גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקרים בארה"ב מוצאים: כשהמתווך הוא גם הבעלים, הדירה נמכרת במחיר גבוה יותר מאשר בעסקאות אחרות שלו

המידע רב־הערך שיש בידי מתווכי דירות והאינטרס האישי בשל התגמול עלולים לגרום להם לעתים לסגור עסקאות מוקדם יותר במחיר שאינו ממקסם את פוטנציאל הנכס ● ובאמת, מחקרים בארה"ב מעלים כי מתווכים שמכרו דירה בבעלותם השיגו מחיר הגבוה ב־3.7%-4.5% מאשר בעסקאות שרק היו מעורבים בהן ● האם יש מה לעשות בעניין?

הפקולטה לניהול. כשהמתווך הוא גם הבעלים / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. כשהמתווך הוא גם הבעלים / צילום: Shutterstock

 

 

כ־60% מעסקאות המכר של נכסי דיור בישראל נעשות באמצעות מתווכים, כך לפי מחקר שנערך בשנת 2019. בארה"ב המספר הזה גבוה יותר, ומוערך ב־80% מהעסקאות. חוק המתווכים במקרקעין (תשנ"ו) קובע שכדי לזכות בתמורה לשירותיו על המתווך להיות "הגורם היעיל שמביא להתקשרות הצדדים בהסכם מחייב". אלא שרבים עסוקים בשאלה מה פוטנציאל הערך הכלכלי שהתקשרות עם מתווך עשויה לייצר למוכר הנכס.

העניין בשאלה הזאת מתעורר לנוכח האפשרות לניגוד עניינים בין השניים. הואיל ובשוק הנדל"ן המתווך מקבל כעמלה רק אחוז קטן ממחיר המכירה, ומכיוון שמחיר זה תלוי בין השאר במשך הזמן שבו הנכס עומד למכירה, הרי שמטרתו של המתווך - למקסם את רווחיו האישיים - עשויה להתנגש עם מטרתו של בעל הנכס, למקסם את מחיר המכירה.

יתר על כן, מאחר שפעילות המתווך בעסקת המכר אינה ניתנת לפיקוח הדוק מצד המוכר, והמידע של המוכר לגבי שווי הנכס שלו אינו מושלם, ייתכן שהמחיר שבו ממליץ המתווך לסגור את העסקה אינו בהכרח המחיר המקסימלי שבעל הנכס יכול להשיג.

ניגוד עניינים פוטנציאלי זה בין בעל הנכס לבין המתווך - המכונה בעיית המנהל־סוכן או בעיית הנציג (principal-agent problem) - מתעורר כשאדם אחד (הסוכן) מבצע פעולות בשליחותו ולטובתו של אדם אחר (המנהל) ויש פער באינטרסים של הצדדים. על המנהל להביא בחשבון את האפשרות שהסוכן שהוא מעסיק פועל למען תועלתו האישית ולא למען תועלת המנהל.

האם בעיית המנהל־סוכן נמצאה במחקרים שנעשו על שוק תיווך הנדל"ן? האם המתווך אכן ממקסם את מחיר העסקה עבור המוכר? ואם לא כך, מה הפער בין מחיר המכירה שהוא ממליץ עליו לבין המחיר שהיה המוכר יכול לקבל לולא עצתו של המתווך?

עשרה ימים פחות, מחיר נמוך יותר

כדי לבחון את השאלות הללו הפרופסורים רונלד רת'רפורד, תומאס ספרינגר ועבדאללה יאבאס (2005) דגמו מאות אלפי עסקאות משוק הדיור בארה"ב, חילקו אותן לשני סוגים והשוו ביניהן. סוג אחד כלל עסקאות שבהן המתווך היה הבעלים של הנכס הנמכר (כלומר ייצג את עצמו בעסקה), הסוג האחר כלל עסקאות שבהן המתווך פעל רק בשירותיו של המוכר.

ממצאיהם הצביעו על פער מובהק באינטרסים של המוכר והמתווך. הם גילו שכשהמתווך מוכר נכס בבעלותו הפרטית הוא משיג מחיר הגבוה בכ־4.5% מהמחיר של נכסים זהים שהיה מעורב במכירתם.

חיזוק לכך עולה גם מהמחקר של סטיבן לויט וצ'אד סייברסון (2008). החוקרים בחנו 100 אלף עסקאות תיווך במדינת אילינוי בארה"ב - בכ־3,300 מהן המתווך היה הבעלים של הנכס. הם מצאו שהבתים בבעלות המתווכים נמכרו במחיר ממוצע הגבוה בכ־3.7% מאלה שמכרו מתווכים שאינם בעליהם - פער שהסתכם ב־7,600 דולר בממוצע. עוד הם מצאו שפרק זמן המכירה בעסקאות של מתווכים־בעלים היה ארוך בכ־10%, שהם עשרה ימים על פי נתוני המדגם.

מעניין לציין כי תמורת העמלה של המתווך מתוך אותם 7,600 דולר הייתה כ־1.5% בלבד, כלומר כ־114 דולר. לפיכך, לא בלתי סביר לשער שבניגוד לבעל הנכס, שמוכן היה בוודאי להמתין עשרה ימים נוספים כדי לזכות בתמורה נוספת של 7,600 דולר, המתווך, שדאג למקסום תועלתו האישית, היה מוכן לוותר על 114 דולר נוספים כדי למכור את הנכס מהר יותר וכך להבטיח לעצמו ציפור אחת ביד מאשר שתיים על העץ.

לויט וסייברסון חשפו עוד ממצא מעניין הנוגע לפער המחירים בין עסקאות של מתווכים־בעלים לבין אלה של מתווכים שאינם בעלים. הם השוו בין מדגם של עסקאות מהתקופה שלפני עידן האינטרנט (1995-1992) למדגם שבו למוכרים הפוטנציאליים כבר הייתה גישה למחירי עסקאות בפלטפורמות אינטרנטיות שונות (2000-2002). המחקר העלה שבעוד בתקופה הראשונה בתים בבעלותם של המתווכים נמכרו במחיר הגבוה ב־4.9% בממוצע מעסקאות שבהן המתווכים לא היו הבעלים, בתקופה השנייה הפער הצטמצם ל־2.9% בלבד. כלומר, הפלטפורמות האינטרנטיות מספקות למוכרים הבלתי מקצועיים מידע חשוב על מחירי השוק, שמאפשר להם לבקר את המלצותיו של המתווך ולפיכך להשיג מחיר גבוה יותר.

 

האם המוניטין אינו שיקול?

עולה כמובן שאלת המוניטין: איך זה שהרצון לשמור על מעמדו ושמו הטוב של המתווך לא מוביל להתאמה טובה יותר בין האינטרס האישי שלו לבין זה של מוכר הנכס? תשובה אחת היא שהמוכר, שהשתמש בשירותיו, לא יזדקק להם שוב, שכן אינו צפוי למכור נכס פעם נוספת בזמן הקרוב, וגם אם ימכור בעתיד זה ככל הנראה יתרחש באזור אחר. חשוב מכך, המוכר, שיכול היה אולי לקבל מחיר גבוה יותר בעבור הנכס שמכר לולא הקשיב לעצתו של המתווך, לעולם לא יוכל לדעת מהו המחיר הפוטנציאלי הזה.

פרופ' דני בן שחר / צילום: מיכה לובטון

לסיכום, מתווכים בשוק הנדל"ן מחזיקים במידע רב ערך שיכול לסייע למי ששוכר את שירותיהם. אלא שאותו המידע, בשילוב מודל העמלה שהם מקבלים, עלול ליצור עיוות כלכלי שמרחיק את מקבל השירות מהתוצאה האופטימלית עבורו. מבחינתם של מוכרי הנכסים העיוות הזה מגולם במכירה מהירה מדי הכרוכה לעתים במחיר עסקה נמוך מדי.

לקריאה נוספת:

Levitt, Steven D., and Chad Syverson (2008). Market distortions when agents are better informed: The value of information in real estate transactions. Review of Economics and Statistics. 90(4): 599-611

Rutherford, Ronald C., Thomas M. Springer, and Abdullah Yavas (2005). Conflicts between principals and agents: Evidence from residential brokerage. Journal of Financial Economics. 76(3): 627-665. 

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"