גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הפך ג'יי.פי מורגן למושיע המערכת הפיננסית, עוד ב־1907

הכוח הנדיר של בנק־העל האמריקאי מנע את התמוטטות המערכת הפיננסית לפני 115 שנה, עוד לפני שהיה לארה"ב בנק מרכזי ● השבוע, לאחר שהפד הכה על חטא בשל חלקו במשבר הנוכחי, יורשו של מורגן המקורי חזר והציל את המערכת. אולי

ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Reuters, Benoit Tessier
ג'יימי דיימון, מנכ''ל ג'י.פי מורגן / צילום: Reuters, Benoit Tessier

ב־2018, במלאות עשור לאסון הפיננסי הגדול ביותר של זמננו, זה הנקרא באמריקה 'המיתון הגדול' (ידוע בארץ יותר כ'משבר הסאב־פריים'), גלריה גדולה של נאשמים ושל חשודים ניצלו חיים בכלי התקשורת. אבל היה גם גיבור אחד: ג'יימי דיימון, מנכ"ל ג'יי.פי מורגן (JP Morgan chase).

הטלטלה בשווקים מאיימת על בנק נוסף שחביב על ההייטקיסטים 
בג'יי.פי מורגן בונים על הלקוחות העשירים שהיו לבנק פירסט ריפבליק 
ג'יי.פי מורגן ירכוש את בנק פירסט ריפבליק אחרי שקרס 

הוא הערים על כל מתחריו; מי שקנו מניה של ג'יי.פי מורגן יום אחד לפני התמוטטות לימאן בראדרז, בספטמבר 2008, קצרו רווחים אסטרונומיים בעשר השנים הבאות. עד 2018 היא שילשה את ערכה. פרשן באתר הפיננסי CNBC, יו סון, כתב אז: "ההיסטוריה של הפיננסים באמריקה זרועה דוגמאות של מנהלים בכירים הנמנעים מלהכיר בשגיאותיהם בזמן, כפי שהוכיחה נפילת לימאן. אבל בהנהגת דיימון, היה לנו בנק המרומם מחשבה עצמאית ומקבל אחריות לשגיאותיו".

אחד ממצוטטיו של סון ייחס לדיימון "תרבות", זאת אומרת מזג, גישה והרגלים ש"אפשרו לג'יי.פי מורגן להתכונן לקראת המשבר ולנווט אותו בהצלחה גדולה הרבה יותר מזו של האחרים".

השבוע, ג'יימי דיימון השליך גלגל הצלה למערכת הבנקאית, כאשר השתלט על 'פירסט ריפבליק בנק' הטובע. בזמן כתיבת הרשימה הזו, ביום רביעי בבוקר, עדיין לא ידענו אם הגלגל הזה הספיק, אבל ידענו שרק דיימון היה יכול להשליך. היסטוריונים יצטרכו לפסוק אם הוא היה הגיבור של משבר 2023.

מוטב כמובן לזכור, כי האיש החוזר ומועלה על נס הוא גם האיש שעודד את הכפופים לו לקבל עליהם סיכונים בלתי מתקבלים על הדעת. המסתכן המפורסם ביותר הוא 'הלווייתן מלונדון', שהימר על אגרות חוב, ועלה לבנק 6.2 מיליארד דולר לפני עשר שנים ויותר.

הסנאט של ארה"ב האשים אז את ג'יי.פי מורגן, כי היא "היתלה ברשויות הפיקוח והוליכה שולל את המשקיעים". דיימון הדיח את המנהלת הבכירה שאליה היה כפוף הסוחר המהמר.

עילעול בארכיון מלמד, כי דיימון דווקא עודד את המנהלת הזו, בפומבי, לקבל עליה סיכונים. פגישה מפורסמת עם עובדיו שנתיים וחצי לאחר התמוטטות לימאן כללה הפצרה חוזרת ״להיות נועזים״. הוא עצמו לא שילם כל מחיר על העזתו המופקרת של הלווייתן. כאשר נשאל (ב'ניו יורק טייימס', אוקטובר 2012) מדוע לא שעה לאזהרות של אחד מבכירי עובדיו, הוא הגיב בזלזול. "האמת, לא מזיז לי מה אומרים לי הפקפקנים". מועצת המנהלים קיצצה בשנה ההיא את שכרו בחצי, ל־11.5 מיליון דולר.

נועד להשליט סדר

אוקטובר הוא זמן מסורתי של חורבן פיננסי. יש לזה כל מיני סיבות היסטוריות, קשורות ולא־קשורות. לפני 115 שנה, באוקטובר 1907, התרגש ובא חורבן על המערכת הפיננסית של ארה"ב. אילו התממש, אפשר שכל המאה ה־20 הייתה נראית אחרת; שהיא לא הייתה הופכת ל'מאה האמריקאית'.

קריקטורה פוליטית מ־1911 המתארת את כוחו של מורגן על הכלכלה, ביחס להשפעתה של ממשלת ארה''ב / צילום: ויקיפדיה

הפאניקה של 1907 פרצה מסיבות קלאסיות ובאופן קלאסי. תאוות הבצע של סוחר אחד או שניים התחילה תגובת שרשרת, שאיימה על שלומה של כל המערכת הבנקאית. קופות הבנקים התרוקנו. נשיא הבורסה של ניו יורק הודיע לג'יי.פי מורגן כי כלו כל הקיצים, והוא מפסיק את המסחר ונועל את הדלתות. רגע אחד, באה התשובה, אנחנו נמצא פתרון. והם מצאו.

