גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאיפה הגיע המגן דוד והטעות בהכרזת העצמאות: כך נולד דגל ישראל

את המגן דוד שאלנו מתרבויות במזרח הרחוק, את הגוון המדויק של הכחול המדינה אף פעם לא טרחה להגדיר, ובטקס הכרזת המדינה הציגו אותו לא נכון ● ובכל זאת, מתברר שלדגל ישראל יש לא מעט יתרונות ביחס לדגלים אחרים, וכעת, באופן אירוני, דווקא המחאה הפכה אותו לסמל מאחד ● המשרוקית של גלובס

איך נולד דגל ישראל, ומה החזיר אותו לקונצנזוס
איך נולד דגל ישראל, ומה החזיר אותו לקונצנזוס

איך דגל נולד? לפחות במקרה של ישראל, בוודאי לא תופתעו לשמוע, לא היה מדובר בהליך סדור ומאורגן. הדגל שלנו - שעל הייחודיות שלו נעמוד בהמשך - כולל כידוע שני פסים כחולים, ובמרכזו מגן דוד. את מקור הפסים הכחולים נוהגים לייחס לסופר האוסטרי לודוויג אוגוסט פרנקל שבשיר "צבעי ארץ יהודה", שפורסם ב־1864, כתב: "צבעי הארץ האהובה הם / תכלת־לבן הם גבולות יהודה" (בחלק אחר בשיר מוזכרת הזיקה לפתיל התכלת בבגדי הכהן הגדול ול"פסי תכלת רחבים" ב"שולי הגלימה הלבנה").

מקור המגן דוד הוא מפתיע יותר. ברשומה בבלוג "הספרנים" של הספרייה הלאומית מספרת שרון כהן כי השימוש בכוכב המשושה - צורתו של המגן דוד - החל הרבה לפני שהיהדות והתנועה הציונית אימצו אותו לחיקן. במקור, כך מתברר, מדובר בסמל שהופיע כבר לפני מאות שנים בתרבויות המזרח הרחוק (ואלה משתמשות בו עד היום) ובהמשך ניתן למצוא שימוש בו גם בקרב עובדי אלילים פגאניים, באסלאם ואפילו בנצרות (שם הוא שימש בעיקר כעיטור).

 

אז איך הוא הגיע ליהדות? האזכור הראשון של המונח "מגן הדוד" בהקשר היהודי הוא בתלמוד הבבלי, אך לא כסמל אלא ככינוי לאל ("ברוך אתה ה' מגן דוד"). מקור השם עצמו הוא ככל הנראה באגדה לפיה הסמל הופיע על המגנים של צבא דוד המלך. כסמל יהודי מובהק אנחנו נתקלים בו רק באמצע המאה ה־14, כאשר הקיסר קארל הרביעי העניק ליהודי פראג את הזכות לשאת דגל. אלה בחרו בכוכב בעל ששת הקודקודים, ומשם התפשט השימוש הרשמי במגן דוד כסמל יהודי.

עם ניצני הציונות החלו שני המוטיבים הללו, הפסים הכחולים והמגן דוד, לקנות להם מקום כסמלים בקרב אנשי התנועה. מי היה הראשון? בקיץ 1885, בחגיגות שנערכו בראשון לציון, פרשו ישראל בלקינד ופאני מאירוביץ, מראשוני החלוצים של תנועת ביל"ו, יריעת בד וציירו עליה דגל עם שני פסים בכל צד ומגן דוד במרכז. כמה שנים מאוחר יותר, בינואר 1891, התכנסה ואדי חנין - היא נס ציונה של היום - לחגיגות משלה, ושם, על פי העדויות, הציג מיכאל הלפרין, ממקימי המושבה, דגל לבן שלאורכו שני פסים כחולים ובמרכזו מגן דוד כחול. הקהל הגיב בתשואות "יחי הדגל העברי!", ונס ציונה מיצבה את עצמה כמועמדת נוספת לתואר הראשונה שבה הוצג הדגל.

כך או כך, בקונגרס הציוני הראשון בבזל, בשנת 1897, התקבל הדגל שאנחנו מכירים באופן רשמי כדגלה של התנועה הציונית. הוא עשה זאת לאחר שגבר, בין היתר, על הצעתו של בנימין זאב הרצל, שרצה שהדגל יכלול שבעה כוכבי זהב (סמל לשבע שעות עבודה ביום) ורקע לבן (סמל לחיים החדשים של ישראל). אגב, לאחר קום המדינה עלה הרעיון לבחור לה דגל שונה מדגלה של התנועה הציונית, והציבור אף נקרא לשלוח הצעות לדגל חדש, אך לבסוף התהליך נעצר.

 

מבחן גן הילדים

רמזנו קודם שדגל ישראל כולל כל מיני אלמנטים ייחודיים ביחס למקביליו מהעולם. במה מדובר? עודד דויטש, בעל הבלוג "הדגלן" (הוא כותב בו יחד עם שותפו שי שמש) שמוקדש כולו לדגלים ולמאפייניהם, עזר לנו לשים את האצבע על כמה נקודות מעניינות.

ראשית, הוא אומר, "אחד העקרונות הבסיסיים ביותר שחשובים לדגל הוא שהוא יהיה פשוט לזיהוי". בדגלי אירופה, למשל, שמאוד דומים זה לזה, העיקרון הזה לא נשמר. רק מעטים יוכלו להבדיל בין דגל הולנד לדגל רוסיה, ששניהם כוללים שלושה פסים בצבעים כחול, אדום ולבן כשרק סדר הצבעים שונה. תופעה דומה ניתן למצוא בדגלים של רבות ממדינות ערב.

לעומת זאת, דגל ישראל, אומר דויטש, מצטיין בכך שהוא מובחן וקל מאוד לזהות אותו. מצד שני, הוא כן מצליח לשמור על פשטות, עניין שגם הוא לא תמיד מובן מאליו. "אנחנו קוראים לזה 'מבחן גן הילדים'", הוא אומר. "האם ילד בגן יכול לצייר את הדגל? להבדיל מהדגל האמריקאי, למשל, שהוא מסובך מאוד לציור, האלמנטים שיש בדגל ישראל הם פשוטים מאוד, כך שילד יכול לצייר אותם ללא קושי".

מה עוד? חלק מהייחודיות של הדגל מתחברת היטב למה שמכנים לעיתים הפרטאץ' הישראלי. "כולם יודעים שצבע הדגל הוא כחול", אומר דויטש, "אבל בכלל לא ידוע באיזה סוג של כחול מדובר". בהכרזה של מועצת המדינה הזמנית מאוקטובר 1948 על דגל המדינה נקבע רק שהצבע יהיה "תכלת כהה" וגם בחוק הדגל אין התייחסות לצבע המדויק. לדבריו, ב־1950 אפילו התכנסה ועדה בשם "ועדת המשנה לקביעת טיב הכחול של דגל המדינה", כדי לנסות לפתור את הסוגיה אחת ולתמיד, אבל בפועל גם היא כשלה בכך. "חוסר הוודאות הזה בנוגע לצבע הוא עניין ממש חריג, כי ברוב מדינות העולם מדובר ממש ב'מדע מדויק'", אומר דויטש, "בפועל, השוק הזה נותר 'פרוץ' וכל יצרן דגלים עושה מה שהוא רוצה".

דוד בן גוריון נואם באסיפה בכנסת / צילום: זולטן קלוגר - לע''מ

והנה עוד קצת פרטאץ'. כמעט כולם מכירים את התמונה הידועה מהכרזת העצמאות בה ניצב בן גוריון במרכז הבמה, כשמעליו תמונתו של הרצל ומשני צדדיו פרוש דגל ישראל לאורכו (ראו מימין). מה שלא רבים יודעים הוא שהדגלים שהוצגו באירוע הם למעשה "לא חוקיים" לפי הכללים שנקבעו רק כמה חודשים מאוחר יותר. בחוק הדגל מוסבר שבסיסי המשולשים של המגן דוד צריכים להיות "מקבילים לשני פסי התכלת שלאורך הדגל", כך שקודקודיו צריכים לפנות אל הפסים. בדגל שהוצג בטקס ההיסטורי המגן דוד לא הוצב כנדרש, והקודקודים שלו פונים דווקא למעלה ולמטה.

שובו של הדגל

אז המדינה הוקמה והדגל הפך לעובדה מוגמרת. מה קרה בהמשך? "בשני העשורים הראשונים של המדינה, הדגל תפס מקום של כבוד בהוויה הציבורית והפרטית כאחד", אומר פרופ' שלום צבר, חוקר אמנות יהודית ופולקלור מהאוניברסיטה העברית. לדבריו, השיא הגיע אחרי מלחמת ששת הימים, אז ראינו "הופעה מאסיבית של דגלים בבתים פרטיים" ובבתי עסק אפשר היה אפילו לראות דגלים של יחידות שונות בצבא ותמונות של מפקדים בכירים.

"השבר של מלחמת יום הכיפורים", הוא אומר, "שינה את המגמה הזו", ובהמשך, "בהדרגה, הנפת הדגלים הפכה להיות מזוהה יותר עם הימין ועם תפיסות לאום מסורתיות יותר. כך, למשל, הסמל של מפלגת 'התחיה', מפלגת ימין שפעלה בעיקר בשנות השמונים, כולל איש צעיר שמניף את דגל ישראל". בדומה לכך, לדגלי ישראל יש תפקיד מרכזי ב"מצעד הדגלים" או "ריקוד דגלים", שמתקיים מדי שנה ביום ירושלים ועם השנים הפך למזוהה עם הימין והציונות הדתית.

"במובן זה", אומר פרופ' צבר, "המחאות נגד הרפורמה מסמנות תפנית מעניינת. כעת, מחנות פוליטיים שלא נהגו להניף את הדגל, וציבורים שבאופן מסורתי תפסו את השימוש הנרחב בדגל כאקט לאומני, החלו לעשות בו שימוש". כך, במידה מסוימת, דווקא המחלוקת הקשה סביב התוכנית המשפטית, והפילוג העמוק שהיא הביאה איתה, "הפכה את הדגל למקור לגאווה לאומית ולגורם מאחד".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

פתיחה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים קופצות

הנאסד"ק עולה ב-0.4% ● רכישה משמעותית לסייברארק ● ריינאייר עקפה את ציפיות האנליסטים, הרווח השנתי זינק ב-9% ● פאלו אלטו תדווח היום לאחר הנעילה, צים תדווח מחר - מה צפוי בדוחות? ● מותו של נשיא אירן עלול להשפיע שוק הנפט • וויקס: הרווח הנקי זינק ב-50%, מעדכנת כלפי מעלה את התחזיות ● אופנהיימר: "החולשה במניית נייס היא הזדמנות השקעה אטרקטיבית"• יוליוס בר: "ביקוש אסייתי חזק דוחף את מחירי הזהב והכסף כלפי מעלה"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

בחינות הסמכה של לשכת עורכי הדין / צילום: רוני שיצר

בצל המלחמה: רק 16% מעבר בבחינות לשכת עורכי הדין

מספר הניגשים לבחינות עמד על 770 בלבד, מאחר שמדובר במועד משלים שנערך בשל המלחמה ● האוניברסיטאות מובילות את טבלאות העוברים, כאשר מבין כלל הניגשים, המוסד האקדמי המוביל הוא האוניברסיטה העברית

אילוסטרציה: Shutterstock

איך הפכו מניות השירותים לתחום שמדליק את השוק האמריקאי

מניות שירותי התשתיות - חשמל, גז ומים, שנחשבות שנים להשקעה אפרורית אך מניבת תשואה בטוחה - לוהטות מתחילת השנה ● זאת בעיקר על רקע הצורך האינסופי של יישומי הבינה המלאכותית בחשמל ● אולם כמו כל מגזר שהופך רותח, גם כאן אפשר להיכוות

שלמה פילבר / צילום: יוסי זמיר

עורך דינו של נתניהו החל לייצג את עד המדינה פילבר בשימוע; הפרקליטות: "ניגוד עניינים"

עו"ד עמית חדד, המיצג את נתניהו בתיק 1000, הודיע לצוות התביעה כי הוא ייצג את עד המדינה שלמה פילבר בשימוע ● בתגובה הודיע צוות התביעה כי לעמדתם מדובר ב"ניגוד עניינים מובהק, העומד בניגוד גמור לכללי האתיקה המחייבים של לשכת עורכי הדין"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

האפיק שסידר לאלטשולר שחם את התשואות ברבעון והתחזיות להמשך

לאחר הירידות בשוקי ההון בחודש אפריל, נרשמו עליות חדות במדדי וול סטריט מתחילת החודש הנוכחי בעוד הבורסה בת"א מדשדשת ● המומחים מעריכים כי שנת 2024 תסתיים בתשואה חיובית לחוסכים, אבל הדרך לשם, הם מזהירים, תהיה תנודתית במיוחד ● וגם: כך התהפכה טבלת התשואות ואילו גופים הצטיינו

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

אודי מוקדי, מייסד ויו''ר סייברארק / צילום: דיויד שופר

תמורת 1.54 מיליארד דולר: סייברארק הישראלית רוכשת את חברת Venafi

סייברארק תשלם כ-1 מיליארד דולר במזומן וכ-540 מיליון דולר במניות עבור Venafi, חברה העוסקת בניהול זהויות מכונה ● העסקה צפויה להיסגר במחצית השנייה של 2024 בכפוף לאישורים רגולטוריים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רווחי בנק דיסקונט ירדו ב-17% ברבעון; שיפור ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי

הירידה ברווח הנקי מוסברת על ידי הבנק בשינוי בעליית המדד ומצמצום פער הריבית ● הכנסות הבנק ירדו ב-5% ● דירקטוריון הבנק החליט על חלוקת דיבידנד בשיעור של 30%, בסך של 315 מיליון שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

מחירי הטיסות עולים בחדות ומתדלקים את האינפלציה

מחירי הטיסות עלו באפריל בשיעור דו־ספרתי והכבידו על מדד המחירים לצרכן ● החדשות הרעות: הצפי הוא שהמצב רק יחמיר ● וגם: למה הריבאונד בנתוני הצמיחה מעלה סיבה לדאגה

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

מירן פחמן, יוזם תחרות גרנות / צילום: טרלן בן אבי

בצל המלחמה: תחרות הפרסום העצמאית גרנות תתקיים השבוע

בעקבות המלחמה ייערכו כמה שינויים באירוע, אך לא כל משרדי הפרסום הגדולים בטוחים בנחיצותו ● איש הפרסום מירן פחמן, מיוזמי התחרות: "האירוע יתייחס ברגישות למצב"

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

רפיח / צילום: Reuters, Hatem Khaled

גלנט על התנגדותו לממשל צבאי בעזה: "אין לנו חיילים לזה"

התובע בהאג ביקש צווי מעצר גם נגד גלנט, דף והנייה ● צה"ל תקף מטרות בדרום לבנון • התרעת צבע אדום הופעלה הבוקר בשדרות, לא דווח על נזק או על נפגעים • היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב נפגש עם נתניהו, הרצוג, גלנט, הנגבי ודרמר - כדי לדון על המלחמה בעזה • גלנט: "מזהים את השפעת המבצע ברפיח, יודעים איפה בכירי האויב. מחויבים להרחבת הפעולה הקרקעית" • עדכונים שוטפים

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

דרור מרמור, גורי נדלר, רות שוורץ, ארז קמיניץ וענאיה בנא, בפאנל בנייה, דיור והתחדשות עירונית כמנוע צמיחה / צילום: תמר מצפי

בנייה עירונית במרכזי יישובים ערביים גדולים כמפתח לצמיחה

בכנס גלובס שוחחו בכירים בפאנל על האתגרים בתכנון ובנייה בחברה הערבית ● עוד נידונה השאלה: האם נכון להמשיך לבנות יישובים מגזריים? המשתתפים הסכימו כי הגיע הזמן לשינוי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר הגדולה שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה ● הרצליה היא העיר הגדולה הבאה בתור, עם 3.65 מיליון שקל לדירה. ומי העיר היחידה שבה נרשמו ירידות?