גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסות הבנקים בארה"ב וקרדיט סוויס: מהם הלקחים ושינויי הרגולציה הצפויים?

משברים בנקאיים (שהאחרון בהם הוא קריסתו הצפויה של פירסט ריפבליק) נוטים להוביל לשינויים רגולטוריים משמעותיים, שהפעם יתמקדו כנראה בסיכונים שחמקו מעיני הרגולטורים והמשקיעים ● בראשם: סיכוני ריבית וסיכוני נזילות מסוגים חדשים והגבלות על סיווג נכסים לפדיון

סניף של בנק פירסט ריפבליק בסן פרנסיסקו / צילום: Associated Press, AP Jeff Chiu
סניף של בנק פירסט ריפבליק בסן פרנסיסקו / צילום: Associated Press, AP Jeff Chiu

הכותבים הם מנכ"ל ואנליסטית בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

משברים המלווים בקריסות בנקים בדרך כלל מובילים לשינויים רגולטוריים משמעותיים. בעקבות המשבר הפיננסי של 2008, ובראשו קריסת ליהמן ברדרס וחילוץ בנקים אחרים בכספי משלמי המסים, הוסדרה רגולציית באזל III. במסגרתה, הוגדלו דרמטית דרישות ההון, נקבעו דרישות תקדימיות לכריות נזילות, נוצרו אג"ח CoCo סופגות הפסדים והוגדרו מבחני קיצון מחמירים.

הסימנים שמניית טסלה בדרך למטה, ומדד ה-S&P מזכיר את 2008 | ניתוח טכני
משבר בהייטק? השכר הפנטסטי של אמנון שעשוע | בדיקת גלובס
חוף מבטחים מפתיע: שוק המניות באירופה בשיא, וזו הסיבה | מומחים כותבים

קריסות קרדיט סוויס והבנקים האמריקאים SVB (סיליקון ואלי בנק) ו-Signature (סיגנצ'ר), לצד הקריסה הצפויה של First Republic (פירסט ריפבליק) ומכירתו, מבשרות על החמרות רגולטוריות שבדרך. להערכתנו, השינויים הפעם יהיו נקודתיים ויתמקדו בסיכונים שחמקו מתחת לעין הרגולטורים והמשקיעים.

קריסתו המהירה של SVB היוותה את יריית הפתיחה המפתיעה, ונבעה בראש ובראשונה מהתחכום, ממהירות התגובה ומהריכוזיות הגבוהה של לקוחותיו בתחום ההייטק, שקיבלו מאותן קרנות הון סיכון המלצות למשוך פיקדונות בהיקפי עתק.

סיכוני נזילות כאלה טרם נדונו על ידי בנקים ורגולטורים ואינם נכללים בחישוב כריות הנזילות בבאזל III. להערכתנו, צפוי עדכון בדרישות הנזילות הרגולטוריות, שיבחינו באופן מפורט יותר בין סוגי מפקידים, וידרשו נזילות נוספת כנגד סיכוני ריכוזיות מפקידים דומים ומשיכת פיקדונות אלקטרונית מהירה.

הסדרת ביטוח הפיקדונות

בישראל, סיכון הנזילות בבנקים נמוך בהרבה. בשקלים הבנקים משופעים בנזילות ואין אפשרות להעביר כמות גדולה של שקלים לבנקים זרים, בהיעדר ביקוש מספק למטבע. בנוסף, יכולת ניוד הפיקדונות בין הבנקים בישראל מוגבלת, לדוגמה בשל מגבלות יחס המינוף בבאזל III, שמונעות מבנקים אפשרות ליטול פיקדונות ללא הגבלה ולמנף את המאזן. סיכון הנזילות במט"ח גבוה יותר, אך בנק ישראל מחזיק בכ-200 מיליארד דולר רזרבות מט"ח שיוכלו לשמש לתמיכת נזילות בעת הצורך.

משיכת הפיקדונות המסיבית מ-SVB, ואחריו מפירסט ריפבליק, נובעת גם מכך שמרבית הפיקדונות בהם עלו על המינימום המבוטח בארה"ב, בסך 250 אלף דולר. לא בכדי, לאחר קריסת SVB, השוק התמקד בסיכון בבנקים עם שיעור גבוה של פיקדונות לא מבוטחים, ונוצר חשש מאפקט דומינו.

הרגולטורים בארה"ב נאלצו להבטיח את מלוא הפיקדונות בבנקים הקורסים, כדי לבלום את התרחבות המשבר.

כתוצאה, צפויה להערכתנו הגדלת דרישות הנזילות בבאזל III כנגד פיקדונות שאינם מבוטחים.

נוסף על כך, צפויות הרחבה וחיזוק של תוכניות ביטוח הפיקדונות במדינות ברחבי העולם. להמחשה, הבנק המרכזי האנגלי הודיע על בחינת הגדלת הסכום המבוטח בפיקדונות, העומד על 85 אלף ליש"ט, ומימון רחב מראש של תוכנית ביטוח הפיקדונות, כדי להבטיח גישה מהירה יותר של לקוחות לכספם לאחר קריסת בנק.

בישראל לא קיים ביטוח פיקדונות, אך דרישות נזילות מחמירות יותר כלפי פיקדונות שאינם מבוטחים עשויות ליצור תמריץ משמעותי להסדרתו לראשונה.

SVB נטל פיקדונות קצרי-טווח והשקיע באג"ח ארוכות, כדי להרוויח את פערי הריביות ביניהם, מבלי לגדר את הסיכונים. כאשר הריביות בארה"ב עלו, הוא נדרש לשלם ריביות גבוהות יותר בפיקדונות המתחדשים, בעוד שהריביות שקיבל מהשקעותיו באג"ח נותרו נמוכות. נוסף על כך, נגרמו לו הפסדי עתק בגין ירידות שווי שוק האג"ח הארוכות שהחזיק, בשל עליית הריבית, אשר מחקו את הונו.

מיסוד סיכון הריבית

הדבר מאיר את חשיבות ניהול סיכון הריבית ואת הבעייתיות בכך שסיכון הריבית אינו חלק מדרישות ההון בבאזל III ואינו משפיע על הון הבנקים.

להערכתנו, סיכון הריבית צפוי להתווסף בקרוב לראשונה לדרישות ההון הרגולטורי, לצד החמרת הדרישות והפיקוח הרגולטורי בניהול הסיכון.

בעוד שבנקים מודדים את מרבית השקעותיהם בני"ע בשווי הוגן, כך שירידה בערכם מתבטאת בהון הבנק, SVB לא הכיר בירידת ערך האג"ח שבהן השקיע, והשאירן בעלות המקורית. זאת, מאחר שסיווגן כ"מוחזקות לפדיון", לאור כוונה להחזיקן עד למועד פדיונן הסופי. אבל כדי לשלם ללקוחותיו שפדו פיקדונות, SVB נאלץ לממש חלק מהאג"ח שהחזיק, ולשקף את ההפסדים הכבדים.

הכבדה משמעותית צפויה להערכתנו על יכולת הבנקים לסווג נכסים כ"מוחזקים לפדיון", כגון הוכחה שלא יידרש מימוש שלהם גם בתרחישי קיצון. בנוסף, לטעמנו נדרשת מגבלה על הכללת אג"ח המוחזקות לפדיון בכרית הנזילות, בשל סתירה בין היעדר כוונה למימוש, להסתמכות עליהן בעת צורך בנזילות. לבסוף, עשויות להתווסף דרישות גילוי בדבר השפעת שינויים בשווי התיק לפדיון על הון הבנק.

בישראל הסיכון בתיק ני"ע לפדיון נמוך יחסית. בלאומי והפועלים שיעור האג"ח לפדיון הוא כ-20%-30% מההון בלבד, בעוד שב-SVB הוא היה פי שישה מההון.

החמרה עם הבינוניים

ממשל טראמפ העניק לבנקים בינוניים, עם היקף נכסים שבין 100 ל-250 מיליארד דולר, שורת הקלות רגולטוריות, שנומקו ב"היעדר חשיבות מערכתית", ובראשן פטור ממבחני קיצון ומדרישות הון ונזילות מסוימות. זאת, בשונה מהבנקים הגדולים בארה"ב ומהבנקים באירופה ובישראל, שמחויבים ליישם את כללי באזל III במלואם כמעט. ואולם, בקריסות SVB וסיגנצ'ר הרגולטורים נאלצו להשתמש, באופן פרדוקסלי, ב"חריג הסיכון המערכתי", כדי להבטיח את מלוא כספי הפיקדונות.

הפד סימן בדוח שפרסם בסוף השבוע האחרון את ההקלות לבנקים הבינוניים כ"גורם העיקרי" לקריסתם, ולהערכתנו הן צפויות להתבטל בקרוב.

רגולציה מחמירה יותר, בשילוב עם מעבר פיקדונות מסיבי לבנקים גדולים, הנתפסים כבטוחים יותר, צפויים לפגוע ברווחיות ובתשואה להון של בנקים בינוניים, ולדחוף למיזוגים ולרכישות על ידי בנקים גדולים.

מכירתו החפוזה של קרדיט סוויס ל-UBS נבעה, בין היתר, מחשש מנזק עצום לכלכלה השוויצרית מקריסתו.

תוכניות המגירה של קרדיט סוויס לפירוק מסודר בעת חדלות פירעון הוכחו כבלתי ישימות. להערכתנו, כמוהו, יתר 30 הבנקים החשובים מערכתית מבחינה גלובלית אינם באמת בני-פירוק בעת משבר.

למזלה של שווייץ, UBS גדול וחזק מספיק כדי לרכוש את שרידי קרדיט סוויס. ואולם, בחלק מהמדינות שבהן קיים בנק גדול במיוחד, כגון דויטשה בנק בגרמניה, אין קונה פוטנציאלי.

האמור יוביל להערכתנו לחשיבה רגולטורית מחודשת על הטיפול בקריסות בנקים חשובים מערכתית, לדוגמה באמצעות מימון מראש של נזקי קריסות בנקים גדולים בקרן ייעודית, שתטיל עלות נוספת על הבנקים מעבר לדרישות ההון. בנק ישראל לא דרש מהבנקים המקומיים להכין תוכניות פירוק, לטעמנו מהבנה שבשל ריכוזיות המערכת הבנקאית, פירוק בנק אינו אפשרי מבלי למוטט את המערכת הפיננסית בישראל.

עוד כתבות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית