גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק ארדואן: גם מנהיגי הודו ותאילנד עשויים לגלות שהם אינם נצחיים

אזרחיהן של שלוש "דמוקרטיות לא־ליברליות" גדולות יוצאים לקלפיות להצביע בסוף שבוע אחד ● בשלושתן, התוצאות עשויות לאכזב מאוד את המנהיגים הסמכותניים ברחבי העולם ולהוכיח שגם הם לא חסינים מפני שינוי ● הלקח שלהם עלול לצמצם את החופש שמוגבל במילא

מפגין מחזיק בולדוזר כמחאה על פינוי ישובי מיעוטים על ידי המפלגה השלטת ורצון העם להחליפה / צילום: Associated Press
מפגין מחזיק בולדוזר כמחאה על פינוי ישובי מיעוטים על ידי המפלגה השלטת ורצון העם להחליפה / צילום: Associated Press

הסיבוב הראשון של הבחירות בטורקיה לא הניב את התוצאות הדרמטיות שנחזו בימים האחרונים. רוב הסקרים חזו שידו של מועמד האופוזיציה, קמאל קיליצ'דארולו, תהיה על העליונה בסיבוב הראשון של הבחירות לנשיאות. חלק מן הסקרים אפילו העניקו לו יותר מ-50%, תוצאה שהיה פוטרת אותו מן הצורך להתמודד בסיבוב שני.

הסקרים, הפלא ופלא, טעו. הנשיא טאייפ ארדואן ניצח, והיה קרוב להפליא לקו ה-50%. עוף החול הפוליטי הזה חזר והיתל בחוזים ובהוזים. על רקע כלכלה שוקעת, אינפלציה דוהרת ורעש אדמה קטלני, הוא הצליח כנראה להבטיח לעצמו חמש שנים נוספות.

כל מה שצריך לדעת על הבחירות הגורליות של ארדואן בטורקיה
ההזדמנות האחרונה של טורקיה להציל את החילוניות שלה | פרשנות

אף על פי כן לא לתוצאה הזו הוא פילל. בשתי הבחירות הקודמות לנשיאות שבהן התמודד הוא עבר ללא קושי את משוכת ה-50%. יריביו החילוניים נשארו הרחק, הרחק מאחור, בהפרש של 20% ויותר. הפעם, כמעט חצי הטורקים רצו תוצאה אחרת. הם נהרו בהמוניהם אל הקלפי (93% מבעלי זכות הבחירה).

בינתיים איננו יודעים עם מי בדיוק הנהירה הזו היטיבה, אבל נראה בעליל כי הטורקים סירבו לשקוע באדישות. גם תחת נשיא שצמצם במידה דרסטית את חירויותיהם הפוליטיות, הם גילו דרגה מפתיעה של מעורבות ושל העזה. עצם האפשרות שבחירות דמוקרטיות ישימו קץ למשטר סמכותני (אותוריטרי) היא עתירת-משמעות.

בשנות ה־90 התחילה להתפתח אבחנה בין דמוקרטיות נורמליות לדמוקרטיות נומינליות, זאת אומרת אלה המעמידות פנים שהן דמוקרטיות. הן עושות כן באמצעות בחירות תקופתיות, אבל יוצאות מגדרן להבטיח שאופוזיציה של ממש לא תתפתח בין בחירות לבחירות, וממילא לא תוכל לסכן את שלטונן בהגיע זמן הבחירות. לקטגוריה הלא־נורמלית הזו התחילו לקרוא אז 'דמוקרטיות לא־ליברליות'.

ה'לא־ליברליות' הן אלה המגבילות את חופש הדיבור וההתארגנות של יריביהן וחותרות תחת עצמאותם של בתי המשפט. כמובן, יש הרבה משטרים העושים כן מבלי להעמיד פנים. בסין, למשל, לא היו בחירות כלליות, אפילו למראית עין, זה 73 שנה, מאז קם המשטר הקומוניסטי. בשורת ארצות באסיה, כולל המזרח התיכון, מותרת מפלגה אחת ויחידה, או שאין כלל מפלגות פוליטיות.

הקטגוריה של 'לא־ליברליות' התרחבה בהדרגה. טורקיה היא דוגמה מובהקת. הודו הצטרפה אל ה'לא־ליברליות' בסוף העשור שעבר. תאילנד היא תמיד דוגמה, בין הפיכה צבאית למִשְנֶהָ. הונגריה הופכת בהדרגה לבית המקדש ואתר העלייה לרגל לאויביה הימניים של הדמוקרטיה הליברלית. כמובן, לדמוקרטיה הליברלית יש גם אויבים שמאליים, אבל מאז נעלמה ברית המועצות הם לא מצאו בית מקדש קבוע.

סדק בשריונו הפוליטי

היומיים האחרונים העמידו במבחנים מעניינים שלוש מן הדמוקרטיות הלא־ליברליות האלה. עינינו נשואות לטורקיה, שממנה בוקע, אולי, משק כנפי ההיסטוריה, ובה עשוי להתחולל אחד השינויים הפוליטיים הדרמטיים ביותר של דורנו.

אבל יש בהחלט מה ללמוד גם מהודו ומתאילנד. בהודו היו ביום שבת בחירות רק במדינה אחת, מתוך 29. אבל זו מדינה חשובה. יתר על כן, ראש הממשלה זה תשע שנים, נרנדרה מודי, גילה עניין בלתי רגיל בבחירות האלה, השתתף בהן באופן אישי, הפעיל את כל השפעתו, נקט את כל התכסיסים הרטוריים אשר שימשוהו בהצלחה במשך שנים - ונכשל. בהודו יהיו בחירות כלליות בעוד שנה ופחות, והשאלה היא אם נבעה סדק של ממש בשריונו הפוליטי של זה הראוי אולי להיחשב למנהיג הסמכותני הבולט ביותר במחנה הדמוקרטיות הלא־ליברליות.

ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Ashwini Bhatia

בתאילנד, ראש הממשלה שנחל אתמול תבוסה ניצחת, הגיע אל כהונתו בהפיכה צבאית, החודש לפני תשע שנים. רוב חילופי השלטון בתאילנד ב-90 השנה האחרונות היו קשורים בהפיכות צבאיות, ורוב הזמן גנרלים ניהלו את הממלכה. מספר גדל של תאים צעירים קצו במצב העניינים הזה. מרדנותם עמדה אתמול במבחן, והניבה תוצאות מדהימות: ניצחון גדול של שתי מפלגות אופוזיציה, המתנגדות למשטר הסמכותני של הגנרלים. עכשיו תעמוד במבחן נכונותם של הגנרלים להסתגל לזמנים החדשים.

יש דמיון מעניין בין טורקיה לתאילנד, מעבר לצירוף הנסיבות המביא את ההצבעה בהן לאותו היום עצמו. הצירוף הזה נוגע לתפקידו של הצבא בפוליטיקה. הגנרלים היו כול־יכולים בטורקיה עד לפני 15 שנה בערך. כל ראשי הממשלה של טורקיה, ימין או שמאל, כיהנו בחסדי הגנרלים, גם אם זכו באמון הציבור. הגנרלים הגנו על טורקיה מפני ״אי־יציבות״, או מפני בגידת הפוליטיקאים במורשת החילונית של הרפובליקה.

ראש ממשלת תאילנד, פריות צ'אן-אוצ'ה / צילום: Associated Press, Sakchai Lalit

אף הגנרלים של תאילנד טוענים שהם מגינים עליה מפני אי־יציבות, ומבטיחים את שלמותה הטריטוריאלית. במשך 90 השנה האחרונות, מאז ששמו קץ למלוכה האבסולוטית, הגנרלים חוללו 20 הפיכות. 13 מהן עלו יפה. הם התערבו בפוליטיקה ללא הרף גם כאשר לא היו בשלטון. הדומיננטיות שלהם, יחד עם חוקים דרקוניים להגנת שמו הטוב של המלך, סיכלו נסיונות של רפורמה חברתית וכלכלית. ב־20 השנה האחרונות, אופוזיציה פופוליסטית חזרה וניצחה בבחירות, וחזרה וסולקה בהפיכות גלויות או גלויות פחות.

טאייפ ארדואן, השולט בטורקיה ביד רמה זה 20 שנה, הקדים לחפש נוסחה, שתאפשר לו להישאר בשלטון די זמן, כדי שיוכל להחליש את הצבא. הוא עשה כן בעורמה בלתי־מצויה. מדהים להיווכח באיזו מידה הוא הצליח להוליך שולל את כל המתבוננים, כולל הגנרלים. האנשים ששלטו בטורקיה התחילו למצוא את עצמם בבית הכלא. כשהם ניסו להפיל אותו בהפיכה, ב־2016, התברר שהם איחרו את המועד. ארדואן השתלט על טורקיה, ודחק את הצבא מעמדת פיקוד לעמדת ציות. ואו־אז הוא התפנה לכונן את המשטר הסמכותני ששאלה נפשו.

נשיט טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

לא מחוסנות מפני שינוי

אפשר להגיד על טורקיה כי היא מעולם לא התנסתה בדמוקרטיה מלאה, בוודאי לא בימי הסולטנים העות'מאניים, אבל גם לא מאז כינון הרפובליקה, לפני מאה שנה. ב־75 השנה האחרונות היו בה בדרך כלל אלמנטים דמוקרטיים, שכללו בחירות ואפילו חילופי שלטון. אבל הדמוקרטיה שלה הייתה חלקית מאוד.

מועמד האופוזיציה, קמאל קיליצ'דארולו, הבטיח לשחרר את טורקיה מאזיקי הסמכותנות של קודמיו. סיכוייו להיבחר לנשיא פחתו אתמול. אבל אם יצליח בכל זאת לנצח בסיבוב השני, זה יהיה שינוי פנומנלי במהלך ההיסטוריה של טורקיה ושל המזרח התיכון. 

ניצחון של קליצ'דארוֹלוּ ישלח גם מסר רב חשיבות לשאר העולם: הדמוקרטיות הלא־ליברליות אינן מחוסנות מפני שינוי. לרוע המזל יש מספר קטן מאוד של מקרים שבהם ארצות נחלצו מידי שליטים סמכותניים באמצעות בחירות דמוקרטיות. בזמננו זה קרה בארצות רחוקות קצת מן הדעת כמו ניקרגואה (1990), זמביה (1991 ו־2021), סרביה (2000), גמביה (2016), בֿמידת מה מונטנגרו (2023).

להיכנס למוחו של עריץ

מה מביא שליט סמכותני להרשות בחירות חופשיות, או להודות בתבוסה? יש כמובן יותר מתשובה אחת, אבל בדרך כלל זו תוצאה של מֶקַח טעות. 1990 בניקרגואה הייתה דוגמא קלאסית של עריץ רב־כוח שטעה להניח כי בחירות חופשיות יקנו לו ניצחון קל. התמורה שהוצעה לו אז הייתה הסרת סנקציות של ארה"ב.

איש לא האמין, בניקרגואה או מחוצה לה, שהאופוזיציה תוכל לנצח. נצחונה הדהים את העולם, ואת העריץ. הוא דחה ככל האפשר את יום מסירת השלטון לידי המנצחים, והשתמש בתקופת המעבר הארוכה כדי לשדוד את אוצרות המדינה ולהשתלט על נדל"ן. אגב, הוא חזר לשלטון 18 שנה אחר כך, ולא חזר עוד על הטעות: הוא הקים מדינת משטרה, שבה אין עוד בחירות חופשיות. כל יריביו האפשריים מושלכים לכלא מבעוד מועד.

לארדואן לא היו סיבות לצפות לניצחון קל. גם בשיא הפופולריות שלו הוא או מפלגתו ריחפו לכל היותר סביב 50% פלוס. שיעור כזה מספיק לניצחון מוחץ בבחירות פרלמנטריות, אבל הוא קרוב לאזור הסכנה בבחירות לנשיאות, שבהן המנצח זקוק לרוב מוחלט. מעניין אגב שהאופוזיציה, שהיא ברית של הפכים אידיאולוגיים (ממשלת בנט־לפיד היתה מרגישה בבית), מבטיחה לבטל את המשטר הנשיאותי, ולחזור אל המשטר הפרלמנטרי אשר שרר בטורקיה עד 2017.

ארדואן כונן משטר נשיאותי כדי שיוכל להתחמק מהגבלת החוקה על אורך כהונתו של ראש הממשלה. הימורים נועזים מתיישבים עם מזגו של ארדואן, אבל חושף אותו לסיכונים. אפשר גם לשער שהוא התרגל לשלטון במידה כזאת שערב את המחסום הפסיכולוגי המפריד פוליטיקאי מן האמונה בכוח שיורו.

סמכותנֵי העולם מתבוננים השבוע בטורקיה ובתאילנד, ובשנה הבאה גם בהודו, כדי לתהות מה קורה כאשר יש יותר מדי דמוקרטיה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?