גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה שוות אג"ח קוקו שוויצריות מחוקות? ייתכן שהרבה יותר ממה שחשבתם

רכישת קרדיט סוויס הקורס בידי UBS יצרה תקדים בעייתי: בעלי המניות קיבלו תמורה, בעוד שמשקיעי אג"ח ה–AT1, הבכירים מהם, נמחקו ● כעת הפכו ה–AT1 שנמחקו לזכויות בתביעת ענק נגד הרגולטור השוויצרי ● מהם סיכויי התביעות והתשואות האסטרונומיות אם יתקבלו?

בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs
בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs

הכותבים הם מנכ"ל ואנליסטית בחברת הייעוץ הפיננסי Complex

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מה ערכן של אג"ח קוקו שנמחקו בהוראת המפקח על הבנקים? התשובה הטריוויאלית היא אפס. אולם בפועל, גם לאחר המחיקה, למכשירים אלה יש ערך. הם הופכים לזכויות תביעה כנגד הרגולטור, בטענה שהמחיקה בוצעה שלא כדין.

כך מתומחרות כיום שרידי אג"ח הקוקו מסוג AT1 של קרדיט סוויס, שנמחקו באמצע מרץ. זכויות התביעה שלהן נסחרות כיום ב-5 סנטים לדולר. הן מציעות פרופיל תשואה ייחודי, בין סיכון של אובדן מלוא ההשקעה במקרה של דחיית התביעות, ובין פוטנציאל תשואה של אלפי אחוזים, אם התביעות לביטול המחיקה יתקבלו, או שיושג הסכם לפיצוי עם הרגולטור.

● מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים שעשו עסקה גרועה והמיליארדים שנמחקו 

עסקת הרכישה של UBS את קרדיט סוויס, שהוכרזה בחודש שעבר, יצרה תקדים משמעותי. בעוד שבעלי המניות של קרדיט סוויס קיבלו מניות UBS בשווי של כ-3.25 מיליארד דולר, משקיעי ה-AT1, בהיקף של כ-17 מיליארד דולר, הבכירים יותר מבעלי המניות בסדר הנשייה, נמחקו במלואם.

מחיקה זו הובילה לתביעות ענק שהוגשו בשווייץ נגד FINMA, הרגולטור השוויצרי המפקח על הבנקים, בדרישה לביטול החלטת המחיקה והשבת הכספים למחזיקים.

 

סמכות מוטלת בספק

אג"ח קוקו נועדו לספוג הפסדים, באמצעות מחיקת קרן המכשיר, במצב שבו הרגולטור קובע שהבנק הגיע לנקודת "אי-קיימות". זו מוגדרת, בין היתר, כמצב שבו הבנק זקוק לתמיכה מכספי המדינה. אירוע כזה התרחש לאחר ששווייץ הזרימה לקרדיט סוויס נזילות, וארגנה את מכירתו ל-UBS, כדי למנוע את קריסתו.

אולם לטענת התובעים, הרגולטור פעל בחוסר סמכות בהיפוך סדר הנשייה. לטענתם, אם בעלי המניות קיבלו תמורה כלשהי, הבנק היה עדיין סולבנטי, ולא ייתכן שמחזיקי ה-AT1 יאבדו את כל השקעתם.

בעמדתם תומכים עקרונית גם הבנקים המרכזיים באירופה ובאנגליה, שמיהרו לפרסם הצהרה משותפת המתנערת מפעולותיו של הרגולטור השוויצרי, ושבה הבהירו מפורשות כי הם מתכוונים להמשיך ולכבד את היררכיית הנשייה, שלפיה משקיעי AT1 לעולם לא יספגו הפסדים לפני בעלי מניות.

מה טוען הרגולטור?

בטענה זו מסתתרת מורכבות גבוהה מהנדמה. הרגולציה באירופה ובאנגליה לטיפול בבנקים כושלים מגדירה במפורש את סדרי הנשייה, ודורשת מחיקת הון מניות לפני מכשירי קוקו מסוגים שונים.

מנגד, בשווייץ לא קיימת הגדרה מפורשת למדרג הנשייה. כבר בסמוך להחלטת המחיקה, FINMA פרסם הודעה המבהירה שההחלטה נשענת על בסיס משפטי מוצק, מתוקף סעיף מפורש בתנאי האג"ח ותנאי הרגולציה.

הרגולטור נשען גם על חקיקה שהוסדרה בשווייץ יום לפני אירוע המחיקה, שהסירה חסמים לרכישת קרדיט סוויס על ידי UBS, אפשרה להעניק ל-UBS תמיכה מסיבית וביטוח הפסדים מהמדינה והבהירה את סמכות הרגולטור למחוק את ה-AT1 תוך היפוך סדר הנשייה.

לטעמנו, נימוקי FINMA בעייתיים. קשה להצדיק מהלך כה תקדימי ומפתיע בלקונה ברגולציה הנוגעת לסדרי נשייה בסיסיים. מניסיוננו בתחום, המשקיעים ב-AT1 של בנקים שוויצריים לא היו מודעים לסיכון היפוך סדר הנשייה, ולא ניתן גילוי מפורש מספיק לגביו בתנאי המכשיר. בעייתית היא גם ההסתמכות על חקיקה שבוצעה בחופזה יום לפני המחיקה, ש"הבהירה" את סמכות הרגולטור.

תקדים תומך עדכני

ישנו תקדים בודד למחיקת אג"ח קוקו באירופה, טרם קריסת קרדיט סוויס. בנק פופולר, שהיה השישי בגודלו בספרד, קרס ב-2017 ונמכר לבנק סנטנדר באירו אחד. בעלי המניות נמחקו, לצד מחיקה מלאה של AT1 ואג"ח קוקו רובד 2, בהיקף כולל של 2 מיליארד דולר. גם במקרה זה, בעלי החוב שנמחקו הגישו תביעות נגד הרגולטור, בטענה שהמחיקה בוצעה בחופזה ולא נדרשה, אך אלה נדחו.

מנגד, רוח גבית לנושי קרדיט סוויס ניתנה לפני כשבועיים מביהמ"ש העליון ההולנדי, שפסק לטובת נושי הבנק ההולנדי SNS בתביעתם כנגד מחיקת אג"ח נחותות על ידי הממשלה, בשנת 2013. ביהמ"ש קיבל את טענתם שהליך הפירוק וההנזלה של הבנק היה חפוז, הוביל להשמדת ערך, ולא קיים את העיקרון הבסיסי החל על פירוק בנקים, שלפיו אסור שנושים ייפגעו מהנזלה מהירה של נכסי הבנק ביחס למה שהיו מקבלים בפירוק מסודר.

כעת, הנושים יקבלו כ-800 מיליון אירו מהממשלה ההולנדית, תמורה המובילה לתשואות של כ-1,000% לחלק מהמשקיעים שקנו את החוב זמן קצר לאחר המחיקה, בסנטים בודדים.

השוואה בין התביעות מעלה תמונה מורכבת. נושי קרדיט סוויס מחזיקים טענה ספציפית לפגיעה תקדימית בסדר הנשייה והסתמכות על חקיקה חפוזה וייעודית, ולא רק פגיעה כללית בשווי נכסי הבנק. מנגד, במקרה ההולנדי האג"ח אומנם היו נחותות, אך לא מכשיר קוקו שכולל טריגר למחיקה, כך שמעמד המשקיעים שנמחקו במדרג הנשייה היה בכיר יותר, וללא סיכון מחיקה מוגדר מראש.

פוטנציאל לתשואות ענק

לטעמנו, לנושי קרדיט סוויס ישנה עילת תביעה חזקה. יתרה מכך, קיים להערכתנו סיכוי שביצועים חזקים של UBS לאחר השלמת רכישת קרדיט סוויס ייצרו מנופי לחץ להשיב את כספי ה-AT1 שנמחקו.

כלומר, ככל שיתברר במרוצת הזמן ש-UBS עשה עסקת בוננזה, לאור השילוב של המחיר הנמוך שבו רכש את קרדיט סוויס, מחיקת ההתחייבויות בקוקו ותמיכת הממשלה השוויצרית בהיקף עתק של כ-200 מיליארד דולר, כך יתקשו UBS והרגולטור השוויצרי להצדיק את המחיקה ואת העברת הערך מנושי ה-AT1 לבעלי מניות UBS. במקביל, גם לרגולטור השוויצרי ישנו אינטרס להסדיר את מדרג הנשייה בשווייץ, ובכך לאפשר לבנקים השוויצריים לחזור לגייס הון רגולטורי במכשירי AT1.

שילוב הדברים עשוי להוביל לכך שהתהליך המשפטי יהיה קצר יחסית. לכן, למשקיעים חובבי סיכון המוכנים לסכן את מלוא השקעתם, רכישת זכויות התביעה של ה-AT1 של קרדיט סוויס מציעה פוטנציאל ייחודי לתשואות אסטרונומיות.

עוד כתבות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באירופה; החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה דומה

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.6% ● החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים במגמה מעורבת ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למרוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

העליות בת"א מתחזקות; מדד הבנקים עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-7%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.4% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: ההתעקשות של חמאס בתגובה לטראמפ - והאיתות החיובי

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

עם תקציב של 200 מיליון דולר: היוזמה של ראש אמ"ן לשעבר ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום המחשוב הקוונטי

התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן, שמקדם האלוף (במיל') תמיר היימן, היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה