גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח מבקר המדינה: להעביר את משק החלב לשוק חופשי

מדוח המבקר עולה כי במקום שוק חופשי, ענף החלב המקומי מנוהל בתכנון ריכוזי, וזוהי  אחת הסיבות למחירים הגבוהים בישראל ● אנגלמן ביקר את השיטה באמצעותה מחושב "מחיר המטרה" - מחיר המינימום המפוקח לרפתנים, והתייחס גם לתנאים הקשים בהם מוחזקות הפרות ברפתות

רפת / צילום: Shutterstock, ChameleonsEye
רפת / צילום: Shutterstock, ChameleonsEye

היום (ג') התפרסם דוח מבקר המדינה, הכולל פרק על משק החלב בישראל. על-פי הדוח, "ענף החלב בישראל הוא ייחודי בהשוואה לעולם, שכן על-פי הוראות הדין, המדינה מתכננת אותו ומפקחת עליו בכל שלבי שרשרת הייצור". כלומר, במקום שוק חופשי, ענף החלב מנוהל בתכנון ריכוזי: רק בעלי מכסות לייצור חלב מותר חוקית לייצר אותו, והמחיר הן לרפתנים והן למוצרי צריכה רבים מפוקח.

עוד מוסיף המבקר כי "למעט מדינת ישראל, המדינה היחידה שבה קיימת אסדרה מדינתית של ענף החלב בכל שרשרת הייצור היא קנדה. למחיר החלב הגולמי יש השפעה ישירה על מחיר מוצרי החלב לצרכן הישראלי ועל יוקר המחיה בישראל". 

 

תכנון ריכוזי 

תכנון ריכוזי זה הוא אחת הסיבות למחירים הגבוהים בישראל: מחיר חלב גולמי בשער הרפת הוא 24% יותר מאשר בממוצע האיחוד האירופי בממוצע שנת 2022, והמחיר הסופי לצרכנים של ליטר חלב ניגר הוא 77% יותר מאשר בממוצע האיחוד האירופי ביוני 2022. בנוסף, ישנו מחסור כרוני של חלב בחגי תשרי בו יש מעט ימי עבודה.

כבר בשנת 1995, מדינת ישראל התחייבה "במסגרת הסכם סחר רב-צדדי בתחום החקלאות של ארגון הסחר העולמי, להפחית את התמיכות העקיפות המעוותות סחר וייצור. עם זאת, על-פי אומדני ה-OECD , בשנת 2021 הסתכם שיעור התמיכות העקיפות ב90.7% מסך התמיכות בחקלאים בישראל. שיעור זה גדול במידה ניכרת משיעור התמיכות העקיפות במדינות ה-OECD, שם הוא עומד על 23.1% בלבד". גם ב-2020, דוח ה-OECD המליץ לעבור לסבסוד ישיר במקום הגבלת הייצור המונעת ירידת מחירים.

בסיכום ההמלצות, מבקר המדינה מעיר על כך שישראל אינה עומדת בהתחייבויותיה ולא עוברת מתמיכות עקיפות, דרך המחירים לצרכן במסגרת התכנון הריכוזי במשק החלב, לתמיכות ישירות. כלומר - תשלום ישיר של כסף לרפתנים. כך עשה האיחוד האירופי, שב-2009, התחיל להגדיל דרמטית את המכסות המותרות וב-2015 ביטל אותן כליל.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן גם ביקר את השיטה באמצעותה מחושב "מחיר המטרה", הוא מחיר המינימום המפוקח לרפתנים: רפתות משפחתיות קטנות הן הפסדיות, והחשבת התשומות שלהן מביאה ל"מחיר מטרה" גבוה ממה שהיה יכול להיות. בנוסף, השכר שמשמש ליצירת מחיר המטרה הוא השכר הממוצע במשק - שגבוה בכ-48% משכר העבודה בחקלאות. בעיני המבקר, החוק הנוכחי "אינו מקדם בהכרח את הרציונל שבבסיס חוק החלב לעניין חיזוק ההתיישבות בפריפריה". 

תנאים בעייתיים ברפתות 

עוד מתייחס המבקר לנושא צער בעלי חיים: מתוך 33 מבדקים שערכו ברפתות משפחתיות, ל-18 (55%) ניתן ציון מסכם לקוי. לעומת זאת, ברפתות במגזר השיתופי ניתן ציון מסכם לקוי לתשע רפתות מתוך 25 (36%).

נמצא כי לשירותים הווטרינריים גם אין נוהל סדור לביצוע המבדקים האמורים ברפתות. להערכת אגף רווחת בעלי חיים, בכ-20% מכלל הרפתות בישראל "מוחזקים בעלי חיים בתנאים הפוגעים באופן חמור ביותר ברווחתם". תביעות בנושא הוגשו רק בשל תלונות שהוגשו, ולא בשל פעולות יזומות של השירותים הווטרינריים.

הנקודה החיובית היחידה שמציין המבקר היא הקביעה שהמחיר המפוקח ייקבע במנגנון אוטומטי בידי ועדת המחירים, ולא ידרוש אישור של שר האוצר. בכך, לדברי המבקר, "יישום הצו יצמצם באופן ניכר את הפער שהיה קיים בין מועד עדכון מחירי המוצרים המפוקחים לבין עדכון 'מחיר המטרה'", שהביא להפסדים ולחוסר ודאות עסקי לגבי ענף החלב. 

תגובות

מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אבשלום (אבו) ויל, מסר בתגובה לדוח מבקר המדינה על משק החלב: "ברוב המדינות אליהם משווים את מחירי החלב בישראל, המע"מ על החלב נמוך ב-50%, וקיימת תמיכה ישירה ליצרנים. ברגע שיפעלו גם בארץ באופן דומה, תתקיים ירידה משמעותית עבור הצרכן".

בנושא הפשיעה החקלאית מסר וילן: "דוח המבקר מפנה, ובצדק, אצבע מאשימה כלפי מערכת אכיפת החוק והמדיניות הממשלתית על הטיפול הכושל בפשיעה החקלאית בישראל בשנים האחרונות. הנוכחות המשטרתית הדלה במרחב הכפרי וכן הטיפול הלקוי בתיקי החקירה מובילים בצורה ישירה לאבדן האמון של החקלאים במערכת אכיפת החוק. אני קורא לשר לביטחון פנים, למפכ"ל ולרשויות אכיפת החוק לפעול ליישום מסקנות הדוח בהקדם האפשרי".

ממועצת החלב נמסר בתגובה: "קיבלנו בתודה את דוח מבקר המדינה, ואנו לומדים אותו. יחד עם זאת, מבחינה ראשונית של הדוח עולה כי חלק מהנתונים עליהם מבסס המבקר את טענותיו אינם מעודכנים.

"כך לדוגמה: מהשוואה של מחיר המטרה בישראל (בשער המשק) למחיר הממוצע באיחוד האירופי, כפי שמפורסם באתר הרשמי של נציבות החקלאות האירופית, עולה כי ב-2022 מחיר המטרה בישראל היה גבוה ב-22% בלבד מאשר בממוצע האיחוד האירופי. פער זה הצטמצם ל 17% בלבד ברבעון הראשון של 2023.

"הסיבות העיקריות לפער במחירי המטרה הן: עלויות ההזנה של הפרות באירופה נמוכות משמעותית בהשוואה לישראל;  תנאי הייצור בישראל וההתמודדות עם האקלים החם דורשים מהרפתנים השקעה גדולה בצינון הפרות, דבר הכרוך בעליות גבוהות של חשמל ומים; המגדל באירופה נהנה מתמיכות ישירות ומסיוע מצד המדינה, ובארץ לא; אילוצי הכשרות מעלים את עלויות הייצור כגון היערכות לפסח ומעבר למזון מיוחד ויקר לפני, בזמן ואחרי החג, צבירת מלאים לקראת שנת שמיטה ועוד.

"פער זה מתגלגל למחלבות, ואליו מתווספים: עלויות כשרות נוספות הנובעות מהשבתת קוויי יצור בשבתות וחגים, קווי ייצור מקבילים לרמות הידור שונות (כשרות רגילה, מהדרין, בד"צ) מערך משגיחים ומצלמות לפיקוח. סך עלויות הכשרות מגיע לכדי כ 10% מהפער מול אירופה.

"בישראל מוספים למחיר מוצרי החלב 17% מע"מ, בעוד שבאירופה המע"מ על מוצרי חלב מופחת, ובחלק מהמדינות אין כלל מע"מ על מוצרי חלב". 

מארגון יצרני החלב נמסר בתגובה: "הארגון ילמד את הדו"ח לעומקו ויבחן את המסקנות שהועלו בו. הפרש מחיר החלב הגולמי בין ישראל לאירופה הולך ומצטמצם. בחלוף שנה ממועד הביקורת, הצטמצם פער המחירים מ- 24% בשנת 2022, ל- 13% בלבד.

"ההפרש הקיים נובע בעיקר מהיטלים ומתשומות שהמדינה קובעת, ושאינם מוטלים על רפתות בחו"ל, ובהן: מחירי המים, מחירי מזון בעלי החיים המיובא מעבר לים, אגרות, כוח עבודה יקר, רגולציות איכות סביבה ורישוי עסקים, הפיקוח הווטרינרי, עמידה בהנחיות הכשרות ומע"מ - וזו רק רשימה חלקית.

"הרפת הישראלית היא היעילה ביותר בעולם, אך נמצאת במקום נמוך מאוד ברווחיות ונאנקת תחת הנטל, ולא באשמתה. בעשור האחרון נסגרו 255 רפתות בישראל, שהן כ-30% מסך כל הרפתות. נתון זה כלשעצמו מעיד על האתגרים העצומים עמם מתמודדים הרפתנים ועל חוסר הכדאיות הכלכלית בהיעדר תמיכה מהמדינה. ברפת הישראלית עובדים מסביב לשעון אנשים צנועים וערכיים, במטרה להבטיח אספקת חלב שוטפת בישראל וכדי להתפרנס בכבוד.

"באשר לטענה בדבר רווחת בעלי החיים, יודגש כי רפתני ישראל מחויבים לשמור על רווחת בעלי החיים ופועלים על-פי הקריטריונים המחמירים ביותר. לראיה -  תפוקת החלב בישראל היא איכותית וגבוהה. בהמשך לאמור בדוח, נלמד ונבדוק את המסקנות שהועלו בו".

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "לעניין מבדקי רווחה ובריאות ברפתות, נושא הביקורות בכלל משקי היונקים בישראל, ובכלל זה גם רפת החלב, ממוחשבים בימים אלה על-מנת להיעזר במודל סדור לקביעת היקף הביקורות והנושאים שייבדקו בהן, שתיעשה על-פי גורמי סיכון וממצאי ביקורות קודמים. הביקורות במשקים יכללו היבטי צער בעלי חיים, בריאות, ניהול מצבת הבקר ועוד. גם כיום, טרום מחשוב הנושא, נעשה מעקב אחר תיקון הליקויים על-ידי השירותים הווטרינריים. בנוסף, מדריכי המשרד עברו הכשרה בנושא רווחה ומסייעים בידי המשרד כ'עיניים שלו בשטח' וכשגרירים של העברת דרישות המשרד למשקים". 

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הבורסה בלונדון, בריטניה / צילום: Shutterstock

עליות קלות בבורסות אירופה; החוזים על וול סטריט ירוקים

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח