גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהסגר בסין ועד קניה ווסט: התוכניות של מותגי הספורט השתבשו

האירועים הגלובליים בסין, ברוסיה ובאוקראינה שהובילו לבעיות בשרשרת האספקה, לצד עליות הריבית, חייבו את מותגי אופנת הספורט לשנות את התוכניות האסטרטגיות ● אלא שהדעות חלוקות: בניגוד למובילי הקטגוריה, המתחרים דווקא מחזקים את הפעילות הישירה ללקוח

נעל של נייקי / צילום: Shutterstock
נעל של נייקי / צילום: Shutterstock

עליות הריבית ברחבי העולם, מלחמת רוסיה־אוקראינה והעובדה שסין הייתה סגורה בפני המערב בעקבות הקורונה - כל אלה היו בין הגורמים העיקריים שהשפיעו על הביצועים של שחקניות אופנת הספורט הגדולות בעולם בשנת 2022.

בעוד שההכנסות של שתי מובילות הקטגוריה, נייקי ואדידס, עלו ב־4.98% וב־6% בהתאמה, פומה שבמקום השלישי רשמה זינוק של 24% בהכנסות. פוט לוקר, שהכנסותיה דומות השנה לאלה של פומה, רשמה ירידה של 0.6%.

לפי דיווחי החברות, לכולן ברור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, והן מחשבות מסלול מחדש לקראת השנים הקרובות. 

כך הפכו הנעליים של מייקל ג'ורדן ליקרות ביותר בעולם
כשנייקי פגשה את נטפליקס: מה עומד מאחורי שיתוף־הפעולה בין הענקיות?  

 

נייקי: חזק באונליין

עבור נייקי, מובילת הקטגוריה, 2022 הייתה השנה הטובה ביותר במכירות מאז 2005. אם טרום הקורונה, ב־2019, עמדו הכנסותיה השנתיות על 39.1 מיליארד דולר, ב־2020 נרשמה צניחה קלה ל־37.4 מיליארד דולר, וב־2021 עלו המכירות ל־44.5 מיליארד דולר - השנה כבר מדובר ב־46.7 מיליארד דולר.

נייקי ידועה כמי שאינה חוסכת, בלשון המעטה, בהוצאות הפרסום וקידום המכירות שלה. ב־2022 עמדו הוצאות אלה על לא פחות מ־3.11 מיליארד דולר. על פניו, מדובר בהוצאה משתלמת, אולם גם היא הושפעה השנה מהאירועים הגלובליים.

החברה הייתה בין המותגים הראשונים שנקטו עמדה, כאשר הודיעה בתחילת מרץ 2022 כי היא משהה את פעילות האונליין שלה ברוסיה. במקביל, היא התמודדה כמו מתחרותיה עם סגירת השוק הסיני בעקבות הקורונה (נפתח רק בינואר השנה) - נזכיר כי רוב הייצור של נעלי החברה מתבצע בווייטנאם (44%), באינדונזיה (30%) ובסין (20%), בעוד שרוב ייצור האופנה מתבצע בווייטנאם (26%), בסין (20%) ובקמבודיה (16%).

ומה היעדים של החברה? לאורך השנה הדגישה נייקי בפרסומיה את הגידול במכירות האונליין שלה. לאחרונה אף אמר המנכ"ל והנשיא ג'ון דנהו כי החברה מעוניינת להגיע ל-50% מהמכירות באונליין עד 2025. בנוסף, החברה תשים דגש על דור ה־Z ועל דור האלפא בסין - הדורות הבאים של לקוחותיה בשוק עצום שחשוב לה מאוד.  

אדידס: חיזוק הסיטונאים

אדידס הגרמנית ייצרה ב־2022 מספר עצום של 419 מיליון זוגות נעליים, אך סיימה את השנה עם הכנסות של 22.5 מיליארד אירו, שהיוו עלייה של 1% בלבד לעומת 2021. הרווח התפעולי עמד על 669 מיליון אירו בלבד, לעומת כ־2 מיליארד אירו בשנה שעברה.

שני גורמים מהותיים השפיעו על התוצאות: הפרשי המטבע והצניחה בביצועי החברה בסין - שם ההכנסות ירדו ב־36% לעומת 2021. בשורה התחתונה החברה רשמה הפסד של 281 מיליון אירו, לעומת הפסד של 133 מיליון אירו ב־2021.

אבל הסיפור של אדידס מורכב הרבה יותר ממספרים, וקשור גם לתדמית ולמיקוד אסטרטגי. מאז סוף 2013 שיתפה אדידס פעולה עם הראפר האמריקאי קניה ווסט ויצרה יחד עמו את מותג אופנת הרחוב YEEZY - שזכה להצלחה, ובשיא הגיע למכירות של מיליארד דולר בשנה. 

נעל YEEZY של אדידס וקניה ווסט / צילום: Shutterstock

אלא שבאוקטובר האחרון האידיליה והרווחים הגיען לקצם: בעקבות שורה של התבטאויות אנטישמיות מצד ווסט, אדידס הודיעה כי היא מתנערת מהשותפות בין הצדדים. למהלך הזה היו השלכות כלכליות ברורות, מאחר שאדידס "נתקעה" עם נעליים בשווי 1.2 מיליארד אירו. החברה אף הזהירה את המשקיעים כי המהלך הסב לה נזק של 600 מיליון אירו בשלושת החודשים האחרונים של 2022.

עם זאת, לפי הדיווחים המגיעים מאדידס, בשבועות האחרונים הפכו הנעליים הללו לפריט לאספנים בארה"ב, והן נמכרות תמורת 340-360 דולר, לעומת המחיר המקורי שעמד על 260 דולר. בחברה שוקלים להפנות את ההכנסות לתרומה.

ומה הצפי ל־2023? אדידס צופה כי הירידה בהכנסות תמשיך, ככל שהאתגרים המאקרו־כלכליים והמתחים הגאופוליטיים יימשכו. בחברה מודעים לכך שקיים סיכון למיתון באירופה ובצפון אמריקה, ולחוסר הוודאות סביב ההתאוששות של סין.

"2023 תהיה שנת מעבר לבניית הבסיס ל־2024 ו־2025", אומר מנכ"ל אדידס, ביורן גולדן. "אנחנו צריכים לצמצם מלאים ולהוריד הנחות כדי לבנות עסק רווחי שוב בשנת 2024. לאדידס יש את כל המרכיבים כדי להצליח, אבל אנחנו צריכים להחזיר את המיקוד לליבה שלנו: מוצר, צרכנים, שותפים קמעונאיים וספורטאים".

עד כה, המודל העסקי של אדידס התמקד גם בסיטונאות וגם ב־DTC (ישירות ללקוח). ואולם בחודש שעבר, במהלך שיחה עם המשקיעים בעקבות פרסום הדוחות, התייחס מנכ"ל אדידס ביורן גולדן לצמיחה ממכירה סיטונאית מול ההאטה במכירות הישירות. "המודל העסקי יהיה מכוון יותר בכיוון הסיטונאי", אמר גולדן. "כשנפסיק למכור את YEEZY, החלק של ה־DTC אצלנו יירד".

פומה: שוב בכדורסל

השחקנית השלישית בגודלה היא פומה, שסיכמה את 2022 עם הכנסות של כ־9 מיליארד דולר ורווח של 385 מיליון דולר - עלייה של 14% לעומת 2021. מבחינת מכירות, הקטגוריה המצליחה ביותר הייתה של הנעליים, עם עלייה של 31% לעומת 2021. ההלבשה עלתה בכ־10%, והאקססוריז ב־5%. בעוד שבאסיה נרשמה ירידה במכירות, באמריקה כולו נרשמה עלייה של כ־28%. 

לדברי מנכ"ל פומה ארנה פרוינדט (שנכנס לתפקיד בינואר 2023, אך נמצא כבר עשור בחברה), "2022 הייתה שנת שיא עבור פומה. האצנו את הצמיחה שלנו בכל קטגוריות המוצרים ובכל העולם, למרות סביבת שוק הפכפכה - הודות לצוות שלנו ולשותפויות שלנו עם ספורטאים, קמעונאים וספקים.

"בעודנו מתמודדים עם הרוחות הכלכליות של שנת 2023, נתמקד בהעלאת חוזק המותג שלנו, ובהגדלת נתח השוק שלנו בארה"ב ובסין". לפי דיווחי החברה, הגדלת הנתח בארה"ב תגיע בין היתר מכניסה מחודשת לענף הכדורסל ומשיתופי־פעולה חדשים - בין היתר עם מותג האופנה הצרפתי בלמיין. 

פוט לוקר: סגירת חנויות 

שחקנית בולטת נוספת ששווה לשים לב לשנה שלה היא פוט לוקר האמריקאית. 2022 לא הייתה טובה עבורה - מכירותיה ירדו ב־0.6% לעומת 2021 והסתכמו ב־8.75 מיליארד דולר. אולם אם מסתכלים רק על הרבעון הרביעי, הירידה בהכנסות עומדת על 0.3%, וכאשר לוקחים בחשבון רק את מכירת החנויות הזהות (אלה שהיו קיימות גם ב־2021), נרשמת עלייה של 4.2%.

ההתאוששות קשורה, בין היתר, מהחשיבה מחדש על חנויות: החברה סגרה כ־100 חנויות, שינתה 45 חנויות (למשל, החליפה מיקומים) ופתחה 21 חדשות. כיום היא מפעילה כ־2,700 חנויות ב־29 מדינות, ויש לה עוד כ־160 סניפים בזכיינות באסיה ובמזרח התיכון (בישראל, למשל, היא פועלת באמצעות קבוצת פוקס של הראל ויזל). 

סניף של רשת FOOT LOCKER / צילום: Shutterstock

ב־2024 תציין פוט לוקר 50 שנה להיווסדה, ובחברה מדברים על "תוכנית השרוכים" שמטרתה להגדיל את המכירות בשנים 2024-2026 ב־5%־6%, כאשר בחנויות הזהות הצפי הוא לגידול של 3%-4%.

במילים אחרות: פוט לוקר שמה את יהבה על אפיקים חדשים. היא מצמצמת את הפעילות באסיה (למשל, סגירת הפעילות בהונג קונג ובמקאו), יוצאת מהקניונים, והודיעה כי עד 2026 תסגור עוד 400 חנויות (!) - בעיקר בארה"ב.

עוד כתבות

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ

שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו