גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ צריך להודות: נכשלנו בגיוס בני הישיבות. לא הכול שפיט

השוויון בנטל והפטור מגיוס הניתן לחרדים התגלגלו לפתחו של בית המשפט העליון כבר לפני 53 שנה ● מוטב לחזור לעמדה שהביא אז השופט ויתקון: בית המשפט לא צריך להיגרר לוויכוח ציבורי שמוטב להשאירו לגורמים הפוליטיים

שופטי בית המשפט העליון / צילום: אלי דסה
שופטי בית המשפט העליון / צילום: אלי דסה

ועדות הוקמו ופעלו, משרדי ממשלה עבדו במלוא המרץ, חוקים נחקקו, תקציבים הועברו, שביתות הוכרזו, הפגנות התרחבו, תקנות ותוכניות עבודה נעשו לאורך השנים על-מנת להילחם בעוני בישראל. כשחושבים על זה, האם לא מדובר על בזבוז משאבים משווע? ניתן היה פשוט לעתור לבג"ץ ולבקש כי יורה על מיגור העוני בתוך שנה ממועד מתן פסק הדין.

"הם ימנים צעצוע, אני ימני אמיתי": אחרי הסערה, עו"ד דוד חודק מגיע לראיון בלעדי 
"כמו לשפוך בנזין על המדורה": גם מהפכה משפטית בהשהיה מסוכנת לכלכלה | אורי פסובסקי, טור סופ"ש 

לא, אני לא באמת מאמין בשטות הזו. אבל נדמה כי זה פחות או יותר היה הלך המחשבה של שופטי בג"ץ כאשר פסלו את חוק הגיוס וחייבו את השוויון בנטל השירות הצבאי והלאומי.

שורשה של ההתדיינות בבג"ץ סביב גיוס בני הישיבות החל עוד ב-1970. בג"ץ דחה אז את העתירה של קצין במיל' בשם יצחק בקר, שטען כי הפטור שניתן על-ידי שר הביטחון ל-5,000 בני הישיבות החרדיות מהווה "אפליה בלתי מוצדקת, שמקורה בשיקולים זרים למטרת החוק, דהיינו, שיקולים מפלגתיים הכרוכים בהרכבת הממשלה או שיקולים מדיניים או דתיים".

הד מתקופה אחרת

השופט אלפרד ויתקון דחה את העתירה. אצטט את דבריו שהיום נשמעים כאילו נכתבו בפלנטה אחרת: "התרעומת אינה אפוא אלא תרעומת ציבורית קיבוצית (קולקטיבית), והעותר אינו שונה מכל איש אחר מאותו ציבור הרואה פסול בשחרורם של אנשים, שבעיניו אינם אלא משתמטים. אך כאמור, אף פעם לא נזקק בית המשפט לתרעומת שאינה אלא ציבורית קיבוצית, הן מהטעם שאין זכות עמידה לאדם שאינו מבקש דבר לעצמו אלא אך ורק לשלול דבר מהזולת, והן מהטעם שבית המשפט נזהר מלהיגרר לוויכוח ציבורי כללי, שהוא כולו ויכוח לשמו, ושמוטב להשאירו בידי הגורמים הפוליטיים האחראים לכך".

ויתקון הוסיף כי "אם ניזקק לעתירה זו, נצטרך להיזקק לכל עתירה נגד הממשלה, למשל, בקשר למסים שלא נגבו כדין או בקשר להוצאות שהוצאו ולא בהתאם לתקציב, שאיש מן הציבור מתנדב להביא לפנינו. סבור אני כי עלינו לדחות את הניסיון להפוך את בית המשפט לזירה לוויכוחים כאלה. הוא אינו מסוגל לעמוד במעמסה זו".

ב-1981 שוב נזקק בג"ץ לעתירה דומה. השופט יצחק כהן דחה את העתירה של עו"ד יהודה רסלר, תוך שקבע כי "הנושא שלה אינו מן העניינים שיכולים להיות נדונים בבית המשפט". לדברי השופט כהן, "מכיוון שהשאלה, אם יש או אין לגיס תלמידי ישיבות, היא ביסודה בעיה ציבורית, שיש להשאיר את פתרונה בידי הגורמים הפוליטיים".

הפתח שהשאיר אהרן ברק

ב-1986 עתר רסלר בשנית. הפעם דנו בעתירה הנשיא מאיר שמגר, המשנה לנשיא מרים בן פורת והשופט ולימים הנשיא אהרן ברק. הפעם ברק כבר קבע כי הסוגיה שפיטה, וכי עומדת לעותר זכות עמידה. ברק דחה אומנם את העתירה בפסק דין מקיף, אך הותיר פתח להתערבות עתידית. לדבריו, "קיים גבול, שאותו אין שר ביטחון סביר רשאי לעבור. הכמות עושה איכות. בעניין זה לא הרימו העותרים את הנטל המוטל עליהם להראות כי הפגיעה בביטחון אינה קלה".

בשנת 1997 דן בג"ץ בסוגיה זו פעם נוספת. הנשיא ברק קבע כי העתירה תידון בפני הרכב של 11 שופטים. ברק פסק כי על-פי המצב כיום בו כמות הלא משרתים גדלה מאוד, שר הביטחון מפעיל את סמכותו בעניין דחיית השירות של בחורי ישיבה ש"תורתם אומנותם", על-פי הכרעה עקרונית שהסמכות לקביעתה נתונה בכלל בידי הכנסת. "הפעלת סמכות זו, במתכונת זו, היא אפוא, שלא כדין". בג"ץ השהה את יישום פסק הדין ב-12 חודשים, כדי "לאפשר לשר הביטחון או לכנסת לקיים דיון ענייני ומסודר בסוגיה זו על כל השלכותיה".

בג"ץ העביר כאמור את הסמכות לכנסת, אולם נתן לכנסת זמן התאקלמות. כך הוקמה "ועדת טל", ובמקביל התבקשו שוב ושוב ארכות לצורך חקיקת החוק. למעשה, חוק הגיוס החדש נחקק רק בשנת 2002, כשנתיים לאחר שבג"ץ סירב לתת ארכות נוספות.

עוד ועוד ארכות

לא נאריך, אולם נציין כי בסופו של דבר הנשיא דחה עתירה ב-2006 שביקשה את פסילת החוק, אך הכין את הקרקע המשפטית לפסילה עתידית, כפי שאכן קרה בשנת 2012. הפסילה לא הועילה ברובד המעשי, והחרדים לא גויסו. בעקבות יציאת יש עתיד מן הקואליציה והחלפתה במפלגות החרדיות, חוקקה הכנסת חוק חדש שנועד להתגבר על פסיקת בג"ץ, אלא שגם הוא נפסל שנתיים לאחר מכן, בספטמבר 2017. בין העותרים נמנה עו"ד איתן גינזבורג וגם מפלגת יש עתיד. בהמשך נחזור אליהם.

השופט נעם סולברג בעמדת מיעוט סבר כי יש לדחות את העתירות. לדבריו, "ראשיתה של הסוגיה שהונחה לפתחנו איננה אפוא בעולם המשפט, גם לא אחריתה. המשפט הוא שחקן, אחד מני רבים, אך לכוחו משמעות מוגבלת. הכרה בכך היא נקודת המוצא; בנדון דידן, זוהי גם נקודת הסיום - לעת עתה". סולברג היטיב לתאר את הצורך בהכרה במגבלותיו של המשפט: "הדין נוקב ונוקב, וההר בשלו".

בספטמבר 2017 פסל בג"ץ את החוק, אולם קבע כי "בטלותו תיכנס לתוקף בעוד שנה מהיום". אנו בשלהי אפריל 2023, ובג"ץ נתן בינתיים 15 (!) דחיות לביצוע. חלק מן הדחיות ניתנו גם לבקשת העותרים. הכיצד?! ובכן, מאז שהוגשה העתירה ומאז שנפסל החוק הצטרף עו"ד גינזבורג לרשימת כחול לבן ונכנס לקואליציה. מפלגתו של שר הביטחון בני גנץ הגישה את הדחייה בניסיון להגיע להסכמות. כך עשתה גם יש עתיד, עותרת נוספת, כאשר הייתה חלק מן הקואליציה. הרי למדנו שאפילו העותרים עצמם, כשהם נדרשו ליישם את פסק הדין אותו הם עצמם דרשו, הבינו את המורכבות הגדולה ושלא מדובר ב"זבנג וגמרנו", וביקשו ארכות נוספות למימושו.

סולברג הזהיר על כך מראש את שופטי ההרכב. "מקרא דעת הרוב עשוי להתקבל הרושם כאילו 'הפתרון האידיאלי' מונח בקרן זווית, אלא שהממשלה והכנסת, ברפיונן וחוסר נחישותן, נמנעות מלבוא וליטול; ולא היא. לא במדע מדויק עסקינן, ו'נוסחת פלא', כך נראה, אינה בנמצא. חוששני כי ביטולו של הסדר הגיוס, וחקיקת הסדר חדש תחתיו (שספק רב עד כמה יהא שונה מקודמו), לא ישימו סוף וקץ לצרת אי-השוויון בנטל; אדרבה".

לדעתי, טוב יעשה בג"ץ אם ימחל על כבודו, או למעשה ישמור על כבודו ויפסיק להתבזות עם הצפצוף על פסק הדין ובקשות הארכה הבלתי נגמרות. הלוואי ששופטי בג"ץ יבינו כי השופט ויתקון צדק לפני 50 שנה, וכך גם השופט סולברג.

המצב הנוכחי רחוק מאוד מלהיות מושלם. גם נקודה זו צוינה היטב על-ידי סולברג, שאמר: "אם באתי לכלל מסקנה כי אין מקום להורות על בטלותו של הסדר הגיוס, לא היה זה מחמת שמצב הדברים הנוכחי משביע-רצון; נהפוך הוא. דבריו של חברי, המשנה לנשיאה אליקים רובינשטיין, על הייאוש והתסכול לנוכח 'הכשל המוסרי העצום', כמו גם דברי חברי השופט ניל הנדל על חשיבותו הרבה של השירות הצבאי כחובה דתית יתר על היותו חובה חוקית ומוסרית, משקפים היטב את תפיסתי".

אני מאמין שבג"ץ צריך לאמץ את עמדת ויתקון כי לא הכול שפיט, והכנסת צריכה להתמקד בתמריצים כלכליים משמעותיים למשרתים על פני אלה שלא משרתים. פתרון מושלם זה לא, אך הוא ודאי עדיף על המשך משחק החתול והעכבר עד שנת 2847.

עוד כתבות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום