גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשות לניירות ערך בקיפאון כבר חודש: "לא היה מצב כזה מעולם"

לראשונה מאז שהוקמה הרשות לניירות ערך, היא פועלת ללא יו"ר מכהן ● בגלל החוק שנותן למחזיק בתפקיד סמכויות בלעדיות, נוצר וואקום שעלול לפגוע בשוק ● ההערכות: הלחץ על שר האוצר עשוי להוביל למינוי עוד לפני אישור התקציב ● בין המועמדים: עו"ד מאיר לוין ועו"ד מני נאמן

המועמדים המובילים לתפקיד יו''ר רשות ני''ע - עו''ד לוין, עו''ד נאמן, עו''ד קנדלר, פרופ' נוימן / איורים: גיל ג'יבלי
המועמדים המובילים לתפקיד יו''ר רשות ני''ע - עו''ד לוין, עו''ד נאמן, עו''ד קנדלר, פרופ' נוימן / איורים: גיל ג'יבלי

זהו אחד התקדימים המסוכנים שנוצרו בשנים האחרונות במערכת הכלכלית בישראל. לפני חודש ימים עזבה יושבת ראש רשות ניירות ערך, ענת גואטה, את לשכתה כאשר טרם מונה לה מחליף. מדובר במצב בעייתי, משום שבעוד שבשאר הגופים הרגולטוריים ניתן בדרך כלל למנות ממלא מקום שימשיך את הרציפות השלטונית, זהו לא מצב אפשרי מבחינת החוק ברשות ניירות ערך.

איך הפכו הבנקים הישראליים לרווחיים ביותר בעולם | ניתוח
מחקר חדש חשף: לווים בחברה הערבית משלמים יותר ריבית
הבריחה של המשקיעים המוסדיים ממניות עשויה לתמוך במחיריהן

הרשות אחראית על אכיפת חוקי ניירות הערך שרלוונטיים לתיק נכסים של מעל ל־3 טריליון שקל. באין "מפכ"ל" לשוק ההון לתקופה ארוכה, ההשלכות עלולות להוות נזק לכספי המשקיעים.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' היה אמור למנות מחליף או מחליפה לגואטה, ואף החל לערוך שיחות עם המועמדים. כמו כן, בסוף החודש צפויה לפרוש הכלכלנית הראשית באוצר, שירה גרינברג, כשעל השר סמוטריץ' יהיה לקבוע מי יבוא או תבוא במקומה. ובסוף יוני יפרוש מנהל רשות המיסים ערן יעקב - גם לו יש למצוא מחליף.

 

"דיוני התקציב הם לא תירוץ"

גורמים בסביבתו של השר סמוטריץ' אמרו לגלובס כי "מאז כניסתו לתפקיד דחה שר האוצר, את כל סוגיית המינויים עד לאחרי העברת התקציב". לדבריהם, השר סמוטריץ' נמצא בימים אלה בעיצומם של ראיונות לתפקידים השונים, משום שהוא רוצה לבדוק לפי תפיסת עולמו "מה נצרך בכל אחד מהאגפים השונים במשרד".

במערכת הפוליטית מעריכים כי הלחץ הגובר על סמוטריץ' עשוי להוביל להכרעה ומינוי בזמן הקרוב, ייתכן שקודם להעברת התקציב או לכל היותר זמן לא רב לאחר מכן. אך בפרק הזמן שחלף הולכות ונערמות מגבלות מורכבות על דרך עבודת רשות ניירות ערך. פורמלית, מנכ"ל רשות ניירות ערך, עו"ד עודד שפירר מוביל כיום את הפעילות של רשות ניירות ערך. אבל החוק מקנה סמכויות שונות וחשובות באופן מפורש רק ליו"ר רשות ניירות ערך.

כאמור, מדובר בתקדים. עד היום לא הייתה תקופה שהרשות פעלה ללא ראש. גורמים בשוק מסרו לגלובס: "לא היה מצב כזה מעולם". את הרשות הקימו בסוף שנות ה־60 על פי חוק ניירות ערך שחוקק בשנת 1968. עד היום כיהנו בתפקיד 12 אנשים, האחרונה הייתה ענת גואטה שעזבה לאחר שכהונתה הוארכה פעמיים לתקופה קצובה.

מנכ"ל איגוד החברות הציבוריות, אילן פלטו התייחס גם הוא למצב שנוצר: "זה מצב לא טוב ולא בריא לשוק. כולנו יודעים ששוק ההון נמצא במצב מאוד בעייתי וקשה, משום שיש כאן סוג של סערה מושלמת. גם מה שקורה בעולם מבחינת האינפלציה ועליית הריבית, שלזה נוספו הבעיות הפנימיות שלנו כאן בישראל. שניהם ביחד גורמים לשוק ההון לדשדש, כשאין הנפקות כמעט בכלל. מתחילת השנה לא הייתה הנפקה אחת".

לדברי פלטו, "הממשלה גם 'דילגה' על שוק ההון בחוק ההסדרים ובתקציב הנוכחי, וחבל כי המשק מפסיד מזה. שוק הון פעיל וחיוני הוא נכס לכלכלה הישראלית. אי מינוי יושב ראש זה מהלך שעוצר את שוק ההון. נכון שאנחנו בדיוני תקציב, אבל זה לא מהווה תירוץ".

ללא חקירות פליליות וקושי בהטלת קנסות

הסמכות הראשונה והחשובה ביותר לניהול התקין של הרשות נוגעת לפתיחה בחקירות חדשות. לפי שעה, פורמלית לא ניתן לפתוח חקירה חדשה בתחום ניירות הערך, שכן היא דורשת אישור מפורש ואישי של יו"ר. המגבלה הולכת והופכת לקריטית ככל שהימים חולפים, שכן מידעים על מקרים חדשים עלולים לצוץ. אם יהיה צורך בפתיחה של חקירה דחופה, תיתכן על פניו פנייה חריגה ליועצת המשפטית לממשלה, אבל גם כאן מדובר בסרבול של התהליך הקיים. עם זאת, ההערכות הן שברגש שיכנס היורש בתפקיד, הפער יצומצם ובקפדנות רבה. כך שמי ששוקל לבצע עבירות בתחום ניירות הערך בימים אלה, כדאי לו להיזהר.

אך ישנם גם הליכים מנהליים שהם באחריות ישירה של יו"ר הרשות. בעוד שעיצומים כספיים רגילים, ובמילים אחרות - קנסות, ניתן להטיל באופן שוטף גם ללא יו"ר. את העיצומים המשמעותיים, גם מבחינת הסכום הכספי וגם מבחינת החומרה של ההפרות, אפשר להטיל רק אם יו"ר הרשות ממנה ועדה לדון בהפרה.

עניין מנהלי אחר נוגע להפסקת מסחר יזומה בבורסה. עניין זה נדרש לפעמים באופן טכני, אם רוצים למשל למזג שתי קרנות נאמנות. כרגע לא ניתן לעשות זאת. עניין אחר, שמשבש תהליכים, הוא למשל במינוי האחרון של יו"ר הבורסה. החודש נבחר פרופ' יוג'ין קנדל לתפקיד. על פי החוק יו"ר רשות ניירות ערך יכול להתנגד למינוי במשך 60 יום מרגע שנודע לו עליו. אם היה יו"ר רשות מכהן, הוא יכול היה מראש להגיד שאין לו התנגדות והמינוי היה יוצא מיד לדרך. כעת משאין יו"ר, מחכים פורמלית את פרק הזמן הנדרש.

בסמכות יו"ר הרשות גם לאשר הסדר אכיפה שונים. יש אמנם עניינים שמנכ"ל הרשות יכול לפנות למליאת רשות ניירות ערך ולה יש את היכולת לאשר אותם. אך כאמור החוק מסמיך חלק מהדברים מפורשות ליו"ר.

מעבר לכל אלה יש נושאים "רכים" יותר שנוגעים לקידום מדיניות. כך למשל גואטה קיבלה מהאוצר מנדט להובלת האסדרה של תחום הפינטק בישראל, כדי להגביר את התחרות מול הבנקים. בימים אלה עבר בוועדות הכנסת חוק שירותי תשלום, שנועד להקל על תשלומים מקוונים. הוא צפוי לעלות בהמשך השבוע לקריאה שנייה ושלישית. העדרו של יו"ר מאט או תוקע קידום רפורמות חדשות, שבהן נצרכת עמדה או רתימה של הבנה מצד הרשות.

השר סמוטריץ' נועד עם מספר מועמדים לתפקיד. מאוד קשה להעריך מה תהיה ההכרעה של השר, שעשויה להיות גם מושפעת מיחסי הכוחות הפוליטיים בממשלה. רשמית המינוי הוא של השר עצמו, אך יש לשער כי הוא ירצה להגיע להבנות שקטות בצמרת הפוליטית לפני מינוי כל כך משמעותי.

כוורת המועמדים עדיין רוחשת

לאחר שלא הושגה הכרעה, נותרה כוורת עם מספר שמות מובילים, ותמיד ייתכנו לבסוף הפתעות עם מינוי שאיש לא צפה. כיום בין המועמדים שהוזכרו ועדיין על הפרק נמצא עו"ד מאיר לוין, המשנה הכלכלי ליועמ"ש לממשלה. לוין מביא איתו ניסיון בצורה של עבודה ברשות ניירות ערך עצמה בעבר, ועו"ד במגזר הפרטי, קודם לתפקידו בפרקליטות.

מועמדת אחרת מתוך הרשות, היא עו"ד שרה קנדלר, מנהלת מחלקת תאגידים ברשות. היא מועסקת בה מעל ל־20 שנה, ובשנים האחרונות ניהלה בהצלחה את המחלקה העמוסה ביותר, שנדרשה לבדוק מאות תשקיפים מורכבים בגל ההנפקות העצום של 2020־2021.

מועמד נוסף ששמו עלה לאחרונה הוא עו"ד מני נאמן, המשנה למנכ"ל, היועץ המשפטי ומזכיר חברת הביטוח הפניקס. נאמן הוא אחיינו של שר המשפטים לשעבר, עו"ד יעקב נאמן ז"ל, כך שבהקשר הפוליטי, ייתכן ומדובר בנקודות זכות. למרות היוקרה הרבה של משרת היו"ר, יש לציין שכהונה בהפניקס נחשקת בפני עצמה מבחינת התגמול. מדובר בחברת ביטוח שנסחרת בשווי של מעל ל־10 מיליארד שקל שיודעת לתגמל את בכיריה.

מועמד אחר ששמו עלה בהקשר זה הוא פרופ' יגאל נוימן, המכהן באקדמיה כראש תחום ההתמחות בפינטק באונ' העברית. יש לו גם ידע מהעולם העסקי בתור יועץ לחברות פינטק ובניהול השקעות.

עוד כתבות

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה