גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך שנה בלבד: ביטוחי הרכב התייקרו בעשרות אחוזים ואיזו מכונית הכי בסכנת גניבה?

ביטוחי הרכב ממשיכים להתייקר, והציבור משלם מאות ואלפי שקלים יותר משנה שעברה ● בין הסיבות לייקור: זינוק של יותר מ־100% בשיעור הגנבות, תשלום מקסימלי על חלקי החילוף והאינפלציה הגואה ● כיצד ניתן להוזיל את התעריפים?

ביטוחי הרכב ממשיכים להתייקר / צילום: איל יצהר
ביטוחי הרכב ממשיכים להתייקר / צילום: איל יצהר

ב' רכש בשנת 2022 רכב טויוטה חדש בסכום של כ־140 אלף שקל. שנה חלפה, ובבואו לחדש את פוליסת הביטוח, נדהם לגלות כי למרות שהרכב כבר נמצא שנה על הכביש, ומחירו נשחק, הוא ייאלץ להיפרד כעת מסכום גבוה הרבה יותר כדי להמשיך להיות מבוטח, וזאת למרות שלא נרשמה לחובתו ולו תביעה אחת במהלך השנה האחרונה. עד כמה גבוה? כ־30% ויותר.

לאחר שנה מצוינת לענף הרכב: 2023 תהיה מאתגרת יותר | דובי בן גדליהו, פרשנות
חיתוך המחירים של טסלה: אנליסטים לא פוסלים הוזלה נוספת עוד השנה
תערוכת הרכב של שנחאי הציגה הצצה לדגמים שבדרך לישראל

"כשביטחתי את הרכב לראשונה, שילמתי 3,400 שקל עבור ביטוח מקיף וחובה - וזו לא הייתה ההצעה הזולה ביותר שקיבלתי", הוא מספר. "כעת, במועד החידוש באותה חברה ביקשו 30% יותר (כ־4,500 שקל). חיפשתי חלופה וראיתי שההצעות האחרות יקרות יותר. חזרתי לחברה אחרת שהציעה רק לפני שנה לבטח אותי בעבור פחות מ־3,000 שקל, ועכשיו הם דורשים סכום כמעט כפול".

 

גם ש', שחידש את הפוליסה בחודש שעבר, מספר על זינוק משמעותי בפרמיית הביטוח, למרות שהוא מבטח את רכבו באותה החברה כבר מעל לעשר שנים. בגין רכב סוזוקי משנת 2016, ללא עבר של תאונות, ביקשו ממנו "רק" 2,354 שקל עבור ביטוח מקיף, קפיצה של יותר מ־25% לעומת המחיר ששילם אשתקד. גם כאן, החידוש באותה החברה היה זול יותר מאשר אצל המתחרים. זה בהחלט לא מה שהייתם מצפים מהשוק התחרותי ביותר בענף הביטוח, בו פועלות לא פחות מ־14 חברות, לעומת לדוגמה שוק הפנסיה בו מתחרות 7 קרנות פנסיה בלבד, ועדיין דמי הניהול יורדים משנה לשנה.

ב' וש' לא לבד. מנתוני המדד של סוכנות הביטוח Wobi, המפעילה פלטפורמה להשוואת ביטוחים הכוללת הצעות מ־10 מתוך 14 החברות בשוק, עולה גידול של 28% במחירים במרץ האחרון לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בחלק מהדגמים, כמו למשל ביונדאי i-10, מדובר על זינוק של 35% כשבדגמים כמו סוזוקי קרוס־אובר, פורד פוקוס ושברולט ספארק, נרשמה קפיצה של יותר מ־30%.

הפסידו והצרכן שילם

עיקר ההתייקרות הורגשה בביטוח המקיף שמכסה גנבות, נזק לרכב ופגיעה פיזית בצד ג'. הצרכנים מרגישים היטב את ההתייקרות הזו, אך עבור חברות הביטוח מדובר בהפחתה של ההנחות הניתנות על תעריפי הספר שהתירה רשות שוק ההון, הרגולטור האחראי על תחום הביטוח.

 

לצד זאת, נרשמה התייקרות גם בביטוחי החובה. בשוק מעריכים כי מדובר על התייקרות של כ־10% לעומת השנה שעברה, כאשר כמחציתה נובעת מעליית המדד של כ־5%, וכן מהירידות בשוקי ההון. בגלל שמדובר על תביעות שיכולות להתברר רק כעבור כמה שנים, חברות הביטוח מחויבות לשמור עתודות, ואלה מוצמדות למדד, אך גם מושקעות בשוק ההון והשנה הקשה בשווקים הסבה להן הפסדים כבדים.

השילוב של שני אלו, יחד עם הפסדים בשל עלייה בעלות ובכמות התביעות, הביאו את החברות לבקש מרשות שוק ההון לייקר את תעריפי ביטוח החובה, וחלקן אף קיבלו אישור לייקר את תעריפי הספר. זאת, בניגוד לתעריפי הביטוח המקיף שם הרשות לא אישרה ייקור תעריפי ספר.

זינוק חד בגניבות ב־2023

התייקרותן המתמשכת של פוליסות ביטוח הרכב נובעת משילוב של כמה מקורות, כאשר הגורמים הפועלים בענף חלוקים בשאלה איזה מהן משפיעה יותר מהאחרות. ב־Wobi מסבירים כי הגורם הדומיננטי להתייקרות היא תופעת גניבות הרכבים שעלתה באופן חריג. הם מדברים על עלויות של יותר מ־100 מיליון שקל בחודש, כלומר יותר כ־1.3 מיליארד שקל בשנה.

על פי נתוני חברת פוינטר טלוקיישן, המתמחה בשירותי איתור ומיגון לרכב, הרבעון הראשון של 2023 הסתיים עם גידול של 140% בניסיונות גניבת רכב ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. חברת האיתור והשבת כלי רכב גנובים מדווחת כי כשליש מהגנבות מתבצע באזור המרכז (32%), בעוד שבאזור השפלה, הקרוב ביותר לקו הירוק, נרשם הגידול המשמעותי ביותר בניסיונות הגנבה והוא כבר "מספק" 18% מהניסיונות, כפול מאשר ברבעון הראשון של 2022.

לעומתם, בחברות אחרות וגם ברשות שוק ההון טוענים כי עיקר ההתייקרות נובעת מסוגיית החלפים, שהתייקרו כתוצאה תחילה בעקבות הסגרים בסין בתקופת הקורונה, ולאחר מכן בשל שיבושי אספקה כתוצאה מהמלחמה באוקראינה. זאת, בנוסף לפערים משמעותיים שנגבים בחלק מהמוסכים, הגבוהים ב־60% ואף ב־70% אל מול מחירי השוק של אותם חלפים.

לפי גורם בשוק, עלות רכב שלם עשויה לעמוד על 100 אלף שקל, אך כאשר מפרקים אותו למחירי החלפים שלו, העלות תזנק גם לחצי מיליון שקל ואף יותר. בחוק ההסדרים האחרון ניסו להיאבק בפערים הללו, והוכנס בו סעיף לפיו שמאי רכב יוכלו לקבוע עלות חלק על פי מחיר שוק תחרותי ולא במחיר המנופח שקובע היבואן או היצרן.

לצד גורמים אלו, יש להזכיר גם צמצום הפעילות בישראל של חברות ביטוח המשנה, שספגו הפסדים גדולים מצד חברות הביטוח הקטנות (הגדולות סופגות בעצמן את ההפסדים).

בכל מקרה, עם הנתונים היבשים קשה להתווכח. חברות הביטוח רשמו ברבעון האחרון של 2022 הפסד מצרפי של 343 מיליון שקל בתחום רכב רכוש (לעומת רווח ברכב חובה של 462 מיליון שקל). בשנת 2022 כולה עמד ההפסד התפעולי ברכב רכוש על 1.4 מיליארד שקל (לפני מס).

"המחירים כבר עלו באופן משמעותי ברבעון הרביעי לעומת השנה הקודמת", אומר נדב שרייבמן, מנהל מחלקת מחקר ואנליזה ב־Wobi. "פערי המחירים בין חברות הביטוח הולכים וגדלים ותלויים בפרופילי הנהגים ודגמים ספציפיים. ברגע שאתה מעלה את המחיר בפוליסות החדשות ופחות בחידושים, ייקח זמן עד שכל התיק יבריא וזה תהליך שיכול לקחת גם שנה ושנתיים.

"בצד השני של ההוצאות, החברות החלו לשים דגש על שיפור עולם התביעות. היחס הממוצע בענף בין סך הפרמיות שגבתה חברת הביטוח לבין סך התביעות שהיא שילמה כולל הוצאות השיווק, עמד אשתקד על 122%, והן יצטרכו להקשיח תנאים ולהעלות פרמיות כדי להגיע ליחס בריא של 70%־75%".

האם אנחנו לקראת שינוי? לדברי אותו בכיר, לחלוטין לא. "אם לא יתבצע שינוי בצד של הגנבות ובעלויות שגורמות התאונות, ימשיכו ההפסדים הגדולים של חברות הביטוח גם ב־2023. בסוף, חברת ביטוח תמיד תדע להרוויח. בינתיים, הכול מתגלגל על הצרכן".

כך תוזילו את המחיר

אז מה בכל זאת ניתן לעשות? קודם כל להשוות בין כמה שיותר חברות ביטוח וגם בתוך החברות יש פערי מחירים. חברות הביטוח לא תמיד מציעות באתר האינטרנט שלהן את המחיר הנמוך ביותר, כך ששיחה עם המוקד יכולה להוזיל עוד את המחיר.

בנוסף, התאימו את הפוליסה לכמות הקילומטרים שאתם נוסעים ואת זהות הנהגים למי שינהג בפועל על הרכב. לא פעם כדאי גם לבחון מעבר למסלול עם השתתפות עצמית גבוהה יותר, בתמורה להוזלה בפרמיה הכוללת.

וישנו גם ההיבט הענפי. "רק תחרות תביא לשינוי", אומר שי שדה, יו"ר הוועדה לביטוח כללי בלשכת סוכני הביטוח. כשתהיה תחרות אמיתית של 50 חברות ולא 14 נראה את המחירים יורדים. כיום השוק נשלט על ידי מספר קטן של שחקנים מאוד גדולים, כשאנחנו המדינה היחידה ב-OECD שלא פועל בה מבטח זר. בנוסף, משרד התחבורה חייב לטפל בתחרות על החלפים, למשל ע"י יבוא מקביל ועוקף".

עוד כתבות

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

דירוג הערים היקרות בעולם: מי ראשונה ואיפה תל אביב?

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוס, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה-AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק