גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזעם בחברות הפארמה וההזדמנות של הישראליות: התוכנית האירופית שמטלטלת את תעשיית התרופות

האיחוד האירופי הציג רפורמה מקיפה במנגנון אישור התרופות שלו, שמטרתה להנגיש אותן לציבור מהר יותר ובמחיר נמוך יותר ● במסגרת הרפורמה תקוצר תקופת הבלעדיות הניתנת לחברות על התרופות שהן משווקות ● בתעשיית הפארמה מאיימים: "התוכנית פגומה, נשקול צעדינו באירופה" ● חברות ישראליות עשויות למצוא בה דרכים חדשות למימון

האיחוד האירופי מציג רפורמה מקיפה במנגנון אישור התרופות / צילום: Shutterstock
האיחוד האירופי מציג רפורמה מקיפה במנגנון אישור התרופות / צילום: Shutterstock

"האיחוד האירופי נערך לקרב מכריע מול תעשיית הפארמה", כך דיווח אתר החדשות Politico עם פרסום התוכנית החדשה של האיחוד לאישור תרופות. הרפורמה המדוברת הופכת על ראשן את התקנות שהתעשייה הורגלה אליהן בעשרים השנים האחרונות, ובעוד שחברות התרופות הבינלאומיות מברכות על חלק מהשינוים, הן זועמות על אחרים.

47% בשלושה ימים: מה עומד מאחורי הזינוק במניית למונייד? 
מניות וויקס ופייבר נחתכו בחדות, וכעת הן מנסות להסביר למה הסיבה לא מוצדקת
לאומי ומזרחי טפחות ראש בראש: האם הלקוחות ירוויחו מהמאבק החם בבנקים?  

המטרה המוצהרת של הרפורמה היא חיובית: להנגיש באופן יעיל יותר את התרופות לציבור, הן מבחינת מהירות הגעתן לשוק והן מבחינת המחיר שלהן. "תרופות שמאושרות באירופה אינן מגיעות לחולים מהר מספיק, והן אינן זמינות באותה מידה לכל מדינות האיחוד", נכתב בדוח שבו הוצגה הרפורמה לציבור.

גרמניה ראשונה, פולין אחרונה

במנגנון הקיים, חברות שקיבלו אישור לתרופה שלהן מהאיחוד האירופי מחויבות בנוסף לפעול להסדרת השיווק שלה מול כל מדינה באיחוד בנפרד - דרישה שמובילה בסופו של דבר לחוסר שוויון בנגישות לתרופות. הסיבה: רוב החברות מתנפלות על מדינות האיחוד העשירות יותר - גרמניה היא לרוב ראשונה - בעוד שמדינות כמו פולין או רומניה מקבלות תרופות חדשניות שנתיים מאוחר יותר, בממוצע. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל האירופאים העניים יותר עלולים לשלם על כך בחייהם. גם אחרי שהתרופה כבר מגיעה אל המדינות הללו, הן הראשונות שסובלות מחוסרים.

כעת, המטרה השאפתנית של האיחוד האירופי היא לאשר תרופות פעם אחת, עבור כל מדינות האיחוד, ואז לתת לחברות הפארמה תמריץ להשקה של התרופות בכל אותן מדינות יחד. לפי התוכנית החדשה, תהליך האישור אמור להיות הרבה יותר פשוט ומהיר מאשר בעבר: חברות יקבלו תשובה בתוך 180 יום לכל היותר, בהשוואה ל־400 יום בממוצע כרגע, ותהליך האישור יהפוך להרבה יותר ברור ושקוף, וגם דיגיטלי.

תמריץ או עונש? סעיפי המחלוקת

אז מה הבעיה מבחינת תעשיית הפארמה העולמית? ובכן, מה שהאיחוד מכנה "תמריץ להשקה בכל המדינות במקביל" נתפס בתעשייה כ"עונש". לפי התוכנית האירופית, תקופת הבלעדיות לתרופות חדשות המושקות באירופה תקוצר מעשר שנים לשמונה שנים בלבד, שינוי שעשוי להוביל לפגיעה משמעותית ברווחים של החברות המפתחות תרופות אינובטיביות.

הסיבה לקיצור תקופת הבלעדיות היא רצונות של האיחוד האירופי להכניס מוצרים גנריים ומוצרי ביוסימילר (מוצרים המחקים תרופות ביולוגיות קיימות) במהירות רבה יותר לשוק, וכך לשפר את הנגישות לתרופות, להוזיל מחירים ולהימנע מחוסרים. באיחוד האירופי מוכנים להחזיר את השנתיים שקוצצו, ואולי אף יותר מכך, לחברות שישיקו את התרופות שלהן בכל מדינות האיחוד במקביל, אלא שבתעשיית הפארמה העולמית טוענים: "זה בלתי אפשרי".

לפי תוכנית האיחוד, יש נסיבות נוספות שבהן יוחזרו שנות הבלעדיות, כדי לתמרץ השקעה של חברות התרופות בתחומים שנראים לו חשובים. כך, לדוגמה, חברות שיערכו ניסוי קליני "ראש בראש" או יאספו מידע השוואתי משימוש במוצר שלהן לעומת מוצרים אחרים בעולם האמיתי, ויוכיחו את עליונות המוצר שלהן, יזכו בשנות בלעדיות נוספות.

היום, רוב התרופות מאושרות בתוך השוואה לתרופת דמה (פלצבו). מעט תרופות מאושרות לאחר ניסוי המשווה אותן למוצר אחר בשוק. כדי לבחור במוצרים הטובים ביותר, הרשות האירופית לאישור תרופות זקוקה למידע השוואתי בין מוצרים רבים, ולכן היא מוכנה "לצ'פר" חברות שיציעו את המידע הזה (או לבטל את עונש קיצור הבלעדיות, כפי שהן תופסות זאת).

מסלול שיכול להתאים לחברות ישראליות

התוכנית האירופית מציעה פיצוי גם לחברות שיפתחו תרופות העונות לצרכים חשובים של בריאות הציבור, שכיום אין להם מענה.

צורך אחד כזה קיבל תשומת לב מיוחדת בתוכנית החדשה: פתרונות לחיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה. חברות שיפתחו מוצרים בתחום הזה יזכו לא רק בהארכת תקופת הבלעדיות שלהן, הן גם יקבלו שובר ל"קיצור תור רגולטורי". הן יוכלו לנצל אותו או למכור לחברות אחרות, וכך לממן חלק מתהליך הפיתוח.

למעשה, הסעיף הזה יכול להיות הזדמנות עבור חברות ישראליות הפועלות בתחום הזה. המקרה של חברת אטוקס ביו הישראלית מדגים את הכשל שאיתו מנסה האיחוד האירופי להתמודד.

החברה, שפיתחה תרופה לחיידק טורף עמיד בפני אנטיביוטיקה, נאלצה להפסיק את פעילותה לאחר שהדרך הרגולטורית שלה מול ה־FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, התגלתה כארוכה מדי. החברה לא יכלה לממן אותה וגם להחזיר באופן סביר את ההשקעה. זה כנראה מקרה לא נדיר בתחום התרופות האנטי-חיידקיות החדשניות.

התקנות החדשות מציעות הזדמנות מעניינת נוספת לחברות ישראליות, בתוכניות "ארגז החול הרגולטורי" שהן מבקשות להטמיע. הכוונה היא שבתחומים שמעניינים את האיחוד האירופי - בעיקר מחלות נדירות ואותם צרכים של בריאות הציבור - חברות יוכלו לפנות לרשות ולפתח יחד איתה מסלול רגולטורי מיוחד.

מסלול כזה יכול לכלול ליווי של הרגולטור בבניית פרוטוקול הניסוי, הסתמכות על מידע מהעולם האמיתי כחלופה לחלק מהניסויים הקליניים והשקות מסחריות מצומצמות על בסיס ניסויים קטנים.

לאן יילכו חברות הפארמה העולמיות

המתווה האחרון שהציג האיחוד האירופי לרפורמה באישור תרופות הוא פשרה מסוימת מול חברות הפארמה. בטיוטות של התקנות נכתב שתקופת הבלעדיות תקוצר בשנתיים ותוארך במידה מסוימת למי שיעמדו בקריטריונים שצוינו, ובנוסח הנוכחי הכוונה היא להחזיר למי שיעמדו בקריטריונים את כל השנתיים החסרות.

בתעשיית הפארמה קיוו שהלוביסטים יצליחו לבטל לגמרי את קיצור תקופת הבלעדיות, וזה לא קרה.

החברות כועסות גם על כך שהגשה של מסמכי הרישום בכל מדינות האיחוד האירופי אינה מספיקה כדי לקבל חזרה את השנתיים המלאות של הבלעדיות. עליהן ממש להשיק את המוצרים ולספק אותם באופן רציף בכל 27 מדינות האיחוד כדי לבקש ולקבל את ההארכה, באופן שאיננו אוטומטי. לדברי החברות, מדובר בתהליך שלא בהכרח נמצא תמיד בשליטתן.

חברות הפארמה גם חוששות שאירופה כל כך מאוחדת תוכל בקלות רבה יותר לשאת ולתת על מחירי התרופות כמונופסון, וכך להוריד את מחירי התרופות לרמה שאינה מעודדת חדשנות.

דרישה נוספת שהחברות מתקשות לעכל היא הדרישה לספק מלאי תרופות לטווח ארוך מאוד כדי למנוע חוסרים, בעיקר של מוצרים קריטיים. החברות יידרשו גם להצהיר זמן רב יותר מראש על חוסרים צפויים ועל חולשות בשרשרת האספקה, והרשות תוכל לדרוש מהחברות לבצע התאמות.

מנכ"לית ענקית התרופות GSK, אמה וולמסלי, כבר אמרה בשיחת הועידה האחרונה של החברה כי "לחצים הכוללים קיצור זמני בלעדיות יובילו חברות להימנע מהשקה באירופה". אבל כפי שצוין באתר חדשות הביומד STAT, פיקוח מחירים בארה"ב ושינויים רגולטוריים שם מובילים לכך שגם השוק האמריקאי לא עד כדי כך אטרקטיבי.

לאן החברות ילכו? ככל הנראה הן לא יוכלו לנטוש את שני השווקים הגדולים בעולם. בכל זאת, באיחוד האירופי יצטרכו להיזהר.

כפי שכתבתנו בעבר, תחום החדשנות הרפואית באירופה ספג מכה קשה במשבר 2008 - בגלל היעדר מימון לא קמו חברות חדשות. יש לכך השלכות כלכליות ותעסוקתיות משמעותיות על מדינות האיחוד, נוסף על ההשלכות הקשורות למהירות ההגעה של תרופות חדשות לשוק. בריטניה, מהמדינות המובילות באירופה הן במחקר של תרופות והן בהקמת סטארט־אפים, השאירה חלל בתחום הזה כשעזבה את האיחוד.

לתקנות החדשות המוצעות צפויה עוד תקופה של משא ומתן בפרלמנט האירופי, תהליך שיחל בקרוב. ההחלטה כנראה לא תתקבל לפני הבחירות לפרלמנט האירופי ב־2024, אומרים בפוליטיקו, ולכן הנושא הזה כנראה יהיה משמעותי בקמפיין הבחירות.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן, היום / צילום: חיים צח-לע''מ

בלינקן הגיב בביטול לדברי נתניהו על מבצע ברפיח: "אנשים אומרים דברים"

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • הבוקר: משפחות חטופים חסמו את נתיבי איילון בקריאה להשבת החטופים • דיווח: אם לא יהיו תקלות, הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"