גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזעם בחברות הפארמה וההזדמנות של הישראליות: התוכנית האירופית שמטלטלת את תעשיית התרופות

האיחוד האירופי הציג רפורמה מקיפה במנגנון אישור התרופות שלו, שמטרתה להנגיש אותן לציבור מהר יותר ובמחיר נמוך יותר ● במסגרת הרפורמה תקוצר תקופת הבלעדיות הניתנת לחברות על התרופות שהן משווקות ● בתעשיית הפארמה מאיימים: "התוכנית פגומה, נשקול צעדינו באירופה" ● חברות ישראליות עשויות למצוא בה דרכים חדשות למימון

האיחוד האירופי מציג רפורמה מקיפה במנגנון אישור התרופות / צילום: Shutterstock
האיחוד האירופי מציג רפורמה מקיפה במנגנון אישור התרופות / צילום: Shutterstock

"האיחוד האירופי נערך לקרב מכריע מול תעשיית הפארמה", כך דיווח אתר החדשות Politico עם פרסום התוכנית החדשה של האיחוד לאישור תרופות. הרפורמה המדוברת הופכת על ראשן את התקנות שהתעשייה הורגלה אליהן בעשרים השנים האחרונות, ובעוד שחברות התרופות הבינלאומיות מברכות על חלק מהשינוים, הן זועמות על אחרים.

47% בשלושה ימים: מה עומד מאחורי הזינוק במניית למונייד? 
מניות וויקס ופייבר נחתכו בחדות, וכעת הן מנסות להסביר למה הסיבה לא מוצדקת
לאומי ומזרחי טפחות ראש בראש: האם הלקוחות ירוויחו מהמאבק החם בבנקים?  

המטרה המוצהרת של הרפורמה היא חיובית: להנגיש באופן יעיל יותר את התרופות לציבור, הן מבחינת מהירות הגעתן לשוק והן מבחינת המחיר שלהן. "תרופות שמאושרות באירופה אינן מגיעות לחולים מהר מספיק, והן אינן זמינות באותה מידה לכל מדינות האיחוד", נכתב בדוח שבו הוצגה הרפורמה לציבור.

גרמניה ראשונה, פולין אחרונה

במנגנון הקיים, חברות שקיבלו אישור לתרופה שלהן מהאיחוד האירופי מחויבות בנוסף לפעול להסדרת השיווק שלה מול כל מדינה באיחוד בנפרד - דרישה שמובילה בסופו של דבר לחוסר שוויון בנגישות לתרופות. הסיבה: רוב החברות מתנפלות על מדינות האיחוד העשירות יותר - גרמניה היא לרוב ראשונה - בעוד שמדינות כמו פולין או רומניה מקבלות תרופות חדשניות שנתיים מאוחר יותר, בממוצע. זה אולי לא נשמע הרבה, אבל האירופאים העניים יותר עלולים לשלם על כך בחייהם. גם אחרי שהתרופה כבר מגיעה אל המדינות הללו, הן הראשונות שסובלות מחוסרים.

כעת, המטרה השאפתנית של האיחוד האירופי היא לאשר תרופות פעם אחת, עבור כל מדינות האיחוד, ואז לתת לחברות הפארמה תמריץ להשקה של התרופות בכל אותן מדינות יחד. לפי התוכנית החדשה, תהליך האישור אמור להיות הרבה יותר פשוט ומהיר מאשר בעבר: חברות יקבלו תשובה בתוך 180 יום לכל היותר, בהשוואה ל־400 יום בממוצע כרגע, ותהליך האישור יהפוך להרבה יותר ברור ושקוף, וגם דיגיטלי.

תמריץ או עונש? סעיפי המחלוקת

אז מה הבעיה מבחינת תעשיית הפארמה העולמית? ובכן, מה שהאיחוד מכנה "תמריץ להשקה בכל המדינות במקביל" נתפס בתעשייה כ"עונש". לפי התוכנית האירופית, תקופת הבלעדיות לתרופות חדשות המושקות באירופה תקוצר מעשר שנים לשמונה שנים בלבד, שינוי שעשוי להוביל לפגיעה משמעותית ברווחים של החברות המפתחות תרופות אינובטיביות.

הסיבה לקיצור תקופת הבלעדיות היא רצונות של האיחוד האירופי להכניס מוצרים גנריים ומוצרי ביוסימילר (מוצרים המחקים תרופות ביולוגיות קיימות) במהירות רבה יותר לשוק, וכך לשפר את הנגישות לתרופות, להוזיל מחירים ולהימנע מחוסרים. באיחוד האירופי מוכנים להחזיר את השנתיים שקוצצו, ואולי אף יותר מכך, לחברות שישיקו את התרופות שלהן בכל מדינות האיחוד במקביל, אלא שבתעשיית הפארמה העולמית טוענים: "זה בלתי אפשרי".

לפי תוכנית האיחוד, יש נסיבות נוספות שבהן יוחזרו שנות הבלעדיות, כדי לתמרץ השקעה של חברות התרופות בתחומים שנראים לו חשובים. כך, לדוגמה, חברות שיערכו ניסוי קליני "ראש בראש" או יאספו מידע השוואתי משימוש במוצר שלהן לעומת מוצרים אחרים בעולם האמיתי, ויוכיחו את עליונות המוצר שלהן, יזכו בשנות בלעדיות נוספות.

היום, רוב התרופות מאושרות בתוך השוואה לתרופת דמה (פלצבו). מעט תרופות מאושרות לאחר ניסוי המשווה אותן למוצר אחר בשוק. כדי לבחור במוצרים הטובים ביותר, הרשות האירופית לאישור תרופות זקוקה למידע השוואתי בין מוצרים רבים, ולכן היא מוכנה "לצ'פר" חברות שיציעו את המידע הזה (או לבטל את עונש קיצור הבלעדיות, כפי שהן תופסות זאת).

מסלול שיכול להתאים לחברות ישראליות

התוכנית האירופית מציעה פיצוי גם לחברות שיפתחו תרופות העונות לצרכים חשובים של בריאות הציבור, שכיום אין להם מענה.

צורך אחד כזה קיבל תשומת לב מיוחדת בתוכנית החדשה: פתרונות לחיידקים עמידים בפני אנטיביוטיקה. חברות שיפתחו מוצרים בתחום הזה יזכו לא רק בהארכת תקופת הבלעדיות שלהן, הן גם יקבלו שובר ל"קיצור תור רגולטורי". הן יוכלו לנצל אותו או למכור לחברות אחרות, וכך לממן חלק מתהליך הפיתוח.

למעשה, הסעיף הזה יכול להיות הזדמנות עבור חברות ישראליות הפועלות בתחום הזה. המקרה של חברת אטוקס ביו הישראלית מדגים את הכשל שאיתו מנסה האיחוד האירופי להתמודד.

החברה, שפיתחה תרופה לחיידק טורף עמיד בפני אנטיביוטיקה, נאלצה להפסיק את פעילותה לאחר שהדרך הרגולטורית שלה מול ה־FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, התגלתה כארוכה מדי. החברה לא יכלה לממן אותה וגם להחזיר באופן סביר את ההשקעה. זה כנראה מקרה לא נדיר בתחום התרופות האנטי-חיידקיות החדשניות.

התקנות החדשות מציעות הזדמנות מעניינת נוספת לחברות ישראליות, בתוכניות "ארגז החול הרגולטורי" שהן מבקשות להטמיע. הכוונה היא שבתחומים שמעניינים את האיחוד האירופי - בעיקר מחלות נדירות ואותם צרכים של בריאות הציבור - חברות יוכלו לפנות לרשות ולפתח יחד איתה מסלול רגולטורי מיוחד.

מסלול כזה יכול לכלול ליווי של הרגולטור בבניית פרוטוקול הניסוי, הסתמכות על מידע מהעולם האמיתי כחלופה לחלק מהניסויים הקליניים והשקות מסחריות מצומצמות על בסיס ניסויים קטנים.

לאן יילכו חברות הפארמה העולמיות

המתווה האחרון שהציג האיחוד האירופי לרפורמה באישור תרופות הוא פשרה מסוימת מול חברות הפארמה. בטיוטות של התקנות נכתב שתקופת הבלעדיות תקוצר בשנתיים ותוארך במידה מסוימת למי שיעמדו בקריטריונים שצוינו, ובנוסח הנוכחי הכוונה היא להחזיר למי שיעמדו בקריטריונים את כל השנתיים החסרות.

בתעשיית הפארמה קיוו שהלוביסטים יצליחו לבטל לגמרי את קיצור תקופת הבלעדיות, וזה לא קרה.

החברות כועסות גם על כך שהגשה של מסמכי הרישום בכל מדינות האיחוד האירופי אינה מספיקה כדי לקבל חזרה את השנתיים המלאות של הבלעדיות. עליהן ממש להשיק את המוצרים ולספק אותם באופן רציף בכל 27 מדינות האיחוד כדי לבקש ולקבל את ההארכה, באופן שאיננו אוטומטי. לדברי החברות, מדובר בתהליך שלא בהכרח נמצא תמיד בשליטתן.

חברות הפארמה גם חוששות שאירופה כל כך מאוחדת תוכל בקלות רבה יותר לשאת ולתת על מחירי התרופות כמונופסון, וכך להוריד את מחירי התרופות לרמה שאינה מעודדת חדשנות.

דרישה נוספת שהחברות מתקשות לעכל היא הדרישה לספק מלאי תרופות לטווח ארוך מאוד כדי למנוע חוסרים, בעיקר של מוצרים קריטיים. החברות יידרשו גם להצהיר זמן רב יותר מראש על חוסרים צפויים ועל חולשות בשרשרת האספקה, והרשות תוכל לדרוש מהחברות לבצע התאמות.

מנכ"לית ענקית התרופות GSK, אמה וולמסלי, כבר אמרה בשיחת הועידה האחרונה של החברה כי "לחצים הכוללים קיצור זמני בלעדיות יובילו חברות להימנע מהשקה באירופה". אבל כפי שצוין באתר חדשות הביומד STAT, פיקוח מחירים בארה"ב ושינויים רגולטוריים שם מובילים לכך שגם השוק האמריקאי לא עד כדי כך אטרקטיבי.

לאן החברות ילכו? ככל הנראה הן לא יוכלו לנטוש את שני השווקים הגדולים בעולם. בכל זאת, באיחוד האירופי יצטרכו להיזהר.

כפי שכתבתנו בעבר, תחום החדשנות הרפואית באירופה ספג מכה קשה במשבר 2008 - בגלל היעדר מימון לא קמו חברות חדשות. יש לכך השלכות כלכליות ותעסוקתיות משמעותיות על מדינות האיחוד, נוסף על ההשלכות הקשורות למהירות ההגעה של תרופות חדשות לשוק. בריטניה, מהמדינות המובילות באירופה הן במחקר של תרופות והן בהקמת סטארט־אפים, השאירה חלל בתחום הזה כשעזבה את האיחוד.

לתקנות החדשות המוצעות צפויה עוד תקופה של משא ומתן בפרלמנט האירופי, תהליך שיחל בקרוב. ההחלטה כנראה לא תתקבל לפני הבחירות לפרלמנט האירופי ב־2024, אומרים בפוליטיקו, ולכן הנושא הזה כנראה יהיה משמעותי בקמפיין הבחירות.

עוד כתבות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי