גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שמן ירושלים" משח את צ'ארלס השלישי ושימר את הקסם של המלוכה הבריטית

צדוק הכהן ונתן הנביא הגיחו מספר מלכים א' הישר למעמד ההכתרה במנזר ווסטמינסטר כדי להעניק לצ'ארלס טיפול כמו שקיבל המלך שלמה ● המלוכות האירופיות התקלפו מן הציפוי המיסטי בתהליך מודע ומכוון, אך בריטניה החילונית והרב־תרבותית עדיין דבקה בו

טקס ההכתרה של צ'ארלס השלישי / צילום: Associated Press, Andrew Matthews
טקס ההכתרה של צ'ארלס השלישי / צילום: Associated Press, Andrew Matthews

הקלאסי והמיסטי שימשו בעירבוביה במעמד הכתרתו של המלך צ'ארלס השלישי. בעיני ספקנים, ניחוח של עובש בקע ממנו. בעיני חסידי מסורת, הוא עמד בסימן של המשכיות מבורכת ורבת השראה.

יחי המלך החדש: כל האחוזות והבתים של צ'ארלס השלישי 
המלך של העם? כמה תעלה ההכתרה של צ'ארלס למשלם המסים הבריטי 
האם מלך בריטניה יצליח לשמר את המותג החזק? 

לא היה צריך להמציא את המסורת. הכתר שהונח על ראשו של צ'ארלס כלל אבן־חן מכתרו של אדוארד הראשון, המלך האנגלו־סאקסי הלפני־אחרון של אנגליה, אשר הומלך לפני 980 שנה. יורשו קצר הימים מאוד (עשרה חודשים) היה הראשון שהוכתר במנזר ווסטמינסטר, זה המנזר שבו הוכתרו צ'ארלס וקאמילה ביום שבת. הניגון הכנסייתי המפורסם ביותר של מעמד ההכתרה נשמע בפעם הראשונה במעמד משיחתו של המלך אדגאר, בשנת 973, אם כי כמובן לא עם אותה המוסיקה. כס המלוכה הקדים ושימש את ישבנו של אדוארד השני ב־1308.

השרביט המלכותי שהופקד בידי צ'ארלס הוא בן 361 שנה בלבד, מפני שאת הקודם הורה אוליבר קרומוול להתיך בשנת 1649, כאשר הדיח את המלך צ'ארלס הראשון, והתיז את ראשו. מאז, צ'ארלס לא היה שם מבוקש במיוחד בין מלכים.

את כתרה של המלכה קאמילה נשא ביום שבת הדוכס התשיעי לבית וולינגטון. האם צריך להוסיף על זה משהו? הוא צאצא ישיר של האיש שהביס את נפוליאון בווטרלו, ב־1815, והיה יועץ קרוב למלכה צעירה ומעוטת ניסיון ששמה היה ויקטוריה, סבתא רבתא של סבא של המלך צ'ארלס. אכן, בשבת מנזר ווסטמינסטר היה מלא לעייפה לא רק באורחים רמי דרג, אלא גם ברוחות רפאים מכל רחבי ההיסטוריה הבריטית.

טקס ההכתרה של צ'ארלס השלישי / צילום: Associated Press, Gareth Fuller

מלך בחסדי אלוהים

זה היה מעמד ההכתרה המטולווז הראשון בצבע וברזולוציה גבוהה. אמא אליזבת' הוכתרה על מסך שחור־לבן לפני 70 שנה (מי שהחמיצו את האפיזודה על ההכתרה בסדרה Crown נדרשים במפגיע לצפות בה לפני שימשיכו לקרוא, עונה ראשונה, פרק חמישי). השידור החי של 1953 היה שנוי במחלוקת מפני שהתעורר החשש כי הוא יפיג את "הקסם".

השידור העניק נסיוב עידוד לבריטניה, שעמדה אז בעיצומו של דכדוך סוף־האימפריה שלה. אבל גם אז כמו בשבת, המארגנים נזהרו בעניין אחד: הם לא כללו בשידור את מעמד המשיחה, זאת אומרת הרגע שבו הכוהן הגדול של הכנסייה האנגליקנית, הלוא הוא הארכיבישוף של קנטרברי, יצק את השמן על מצחה של המלכה.

אקט המשיחה הוא זה המקנה להכתרה את הממד הדתי־מיסטי שלה, הוא הופך מלך רגיל למלך בחסדי אלוהים. זה רעיון המעוגן במסורת של ימי הביניים המוקדמים. הצורך להיפטר מסמכותו האלוהית של המלך הניב את המהפכה הצרפתית ואת המהפכה הרוסית, והפך את רוב מלוכות אירופה לרפובליקות.

ואף כי הצופים והצופות לא ראו את המלך נמשח, הם יכלו לשמוע. תרועת חצוצרות בישרה את המשיחה, והמקהלה פרצה בשירו של גיאורג פרידריך הנדל, על יסוד פרק א' בספר מלכים א', "וימשחו אותו צדוק הכהן הגדול ונתן הנביא למלך, ויאמרו כל העם 'יחי המלך שלמה'".

ההקבלה התנ"כית היא צורך רב ימים של המלוכה הפרוטסטנטית, אשר הגישה את התנ״ך העברי לעולם לפני 400 שנה ויותר, באמצעות תרגומו המלא לאנגלית. הבה נכיר טובה לג'יימס הראשון, מפני שהוא, לא הרבי מלובאוויץ' (במלוא הכבוד והיקר), הביא את נביאי ישראל, את שופטיה ואת מלכיה לידיעת אלף לשונות. אילמלא הובא, אפשר שמדינה יהודית לא הייתה קמה בארץ ישראל.

רפובליקות עם כתר

היסטוריונית בריטית, שהוזמנה ללוות את ההכתרה, בפרשנות בשירות העולמי של הבי.בי.סי, חשבה שיציקת השמן היא גילוי של "יוהרה", מפני שהיא מעמידה את המלך על מדרגת ישו הכריסטוס. פעיל אנטי־מלוכני, שרואיין בבי.בי.סי, הזכיר כי האירופים, אפילו אלה שיש להם מלוכות, חדלו זה כבר למשוח את מלכיהם ואת מלכותיהם.

ואמנם, המלוכות האירופיות עברו תהליך מודע ומכוון של הפחתת מיסטיקה. צירוף מקרים מעניין הוא שמלוכות האריכו ימים דווקא בארצות השוויוניות ביותר ביבשת: בשלוש הסקנדינביות ובהולנד; וגם כמובן בספרד, בבלגיה ובלוקסמבורג, ואם אתם מתעקשים אז גם בליכטנשטיין.

אף אחת מן המלוכות האלה אינה מושחת עוד את מלכיה. הפרלמנט הנורבגי, למשל, ביטל את עצם מעמד ההכתרה עוד ב־1908, בחינת ״ארכאית ולא דמוקרטית״. אף על פי כן, למורת רוחם החלקית של הפוליטיקאים, שני המלכים האחרונים ערכו טקסי 'הקדשה' בכנסייה.

המלוכות המוסיפות להתקיים ביבשת אירופה הן בעצם רפובליקות עם כתר. יש הרבה יותר דמיון בין הפונקציה של מלך אירופי לנשיא בישראל ממה שיש בין מלך בן ימינו למלך מן המאה ה־18.

בריטניה שונה. היא אינה 'רפובליקה עם כתר'. מלוכתה ממלאת מאוויים אשר לפחות לפי שעה הם ממשיים מאוד. אין צורך אלא לספור את המוני הבריטים, אשר צבאו בשבת, יום גשם קר, על מנזר ווסטמינסטר ועל ארמון בקינגהם, כדי לצפות במלך ובמלכה במשך מספר שניות.

טקס ההכתרה של צ'ארלס השלישי / צילום: Associated Press, Emilio Morenatti

סתירה עם המציאות

כאשר תומס פיין (Paine), מהגר בריטי רדיקלי, רצה לשכנע את האמריקאים למרוד בבריטניה, כמעט לפני 250 שנה, הוא כתב פמפלט שבו לעג לאבסורדים של המלוכה המורשתית. תחתיה הוא הציע ממשלה באמצעות "השכל הישר" (זה היה שם הפמפלט). 80 שנה אחר כך הוא קיבל תשובה מהוגה דעות בריטי מזהיר, וולטר באג'ט. "המסתורין הם נשמת המלוכה", כתב, וצוטט מאז ללא הרף. "אין להרשות לאור היום לחדור אל הקסם", הוא הטעים.

די הרבה "אור יום" חדר מאז אל הקסם. מלכי בריטניה חשאיים פחות ממה שהיו, אולי לרוע המזל. אבל מקצת מן הקסם בעינו עומד, הכנסייה היא המוציאה אותו אל הפועל.

ההכתרה הייתה מעמד דתי מובהק, אך טעות תהיה לייחס לבריטניה "הדתה". לפחות החלק הנוצרי הלבן שלה מעולם לא היה חילוני יותר. ראש ממשלתה ושר הפנים שלה הם בני דת ההינדו, ראש ממשלת סקוטלנד הוא מוסלמי, ולא־נוצרים ממלאים תפקידים בכירים ורמי־פרופיל כמעט בכל תחום. אבל המלך עדיין נושא את התואר "מגן האמונה", ונשבע אמונים לנצרות פרוטסטנטית.

האם בריטניה החילונית והרב־תרבותית תוכל ליישב לאורך ימים את הסתירה שבין הקסם למציאות? זה מוטל לפחות במידה מסוימת של ספק. אבל אין זה מפני שהעולם נעשה רפובליקאי יותר. בסימן עלייה עומד מספר הארצות, המעמידות פנים שהן רפובליקות, אבל מתנהלות כמו מלוכות. בריטניה היא לפחות מלוכה חוקתית; הרפובליקות המדומות ההן (סין, רוסיה, איראן, מצרים, וייטנם, ונצואלה ואחרות) הן מלוכות אבסולוטיות לכל דבר, גם אם למלכיהן קוראים "נשיא".

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

באיראן מתקנים: המסוק של הנשיא ראיסי טרם אותר

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● באיראן דיווחו שהמסוק אותר, אך הסהר האדום האיראני עידכן כי הדיווח לא נכון והחיפושים נמשכים ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים מחר עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

מנכ''לית קו אימפקט, נוא ג'השאן־בטשון / צילום: תמר מצפי

"מי שרוצה לשלב את החברה הערבית צריך לעבוד בזה"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, נוא ג'השאן־בטשון, מנכ"לית קו אימפקט, שוחחה על האתגרים בשילוב החברה הערבית בשוק העבודה ישראלי ● ג'השאן־בטשון: "חברות עסקיות שהן גשר בין החברה היהודית לערבית אמנם סבלו מטראומה גדולה בעקבות המלחמה, אבל הצליחו להחזיק את זה"

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו