גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהסגר בסין ועד קניה ווסט: התוכניות של מותגי הספורט השתבשו

האירועים הגלובליים בסין, ברוסיה ובאוקראינה שהובילו לבעיות בשרשרת האספקה, לצד עליות הריבית, חייבו את מותגי אופנת הספורט לשנות את התוכניות האסטרטגיות ● אלא שהדעות חלוקות: בניגוד למובילי הקטגוריה, המתחרים דווקא מחזקים את הפעילות הישירה ללקוח

נעל של נייקי / צילום: Shutterstock
נעל של נייקי / צילום: Shutterstock

עליות הריבית ברחבי העולם, מלחמת רוסיה־אוקראינה והעובדה שסין הייתה סגורה בפני המערב בעקבות הקורונה - כל אלה היו בין הגורמים העיקריים שהשפיעו על הביצועים של שחקניות אופנת הספורט הגדולות בעולם בשנת 2022.

בעוד שההכנסות של שתי מובילות הקטגוריה, נייקי ואדידס, עלו ב־4.98% וב־6% בהתאמה, פומה שבמקום השלישי רשמה זינוק של 24% בהכנסות. פוט לוקר, שהכנסותיה דומות השנה לאלה של פומה, רשמה ירידה של 0.6%.

לפי דיווחי החברות, לכולן ברור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, והן מחשבות מסלול מחדש לקראת השנים הקרובות. 

כך הפכו הנעליים של מייקל ג'ורדן ליקרות ביותר בעולם
כשנייקי פגשה את נטפליקס: מה עומד מאחורי שיתוף־הפעולה בין הענקיות?  

 

נייקי: חזק באונליין

עבור נייקי, מובילת הקטגוריה, 2022 הייתה השנה הטובה ביותר במכירות מאז 2005. אם טרום הקורונה, ב־2019, עמדו הכנסותיה השנתיות על 39.1 מיליארד דולר, ב־2020 נרשמה צניחה קלה ל־37.4 מיליארד דולר, וב־2021 עלו המכירות ל־44.5 מיליארד דולר - השנה כבר מדובר ב־46.7 מיליארד דולר.

נייקי ידועה כמי שאינה חוסכת, בלשון המעטה, בהוצאות הפרסום וקידום המכירות שלה. ב־2022 עמדו הוצאות אלה על לא פחות מ־3.11 מיליארד דולר. על פניו, מדובר בהוצאה משתלמת, אולם גם היא הושפעה השנה מהאירועים הגלובליים.

החברה הייתה בין המותגים הראשונים שנקטו עמדה, כאשר הודיעה בתחילת מרץ 2022 כי היא משהה את פעילות האונליין שלה ברוסיה. במקביל, היא התמודדה כמו מתחרותיה עם סגירת השוק הסיני בעקבות הקורונה (נפתח רק בינואר השנה) - נזכיר כי רוב הייצור של נעלי החברה מתבצע בווייטנאם (44%), באינדונזיה (30%) ובסין (20%), בעוד שרוב ייצור האופנה מתבצע בווייטנאם (26%), בסין (20%) ובקמבודיה (16%).

ומה היעדים של החברה? לאורך השנה הדגישה נייקי בפרסומיה את הגידול במכירות האונליין שלה. לאחרונה אף אמר המנכ"ל והנשיא ג'ון דנהו כי החברה מעוניינת להגיע ל-50% מהמכירות באונליין עד 2025. בנוסף, החברה תשים דגש על דור ה־Z ועל דור האלפא בסין - הדורות הבאים של לקוחותיה בשוק עצום שחשוב לה מאוד.  

אדידס: חיזוק הסיטונאים

אדידס הגרמנית ייצרה ב־2022 מספר עצום של 419 מיליון זוגות נעליים, אך סיימה את השנה עם הכנסות של 22.5 מיליארד אירו, שהיוו עלייה של 1% בלבד לעומת 2021. הרווח התפעולי עמד על 669 מיליון אירו בלבד, לעומת כ־2 מיליארד אירו בשנה שעברה.

שני גורמים מהותיים השפיעו על התוצאות: הפרשי המטבע והצניחה בביצועי החברה בסין - שם ההכנסות ירדו ב־36% לעומת 2021. בשורה התחתונה החברה רשמה הפסד של 281 מיליון אירו, לעומת הפסד של 133 מיליון אירו ב־2021.

אבל הסיפור של אדידס מורכב הרבה יותר ממספרים, וקשור גם לתדמית ולמיקוד אסטרטגי. מאז סוף 2013 שיתפה אדידס פעולה עם הראפר האמריקאי קניה ווסט ויצרה יחד עמו את מותג אופנת הרחוב YEEZY - שזכה להצלחה, ובשיא הגיע למכירות של מיליארד דולר בשנה. 

נעל YEEZY של אדידס וקניה ווסט / צילום: Shutterstock

אלא שבאוקטובר האחרון האידיליה והרווחים הגיען לקצם: בעקבות שורה של התבטאויות אנטישמיות מצד ווסט, אדידס הודיעה כי היא מתנערת מהשותפות בין הצדדים. למהלך הזה היו השלכות כלכליות ברורות, מאחר שאדידס "נתקעה" עם נעליים בשווי 1.2 מיליארד אירו. החברה אף הזהירה את המשקיעים כי המהלך הסב לה נזק של 600 מיליון אירו בשלושת החודשים האחרונים של 2022.

עם זאת, לפי הדיווחים המגיעים מאדידס, בשבועות האחרונים הפכו הנעליים הללו לפריט לאספנים בארה"ב, והן נמכרות תמורת 340-360 דולר, לעומת המחיר המקורי שעמד על 260 דולר. בחברה שוקלים להפנות את ההכנסות לתרומה.

ומה הצפי ל־2023? אדידס צופה כי הירידה בהכנסות תמשיך, ככל שהאתגרים המאקרו־כלכליים והמתחים הגאופוליטיים יימשכו. בחברה מודעים לכך שקיים סיכון למיתון באירופה ובצפון אמריקה, ולחוסר הוודאות סביב ההתאוששות של סין.

"2023 תהיה שנת מעבר לבניית הבסיס ל־2024 ו־2025", אומר מנכ"ל אדידס, ביורן גולדן. "אנחנו צריכים לצמצם מלאים ולהוריד הנחות כדי לבנות עסק רווחי שוב בשנת 2024. לאדידס יש את כל המרכיבים כדי להצליח, אבל אנחנו צריכים להחזיר את המיקוד לליבה שלנו: מוצר, צרכנים, שותפים קמעונאיים וספורטאים".

עד כה, המודל העסקי של אדידס התמקד גם בסיטונאות וגם ב־DTC (ישירות ללקוח). ואולם בחודש שעבר, במהלך שיחה עם המשקיעים בעקבות פרסום הדוחות, התייחס מנכ"ל אדידס ביורן גולדן לצמיחה ממכירה סיטונאית מול ההאטה במכירות הישירות. "המודל העסקי יהיה מכוון יותר בכיוון הסיטונאי", אמר גולדן. "כשנפסיק למכור את YEEZY, החלק של ה־DTC אצלנו יירד".

פומה: שוב בכדורסל

השחקנית השלישית בגודלה היא פומה, שסיכמה את 2022 עם הכנסות של כ־9 מיליארד דולר ורווח של 385 מיליון דולר - עלייה של 14% לעומת 2021. מבחינת מכירות, הקטגוריה המצליחה ביותר הייתה של הנעליים, עם עלייה של 31% לעומת 2021. ההלבשה עלתה בכ־10%, והאקססוריז ב־5%. בעוד שבאסיה נרשמה ירידה במכירות, באמריקה כולו נרשמה עלייה של כ־28%. 

לדברי מנכ"ל פומה ארנה פרוינדט (שנכנס לתפקיד בינואר 2023, אך נמצא כבר עשור בחברה), "2022 הייתה שנת שיא עבור פומה. האצנו את הצמיחה שלנו בכל קטגוריות המוצרים ובכל העולם, למרות סביבת שוק הפכפכה - הודות לצוות שלנו ולשותפויות שלנו עם ספורטאים, קמעונאים וספקים.

"בעודנו מתמודדים עם הרוחות הכלכליות של שנת 2023, נתמקד בהעלאת חוזק המותג שלנו, ובהגדלת נתח השוק שלנו בארה"ב ובסין". לפי דיווחי החברה, הגדלת הנתח בארה"ב תגיע בין היתר מכניסה מחודשת לענף הכדורסל ומשיתופי־פעולה חדשים - בין היתר עם מותג האופנה הצרפתי בלמיין. 

פוט לוקר: סגירת חנויות 

שחקנית בולטת נוספת ששווה לשים לב לשנה שלה היא פוט לוקר האמריקאית. 2022 לא הייתה טובה עבורה - מכירותיה ירדו ב־0.6% לעומת 2021 והסתכמו ב־8.75 מיליארד דולר. אולם אם מסתכלים רק על הרבעון הרביעי, הירידה בהכנסות עומדת על 0.3%, וכאשר לוקחים בחשבון רק את מכירת החנויות הזהות (אלה שהיו קיימות גם ב־2021), נרשמת עלייה של 4.2%.

ההתאוששות קשורה, בין היתר, מהחשיבה מחדש על חנויות: החברה סגרה כ־100 חנויות, שינתה 45 חנויות (למשל, החליפה מיקומים) ופתחה 21 חדשות. כיום היא מפעילה כ־2,700 חנויות ב־29 מדינות, ויש לה עוד כ־160 סניפים בזכיינות באסיה ובמזרח התיכון (בישראל, למשל, היא פועלת באמצעות קבוצת פוקס של הראל ויזל). 

סניף של רשת FOOT LOCKER / צילום: Shutterstock

ב־2024 תציין פוט לוקר 50 שנה להיווסדה, ובחברה מדברים על "תוכנית השרוכים" שמטרתה להגדיל את המכירות בשנים 2024-2026 ב־5%־6%, כאשר בחנויות הזהות הצפי הוא לגידול של 3%-4%.

במילים אחרות: פוט לוקר שמה את יהבה על אפיקים חדשים. היא מצמצמת את הפעילות באסיה (למשל, סגירת הפעילות בהונג קונג ובמקאו), יוצאת מהקניונים, והודיעה כי עד 2026 תסגור עוד 400 חנויות (!) - בעיקר בארה"ב.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות