גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שטף העסקאות בתחום ההתחדשות העירונית נמשך - אבל הסכומים בירידה

ההסכם שלפיו הפניקס תשקיע 600 מיליון שקל בחברה אאורה הוא הגדול ביותר בתחום מאז אמצע השנה שעברה ● האם הוא מעיד על שינוי כיוון, ועד כמה תחום ההתחדשות העירונית היה פעיל מאפריל 2022, אז נרשמה העסקה הגדולה האחרונה

התחדשות עירונית ברחוב משה שרת 14-14א' תל אביב / צילום: שלומי יוסף
התחדשות עירונית ברחוב משה שרת 14-14א' תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בתקופה האחרונה פועלות חברות הנדל"ן בכמה מישורים להפחתת נטל החוב שלהן, על רקע הריבית העולה והמימון שהופך כבד במיוחד. ההסכם שנחתם לאחרונה בין חברת אאורה לחברת הביטוח הפניקס, בהיקף פוטנציאלי של 600 מיליון שקל, הוא דוגמה טובה לכך, אבל הוא יכול גם לשמש ציון דרך בתחום ההתחדשות העירונית כולו: מדובר בהסכם בהיקף הגדול ביותר מאז השיא של 2022. 

יזמי התחדשות עירונית צמאים לשותפים עם כיס עמוק: אאורה והפניקס כמשל | ניתוח

הצצה אל העסקאות שנחתמו מראה שהוא היה פעיל למדי גם בתקופה זו, אם כי בהחלט לא בהיקפים המתקרבים לשיא שנרשם לפני שנה. העסקאות שנרשמו בשנה החולפת מלמדות גם על התרחבות האמון של השוק בהיתכנות של פרויקטים במקומות כמו לוד, אור יהודה, נתניה ואשקלון - שנמצאות רק בתחילת הדרך במונחי פרויקטים של פינוי־בינוי.  

 

14 עסקאות בכ־560 מיליון שקל

בדיוק לפני שנה, באמצע אפריל 2022, נרשמה העסקה הגדולה האחרונה בתחום ההתחדשות העירונית: רכישת 49% ממניות חברת יעז התחדשות עירונית על־ידי קרן קומיוניטי של ג'רמי בלנק, בעסקה ששיקפה ליעז שווי של עד 300 מיליון שקל.

בדיקת גלובס את ההודעות לבורסה מלמדת כי מאז נרשמו 14 עסקאות בין גורמים בתחום ההתחדשות העירונית, לא כולל עסקת הפניקס־אאורה. בסיכום כלל הפעילות מדובר על עסקאות בהיקף של כ־560 מיליון שקל, כמחצית מסכום העסקאות שנרשמו בחודשי השיא. עוד נציין כי מאז אפריל 2022 ועד היום היו כלל העסקאות בין חברות פרטיות, כך שעסקת הפניקס־אאורה מהווה איתות מעניין מבחינה נוספת - שכן היא מזכירה את אותו "גל" גדול של תחילת 2022, שנוצר בעיקר על־ידי הגופים המוסדיים.

שתי עסקאות גדולות רשמה קבוצת לוזון, שבהן העסקה הבולטת ביותר שנרשמה מאז אפריל 2022 בתחום ההתחדשות העירונית - עסקה שבמסגרתה רכשה את הזכויות בפרויקט התחדשות עירונית של נכסים ובניין בשכונת נחלת יהודה בראשון לציון. התמורה לעסקה היא עד 140 מיליון שקל, ובפרויקט צפויות להיבנות 800 יחידות דיור חדשות, במקום 214 קיימות. עבור המוכרת, העסקה היא חלק מהמדיניות שעליה הצהירה בדוח "להתחיל בהליך של בחינת מימוש החזקותיה של החברה בפעילותה בתחום הבנייה למגורים בישראל, כולן או חלקן, בעסקה אחת או במספר עסקאות".

בעסקה נוספת רכשה קבוצת לוזון את זכויות חברת דורי אור יהודה בפרויקט להקמת 744 יחידות דיור בעיר, תמורת כ־101.5 מיליון שקל. בכך היא אחראית לשתי העסקאות הגדולות ביותר בתחום מאז אפריל 2022.

אחים דוניץ הודיעה באוגוסט כי רכשה עם חברת אסקופה ישראל מגורים את חברת ישראל אירופה, שלה שני פרויקטים לפינוי־בינוי בנתניה ופרויקטים נוספים בקידום "אשר להם פוטנציאל עתידי של אלפי יחידות דיור", לשון ההודעה. כחלק מההסכם, התחייבו החברות להשקיע הון עצמי בסכום של עד 141.5 מיליון שקל, ונוסף על כך תקצה ישראל אירופה חלק ממניותיה בתמורה להשקעה של 4.5 מיליון שקל.

קבוצת רוטשטיין ביצעה עסקה עם שותפתה, ציפחה אינטרנשיונל, שבמסגרתה מכרה לציפחה 49% מהזכויות בפרויקט איינשטיין־יפתח בלוד, תמורת 77 מיליון שקל - פרויקט שעליו יקימו החברות יחד 488 יחידות דיור. רוטשטיין חתמה גם על הסכם שיתוף־פעולה עם שותפה אחרת שלה, חברת טרא יזמות נדל"ן, בנוגע לפרויקט פינוי־בינוי בירושלים, שבו היא צופה הכנסות של כ־170 מיליון שקל.

חברת הדיור הציבורי עמידר קיימה בתקופה הזו שלושה מכרזים למכירת פרויקטי התחדשות עירונית שלה, בסכום כולל של כ־28 מיליון שקל, בפרויקטים ברעננה, ברמת גן ובהוד השרון. בשלושת הפרויקטים יחד ניתן להקים 163 יחידות דיור, והחברות הזוכות בהם הן בית וגג, צליח־רוטשילד ומצלאוי.

חברת גפן מגורים רשמה שתי עסקאות בעת האחרונה, אחת מהן בתחילת השבוע - רכישת 50% משישה פרויקטים של חברת התחדשות עירונית באשקלון, תמורת 10 מיליון שקל. בסוף פברואר האחרון הודיעה החברה על רכישת 51% ממניות קבוצת אלדר את שכטר תמורת 20 מיליון שקל לכל היותר.

אפי קפיטל חתמה בנובמבר האחרון על הסכם לרכישת מניות גרניט יזמות נדל"ן העוסקת בהתחדשות עירונית. בתמורה לרכישה תעמיד החברה לגרניט, בין היתר, "הלוואת בעלים כפי שיידרש לפעילותה של החברה המשותפת, בשלב ראשון עד לסכום של כ־30 מיליון שקל".

עוד שתי עסקאות קטנות יחסית נרשמו בשנה האחרונה: חברת לוי השקעות ובניין זכתה בשישה פרויקטים להתחדשות עירונית במרכז הארץ, של קבוצת בכר הנמצאת בהליכי חדלות פירעון, תמורת 6 מיליון שקל. אב־גד החזקות רכשה את חברת לז־רום יזמות והשקעות, שלה פרויקט תמ"א 2/38 עם 27 יחידות דיור פוטנציאליות ברמת השרון, תמורת מיליון שקל.

"בפרויקטים כאלה אין הרבה אשראי"

מה גרם לכך שתחום ההתחדשות העירונית המשיך לפעול בתקופה זו, גם אם בקצב נמוך יותר מבעבר? את התשובה לכך אפשר למצוא בגורם אחד: היקף המימון. כפי שמסביר אורי פז, מנכ"ל חברת המימון החוץ־בנקאי מכלול, "יש הבדל גדול בין פרויקטים של התחדשות עירונית לבין פרויקטים שבהם מעורבת רכישת קרקע. בתחום ההתחדשות העירונית רכיב הקרקע לא קיים, ולכן יחסית אין בו הרבה אשראי. 

אורי פז, מנכ''ל קבוצת מכלול / צילום: דניאל לילה

"חבילות המימון בתחום הזה הרבה פחות משמעותיות, והיזם יכול להתחיל להסתמך על כספי המכירות בשלב מוקדם יותר, וזה מאפשר להתנהל בצורה נוחה יותר. לכן המשכנו לראות בסקטור ההתחדשות העירונית, וגם בעסקאות קומבינציה, פעילות טובה בסך־הכול". 

*** גילוי מלא: אלונה בר און, מו"ל גלובס, היא ממייסדי בית וגג ודירקטורית בחברה

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה / צילום: אוריה תדמור

יועמ"שית משרד ראש הממשלה תעיד הבוקר במשפט נתניהו

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, תעיד היום במסגרת תיק המתנות של נתניהו ● היא גם נחקרה בעבר בנוגע לתיק בזק-וואלה, ועדותה בלהב 433 שנמסרה בפברואר 2018 הוגשה השבוע בהסכמה לבית המשפט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

השקל יגיע ל-3.5 לעומת הדולר? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק ויורד מתמחק לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● ההתחזקות ביומיים האחרונים מגיעה בשינוי לעומת המגמה, לאחר ששוק המט"ח נע יותר סביב התחזקות המטבעות הזרים לעומת השקל ● מה השתנה?

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית