גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיטת מצליח: כך משרדי הממשלה בוחרים את ספקי המחשוב ללא מכרז

דוח מבקר המדינה קובע: קיים שיעור גבוה באופן חריג של מכרזים הנמסרים לספק יחיד, פערים של מיליארדי שקלים בין הדיווחים למצב בשטח ושיטות יצירתיות במיוחד על מנת לעקוף את החוקים ● שמונה חברות טכנולוגיה נהנות מאלפי מכרזים הנתפרים במיוחד עבורן, ולחשב הכללי במשרד האוצר שאמור לפקח - אין תשובות

חברת מיקרוסופט, בין 8 הספקים המככבים ברשימת המכרזים בעילת ספק יחיד / צילום: Shutterstock
חברת מיקרוסופט, בין 8 הספקים המככבים ברשימת המכרזים בעילת ספק יחיד / צילום: Shutterstock

במשרדי הממשלה לא מאמינים במכרזים כשזה מגיע לרכש ממשלתי בתחומים כמו מחשוב, תוכנה או סייבר. למען האמת הם מעדיפים שלא לפתוח את המכרזים לתחרות שווה בין ספקים, ולהעניק אותם לספקים המועדפים עליהם - כך עולה מדוח חריף שמפרסם היום (ג')  מבקר המדינה בתחום הסייבר.

משרדי ממשלה רשאים לבקש החרגה ממכרז כזה שאמור היה לתת הזדמנות שווה ליותר ספקים אם הם מצליחים להוכיח לוועדת המכרזים כי קיים יתרון מובנה וברור לספק אחד ויחיד, כמו תמיכה בעברית או היכולת לעבוד עם מערכות אחרות ותיקות יותר המשרד עובד עמם. יחד עם זאת, הממצאים מעידים על כך שבממשלה לוקחים את הדרישה על הקצה ובפועל מנהלי הרכש כבר החליטו את מי הם מעוניינים לשכור עוד בטרם יצאה הבקשה.

מבקר המדינה: פתרון רשות האוכלוסין למשבר הדרכונים לא רלוונטי למיליוני ישראלים
איך הפכו הבנקים הישראליים לרווחיים ביותר בעולם 
הדיון שהוביל לפיצוץ: מה המטרה של קרן הארנונה ומדוע ראשי הערים כועסים? | שאלות ותשובות

מתוך הממצאים החמורים עולה כי על מנת לקבל פטור ממרכז, משתמשים משרדי הממשלה בעילת ספק היחיד ב-61% מהמקרים, פי שש מאשר ברכש הכללי שאיננו קשור לתקשוב.

שיטת הפטור ממכרז בעילת ספק יחיד פופולרית במיוחד בארבעה משרדי ממשלה: משרד התחבורה עם שיעור של 31% מכלל המכרזים שבוצעו בפטור; משרד החקלאות עם 31%; זרוע העבודה במשרד הכלכלה והתעשייה עם 27%; ורשות המסים עם 26%. לשם השוואה, במשרדי ממשלה אחרים משתמשים בעילת הספק היחיד לקבלת פטור ממכרז רק ב- 14% מהמקרים.

מיהם אותם ספקים נבחרים בני מזל? מסתבר כי מדובר בשמונה ספקים המככבים בשני שלישים מרשימת המכרזים בעילת ספק יחיד. מבקר המדינה אינו מונה את שמותיהם - אך בשיטוט באתר הפטור ממכרז של החשב הכללי ניתן לראות שמות שחוזרים על עצמם שוב ושוב כמו מלם, מטריקס, נס טכנולוגיות , אורקל וסאפ. ספקית נוספת היא מיקרוסופט ישראל, שחביבה במיוחד על מנהלי מערכות מידע בשל שורה של תוכנות נדרשות או התאמה לתוכנות הפועלות ביחידה קודם מהעבר, כמו שירות שיחות הועידה Teams.

בששה מתוך הספקים הנבחרים, סכום ההתקשרויות התקרב לחצי מיליארד שקל. אמנם, אותן חברות קשורות גם במכרזים רגילים, אך לטענת המבקר ״הדבר יכול להעלות חשש להיעדר תחרות משוכללת ולפגיעה בעקרון השוויון, וכן לאי מיצוי של בחינת חלופות לפני ההחלטה״.

שיטות יצירתיות לעקיפת התקנות

הציניות של מנהלי המחשוב במשרדי הממשלה הודגמה על ידי מבקר המדינה באופן שבו הם עושים שימוש בהקלות על חובת מכרזים בעסקאות שהיקפן 50 אלף שקל ומטה. על פי דיני המכרזים, חלה חובה לאסוף שלוש הצעות מחיר לפני בחירה בספק אחד, כל עוד היקף עסקת המחשוב איננו עולה על סכום זה.

המבקר מצא תשעה מקרים בסכום כולל של קרוב ל- 900 אלף שקל שבהם הוצאו כמה הזמנות לאותו השירות ומאותו הספק, כאשר כל אחת מהן, כמובן, נמוכה במקצת מ-50 אלף שקל. ״פיצול התקשרויות מלאכותי זה, אם נעשה, חוטא לעקרון השיוויון שבבסיס דיני המכרזים״, נכתב בדוח. ״יתכן גם שימוש יתר בכספי ציבור בשל אי-ניצול היתרון לגודל״.

היצירתיות של מנהלי הרכש הודגמה גם באמצעות פילוח הסכומים שבהם בוצעו העסקאות שבפטור: במשרד המבקר מדווחים על היקף עסקאות גדול בסכום המתקרב לתקרת הפטור, פי שלושה ביחס לעסקאות שהיקפן נמוך יותר, מה שככל הנראה מעיד על כוונת מכוון שלא לעבור את תקרת 50 אלף שקל.

שיעור ההזמנות בהיקפים האלה מתוך כלל ההזמנות הללו במשרדי הממשלה התבצע ממשרד ראש הממשלה, 7.5% על ידי הלמ״ס, 7.3% על ידי משרד המשפטים ו-5.9% על ידי משרד הבריאות. 40% מכלל ההתקשרויות הללו בוצע עם אותו הספק. המבקר קובע כי גופים ממשלתיים נהגו בצורה זו לבצע התאמה של הזמנות רכש לסכום הפטור ממכרז ויש בכך כדי לפגוע באיכות הפרויקט. ״בשל הפחתת איכותו או כמותו של הרכש כדי להימנע ממכרז, יתכן ויתור על דרישות נחוצות לפעילות הגוף הממשלתי״, כותב המבקר. ״כמו כן, תתכן פגיעה ביכולת התכנון של הרכש בשל היעדר תמונה מלאה של כלל צורכי הרכש של אותו הגוף הממשלתי״.

לאן נעלמו 4.2 מיליארד שקל?

חגיגת המכרזים התפורים במשרדי הממשלה לא רק מתנהלת בשיעור גבוה באופן חריג, היא גם לא מדווחת כהלכה. כך, גופי ממשלה שחוקקו את החוק או לכל הפחות אמונים על שמירתו - הם אלה שמפרים אותו ברגל גסה. הפיקוח והאכיפה מצד החשב הכללי במשרד האוצר חלשים עד לא קיימים.

המבקר מצביע על פער שנע בין 1.2 ל-4.2 מיליארד שקל בין היקף הרכש המוצג בדיווחים של מינהל הרכש במשרד האוצר לשנים 2019-2020 להיקף הרכש לשנים אלה כפי שעולה מנתוני מערכת ההזמנות והדיווח הממשלתית, מרכב״ה, נכון ליוני בשנה שעברה.

בכ-7,000 מהפרסומים על התקשרויות שבוצעו בפטור, שהם כ-40% מסך הפרסומים הללו, הגופים הממשלתיים פרסמו לציבור מידע חסר - כמו שם הספק, שווי ההתקשרות או תאריכים הקשורים להתחלה או לסיום ההתקשרות; ליקויים נוספים כוללים מאות רבות של מקרים שבהם נמצאו טעויות מהותיות בפרטי ההתקשרות, כולל שמות הגורמים המאשרים, עילת הפטור ממכרז, או סיווג לא נכון של עסקה כאילו הייתה במחיר נמוך יותר; והיקף גדול של גופים ממשלתיים שלא הגישו דיווח, או לחלופין שהגישו אותו באיחור שנע בין מספר ימים למספר חודשים - סך הכל כשליש מהדיווחים.

מנהלי מערכות מידע: הכללים מיושבים ומותאמים למחירי העבר

מנהלי מערכות מידע במשרדי ממשלה אתם שוחחנו בעילום שם מספרים על תופעה נרחבת במסגרתה ניתן לעקוף את התקנות הממשלתיות במטרה להעביר את המכרז לספק המועדף עליהם, אך מצדיקים זאת בטענה שהכללים מיושבים ומותאמים למחירי העבר.

מוצרי מחשוב, כמו מוצרים רבים התייקרו מאוד מאז ויש צורך לעדכן את תקרת הפטור, אומר אחד מהם בעילום שם. כך, מנהלי רכש רבים משתמשים בתקרת הפטור של 50 אלף שקל על מנת לבקש פטור ממכרז, ולאחר מכן מגדילים את המכרז ב-50 אלף שקל או אף ב- 100 אלף שקל, למרות שתקרת ההגדלה מותרת עד 100 אלף שקל.

אחרים מחלקים באופן מלאכותי פרויקט לחלקים נפרדים על מנת לעמוד בתקרת ה-50 אלף שקל. ״תמיד אפשר להגיד שפספסת ואתה צריך מרכיב נוסף, שהוא נפרד כביכול מהמכרז המקורי״, אומר אחד מהם. ״למשל, להגדיר חדרים שונים בפרויקט מחשוב כפרויקטים שונים״.

עם זאת, ישנן סיבות לא מעטות, חלקן אולי מצדקות, שמביאות להוצאת מכרז עבור ספק יחיד, כאשר המדובר במוצר טכנולוגי, מסביר אחד המנהלים: ״לא מדובר באספקה של מוצר מדף רגיל - כמו חומר גלם, ייעוץ או בניית מבנה, שבו אין יתרון של ממש לספק מסוים. בעולם הטכנולוגיה המפרט הטכנולוגי עושה את כל ההבדל: מי שדרוש לו למשל מערכת ענן עם תוכנות שולחניות ושיחות ועידה עם תמיכה בעברית יבחר את מיקרוסופט. אחרים יבחרו את סאפ או -בחברות שעובדות עם סאפ - בגלל שהמערכת שלהם כבר מותקנת ונגזר עליהם לבחור בפתרון שתואם את הדרישות שלה".

מנהל אחר מסביר את התופעה לפיה מספר מצומצם של ספקיות ממוקם בצמרת המכרזים בעלי הספק היחיד: ״החשש הגדול של מנהלי מערכות המידע הוא מוועדת המכרזים, ועדה שקיימת בכל משרד ממשלתי, ובה נמצאים נציגים של משרד האוצר, מנהלי מערכות מידע משרדיים ופקידים בכירים מאותו המשרד. ועדות אלה מתנהגות בקשיחות רבה וקשה מאוד להצדיק אצלם חריגה ממכרז שוויוני. לכן מנהלי מערכות מידע רבים מעדיפים להימנע מכך ונתלים בספקים שנבחרו במשרדים אחרים עבור פרויקטים אחרים כצידוק לפטור ממכרז״.

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד