גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית השאפתנית בנתיבות: מיליון מ"ר של שטחי מסחר, משרדים ותעשייה

העיר הדרומית היא מהצפופות בישראל בהיצע שטחי המסחר, ומשמשת כמוקד אזורי המשרת את כל הנגב המערבי ● למעשה, כיום נתיבות מושכת כוח קנייה חודשי על חשבון שכנותיה, והתוכנית היא להכפיל את האוכלוסייה ולהעצים את פעילותה הכלכלית ● כתבה ראשונה בסדרה

פריז סנטר של היזם עודד שריקי בנתיבות / צילום: Shutterstock
פריז סנטר של היזם עודד שריקי בנתיבות / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il 

מדינת ישראל נדרשת לנגב מערבי משגשג, עם שלוש ערים - נתיבות, שדרות ואופקים - ומועצות עצמאיות וצומחות. מבין אלה, נתיבות מבקשת לתפקד כבירת המסחר של המרחב הזה, ולייצר לעצמה יתרונות תחרותיים. לשם כך מפותח נדל"ן מניב בהיקף גדול (ממומש בפועל רק בשלוש השנים האחרונות) אל מול בנייה ואכלוס של 13-14 אלף משקי בית והכפלת גודל העיר.

ליאורה עופר מול רמי לוי: מי ישלוט מסחרית במבשרת ציון? | ניתוח
כשל שוק או הזדמנות: כך הפכו הקמעונאיות למשקיעות בסטארט־אפים
מגמה ירוקה: כך לוקחים המותגים בעלות על שוק היד השנייה

נתיבות היא מהערים מהצפופות בישראל בהיצע שטחי המסחר, עם יחס של 6.3 מ"ר למשק בית - במקום הראשון באר שבע עם 6.5 מ"ר למשק בית, במקום השלישי והרביעי, חיפה וכפר סבא עם 5.9 מ"ר, והממוצע הארצי עומד על 3.5 מ"ר בלבד. כלומר, נתיבות מתפקדת כמוקד אזורי המשרת את כל הנגב המערבי, מושכת כוח קנייה חודשי על חשבון שכנותיה - ומבקשת להמשיך בכך.

 

כאן נציג את תמונת שוק המסחר ביחס לגודלה, למאפייניה ולתפקודה של מערכת המסחר בעיר, על רקע האפשרי בה.

תנופת הפיתוח

אוכלוסיית נתיבות מונה כיום כ־48 אלף תושבים, המאוגדים ב־14 אלף משקי בית. שיעור הגידול השנתי הממוצע גבוה, ונאמד ב־7%-6%. האוכלוסייה משתייכת לאשכול חברתי־כלכלי 3, המאופיין בשיעור עצמאים של 6% מסך המועסקים - נמוך מהממוצע הארצי שעומד על כ־8.6%, אך הגבוה ביותר במרחב.

ממוצע ההכנסה החודשית לשכירים עומד על 7,394 שקל, הנמוך ביותר בחברה היהודית במרחב. השקעת הרשות בתושב נטו הינה כ־2,500 שקל, נמוך מהממוצע הארצי שעומד על כ־4,200 שקל. העיר נדרשת לממש נדל"ן מניב בהיקפים גדולים יותר ממה שקורה כיום בפועל, ולא, היא תתקשה לספק מענה ברמת השירותים והתשתיות לתושבים הרבים המתווספים אליה.

תוכנית המתאר הכוללנית לעיר מוכוונת ליעד אוכלוסייה של כ־150 אלף תושבים ולשנת היעד 2050, אשר תתאים את עצמה לתנופת הפיתוח בעיר כבר כיום. בין התוכניות שאושרו בנתיבות לאחרונה: 11 אלף יחידות דיור רגילות, וכמיליון מ"ר של שטחי מסחר, משרדים ותעשייה.

במקביל חתמה העיר על הסכם הגג לפיתוח של כ־13 אלף יחידות. בפועל, נתיבות מצויה בתנופת בנייה כמשתקף מהיקף התחלות הבנייה ושיווקי רמ"י בה - בממוצע, יותר מאלף יחידות דיור שהחלה בנייתן בשנה בממוצע. בשלוש השנים האחרונות בלבד שווקו יותר מ־7,000 יחידות דיור.

הנדל"ן המניב פרוס כיום בעיקר באזורי התעשייה (שם מרוכז היצע גדול של שטחי ומרכזי מסחר), אשר לאורך החלק הדרום־מזרחי של העיר. יש גם מעט בכניסה המרכזית לעיר, ובמקביל ישנה תוכנית להקים מרכז עסקים ראשי בכניסה המערבית לעיר. המגורים מרוכזים במרכז העיר, ועתה אף נבנים בחלק צפוני וחדש תוך הכפלת העיר.

עודף שטחי מסחר

מועצה אזורית שדות נגב "עוטפת" את נתיבות, ומהווה יחד איתה מרחבי תפקודי אחוד. המועצה מכילה 12 מושבים, שני קיבוצים ושני יישובים קהילתיים, כולם בעלי צביון דתי־מסורתי. אוכלוסייתה מונה כ־11.2 אלף נפש, המאוחדים בכ־3,200 משקי בית.

בשנת 2022 אושרה הקמת היישוב "חנון" (שם זמני) באזור שבין סעד לבין תקומה, אשר ימנה כ־500 משקי בית. בנוסף אושרה בהחלטת ממשלה הקמת אזור תעשייה מיוחד בשם "שובה". המועצה בעלת פוטנציאל לפתח נדל"ן מניב גם באזור תעשייה זה, וגם באזורי התעשייה האחרים שלה - ובפרט במתחם המועצה.

כוח הקנייה החודשי שנמצא בידי משקי הבית של נתיבות ושדות נגב נאמד כיום בכ־70 מיליון שקל. כוח קנייה זה יכול ויוכל לתמוך (בהנחת משק סגור, ללא דליפות או כניסות של כוח קנייה אל וממנו) ב־45-50 אלף מ"ר של שטחי מסחר נטו. ואולם, על בסיס ספירות שביצעה צ'מנסקי בן שחר ושות', קיימים כ־75 אלף מ"ר נטו של שטחי מסחר - כלומר יש כ־25 אלף מ"ר של שטחי מסחר "עודפים", אשר נתמכים על ידי כוח קנייה חודשי שאינו מנתיבות ומהמועצה.

הצפי הוא שבשנת 2028 יגדל כוח הקנייה החודשי ה"מקומי" בכ־17 מיליון שקל, וב־2033 יגדל בכ־21 מיליון שקל נוספים, ויגיע לכ־107 מיליון שקל.

היצע שטחי המסחר בנתיבות כיום מחולק בפועל לשני מרחבים: מסחר אזורי־עירוני הפרוס באזור התעשייה ובכניסה לעיר; והמרחב השכונתי, שמוגדר לפי פרמטר של 5 דקות נסיעה כולל זמן חיפוש חנייה או 10-15 דקות הליכה.

המרכזים המסחריים הקיימים מתפרסים על פני כ־39 אלף מ"ר, וכוללים את ארבעת הגדולים גלובוס סנטר, צים אורבן, פריז סנטר (של היזם עודד שריקי) ומגה אור, לצד היצע רחב של מרכזי מסחר שכונתיים הפרוסים בצורה מיטבית. שטחי המסחר ברחובות מתפרסים על פני כ־37 אלף מ"ר.

כאשר בוחנים את התפלגות שטחי המסחר לפי תתי־שווקים, עולה כי נתח חנויות המזון והסופרמרקט בנתיבות הוא כ־28%, גבוה מהממוצע הארצי שהוא 25%. ברם, מדובר בשיעור נמוך ביחס לערי האזור, כנגזרת מהשונות והיותה של נתיבות מוקד אזורי עם היצע מודרני של מרכזי מסחר - זאת לעומת אופקים, למשל, שההיצע בה מאפיין "כלכלה ישנה".

מעניין לשים לב כי תחום הציוד לבית מהווה כ־21% מכלל שטחי המסחר, גבוה מהממוצע הארצי שעומד על 16%. כלל הקטגוריה שאינה מזון עומדת על 50%, גבוה מהממוצע הארצי של 41%. כמות השטחים הריקים היא בדומה לממוצע הארצי - 6%.

כאמור, נתיבות מכפילה את אוכלוסייתה ובונה מעין "עיר חדשה". בכיוון צפון־מערב תוכננו במרחב השכונתי בלבד כ־90 אלף מ"ר של שטחי מסחר נוספים. בכללם, המרכז של חברת מ.ב.צ. יזמות והשקעות בע"מ, שמימושו יחל בקרוב בשטח של כ־10,000 מ"ר.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

הצורך: מרכז עיר אחד

בשנים האחרונות, הנהגת נתיבות פועלת להפוך אותה למוקד אזורי מצליח. בשוק המסחר, העיר יצרה היצע מגוון שמושך כוח קנייה מכלל ערי ויישובי הסביבה. העצמת בניית שטחי מסחר בשנים הקרובות מול הגידול המהותי בכוח הקנייה המקומי, ייצרו את האיזון הנדרש והעיר תממש את הנדרש ליצירת מרכז עיר פועל ומתפקד אחד בלבד.

עם זאת, נדרשת תוכנית אסטרטגית כלכלית ישימה גם לשוק המסחר בעיר.

עוד כתבות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים, מניות הביטוח יורדות

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

במסגרת פרשת המזון: רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים