גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יורשים, גרסת קוקה קולה: אימפריית המיליארדים של האחים ורטהיים שוב תוססת

סכסוך ממושך בין דודי ודרורית ורטהיים, המחזיקים בקוקה קולה ישראל, עמד כבר בפני סיום, אך לאחרונה נסוג דודי מרכישת מניות המיעוט שבידי אחותו לפי שווי של כ-7 מיליארד שקל ● מה גרם לפיצוץ בין האחים, כמה מרוויחה קוקה קולה ישראל, ומדוע חלה הרעה בתוצאותיה בשנה החולפת

מפעל קוקה קולה בני ברק / צילום: איל יצהר
מפעל קוקה קולה בני ברק / צילום: איל יצהר

כל מי שנהנה מסדרת הדרמה "היורשים", על התככים והאינטריגות המאפיינים את גיבוריה - טייקוני התקשורת ממשפחת רוי - שאל את עצמו בוודאי האם כך זה באמת, האם גם במשפחות העשירות ביותר, החולשות על מיליארדים, ולכאורה אינן חסרות דבר, היחסים בין בני הדור השני יכולים להיות כה רעועים.

סכסוך משפחתי: מה גרם לדודי ורטהיים לסגת מרכישת המניות של אחותו בקוקה קולה? 
העליון מצמצם משמעותית את היכולת לתבוע מונופולים בגלל גביית "מחיר מופרז" | ניתוח 
מנדל"ן ועד סייבר: 150 החברות האמינות בישראל 

מדובר בניהול מאבקים מרים, שלא בהכרח כסף עומד במרכזם, אלא סוגיות של אגו, כבוד והכרה - הצפות לרוב לאחר שמייסד האימפריה המשפחתית הולך לעולמו.

התשובה לכך היא שהדבר בהחלט מתרחש לעתים במציאות, ודי אם נזכיר את המאבקים המתוקשרים שניהלו בשנים האחרונות יורשיו של איש העסקים יולי עופר (האחים ליאורה ודורון), או בני הדור השני במשפחת קרסו, בעלי אימפריית הנדל"ן והרכב הנושאת את שמה.

השבוע הופנה זרקור לסכסוך נוסף באחת המשפחות העשירות והחשאיות בישראל, סכסוך הרוחש כמה שנים מתחת ומעל לפני השטח, בין האחים דודי ודרורית ורטהיים, החולשים על אימפריית עסקים ששווייה מוערך בכ-12 מיליארד שקל, שאותה הוריש להם אביהם, איש העסקים מוזי ורטהיים ז"ל, בעודו בחיים.

זאת, לנוכח הפרסום שלפיו הופסק מו"מ חשאי שנמשך כשנה וחצי בין האחים, שבסופו אמור היה דודי לרכוש את החזקותיה של אחותו בזכיינית קוקה קולה בישראל - "החברה המרכזית לייצור משקאות קלים".

 

חברה זו עומדת במרכז הירושה שקיבלו האחים ורטהיים, שחולקה בצורה לא שוויונית (דודי קיבל 63% מההחזקות המשפחתיות ודרורית "רק" 37%). החברה המרכזית למשקאות, הפועלת מבני ברק, היא מחברות המזון הגדולות בישראל, מונופול בתחום הקולה שחולש על כמחצית מהשוק הריכוזי של ייצור משקאות קלים בישראל.

בנוסף פועלת החברה גם בתחומי הבירה (טובורג, קרלסברג), המחלבות (טרה, משק צוריאל), המים (נביעות), מחזיקה במבשלת בירה בטורקיה ושולטת בחברת התקשורת המשפיעה שידורי קשת. חלק מרכזי אחר באימפריה העסקית של משפחת ורטהיים הוא החזקה ב-21% ממניות בנק מזרחי טפחות, המהווה חלק מגרעין השליטה בבנק.

 

ככל הידוע הוערכה החברה המרכזית למשקאות במו"מ בין האחים במעל 7 מיליארד שקל, לא כולל פרמיית שליטה - מעל לשווי השוק של רשת הקמעונות הגדולה במדינה, שופרסל (כ-5 מיליארד שקל), אך מתחת לזה של יצרנית המזון הגדולה שנסחרת בבורסה, שטראוס (9.5 מיליארד שקל).

ככל הידוע, בשווי זה תמכו נתוני המכירות המרשימים של זכיינית קוקה קולה בשנים האחרונות - המוערכות בכ-8 מיליארד שקל לשנה - ורווח נקי מייצג מוערך של כ-600 מיליון שקל ויותר נכון לסוף 2021. זאת הגם שנתונים כספיים מדויקים של פעילותה נשמרים תחת מעטה סודיות, כמעט כמו הנוסחה לייצור המשקה השחור המפורסם שלה.

דודי הפך לבעל השליטה, דרורית חשה קיפוח

לא ברור מתי בדיוק החל הסכסוך בין האחים ורטהיים, שניהם בשנות ה-60 לחייהם כיום, אך ניתן לשער מתי נטמנו זרעיו. אביהם המנוח, איש העסקים מוזי ורטהיים, חילק עוד בחייו, לפני למעלה מעשור, את הנכסים שצבר בין ילדיו באופן שבו הפך דודי לבעל השליטה בעסקים המשפחתיים - מה שהוביל לתחושת קיפוח מתמשכת מצד הבת דרורית. כך שאם מטרתו של האב בחלוקת הנכסים הייתה להקטין את הפוטנציאל לסכסוך ירושה ביניהם, הרי שבמבחן התוצאה ייתכן שאף גרם לתוצאה ההפוכה.

למרות היעדר השוויוניות בחלוקת הנכסים ביניהם, ניסו האחים ורטהיים להגיע להסכמות ביניהם בעבר. בשנת 2018 רכש דודי את חלקה של אחותו בחברת הנדל"ן המניב אלוני חץ (החזקה שמומשה שנה לאחר מכן בשל חוק הריכוזיות), ובמקביל נחתם הסכם חשאי שכלל ככל הידוע שימור הסטטוס קוו ביניהם בשתי ההחזקות העיקריות - זכיינית קוקה קולה וגרעין השליטה בבנק מזרחי טפחות.

אלא שאותו הסכם בוטל כעבור זמן קצר לאחר שדרורית התחרטה ובאותה שנה עזבה את דירקטוריון החברה המרכזית למשקאות בטריקת דלת. בהמשך היא טענה לקיפוח זכויותיה והעלתה טענות גם בנוגע לאופן ניהול החברה (טענות אשר נדחו על הסף על ידי החברה).

 

טענות אלה הובילו להליכים שונים שנועדו להשיג הסכמה בין האחים סביב רצונה של דרורית למכור את מניותיה בחברה המרכזית למשקאות, לאחיה או לגורם אחר. הללו כללו מעין בוררות שהתקיימה בפני השופטת בדימוס הילה גרסטל, שלא הניבה תוצאות, ולאחריה הליך של גישור, שהחל לפני כשנה וחצי בהובלת עו"ד רובי בכר. במסגרת אותו הליך הוערכה כאמור החברה המרכזית למשקאות על בסיס שנה טובה לעסקיה בכ-7 מיליארד שקל.

השינויים בכלכלה הרחיקו את דודי מהעסקה

ולמרות הסכמה על תנאי העסקה, ופנייה ראשונית לגורמים שונים הנדרשים לאישורה, נסוג ממנה דודי ורטהיים לאחרונה, עוד בטרם נחתם בין הצדדים הסכם מחייב. הסיבה לכך, טוענים מקורביו, היא השינויים מרחיקי הלכת שהתחוללו בשנה האחרונה בכלכלה המקומית והעולמית, לרבות עליית הריבית במשק (שייקרה משמעותית את האשראי לביצוע רכישות), קידום הרפורמה המשפטית שתרמה לאי-ודאות בכלכלה המקומית (ובאה לידי ביטוח בהורדת תחזית הדירוג של ישראל על ידי מודי'ס) וכן המאבק בעליית יוקר המחיה, שהוביל ללחץ מצד גורמי שלטון ורגולטורים.

לאלו נוספו הטלת המס שהטילה הממשלה בישראל על משקאות ממותקים, שפגע ברווחיהן של החברות המקומיות הפועלות בשוק המקומי (שבוטל לאחרונה) וכן ההידרדרות במצבה הכלכלי של טורקיה, שבה יש לחברה המרכזית פעילות שהניבה בשנים קודמות רווחים משמעותיים מאוד (מבשלת בירה טובורג הנסחרת בבורסה הטורקית).

אלה פגעו בתוצאותיה של החברה המרכזית אשתקד, ציננו את הרוכש וגרמו לו לעצור עסקה שכרוכה בנטילת אשראי יקר של מיליארדי שקלים. "מה דודי צריך את זה לעצמו", אמר גורם שמכיר את פרטי הסכסוך. "גם אם יש מחלוקות עם אחותו, ההסתכלות של דודי היא ארוכת-טווח. הנסיבות שנוצרו יצרו לו כאב ראש שנראה לו מיותר. אני מניח שהוא שאל את עצמו: אם אני מגדיל את ההחזקות שלי ל-100% בחברה, תוך נטילת סיכון פיננסי, מה בעצם יוצא לי מזה?"

הצדדים חמושים בסוללות של עורכי דין

בכתבת פרופיל שפרסם גלובס לפני כמה שנים על דודי ורטהיים, אמר גורם שיש לו קשר עסקי איתו כי"הוא אדם מאוד אניגמטי, מאוד מסוגר, יש שיראו אותו כפרנואיד או לפחות מאוד חשדן. הוא לא חזק במיומנויות חברתיות או בסמול טוק, אבל הוא מאוד החלטי, לא ברור כמה הוא פתוח לשמוע עמדות או דעות. הוא לא מפחד להגיד מה שהוא חושב, לפעמים בצורה בוטה".

עוד צוטט גורם האומר, כי "כשמישהו אומר לו 'אבא שלך היה עושה ככה', הוא מבהיר: 'כבודו במקומו מונח, אבל ההחלטות הן שלי'". באותה כתבה נכתב שאם יש משהו שמרתיח אותו, זה לשמוע שאומרים על עסקיו שהם "בבעלות משפחת ורטהיים" או "האחים דודי ודרורית ורטהיים".

"מה שמפריע לו הוא העניין של חוסר הדיוק", הסביר מקורב שהתראיין לכתבה. ורטהיים תואר שם כאדם משפחתי, "מופנם בצורה קיצונית, לא איש של אנשים, למעט כמה אנשי אמון".

בהתאם למסורת של סכסוכי האלפיון העליון, חמושים האחים בסוללה של פרקליטים בכירים ויועצים כלכליים. דרורית ורטהיים מיוצגת על ידי עו"ד שרון אמיר ממשרד נשיץ ברנדס אמיר, עו"ד זאב שרף ורו"ח שרון שולמן מארנסט אנד יאנג. דודי ורטהיים מיוצג על ידי עוה"ד אהוד סול ואילנית לנדסמן.

"אף אחד לא יקנה החזקות מיעוט בחברה"

מה יעשו הצדדים בשלב הבא? מאחר שלא נחתם ביניהם הסכם מחייב, נראה כי יכולתה של דרורית ורטהיים לטעון לניהול משא ומתן שלא בתום לב ולכפות את קיומו על אחיה היא נמוכה. גם האפשרות שלפיה דרורית תמכור את החזקותיה לגורם אחר אינה ריאלית, שכן מדובר בהחזקות שאינן מקנות מעורבות בניהול החברה: "אף גורם מוסדי לא יגיע ויקנה מניות כדי להיות בעמדת מיעוט בחברה. הוא יהיה תלוי בחסדיו של דודי, ולמעשה כדי להשלים עסקה כזאת יידרש לברכתו - שלנוכח החשאיות שמאפיינת את עסקיו - לעולם לא תגיע", טוען המקורב לסכסוך.

יחד עם זאת, פתיחה מצידה בהליך משפטי גלוי שבו ייחשפו נתוניה הפיננסיים של החברה המרכזית למשקאות, כולל רווחיותה יוצאת הדופן, אינו התרחיש הרצוי על ידי דודי ורטהיים, ומכאן שהאפשרות כי הצדדים יגיעו בסופו של דבר להסכם חדש היא בהחלט סבירה. אולי לפי שווי אחר, אולי לאחר שהמצב הכלכלי במשק יתבהר או כשהריבית במשק תחזור לרמות נמוכות יותר.

בינתיים צריך לזכור שהסטטוס קוו הנוכחי איננו אסון גדול עבור שני האחים, בטח שלא מהבחינה הכלכלית. חברת המשקאות המובילה תמשיך להניב כנראה רווחים של מאות מיליוני שקלים מדי שנה, ואלה יתורגמו לדיבידנדים שמנים לצמד בעלי מניותיה הניצים.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד