גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה עולה דייט עם גיבור על? הכירו את התעשייה הסינית החדשה

כשרייני רן התאהבה בגיבור ממשחק המחשב שלה, היא לא דמיינה שיום אחד גם תוכל להגשים את הפנטזיה ולנהל איתו מערכת יחסים, שאפילו תוביל לפגישה חלומית ● אבל זה קרה - בחסות תופעה רווחת בסין, שבמסגרתה נערות רבות נוהגות לשכור שחקנים שיצאו איתן לדייטים רומנטיים במסווה של דמויות ● הן גם משלמות על כך הרבה מאוד כסף

שחקנים מגלמים את וולברין ורייבן בפסטיבל / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky
שחקנים מגלמים את וולברין ורייבן בפסטיבל / צילום: Associated Press, Dmitri Lovetsky

 

רייני רן (שם בדוי), סטודנטית סינית בת 20 מנינגבו, עיר במחוז ג'ג'יאנג, ממש רצתה להכיר בחור. היא זכתה במלגה ללימודים באוסטרליה, וחשבה שזו הזדמנות מצוינת לטפח מערכות יחסים חדשות, אלא שהשנה הייתה 2020, והקורונה הותירה אותה תקועה בסין עד הודעה חדשה. בשנתיים שלאחר מכן היא השתתפה בשיעורים מקוונים מהבית ולא הכירה כמעט אנשים.

היבוא נפתח, התמיכה לא הגיעה והחקלאים עוקרים את מטעי הזיתים
הבעלים של ראובני פרידן על הפרידה מ־IPG: "עזבנו כשהתחלנו להרגיש בעוצר" | ראיון

כדי להעביר את הזמן בילתה רן שעות במשחק המחשב הפופולרי "Tears of Themis", שהגיבור הראשי שלו הוא זואו ראן, כוכב עולה במשרד עורכי דין מכובד. בעבודה ראן הוא בחור קר ומרוחק, אך בחוץ הוא נעשה מתוק ואכפתי. רן הוקסמה.

אבל זה לא נגמר כאן. את הפנטזיה שראן יהיה בן הזוג שלה בחיים האמיתיים היא גם הצליחה להגשים. השניים החלו לתקשר באמצעות הצ'ט של המשחק, משם עברו להודעות טקסט וגם לשיחות קוליות, עד שיום אחד, בפברואר האחרון, קרה דבר שהיא לא העזה לחלום עליו קודם: למשך כמה שעות אביר חלומותיה התעורר לחיים - והיא זכתה לצאת עם זואו ראן סוף סוף לדייט של ממש. הם רכבו בקרוסלה בפארק, ביקרו בחנות בשמים, שם יצרו יחד את הריח הייחודי שלהם, הוא ליווה אותה הביתה - וגם הייתה נשיקה לוהטת.

רייני רן וזואו ראן. רגשות שמאפיינים זוגיות בחיים האמיתיים / צילום: Rynee Ren

כל זה נשמע מופרך ביותר, אלא שהבחור שרן זכתה לנשק הוא למעשה קוספלייר (הלחם של costume ו־play), שחקן שהתחפש לדמות האהובה עליה וגילם אותה באופן טוטאלי - כאילו הוא זואו ראן בעצמו. ולא, לא מדובר בהונאה, שכן ראן עשה את זה לבקשתה, ותופתעו לגלות שעל כל התענוג הזה היא גם הוציאה עד היום כ־15 אלף יואן, שהם 2,200 דולר. "ממש הרגשתי את הנוכחות של זואו ראן עוברת מדו־ממד למציאות", אמרה ל-וו פאיו (Wu Peiyue) באתר הסיני הטון השישי.

רן לא לבד. מתברר שצעירות רבות בסין נוהגות לשכור קוספליירים שיגלמו את הדמויות הנערצות עליהן - לרוב גיבורי־על מעולמות המדע הבדיוני, האנימה, המאנגה, משחקי הווידאו והקומיקס - בדייט רומנטי. הן יוצאות איתם לסרט, לארוחת ערב, לטיול בפארק, ויוצרות לעצמן פגישה חלומית. הן לא צריכות לדאוג שיהיה מאץ' או לחשוש מדייט מהגיהינום, הן תופרות את ההזיה במו ידיהן. לתופעה הזאת קוראים קוס קומישן.

"משחקות יותר, נזקקות יותר"

למעשה, נשים החלו לשלם לקוספליירים כבר לפני כמה שנים, אבל המנהג החל לתפוס תאוצה גם בקרב המיינסטרים רק במהלך המגפה. בסוף 2022 פוסטים של נשים צעירות המספרות על הדייטים שלהן עם הדמויות הללו החלו להפוך לוויראליים ברשתות החברתיות הסיניות, וההשטאג לתופעה זכה ליותר מ־100 מיליון צפיות ב-Douyin, הגרסה הסינית של טיקטוק. משהסירו בסין את מגבלות הקורונה בדצמבר האחרון, מספר הפוסטים הללו גדל. "נערות החלום" כונו החברות בתת־התרבות החדשה של הקוספליי, וזה משום שלרוב מדובר בנשים צעירות (אם כי גם גברים משתתפים).

אחת התופעות שתרמו רבות להתפתחות הקוס קומישן היא תרבות משחקי ה־Otome ("עלמה" ביפנית). לפי מגזין ה־Tokyo Weekender, מדובר בז'אנר משחקי וידאו מבוססי סיפורים נאו־רומנטיים, שפותחו לראשונה ביפן של שנות התשעים, המיועדים לקהל הנשי ומעודדים את השחקניות לפתח קשרים רומנטיים עם דמויות גבריות. ה-Otome הידוע הראשון נקרא אנג'ליק, ובו נערות המתמודדות על ירושת כס המלכות נעזרות בתשעה שומרים בעלי כוחות מיוחדים. האתגר: הן עלולות להתאהב באחד השומרים. אם יבחרו באהבה, הן יוותרו על האפשרות להיות מלכות, אך יובטחו להן חיים של אושר. היום כבר זוכים גיבורי המשחקים לרוח חיים.

נערת החלום ג'וני לין בדייט משחקי וידאו עם קוספלייר, שנגחאי / צילום: Rynee Ren באדיבות

למרות גרפיקה ממוצעת יחסית, לדמויות הגבריות במשחקים האלה יש קסם עוצמתי, במיוחד עבור נשים עם הערכה עצמית נמוכה, מסבירה לאתר הטון השישי סאן יואנן, מרצה באוניברסיטת שאנדונג נורמל בסין, שחוקרת את ההשפעה של משחקי Otome על נשים. לפי יואנן, ככל שנשים משקיעות יותר זמן וכסף במשחקים האלה, הרגשות שלהן כלפי דמויות וירטואליות יכולות להידמות יותר לכאלה שמאפיינות מערכות יחסים רומנטיות בחיים האמיתיים: "ככל שהנשים משחקות יותר, הן נעשות נזקקות יותר". נשים מוציאות עשרות אלפי יואן על משחקי Otome במרדף אחר קשרים עמוקים יותר עם הדמויות הגבריות.

סצנת הקוס קומישן הופכת כעת מאורגנת יותר. נערות חלום מפרסמות מודעות גיוס עבור קוספליירים באתרי מסחר אלקטרוני כמו Xianyu או בפלטפורמות חברתיות כמו Douyin ו־Xiaohongshu. כל מודעה מציינת איזו דמות הקוספלייר יצטרך לשחק, מה התשלום המוצע ואם הוא מתבקש לנשק. לאחר מכן הוא יכול לפנות ולתאם דייט.

שחקנים כאלה גובים בדרך כלל 100-200 יואן (14-29 דולר) לשעה, ונערת החלום משלמת גם עבור כל הוצאות הדייט. יש גם כאלה שמספקים את השירות ללא תשלום, ומסופקים רק מהערך רגשי שהם מסבים לנשים.

לדברי הטון השישי, נערות החלום נוהגות לארגן דייטים מפוארים במיוחד עם יקיריהן. כעת, כשהאפשרות פתוחה בפני נשים רבות, רן אפילו שקלה להציע לקוספלייר סכום כסף גדול כדי שיפסיק לצאת לדייטים עם בנות אחרות בתור זואו ראן. אך לבסוף היא החליטה לוותר על הבלעדיות, והסבירה כי האהבה שלה לקוספלייר היא "אשליה חולפת. אני צריכה לבזבז את הכסף במשחק כדי לתמוך בזואו ראן האמיתי, שלא ישנה את דעתו לגביי".

"למלא מה שחסר באישיות שלי"

התופעה הזאת כמובן מעוררת לא מעט ביקורת בסין. רבים רואים באותן נערות מתבודדות שאינן מסוגלות להתמודד עם מערכות יחסים אמיתיות. אלא שהן מצדן טוענות שהן פשוט מעדיפות את החברים הווירטואליים שלהן על פני גברים במציאות.

סין היא בהחלט לא המדינה היחידה שבה נשים יעידו על קשרים רומנטיים מאכזבים ולפעמים מסוכנים. אבל בחלקים רבים במדינה מורגש לחץ מוגבר להיצמד לתפקידים המגדריים המסורתיים במערכות יחסים - כאלה שכובלים את האישה ומשחררים את הגבר - וכבר לא מתאימים לרצונות של צעירות בסין של היום. ייתכן כי זה אחד מהגורמים שהופכים אותה למצע מזמין יותר להתפתחות של תרבויות כמו קוס קומישן.

קוספליירית בשם וואנג, שנוהגת להתחפש לדמויות גבריות, הסבירה לטון השישי את המניעים הרגשיים מהצד השני: "באמצעות התפקידים האלה ניסיתי למלא את מה שחסר באישיות שלי, כמו בגרות, אבל היה לי גם רעיון מצחיק אך מרושע - להעמיד פנים שאני גבר בוגר ליום אחד". היא סיפרה שבמהלך דייט היא הבינה עד כמה מופנמת הבחורה שהזמינה אותה: "באותו הרגע הרגשתי שלעשות את הדבר הזה - זה מאוד משמעותי".

קוספליי היא פעילות שרחוקה מלהיות סתם התחפשות או משחק. עבור החברים בה מדובר בסוג של אמנות שהיא חלק מהחיים עצמם, ובה השחקן מזדהה עם הדמות שהוא מגלם, הרבה מעבר לאלמנט הוויזואלי, באמצעות אימוץ אופני ההתנהגות, הניואנסים והשפה. כששני הצדדים חווים את הפיקציה באופן כל כך טוטאלי, לא ברור מה עוד נותר מהקו שמבדיל אותה מהמציאות.

ד"ר זן טרוי צ'ן מאוניברסיטת לונדון ערך מחקר פורץ דרך על תופעת ה־ACGN (Anime, Comics, Games, Novels), היושבת בשורשי הקוספליי והקוס קומישן, שמשכה עד היום יותר מ־200 מיליון צרכנים בסין וגלגלה כמעט 350 מיליון נכון ל־2019. הוא עשה זאת באמצעות הפלטפורמה שמניעה אותה כבר יותר משני עשורים - אתר שיתוף הווידאו הסיני לאנימציה, קומיקס ומשחקים ביליבילי, שיש לו יותר מ־223 מיליון משתמשים בחודש. הוא ניסה להבין איזה תפקיד ממלאת ACGN בחברה הסינית, בעיקר בדור ה־Z, וגילה שבעולם מקוון היא מעניקה למעריצים ערוץ ייחודי שדרכו הם יכולים לנהל משא ומתן על זהותם. מבחינת צ'ן מדובר בסוג חדש של מרחב.

בשנות השישים כתב מישל פוקו על המרחב האחר שצ'ן מרפרר אליו. פוקו תיאר מרחב שהוא בעת ובעונה אחת ממשי ומיתי, פיזי ומדומיין, העשוי להציע צורות חלופיות של ארגון חברתי ולספק הזדמנויות לאנשים לחתור תחת הערכים והפרקטיקות הדומיננטיות של החברה.

בהשראת פוקו צ'ן מתאר את הקוספליי והקוס קומישן כמרחב או פלטפורמה שבהם יחידים משתמשים בטקטיקות שונות כדי לאתגר את הערכים והפרקטיקות של צרכנות וצנזורה ואת הסטטוס קוו וכדי לבטא את עצמם.

מבחינה זו קוספליי וקוס קומישן רחוקים מלהיות מעשים פשוטים של צריכה. מדובר בתרבות בעלת מעורבות עמוקה ואמירה - מוצהרת או משוחקת - שאת התפתחויותיה אפשר רק להמשיך לדמיין.

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?