גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשראה שהובילה לחיסון לקורונה והחשיבות של הקשבה: מנהלים של חברות מובילות מספרים על מאחורי הקלעים

לכבוד מאה שנה להיווסדו, ביקש מגזין הניהול של הרווארד ממנכ"לים בהווה ובעבר של כמה מהחברות המובילות בעולם לדבר על הרעיונות שהניעו את הקריירות ואת הארגונים שלהם ● מדבריהם עלו שני נושאים: הצורך בחדשנות מתמשכת, והחשיבות של מטרה וחזון שמביאים בחשבון את כל בעלי העניין

צילום: unsplash
צילום: unsplash

 

ביצועים עם ייעוד כחיסון מפני העתיד 

אינדרה נויי לשעבר מנכ"לית פפסיקו, נחשבת אחת הנשים המשפיעות בעולם; נולדה ב־1955 בצ'נאי, הודו ● נשואה ואם לשניים ● השכלה: תואר שני בניהול מאוני' ייל

כשמוניתי למנכ"לית בשנת 2006, הייתי נחושה לנהל את פפסיקו כך שביצועי החברה ישתפרו בטווח הקצר ושתשגשג בטווח הארוך. החברה כבר הייתה במצב טוב, אבל אני חלמתי להפוך אותה לתאגיד שיגדיר את המאה ה־21, יהיה גאה בשורשיו - ועם זאת עולמי, גמיש ואחראי בזמנים משתנים אלה.

"הפתעה" בדוחות ערך פיננסים: חברת המימון מחקה כמחצית מההון העצמי
כך הפכה ישראל ליבואנית השלישית בגודלה של כלי רכב מסין | ניתוח

במשך חצי שנה או יותר, קראתי בשקט כל מה שיכולתי על אודות המגמות החברתיות הגדולות המשפיעות על עסקים, על המגזר הצרכני, ועל תעשיות המזון והמשקה במיוחד. בחנתי נתוני רכישה, משוב מעובדים ואת הרעש החיצוני בתעשייה ובתחומים שלנו. כמו כן, העמקתי בחובות והאחריות של תאגידים ציבוריים. מה שצמח מכל זה הוא חזון לפפסיקו, שהדריך אותנו בשנים הבאות. כיניתי זאת "ביצועים עם ייעוד".

אינדרה נויי לשעבר מנכ''לית פפסיקו / צילום: Reuters, Ryan Kobane/BFA.co

הגדרתי לעצמי שלושה יעדים ברורים: להזין את האנשים והקהילות בהן אנו חיים, לחדש את הסביבה שלנו, ולטפח את האנשים שלנו. רצינו לשנות את האופן בו מרוויח פפסיקו את הונו באמצעות אותם יעדים - הוספת יותר מוצרים מזינים לתיק שלנו, צמצום השימוש במים ופסולת פלסטיק, ושימור האנשים המוכשרים ביותר.

המוטיבציה שלי הייתה להפוך את פפסיקו ל"חסינה בפני העתיד" לטובת כולם - בעלי מניות, עובדים, קהילות - באמצעות ציפייה איך העולם ישתנה בעשורים הקרובים. וזה עבד. ב־12 שנותיי כמנכ"לית, סך התשואות לבעלי המניות זינק ב־149%, הדיבידנדים גדלו ב־10% לשנה, וההכנסה נטו גדלה ב־80%.

כמו כן, קיצצנו את המלח, השומן והסוכר במשקאות מוגזים ובצ'יפס, הוספנו מותגים ומוצרים יותר בריאים, וצמצמנו את כמות המים הנחוצה לייצור בקבוק פפסי ב־40%. בנינו מחלקת מו"פ מפוארת כדי להמשיך להיות חדשניים. אולפני העיצוב שלנו זכו בפרסים רבים. האקדמיה שלנו לטאלנטים הייתה כל כך חזקה שתשעה מנהלים בכירים המשיכו למשרות מנכ"ל במקומות אחרים, הישג "מתוק־מריר" שבו אני גאה.

אני מאמינה שמנהיגים צריכים להתחייב לעבודה הקשה ולחשוב מהעתיד אחורה, אפילו כשדברים מצליחים. וכעת יש לנו מסגרת התומכת בכך. הקריטריונים האלה מכריחים אותנו לערוך דיון על אמיתות לא פשוטות למי שיש לו שאיפות להישאר רלוונטי.

"ביצועים עם ייעוד" זו לא גישה שקל ליישם ועברתי רגעים קשים בפיתוחה, כולל רגע בו מנהל הכספים שלי נזף בי: "מי את חושבת שאת? האמא תרזה?". אבל הספקנות דעכה כשנרתמנו למשימה קולקטיבית שכללה גם את השורה תחתונה וגם הרבה מעבר לכך. זו הייתה התקווה שלי מההתחלה.

תכנון לאחור: הטקטיקה שעזרה לפתח חיסון

סטפן בנסל, מנכ"ל חברת התרופות מודרנה מאז 2011, כשנה לאחר הקמתה ● נולד בעיר מרסיי, צרפת, ב־1972 לאם רופאה ואב מהנדס ● נשוי ואב לשניים ● השכלה: אוניברסיטת הרווארד, ארה"ב

רוב האנשים חושבים על עתיד של חברה מסחרית מההווה קדימה. כבני אדם יש לנו נטייה טבעית לחשוב באופן אופקי. עם זאת, הגישה הזו מגבילה את היצירתיות שלנו ומגבילה את יכולתנו להשיג דברים שבעבר לא ניתן היה אפילו לדמיין לגביהם.

חשבו על אלטרנטיבה טובה יותר, על ידי חשיבה חמש עד 10 שנים קדימה, ואז "לנגן את הסרט לאחור", תשחררו עצמכם מהמגבלות של מה שאפשרי באותה העת. אתם יכולים לדמיין חזון לשנה העשירית ואז להבין מה קורה בשנה התשיעית, השנה השמינית וכן הלאה כדי שהחזון ייהפך למציאות.

סטפן בנסל, מנכ''ל מודרנה / צילום: Reuters, ARND WIEGMANN

השתמשתי בגישה זו כשייסדתי את מודרנה בשנת 2011. כסאטרט־אפ צעיר, לא היה לנו עבר להישען עליו, אז היה רק טבעי לחשוב בגדול איפה רוצה החברה להיות בעשור הבא ולתכנן לאחור משם. בשנים המוקדמות יותר, דרך המחשבה הזו אפשרה לנו לבנות בהצלחה טכנולוגיה למחקר פרה־קליני. התחלנו בחשיבה על כמה mRNA נצטרך לייצר (באלפים) וכמה זמן זה ייקח לנו כדי שזה יאפשר למדענים לעשות ניסויים במהירות וללמוד. אחר כך עבדנו לאחור כדי להבין מה צריך לקרות בלי להסתמך על הנחות או מודלים מהעבר, ועיצבנו את הפלטפורמות שהגשימו יעדים אלה. לאחרונה, טקטיקה זו עזרה לנו לפתח את החיסון לקורונה תוך פחות משנה.

תכנון לאחור יכול להיות כלי ניהולי חזק בכל ארגון. הוא מעודד חשיבה ללא מגבלות שמובילה לרעיונות גדולים ומשני מסלול שמניעים חברות, תעשייה ואת החברה האנושית קדימה. הגישה הזו כמובן אינה חפה מבעיות. היא יכולה להתעכב מכל מיני סיבות, כולל חוסר הצלחה לאחד את בעלי המניות סביב חזון ברור, או יצירת תוכנית שחסרים בה פרטים. אתם יכולים להגיע להישגים יוצאי דופן רק אם תתאמו בין אנשים ותתנו להם זמן להיות מעורבים וליצור תוכנית פעולה יציבה.

דרך חשיבה ממוקדת בעתיד תמשיך להיות מנוע חשוב של הצמיחה של מודרנה בעשורים הקרובים. אנחנו רוצים להיות חברת מדעי החיים המשפיעה ביותר בעולם, ולנגן את הסרט לאחור יעזור לנו להשיג יעד זה.

היתרון הגדול של גלוקליזציה

ניקולא הירונימוס מנכ"ל לוריאל מאז 2021 ● נולד ב־1964 בפריז, צרפת, לאב מפיק טלוויזיה ואם מהנדסת תעופה ● השכלה: בית הספר לעסקים ESSEC

אחד האתגרים הגדולים ביותר עבור כל חברה רב־לאומית הוא איך להישאר רלוונטי. במאמר שפורסם בשנת 1983 ב־HBR, המרצה לשיווק תיאודור לוויט מביה"ס לעסקים של הרווארד טען שיש לייצר מוצרים סטנדרטיים לכל העולם. בן זמנו, הסוציולוג רולנד רוברטסון, כתב ב־HBR ובמקומות אחרים שהפתרון במקום זה היה "גלוקליזציה" - כלומר, התאמה של מוצרים בינלאומיים, שירותים ונהלים עסקיים לחוקים, למנהגים ולהעדפות המקומיות.

בלוריאל, התמודדנו עם הדילמה הזו בגישה שאנו מכנים אוניברסליזציה: אסטרטגיה המובלת מהמרכז, שקיבלה חיים באמצעות יישום ברמה מקומית. באופן קונקרטי, המשמעות היא שלצוותים שלנו בשווקים מסוימים יש מידה גדולה של אוטונומיה, אבל הם פועלים תחת מסגרת גלובלית ברורה ומתואמת.

ניקולא הירונימוס, מנכ''ל לוריאל / צילום: Reuters, Lafargue Raphael/ABACA

כדי לתמוך בכך, יש לנו רשת כלל עולמית של אתרי ייצור, מחקר ומרכזי חדשנות, ומרכזי עיצוב שיווק, כדי לפתח, לייצר ולהפיץ מוצרים בגיאוגרפיות שונות בעולם.

הצוותים שלנו מאפשרים לנו לזהות במהירות טרנדים ונושאים חדשים בשווקים מקומיים, כמו החששות של צרכנים מכתמים כהים בדרום מזרח אסיה ובאמריקה הלטינית או הגידול במספר מעצבי השיער בצפון אמריקה. הם גם עוזרים לנו לזהות הזדמנויות מבטיחות לתמיכה ביוזמות מקומיות.

האמון ושיתוף הפעולה ההדוק בין הצוותים העולמיים והמקומיים שלנו גם מסייע לנוע במצבי משבר. לדוגמה, בזמן מגפת הקורונה, הסתמכנו על הצוותים שלנו כדי לזהות הפרעות לשרשראות אספקה עולמיות. כשהעולם הופך ליותר ויותר הפכפך, לא ודאי, שלא לומר שברירי, אני משוכנע שהגישה שלו תיתן לנו את יכולת ההסתגלות שאנחנו צריכים כדי להמשיך להצליח.

בין אם תקראו לזה גלוקליזציה או אוניברסליזציה, זה יכול להועיל לכל ארגון ששואף לשרת שווקים רבים.

לפני הכול, מנהיג צריך להקשיב

רוזלינד (רוז) ברואר, מנכ"לית וולגרינס בוטס אלייאנס ● נולדה ב־1962 בדטרויט ● נשואה ואם לשניים ● השכלה: בעלת תואר במשפטים מאוניברסיטת סטנפורד

להקשיב זה כלל יסוד להנהגה נכונה וניהול טוב. במשך השנים, למדתי שהקשבה אקטיבית עוזרת לזהות בעיות שצריך לפתור, אפשרויות לחדשנות, תהליכים או שינויי מדיניות נחוצים, רעיונות חדשים למוצרים, דרכים לשיפור שירות הלקוחות ועוד.

כמנכ"לית Walgreens Boots Alliance, העוסקת בניהול ותפעול רשת בתי מרקחת וחנויות נוחות בצפון אמריקה, ובתפקידי מנהיגות קודמים בחברות קמעונאיות, תמיד ביקרתי בסניפים וחיפשתי דרכים לשפר את ההתנהלות בהם. אני לומדת מהלקוחות שלנו ומהעובדים שלנו. כשאני נפגשת עם צוות הקו הראשון, הגלגלים באמת מתחילים להסתובב.

רוזלינד (רוז) ברואר, מנכ''לית וולגרינס בוטס אלייאנס / צילום: אתר החברה

כשאני מציגה את עצמי בסיורים בחנויות, אני תמיד מבהירה שאני נמצאת שם כדי להקשיב - לא כדי לשחק "כדורגל מהספסל" או משחק של "תפסתי אתכם". אני רוצה לשמוע את העובדים בסניפים בדיון ולהקשיב למה שיש להם לומר. אני רוצה שכולם יידעו שיש להם מלוא תשומת הלב שלי. אנחנו מדברים על בעיות באופן פתוח ואז יוצרים תוכניות פעולה לתיקון במהירות.

אפילו לאחר שאני בודקת נתונים כדי להבין נושא מסוים, ועובדת עם הצוות שלי כדי למצוא פתרון מומלץ, אני פוגשת מנהלי סניפים כדי להניח את ההצעות לפניהם. אני שואלת: "האם עשינו את זה נכון? אני מקשיבה".

אני מעודדת גם את המנהלים תחתיי לבקר בסניפים. לפעמים הם חוזרים ומשתפים מה עבר עליהם ומציינים מדיניות או תהליך מיושנים, ואומרים: "אני לא מאמין שפעלנו כך. באמת חשבנו שזה היה רעיון טוב?".

אחרי ביקור בסניף, אני לעתים קרובות שולחת הודעה לחברי הצוות שפגשתי. אני מודה להם על שיתוף נקודת המבט שלהם ומסבירה בדיוק איך ומתי אנחנו מתכוונים לעשות שינויים כתוצאה מזה. ואז, כשהם רואים את השינויים מגיעים, הם יודעים שהקול שלהם משנה ופותר בעיות. כפי שכתבו מומחים בניהול ב־HBR לאורך העשור האחרון - מנהיג צריך להקשיב. האזנה אקטיבית יכולה להיות אחד הכלים החזקים ביותר.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין