גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עושה מייסד "גוגל הרוסית" בישראל?

ארקדי וולוז' הקים את אחת החברות הרוסיות המפורסמות בעולם, יאנדקס ● בעקבות הפלישה לאוקראינה, פרש וולוז' מהחברה וכיום מתגורר בישראל ומייעץ לסטארט־אפים מקומיים ● גלובס צולל לדמותו של המיליארדר הרוסי שסולד מהכינוי "אוליגרך" ושומר על פרופיל נמוך

ארקדי וולוז' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
ארקדי וולוז' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

מי שמתגורר או מטייל בשכונת נווה צדק הוותיקה בתל אביב, לא יכול שלא להגיע לגשר שלוש, שמחבר את השכונה עם שכונת פלורנטין הקרובה. בחודשים האחרונים, לפתע הופיעו על הגשר תמונות של המקום שצולמו בשנות ה־30 של המאה שעברה. מדי כמה שבועות בני נוער תולשים את התמונות או משחיתים אותן, וכעבור מספר ימים, התמונות מופיעות שוב. עיריית תל אביב היא לא זו שתולה את השלטים, גם לא הוועד השכונתי. מי שאחראי לכך, הוא ארקדי וולוז', מיליארדר רוסי שמתגורר במרכז ישראל, בפרופיל נמוך.

חיסון לסרטן עד 2030? המציאות המאתגרת שמאחורי הצהרת מודרנה | ניתוח
רוצים לקנות סמארטפון חדש? הדרכים להוזיל את המחיר

הונו של וולוז' מוערך על ידי פורבס ב־1.1 מיליארד דולר. חלק ניכר מההון הזה, צבר וולוז' באחת החברות הרוסיות המפורסמות בעולם, שתדמיתה, בחסות המלחמה באוקראינה, שנויה במחלוקת - ענקית האינטרנט יאנדקס.

החברה שייסד וולוז', נחשבת למנוע החיפוש הרביעי בגודלו בעולם שמנסה להתחרות בגוגל, ולכן כונתה "גוגל הרוסית", אבל התאגיד, ששוויה מוערך ב־7.8 מיליארד דולר (הערכה אחרי תחילת המלחמה), מתחרה גם באמזון, אובר ושורה של ענקיות טכנולוגיה באמצעות שירותים משלימים כמו משלוחי מזון מכולת, אפליקציית מוניות ושירותי ענן. איך הגיע ארקדי וולוז' לארץ ומה הוא מחפש כאן?

 

מי אתה ארקדי וולוז', מייסד "גוגל הרוסית"?

וולוז' אינו אוליגרך והוא גם סולד מהביטוי הזה. הוא מקפיד להציג את עצמו כיזם, שעשה גם את הונו מהעולם הטכנולוגי. לאורך שנות פעילותו ברוסיה הוא סירב בתוקף לקשור את עצמו עם השלטון, נמנע מקשר עם הממשל הפוליטי ככל האפשר ונמנע גם מלהיכנס לתחומים ה"קלאסיים" של האוליגרכיה הרוסית, כמו נפט, נשק או מחצבים.

יאנדקס, אותה הקים וולוז', ידועה כ"גוגל רוסיה", אבל למעשה מהווה גם סוג של אמזון ואובר מקומי תחת הפלטפורמה אחת. יש לה עשרות שירותים שונים שפעלו תחת המותג. ברוסיה, היא הפכה לאחד המותגים החזקים והנראים ביותר ברחובות הערים הגדולות.

בשנת 2008, במקביל למתקפה הרוסית בגיאורגיה, החברה החלה להתכונן להנפקה בניו יורק, אלא שהמשבר הכלכלי שפרץ באותה השנה דחה את המהלך. עם זאת, הכוונה להנפיק עוררה חשש בקרב בכירי המשטר הרוסי.

באותן שנים יאנדקס הייתה מקור החדשות הפופולרי ביותר ברוסיה, על ידי מוצר שקיבץ את הידיעות הפופולריות ביותר מכל כלי התקשורת המקומיים. בנוסף, היא הפכה לשחקנית משמעותית בשוק הטק, בהיבטי נכסי IP ייחודיים ונתוני משתמשים רוסים. המשטר המקומי חשש שהנפקה תחשוף את החברה להשתלטות עוינת. בהסכם בין החברה לממשלה הרוסית הוחלט להעניק למדינה, דרך אחזקותיה בבנק הרוסי סברבנק, מניית זהב שאפקטיבית תוכל לחסום רשות זרה מלהשתלט על החברה. בתמורה, יאנדקס קיבלה חופש פעולה כמעט מוחלט.

הטריז ביחסים עם המעצמה הרוסית

במרץ, בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה, יאנדקס ועוד ארבעה תאגידי טכנולוגיה רוסיים אולצו לצאת מבורסת נאסד"ק האמריקאית. ימים לאחר פרוץ המלחמה נעצר המסחר במנייה של החברה שמייצגת את יאנדקס מחוץ לרוסיה (יאנדקס אן. וי. ההולנדית), בניו יורק ובפרנקפורט. באותה העת, העיתון הבריטי הפייננשיאל טיימס דיווח כי ענקית האינטרנט של וולוז' העבירה לשרתיה ברוסיה נתונים ממיליוני משתמשים של אפליקציות שפותחו בכלי התוכנה שהופצו למפתחים. מומחים הביעו את חששם בדיווח כי המידע שנאסף עשוי להיות זמין עבור הקרמלין ואף לשמש למעקב אחרי אזרחים, כולל תושבי אוקראינה.

וולוז' בעת הנפקת יאנדקס בנאסד''ק / צילום: תמונה פרטית

יאנדקס הודתה שהתוכנה שלה אוספת נתונים שמועברים לאחסון ברוסיה ובפינלנד, אך טענה כי אלו נתונים מוגבלים שאינם מקושרים למשתמשים ספציפיים. החברה הוסיפה שזיהוי משתמשים על סמך המידע הזה הוא פעולה מורכבת שאפילו ליאנדקס עצמה אין יכולת לעשות. אך הפרשה הפכה את תדמיתה של גוגל הרוסית לשנויה במחלוקת בעולם.

במקביל, בחודש יוני האחרון הטיל האיחוד האירופי סנקציות על המיליארדר הרוסי, בשל "תמיכה חומרית או פיננסית" ברוסיה, חודשים ספורים לאחר הפלישה לאוקראינה. ההחלטה להטיל עליו סנקציות התקבלה בהפתעה גם אצלו וגם בקרב הקהילה העסקית, בעיקר בשל הטענה שלא היו לו קשרים עם הממשל, ובשל העובדה שלא גר במדינה קרוב לעשור באותה העת. וולוז' טען שההחלטה של האיחוד היא שגויה, אך הודיע במהרה שיעזוב את תפקידו כמנכ"ל החברה וחבר בדירקטוריון.

בכך, הפלישה לאוקראינה הייתה נקודת מפנה עבור וולוז'. בעולם דווח כי הנהלת החברה מנהלת מו"מ על זכויות השליטה בחברה הבינלאומית בתמורה להעברת כמה מהפעילויות לידי קבוצת שליטה מחוץ לחברה הרוסית. על פי דיווחים, וולוז', שפרש מהחברה בעקבות הסנקציות האישיות שהוטלו עליו, החליט להעביר חלק מפעילותה של יאנדקס אל מחוץ לרוסיה ולניהולו, וככל הנראה מדובר בפעילות שנבנית בימים אלה בין השאר גם בישראל.

בחודשים האחרונים יאנדקס ההולנדית הצהירה שהיא מתכוונת לצאת מהשוק הרוסי, והחלה בתהליך כדי להרחיק עצמה מאחיזת הקרמלין ומהמלחמה באוקראינה. לאחר היציאה מרוסיה החברה תישאר עם ארבע חברות הייטק בתחומי ה־AI, ענן, כלי רכב אוטונומיים ומיזם חינוכי בתחום הטק. ההכרעה בעניין הפיצול עוברת למעשה לידיהם של בעלי המניות ביאנדקס ההולנדית בהם מספר משקיעים אמריקאים.

הקשר עם ישראל והפנייה לליברמן

בעקבות הפלישה הרוסית, חלק משמעותי מהנהלת יאנדקס הגיעה בעקבותיו לישראל, וכן קבוצה של מפתחים ואנשי טכנולוגיה. הוא טען באותו זמן כי יש הזדמנות ופוטנציאל משמעותי עבור ישראל, וביקש מהממשלה לסייע בהכנסתם של מהנדסים שמגיעים מרוסיה (וחלק גם מאוקראינה) לארץ. הוא אף שלח מכתב לשר האוצר באותו הזמן, אביגדור ליברמן, ולמספר שרים מהם ביקש סיוע להשלים את המהלך, שבסופו של דבר לא יצא אל הפועל.

וולוז' עצמו ביקר בישראל מספר פעמים במהלך 20 השנים האחרונות וסיפר למקורביו שהתרשם מאוד מהאקוסיסטם הישראלי. בשנת 2010 הוא השקיע יחד עם דניאל רקנאטי 4.3 מיליון דולר בחברת פייס.קום, שהוקמה על ידי גל הירש ואדן שוחט, ופתחה טכנולוגיה לזיהוי פנים. שנה לאחר מכן, החברה נמכרה לפייסבוק בסכום שהוערך בכ־100 מיליון דולר.

הייתה זו יריית הפתיחה לקשר ארוך ומשמעותי של וולוז בארץ. בשנת 2014, עם סיפוח חצי האי קרים על ידי רוסיה, וולוז' קיבל החלטה להתמקד בפיתוח הפעילות הבינלאומית של החברה תחת חברת האחזקות ההולנדית, וממנה מנכ"ל פעיל לפעילות הרוסית.

באותה העת, הוא החליט לעלות רשמית לישראל וקיבל אזרחות מתוקף חוק השבות. הוא פגש כאן את אשתו טושה. השניים התחתנו בשנת 2017 בזכרון יעקב והביאו לעולם שלושה ילדים. לוולוז' גם שלושה ילדים מנישואים קודמים.

ביקורת נגד הרפורמה המשפטית

בימים האלו וולוז' מעביר את הזמן בעיקר כשהוא מייעץ לארבעה סטארט־אפים שממוקמים פה בישראל ושהקים במסגרת יאנדקס, כשההנהלה ממשיכה לפעול כדי לנתק את הפעילות שלהם מרוסיה. אחת מהחברות הללו מספקת את שירות הענן נביוס, שעלה לכותרות בשבועות האחרונים כניסיון ישראלי להתחרות בענקיות הענן מיקרוסופט ואמזון.

וולוז' ממעיט בהופעות בציבור. לאחרונה שבר את המנהג הזה ושוחח בכנס סייברטק שהתקיים בחודש ינואר האחרון בתל אביב, עם היזם ואיש העסקים יוסי ורדי. בחודשים האחרונים הוא פעיל מאוד בנושא ה־AI, ונפגש עם מובילי התחום בישראל. כמו כן, הוא מדבר בכנסים ומפגשים על הדרך בה ישראל יכולה לפתח עצמאות בתחום האסטרטגי הזה. במהלך מעט ההתייחסויות הפומביות שלו, וולוז' מביא דאגה מהסיכוי שישראל לא תעלה על רכבת ה־AI בזמן, ותהיה האחרונה לאמץ שירותים מתקדמים.

בשיחות סגורות הוא מביע גם הערכה רבה לראשי ההייטק בישראל שלוקחים חלק במאבק למען ערכים של שוויון ודמוקרטיה. הוא נוהג לספר לחבריו, שכמי שגדל בברית המועצות, הוא לא פחות מנפעם מהמאבק הישראלי על הדמוקרטיה, כמו גם מהאופן שבו ניתן להפגנות להתנהל באופן חופשי ברחובות.

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק מול השקל בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בחסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גורם ישראלי בכיר לניו יורק טיימס: "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"

ישראל החלה הבוקר בפינוי אוכלוסייה אזרחית מאזור רפיח ●  3 לוחמים נפלו במטח שנורה אתמול מאזור רפיח לכרם שלום ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"