסף פינצ'וק

ישראל קנדה תרכוש את רשת מלונות בראון בכ-100 מיליון שקל

חברת הנדל"ן חתמה על מזכר הבנות לרכישת פעילות ובתי המלון של רשת בראון ● בנוסף מנוהל מו"מ למיזוג פעילות זו לשלד בורסאי של רוזן וטוכמאייר שיהפוך לחברה-בת בתחום המלונאות ● ראובן אלקס, שותף ומנכ"ל ישראל קנדה מלונות: "האסטרטגיה העתידית שלנו היא להתרחב מעבר לים"

אפליקציית עלי אקספרס / צילום: Shutterstock, BigTunaOnline

מספר ההזמנות בעליאקספרס גדול פי שלושה מזה של המתחרים שיין וטימו

כחמישית מהישראלים קנו באוגוסט לפחות פעם אחת באתר הקניות הסיני עלי אקספרס ● בניגוד למגמה הכללית, מועדוני הצרכנות רושמים עלייה בהזמנות ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

צילומים: AP-Susan Walsh, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

״המשבר האנושי הגדול ביותר של זמננו״, ואין ג׳אנק פוד לפני 9

"גזענות" היא הסיבה להתעלמות מסודאן, "המשבר האנושי הגדול ביותר של זמננו" ● הבנק המרכזי האמריקאי הביס את האינפלציה ● בבחירות בארה"ב קמלה האריס מובילה בסקרים ובשוקי ההימורים ● אש אוקראינית עולה לשמיים ● ובבריטניה אין שומן או סוכר לפני 21:00 בערב ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג / צילום: Shutterstock

ישראל הגישה התנגדות רשמית לבית הדין הפלילי בהאג

משרד החוץ הודיע כי ישראל הגישה התנגדות רשמית לסמכות השיפוט של בית הדין ולחוקיות בקשת התובע להוצאת צווי מעצר נגד בנימין נתניהו ויואב גלנט ● ישראל טוענת כי התובע הפר בבוטות את חוקת בית הדין, בכך שלא פעל כדי לאפשר לישראל לממש את זכותה לחקור בעצמה את הטענות אותן הוא מעלה

נתב''ג, השבוע / צילום: טלי בוגדנובסקי

ביטולי הטיסות מטלטלים את ענף התעופה, אבל המכה הגדולה לנוסעים היא האי-ודאות

החברות הבינלאומיות ממשיכות להתנדנד, וחוסר היציבות הפך לנורמה בענף התעופה הישראלי ● את הוואקום ממלאות השחקניות המקומיות, ובראשן אל על, שנותרו כאלטרנטיבה מרכזית עבור לקוחות שדורשים ודאות ● התוצאה: הישראלים משלמים ביוקר על ההיצע הנמוך

מכשירי אייפון 16 בהשקת אפל / צילום: Associated Press, Juliana Yamada

כמה יעלה אייפון 16 החדש, ומתי הוא יגיע לישראל?

אפל השיקה השבוע את דגמי האייפון החדשים, הכוללים כפתור מצלמה חדש, מסך גדול יותר למוצרי הפרו ועוד ● החברה הראשונה בישראל שמפרסמת את המחירים שלה השנה היא פלאפון, ובדומה לשמועות – המחירים דומים לשנה שעברה