גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלקח הטורקי, ההודי והישראלי: מדוע החילונים מפסידים

טורקיה, הודו וגם ישראל הן מדינות בהן הדת פוגשת את הלאום בצומת הפוליטיקה ● שידוך המרכיבים הללו הציל השבוע את נשיאות ארדואן. תדהמת החילונים הביאה אותם להעניש את נפגעי רעידת האדמה שהצביעו נגדם בבחירות ● בהודו החילונים אמנם ניצחו במדינה אחת בדרום בשבוע שעבר, אך הם עדיין מפסידים בשאר

כמעט חצי מהטורקים הצביעו למפלגה איסלאמיסטית בסיבוב הראשון של הבחירות / צילום: Associated Press
כמעט חצי מהטורקים הצביעו למפלגה איסלאמיסטית בסיבוב הראשון של הבחירות / צילום: Associated Press

כאשר גנרל צעיר ששמו מוסטפא כמאל התחיל לאסוף את שברי האימפריה העות'מאנית, לפני 105 שנה, ולהקים במקומה מדינה טורקית מודרנית, הוא קיווה לטהר אותה משני מרכיבים שהוא חשב לקטלניים: דת ולאומנות. בעיניו, הדת הייתה כסות לפיגור פוליטי, כלכלי וטכנולוגי; והלאומנות הייתה מנוע להזיות אימפריאליות ולמדיניות חוץ הרפתקנית. "שלום מבית ושלום מחוץ", הבטיח האב המייסד, שנודע לימים בכינוי 'אטאטורק'.

בדרך לכלא: היזמית שרימתה את העולם תמשיך לערער מתא המאסר
שכר הדירה בברלין קופץ, ויש מי שמציעים שקשישים וצעירים יחליפו דירות  

הרפובליקה הוכרזה רשמית באוקטובר 1923. את מסיבת יום ההולדת המאה שלה היא עומדת לערוך תחת כנפיו של שליט, שהצירוף של דת ולאומנות הציל השבוע את שלטונו.

תוצאות הסיבוב הראשון של הבחירות בתחילת השבוע מראות כי כמעט חצי מהטורקים הצביעו בעד מפלגה איסלאמיסטית ועוד רבע הצביעו בעד מועמדים לאומנים קיצוניים. הגנרלים, שמינו את עצמם פעם לשומרי הגחלת של אטאטורק, קבעו לפני 40 שנה עשרה אחוזי חסימה לייצוג בפרלמנט. הם רצו למנוע בזה את כניסתן של מפלגות דתיות ולאומניות. השבוע, גם האיסלאמיסטים וגם הלאומנים עברו את משוכת הגנרלים.

הגנרלים לא הבינו את טורקיה, וסופם שאיבדו אותה לארדואן. השבוע נוכחנו שגם לאחר 20 שנות אופוזיציה, החילונים מוסיפים שלא להבין אותה.

בא פייסן ונמצא לאומן

ארדואן עצמו אמנם היה דתי, אבל בעלותו לשלטון לא היה לאומן. הוא ראה את עצמו יורש של האתוס העות'מאני הקלאסי. בימי גדולתה, האימפריה העות'מאנית לא הייתה מדינת־לאום, אלא מדינה רבת־לאומים, שהאיסלאם ליכד והח'ליף־סולטן הנהיג. ארדואן נהג לדבר על פיוס בין טורקים לכורדים, לאחר שנים ארוכות שבהן טורקיה החילונית התכחשה לזכויותיו של המיעוט הגדול ביותר בתחומיה.

ללמדך עד כמה השתנו הנסיבות, ארדואן שמר השבוע על שלטונו הרבה בזכות איבתו לכורדים, או לפחות למאווייהם הלאומיים. חברה ישראלית, 'אקטיבפנס', העוקבת אחר מניפולציה של המדיה החברתית, התחקתה בימי הבחירות על שימושי פייק ניוז ברשת. היא העלתה בחכתה מסר, כנראה מצד תומכי ארדואן, שטען כי מועמד האופוזיציה, כמאל קיליצ'דארולו, הוא בעצם כורדי, הזומם לקרוע את חבלי המזרח מטורקיה.

קיליצ'דארולו כונן ברית של הפכים, המזכירה במידת מה את הקואליציה של בנט ולפיד. אף כי מפלגת השמאל המייצגת את הכורדים לא נכללה בברית הזו, היא תמכה במועמדותו. נוכחותה היא הסיבה העיקרית שמועמד לאומני קיצוני, אשר התמודד בנפרד בסיבוב הראשון, וקיבל 5% ויותר, מסרב לתמוך בקיליצ'דארולו בסיבוב השני.

״ביי־ביי מודי״?

נוסחת ניצחון כזו של ארדואן משמשת עוד מפלגות שלטון, שגילו את הפוטנציאל האלקטורלי המבטיח של שידוך הדת עם הלאומנות. השידוך הזה אינו מובן מאליו. בישראל, למשל, אגודת ישראל ההיסטורית, הלוא היא אמה הורתה של יהדות התורה, התנערה מן השידוך בימי המדינה הראשונים. אבל ישראל היא רק אחת משורה של ארצות, שבהן הדת פוגשת את הלאום בצומת הסואן של הפוליטיקה.

הודו היא דוגמה בולטת נוספת. מפלגת השלטון שלה זה תשע שנים, הידועה בראשי התיבות BJP, היא נושאת הדגל של לאומנות דתית הינדואית. היא מכוונת בראש ובראשונה נגד המוסלמים, שהם לפחות 14% מן האוכלוסייה, כנראה הרבה יותר.

BJP היא מכונת בחירות משומנת. היא שולטת לא רק בממשלה המרכזית, אלא גם בשני שלישים של 29 מדינות הודו. היא רוצה מאוד לשלוט בכולן.

בשבוע שעבר היו בחירות במדינה דרומית חשובה, קרנטקה (Karnataka), עם אוכלוסייה של 70 מיליון. בירתה היא בנגאלור, מרכז הטכנולוגיה המפורסם של הודו, הידוע יפה לישראלים. BJP שלטה במדינה הזו בחמש השנים האחרונות.

חגיגות ניצחון האופוזיציה בבחירות בקרנטקה, הודו, לאחר 5 שנות הגמוניה לאומנית־דתית / צילום: Reuters

ראש הממשלה הסמכותני נרנדרה מודי השקיע הון פוליטי עצום בניסיון לחזור ולנצח בקרנטקה. בשבת שעברה נודעו ממדי כשלונו. מפלגת הקונגרס של שושלת נהרו־גאנדהי נחלה את נצחונה הגדול ביותר בקרנטקה זה כמעט 35 שנה. זו הייתה מהלומה כבדה למודי, גם פוליטית וגם אישית. "ביי־ביי, מודי", לעג עיתון של האופוזיציה.

היתכן שהנוסחה הדתית־לאומנית של מודי חדלה לעבוד, פחות משנה לפני הבחירות הכלליות? האופוזיציה אמנם מקווה, אבל קרנטקה אינה הודו. רוב הסימנים מעידים ששידוך הדת והלאום הוא עדיין מטבע עובר לסוחר.

עיתון אופוזיציה בהודו מכריז ״ביי־ביי, מודי״, לאחר תבוסת מפלגתו בקרנטקה

בחירות בהודו מוכרעות באזורי הצפון, במה שמכנים 'הרצועה ההינדית' (על שם הלשון, שמספר דובריה גדול מ־600 מיליון). המוני הרצועה נוטים להצביע בעד קדושים ומקדשים. מפלגת השלטון, או ארגונים הקשורים בה, מפיחים את איבת ההינדו למוסלמים, למשל בהאשמות תכופות על תפקידם של מוסלמים בסחר בבשר בקר (פרות קדושות).

הכריזמה של מודי מאפילה על כל מתחריו. ליתר ביטחון, הממשלה מצמצמת בהתמדה את חופש הדיבור וההתארגנות של יריביה. אחדים נעצרים ללא משפט, או נתבעים לדין. רק בית המשפט העליון נחלץ מפעם לפעם להגנת המיעוט.

איך הם העזו להצביע

מעניין להיווכח בצדדי הדמיון, הלא מלאים כמובן, בין ישראל להודו ולטורקיה. בכל השלוש, מפלגות שלטון חילוניות הושלכו לאופוזיציה לאחר שנים ארוכות של הגמוניה. מאז, הן לא חדלו לנסות ולחזור.

בישראל, החילונים מיצו את הפוטנציאל האלקטורלי שלהם ב־2015, ועכשיו הסקרים חוזים ששרידיהם לא יעברו את אחוז החסימה. בהודו ניתנה להם תקווה מסוימת בשבוע שעבר, אבל הסקרים מוסיפים לחזות להם תבוסה ניצחת בבחירות הארציות. בטורקיה נראה שהם מיצו את הפוטנציאל האלקטורלי שלהם ביום ראשון.

אופיינית וטראגית הייתה תגובתם של פוליטיקאים חילונים במזרח טורקיה ובדרומה, באזורים שנפגעו בתחילת השנה ברעש האדמה האיום. ערב הבחירות שררה פחות או יותר תמימות דעים, שנפגעי הרעש יצביעו בהמוניהם נגד ארדואן במחאה על הטיפול הכושל בהם. והנה ראו זה פלא, ההיפך הגמור קרה.

החילונים איבדו את עשתונותיהם. מועצות מקומיות בשליטתם פינו פליטי רעש ממעונותיהם הזמניים כעונש על הצבעתם. עיתון פרו ממשלתי דיווח על זה בעמודו הראשון תחת הכותרת "הם איבדו צלם אנוש".

עיתון האופוזיציה הטורקי ׳ג׳ומהורייט׳ מנחם את קוראיו ״אנחנו ננצח״

תהיה הדעה על הפוליטיקה הטורקית אשר תהיה, הענשת המצביעים הייתה רגע קודר במיוחד. אפשר שהיא מלמדת מה נואשים ואובדי עצות הם החילונים בטורקיה ובמקומות רבים נוספים. הם אינם מבינים כיצד זה ההמונים מצביעים תמיד בעד 'האנשים הרעים': ארדואן, מודי, נתניהו, טראמפ, אם בכלל נחוץ הסבר.

אחד מעיתוני הממשלה הטורקית, הנקרא 'שחר חדש', הכתיר למחרת הבחירות את עמודו הראשון במילים "המאה הטורקית תתחיל ב־28 במאי", הלוא הוא יום הסיבוב השני. עיתון אופוזיציה בולט, הנקרא 'הרפובליקה', הכתיר את עמודו הראשון במילים ״אנחנו ננצח״. נוגע ללב, אבל כנראה לא הפעם, ואולי לא במאה הזו.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים