גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השינוי שיהפוך את קרן העושר הישראלית ליותר סעודית, ולפחות נורבגית

ברחבי העולם למעלה מ־100 קרנות עושר, ולעיתים מדינה אחת מנהלת כמה קרנות שונות ● מהי קרן העושר הגדולה בעולם, איזו שימשה מודל השראה למקבלי ההחלטות בישראל, ומי זכתה לכינוי מפוקפק?

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Heiko Junge
ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Heiko Junge

במהלך הדיונים על הקמת קרן העושר הישראלית, הוצגו בפני הוועדות שדנו בה מודלים שונים של פעילות קרנות עושר - מסינגפור וניגריה ועד לנורבגיה ולקנדה. יותר מ־100 קרנות עושר ריבוניות (SWF) שונות פועלות בעולם כיום, ולעיתים מדינה אחת מנהלת כמה קרנות שונות. חלקן הוקמו לטובת העתיד הכלכלי של הדורות הבאים (בשאיפה ל"צדק בין־דורי"), חלקן לטובת קידום השקעות ופרויקטים פנים־לאומיים, וחלקן - כמו זו הישראלית - לניהול העושר המגיע ממשאבי טבע.

הפוליטיקאים של 2010 הגנו על קרן העושר. כעת הם עשויים לפרוץ אותה | ניתוח
עד כמה יחידות הטכנולוגיה בצה"ל אליטיסטיות? בדקנו את הנתונים
מפוטרי ההייטק הישראלים נתקעו בלי ויזה בארה״ב. זה הפיתרון שהם מצאו

לפי ארגון־גג שבו מיוצגות חלק גדול מהקרנות (IFSWF), המטרה של כל הקרנות בתת־קבוצה זו, שלרוב עוסקת בהכנסות הגדולות שמגיעות מיצוא דלקי מאובנים, היא משותפת: הן נועדו בעיקר כדי למנוע מהפוליטיקאים להשתמש בהכנסות המיידיות הזורמות למדינה ממשאבי הטבע לטובת הוצאות מיידיות, ועל ידי כך לדאוג לתוכניות ולמטרות בטווח־ארוך, שלא תמיד עולות בקנה אחד עם האינטרסים הפוליטיים אד־הוק. במקביל, הן גם נועדו למנוע ייסוף מהיר במטבע המקומי והתחממות ללא שליטה של הכלכלה המקומית. לפיכך, קרנות אלו יתאפיינו בד"כ בהשקעה אך ורק מחוץ למדינה (כפי שקיים בישראל לפי החוק הקיים) ובהגבלות משמעותיות על ניצול הכספים.

הקרן הנורבגית: מודל ההשראה לישראל

המודל שבסופו של דבר היה המשפיע ביותר על הקמת ה"קרן לאזרחי ישראל" היה זה של קרן העושר הגדולה ביותר בעולם, זו של נורבגיה ("קרן הפנסיה הממשלתית העולמית"). זו הוקמה כבר בשנות ה־90 כדי לנהל את הכנסות העתק של המדינה הסקנדינבית מיצוא דלקים פוסיליים - גז, נפט ופחם.

 

נכון להיום, הקרן מנהלת ב־1.3 טריליון דולר, בין היתר באמצעות החזקה ב־1.3% מהבעלות על כל החברות הנסחרות. היא בעלת כללים נוקשים בנוגע להשקעות, לשקיפות המרבית הנדרשת בהחלטותיה ובשנים האחרונות - גם למעורבות של שיקולי אתיקה וסביבה בהשקעות. כמו בישראל, הממשלה הנורבגית מורשית ליהנות רק מ־3.5% משווי הקרן מדי שנה, ואלו מוזרמים במידת הצורך לתקציב כולו, ללא "צביעה" לסקטורים מסוימים. הקרן יכולה להשקיע אך רק מחוץ למדינה (קרן עושר נוספת שמנהלת נורבגיה יכולה להשקיע גם בתוך המדינה).

במקביל, החל מ־2019 קרן העושר הנורבגית הודיעה כי בעצם תסיט את ההשקעות מדלקים פוסיליים, גם כדי לגדר את הסיכון שקריסה גלובלית בתחום תפגע במדינה כפליים (גם דרך צניחה בהכנסות וגם דרך צניחה בתשואה), וגם מתוך מחויבות למאבק בשינויי האקלים, שנגרמים בשל השימוש במקורות אנרגיה אלו. הקרן אינה משקיעה באזורי עימות, והסיטה בעבר השקעות בחברות ישראליות הפעילות בשטחים. כ־95% מהשקעות הקרן הן במניות ובאג"ח, והיתר בנדל"ן ובנדבך חדש של השקעות בשנים האחרונות - תשתיות של פרויקטי אנרגיה מתחדשת.

קרן משאבי טבע גדולה אחרת מופעלת על ידי אזרבייג'ן, מדינה עשירה בנפט המייצאת אותו בכמויות הולכות וגוברות לאירופה. זו הוקמה ב־1999 וכבר צברה כ־50 מיליארד דולר בהשקעות. וישנן גם קרנות למשאבי טבע הפועלות בניגריה (באיחור ניכר), בגיאנה, באלברטה (קנדה) ובמדינות וטריטוריות אחרות שהן מעצמות בתחום הדלקים הפוסיליים.

מדינות במפרץ הפרסי, כמו איחוד האמירויות (רשות ההשקעות של אבו־דאבי, 600 מיליארד דולר יחד עם כ־300 מיליארד דולר של רשות ההשקעות של דובאי), כוויית (550 מיליארד דולר) מפעילות את קרנות העושר בצמרת הדירוג העולמית. למעשה, הקרן הישראלית היא בין הקטנות ביותר בעולם כיום.

הקרן הסעודית: צרכי המנהיג תחילה?

ואולם, הקרנות השונות מציגות נתונים שונים לגמרי בנושא השקיפות והשימוש בהכנסות. סעודיה, בהנהגת יורש העצר הדינמי מוחמד בן־סלמאן משתמשת בקרן העושר של המדינה לשורה ארוכה של מטרות - בין אם השקעות פנימיות בתוך הממלכה ובין אם השקעות חיצוניות לפי גחמות או קריטריונים לא ברורים. בן־סלמאן עומד בראש הקרן הסעודית (PIF), שלה נכסים בשווי של כ־650 מיליארד דולר. היא זכתה לכינוי המפוקפק של "קרן העושר הכי פחות שקופה", על ידי הוול סטריט ג'ורנל, בין היתר משום שבן־סלמאן הוביל השקעות ברשתות חברתיות, בחברות מכוניות חשמליות, בקבוצת כדורגל אנגלית ועוד.

קריטריוני ההשקעה שלה לא ברורים, וכך גם השווקים בהם היא מבצעת אותן. סעודיה הודיעה כי היא שואפת לנכסים בשווי 2־3 טריליון דולר עד 2030 לקרן העושר הלאומית שלה, אך הדבר תלוי בעיקר במקור ההכנסות ובמחיר הנפט הגלובלי, ולא רק בתשואה שהיא משיגה. קרנות העושר תלויות באופן משמעותי במצב בשווקי המניות, זו הנורבגית למשל, רשמה את ההפסד הגדול ביותר בתולדותיה בשנה החולפת, עם יותר מ־14% הפסד ב־2022. הקרן הסעודית, לעומת זאת, הודיעה על תשואה של 12%, אולם מומחים בינלאומיים סבורים כי לא ניתן לאמת באופן אובייקטיבי את הנתונים.

בנוסף לקרנות אלו לניהול ההכנסות ממשאבי טבע, מדינות שונות מפעילות קרנות לטובת פרויקטים לאומיים, תשתית ותעשייה, וסינגפור היא המובילה בתחום זה עם שתי קרנות בעלות שווי כולל של כמיליארד דולר. גם סין והונג־קונג מפעילות קרנות עושר דומות. ההצעה הישראלית להשתמש בכספי הרווחים על הקרן להשקעות בתוך המדינה אולי שואבת השראה מהן, אך יוצרת "עירוב שימושים" שלא היה קיים כאשר נוצרה הקרן הישראלית. היא מאיימת להפוך אותה לפחות נורבגית, וליותר סעודית פינת הכלכלות הריכוזיות של אסיה.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

מבנים צבאיים ותשתיות טרור של חיזבאללה הותקפו בידי חיל האוויר

חייל צה"ל נפצע קל במטח הרקטות הלילי לאזור מירון ● דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"