את ג'יי.פי מורגן הנהיג בימים ההם מי אם לא האיש שהעניק לבנק את שמו, ג'ון פירפוינט מורגן. הוא לא היה סתם הבנקאי החשוב ביותר באמריקה. אפשר לטעון שהוא היה האיש החשוב ביותר באמריקה, ובחוכמה שלאחר מעשה, אולי החשוב ביותר בעולם.

הוא נולד ב־1837 ומת ב־1913. התאריכים מדהימים, מפני שהן חופפים בדיוק מלא לזמן שבו אמריקה חדלה לפקח על הבנקים שלה. ב־1837 ארה"ב פירקה את הבנק המרכזי (טוב, לא בדיוק; אבל המוסד הקרוב ביותר להיות בנק מרכזי), ועברה אל 'בנקאות חופשית'. היא חזרה וכוננה בנק מרכזי של ממש (עם תכונות אמריקאיות מיוחדות) ב־1913.

מה אפשר להגיד חוץ מזה שג'יי.פי מורגן, בנו של בנקאי, נועד כנראה מיומו הראשון להשליט סדר באנרכיה הפיננסית. ברבות הימים הוא נעשה תחליף של איש אחד לבנק המרכזי. אליו פנתה המערכת כדי להינצל מפגיעותיהם המרות של 'מחזורי העסקים', הלוא הם ה'בום' וה'באסט'. אליו המערכת פנתה ב־1907, כאשר הבנקים חישוב להתמוטט.

שר אוצר בתור עוזר אישי

נשיא ארה"ב בימים ההם היה טדי רוזוולט המופלא, אולי הנשיא הבלתי רגיל ביותר שישב בבית הלבן. הוא חרק שיניים ונשך שפתיים, מפני שהפופוליסט הנועז הזה קיווה לגמול את אמריקה בדיוק ממורגן ומבני־דמותו. טדי ר. היה שנוא נפשם של ה״טראסטים״, הלוא הם ריכוזי ההון והכוח, שהוחזקו בידי קומץ קטן של מולטי־מיליונרים.

ב־1907 לא היתה לו ברירה. מורגן היה היחידי שכל בעלי ההון הגדול היו מוכנים להיענות לדרישותיו. תושייתו, זריזותו ונחישותו הצילו את אמריקה. הנשיא נאלץ לפרסם הודעה פומבית להודות לשר האוצר שלו ולֹ"אנשי העסקים השמרנים וכבדי המשקל, אשר לעת המשבר הזו נהגו במידה כזאת של חוכמה ושל אחריות ציבורית". ללמדך מה היה גדול תפקידו של מורגן, אחד הביוגרפים של רוזוולט, אדמונד מוריס, מתאר את תפקידו של שר האוצר במשבר ההוא כשווה ערך ל"עוזר אישי" של מורגן.

מאורעות 1907 הבהירו גם לאחרוני הספקנים, שאת גורל הפיננסים של אמריקה אי אפשר עוד להפקיד בידי קומץ של אנשי כספים מלב וול סטריט, שאינם סרים לפיקוחו של איש. הבנק המרכזי קם ב־1913. יש היסטוריונים הרואים באקט הקמתו את הפתיחה האמיתית של 'המאה האמריקאית', במובן הזה שבלעדיו לא היה אפשר להעלות ממשלה מודרנית.

ההודאה המפתיעה באשמה

אין לנו כמובן כל ידיעה מה יקרה בימים הבאים. אפשר שהתערבותה של ג'יי.פי מורגן לא תחזיר את היציבות למערכת. מעניין להיזכר כי באוגוסט שעבר, דיימון העריך כי יש "סיכוי של 20%־30% למשהו גרוע יותר" ממיתון. הוא לא ציין למה הוא מתכוון. אך נכון לזמן כתיבתו של הטור הזה, ג'יימי דיימון הציל את הפיננסים של אמריקה, ואולי של העולם. הוא לא עשה כן בדיוק באותו האופן שהאב המייסד של חברתו עשה, אך כמו מורגן, הוא היה חסר תחליף.

האירוניה שאנחנו טועמים כאן נוגעת לנשיא ולבנק המרכזי.

ג'ו ביידן, בדומה לרוזוולט, הוא אויב ההון הגדול. הוא מילא תפקיד חשוב בחקיקה המקיפה שאומצה ב־2010 להחמיר את הפיקוח על הבנקים. ג'יימי דיימון לחם נגד החקיקה ההיא, והצליח לצמצם את היקפה בימיו של דונלד טראמפ. השבוע דיימון הציל את ביידן מתוצאות הצמצום. אשר לפדרל ריזרב, שקם לפני 110 שנה כדי למנוע חזרה על 1907, הוא הפתיע בשבוע שעבר בהודאה באשמה. הוא לא עשה די הצורך כדי למנוע את המשבר הנוכחי, אמר. מאוקטובר 1907, ג'יי.פי מורגן מחייך מתחת לשפמו העבות.

אתם עדיין זקוקים לי, הוא אומר, וטופח על שכמו של ג'יימי דיימון. 

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

בצל הלחצים: גלנט יאשר בקרוב מינוי של ראש אמ"ן חדש

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, 
אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות