גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך שנה בלבד: ביטוחי הרכב התייקרו בעשרות אחוזים ואיזו מכונית הכי בסכנת גניבה?

ביטוחי הרכב ממשיכים להתייקר, והציבור משלם מאות ואלפי שקלים יותר משנה שעברה ● בין הסיבות לייקור: זינוק של יותר מ־100% בשיעור הגנבות, תשלום מקסימלי על חלקי החילוף והאינפלציה הגואה ● כיצד ניתן להוזיל את התעריפים?

ביטוחי הרכב ממשיכים להתייקר / צילום: איל יצהר
ביטוחי הרכב ממשיכים להתייקר / צילום: איל יצהר

ב' רכש בשנת 2022 רכב טויוטה חדש בסכום של כ־140 אלף שקל. שנה חלפה, ובבואו לחדש את פוליסת הביטוח, נדהם לגלות כי למרות שהרכב כבר נמצא שנה על הכביש, ומחירו נשחק, הוא ייאלץ להיפרד כעת מסכום גבוה הרבה יותר כדי להמשיך להיות מבוטח, וזאת למרות שלא נרשמה לחובתו ולו תביעה אחת במהלך השנה האחרונה. עד כמה גבוה? כ־30% ויותר.

לאחר שנה מצוינת לענף הרכב: 2023 תהיה מאתגרת יותר | דובי בן גדליהו, פרשנות
חיתוך המחירים של טסלה: אנליסטים לא פוסלים הוזלה נוספת עוד השנה
תערוכת הרכב של שנחאי הציגה הצצה לדגמים שבדרך לישראל

"כשביטחתי את הרכב לראשונה, שילמתי 3,400 שקל עבור ביטוח מקיף וחובה - וזו לא הייתה ההצעה הזולה ביותר שקיבלתי", הוא מספר. "כעת, במועד החידוש באותה חברה ביקשו 30% יותר (כ־4,500 שקל). חיפשתי חלופה וראיתי שההצעות האחרות יקרות יותר. חזרתי לחברה אחרת שהציעה רק לפני שנה לבטח אותי בעבור פחות מ־3,000 שקל, ועכשיו הם דורשים סכום כמעט כפול".

גם ש', שחידש את הפוליסה בחודש שעבר, מספר על זינוק משמעותי בפרמיית הביטוח, למרות שהוא מבטח את רכבו באותה החברה כבר מעל לעשר שנים. בגין רכב סוזוקי משנת 2016, ללא עבר של תאונות, ביקשו ממנו "רק" 2,354 שקל עבור ביטוח מקיף, קפיצה של יותר מ־25% לעומת המחיר ששילם אשתקד. גם כאן, החידוש באותה החברה היה זול יותר מאשר אצל המתחרים. זה בהחלט לא מה שהייתם מצפים מהשוק התחרותי ביותר בענף הביטוח, בו פועלות לא פחות מ־14 חברות, לעומת לדוגמה שוק הפנסיה בו מתחרות 7 קרנות פנסיה בלבד, ועדיין דמי הניהול יורדים משנה לשנה.

ב' וש' לא לבד. מנתוני המדד של סוכנות הביטוח Wobi, המפעילה פלטפורמה להשוואת ביטוחים הכוללת הצעות מ־10 מתוך 14 החברות בשוק, עולה גידול של 28% במחירים במרץ האחרון לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בחלק מהדגמים, כמו למשל ביונדאי i-10, מדובר על זינוק של 35% כשבדגמים כמו סוזוקי קרוס־אובר, פורד פוקוס ושברולט ספארק, נרשמה קפיצה של יותר מ־30%.

הפסידו והצרכן שילם

עיקר ההתייקרות הורגשה בביטוח המקיף שמכסה גנבות, נזק לרכב ופגיעה פיזית בצד ג'. הצרכנים מרגישים היטב את ההתייקרות הזו, אך עבור חברות הביטוח מדובר בהפחתה של ההנחות הניתנות על תעריפי הספר שהתירה רשות שוק ההון, הרגולטור האחראי על תחום הביטוח.

לצד זאת, נרשמה התייקרות גם בביטוחי החובה. בשוק מעריכים כי מדובר על התייקרות של כ־10% לעומת השנה שעברה, כאשר כמחציתה נובעת מעליית המדד של כ־5%, וכן מהירידות בשוקי ההון. בגלל שמדובר על תביעות שיכולות להתברר רק כעבור כמה שנים, חברות הביטוח מחויבות לשמור עתודות, ואלה מוצמדות למדד, אך גם מושקעות בשוק ההון והשנה הקשה בשווקים הסבה להן הפסדים כבדים.

השילוב של שני אלו, יחד עם הפסדים בשל עלייה בעלות ובכמות התביעות, הביאו את החברות לבקש מרשות שוק ההון לייקר את תעריפי ביטוח החובה, וחלקן אף קיבלו אישור לייקר את תעריפי הספר. זאת, בניגוד לתעריפי הביטוח המקיף שם הרשות לא אישרה ייקור תעריפי ספר.

זינוק חד בגניבות ב־2023

התייקרותן המתמשכת של פוליסות ביטוח הרכב נובעת משילוב של כמה מקורות, כאשר הגורמים הפועלים בענף חלוקים בשאלה איזה מהן משפיעה יותר מהאחרות. ב־Wobi מסבירים כי הגורם הדומיננטי להתייקרות היא תופעת גניבות הרכבים שעלתה באופן חריג. הם מדברים על עלויות של יותר מ־100 מיליון שקל בחודש, כלומר יותר כ־1.3 מיליארד שקל בשנה.

על פי נתוני חברת פוינטר טלוקיישן, המתמחה בשירותי איתור ומיגון לרכב, הרבעון הראשון של 2023 הסתיים עם גידול של 140% בניסיונות גניבת רכב ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. חברת האיתור והשבת כלי רכב גנובים מדווחת כי כשליש מהגנבות מתבצע באזור המרכז (32%), בעוד שבאזור השפלה, הקרוב ביותר לקו הירוק, נרשם הגידול המשמעותי ביותר בניסיונות הגנבה והוא כבר "מספק" 18% מהניסיונות, כפול מאשר ברבעון הראשון של 2022.

לעומתם, בחברות אחרות וגם ברשות שוק ההון טוענים כי עיקר ההתייקרות נובעת מסוגיית החלפים, שהתייקרו כתוצאה תחילה בעקבות הסגרים בסין בתקופת הקורונה, ולאחר מכן בשל שיבושי אספקה כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. זאת, בנוסף לפערים משמעותיים שנגבים בחלק מהמוסכים, הגבוהים ב־60% ואף ב־70% אל מול מחירי השוק של אותם חלפים.

לפי גורם בשוק, עלות רכב שלם עשויה לעמוד על 100 אלף שקל, אך כאשר מפרקים אותו למחירי החלפים שלו, העלות תזנק גם לחצי מיליון שקל ואף יותר. בחוק ההסדרים האחרון ניסו להיאבק בפערים הללו, והוכנס בו סעיף לפיו שמאי רכב יוכלו לקבוע עלות חלק על פי מחיר שוק תחרותי ולא במחיר המנופח שקובע היבואן או היצרן.

לצד גורמים אלו, יש להזכיר גם צמצום הפעילות בישראל של חברות ביטוח המשנה, שספגו הפסדים גדולים מצד חברות הביטוח הקטנות (הגדולות סופגות בעצמן את ההפסדים).

בכל מקרה, עם הנתונים היבשים קשה להתווכח. חברות הביטוח רשמו ברבעון האחרון של 2022 הפסד מצרפי של 343 מיליון שקל בתחום רכב רכוש (לעומת רווח ברכב חובה של 462 מיליון שקל). בשנת 2022 כולה עמד ההפסד התפעולי ברכב רכוש על 1.4 מיליארד שקל (לפני מס).

"המחירים כבר עלו באופן משמעותי ברבעון הרביעי לעומת השנה הקודמת", אומר נדב שרייבמן, מנהל מחלקת מחקר ואנליזה ב־Wobi. "פערי המחירים בין חברות הביטוח הולכים וגדלים ותלויים בפרופילי הנהגים ודגמים ספציפיים. ברגע שאתה מעלה את המחיר בפוליסות החדשות ופחות בחידושים, ייקח זמן עד שכל התיק יבריא וזה תהליך שיכול לקחת גם שנה ושנתיים.

"בצד השני של ההוצאות, החברות החלו לשים דגש על שיפור עולם התביעות. היחס הממוצע בענף בין סך הפרמיות שגבתה חברת הביטוח לבין סך התביעות שהיא שילמה כולל הוצאות השיווק, עמד אשתקד על 122%, והן יצטרכו להקשיח תנאים ולהעלות פרמיות כדי להגיע ליחס בריא של 70%־75%".

האם אנחנו לקראת שינוי? לדברי אותו בכיר, לחלוטין לא. "אם לא יתבצע שינוי בצד של הגנבות ובעלויות שגורמות התאונות, ימשיכו ההפסדים הגדולים של חברות הביטוח גם ב־2023. בסוף, חברת ביטוח תמיד תדע להרוויח. בינתיים, הכול מתגלגל על הצרכן".

כך תוזילו את המחיר

אז מה בכל זאת ניתן לעשות? קודם כל להשוות בין כמה שיותר חברות ביטוח וגם בתוך החברות יש פערי מחירים. חברות הביטוח לא תמיד מציעות באתר האינטרנט שלהן את המחיר הנמוך ביותר, כך ששיחה עם המוקד יכולה להוזיל עוד את המחיר.

בנוסף, התאימו את הפוליסה לכמות הקילומטרים שאתם נוסעים ואת זהות הנהגים למי שינהג בפועל על הרכב. לא פעם כדאי גם לבחון מעבר למסלול עם השתתפות עצמית גבוהה יותר, בתמורה להוזלה בפרמיה הכוללת.

וישנו גם ההיבט הענפי. "רק תחרות תביא לשינוי", אומר שי שדה, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח. כשתהיה תחרות אמיתית של 50 חברות ולא 14 נראה את המחירים יורדים. כיום השוק נשלט על ידי מספר קטן של שחקנים מאוד גדולים, כשאנחנו המדינה היחידה ב-OECD שלא פועל בה מבטח זר. בנוסף, משרד התחבורה חייב לטפל בתחרות על החלפים, למשל ע"י יבוא מקביל ועוקף".

עוד כתבות

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

CNN: תקיפה של ארה"ב באיראן אינה צפויה בקרוב

טראמפ נתן אתמול דדליין לאיראן: 10 ימים או 15 ימים • טראמפ בהצגת מועצת השלום: "אסור שיהיה לאיראן נשק גרעיני" • איראן במכתב למזכ"ל האו"ם: אם נותקף - נגיב נגד בסיסים אמריקניים באזור ● עשרות אזרחים ישראלים חצו אמש את גדר המערכת משטח מדינת ישראל לרצועת עזה והושבו ע"י צה"ל ● עדכונים שוטפים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור