גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המזון מהיר, הצמיחה עוד יותר: הפוטנציאל האדיר של שוק הפאסט פוד

מניות חברות המזון המהיר האמריקאיות נוסקות לגבהים חדשים - ככל שהאינפלציה משתוללת ומאלצת את קהל הסועדים להסתפק במסעדות זולות יותר מאלה שאליהן התרגלו בימים רגילים ● בהתאם לכך, גם ההזדמנויות למשקיעים בענף המזון המהיר הולכות ומתרבות

סניף KFC של Yum! Brands במיאמי / צילום: Associated Press, Wilfredo Lee
סניף KFC של Yum! Brands במיאמי / צילום: Associated Press, Wilfredo Lee

הכותב הוא שותף מנהל בקרני פמילי אופיס

אין באמור ייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם ו/או תחליף לשיקול-דעתו של הקורא, ואין באמור משום עצה ו/או המלצה לרכישה או למכירת ניירות ערך או מוצר פיננסי כלשהו

במתכון הפעילות של חברות המזון המהיר המצליחות בעולם יש מרכיב יוצא דופן, והוא נקרא "חדשנות". 

כך קרה גם בשנת 1952, כאשר סוכן מכירות של מכונות מילקשייק, בשם ריי קרוק, נכנס לדוכן המבורגרים בסן ברנרדינו, קליפורניה, במטרה לשכנע את שני האחים שניהלו את המקום לקנות את המכונה שלו, וקנה בסופו של דבר את המסעדה. 

הסיפור מאחורי קרן הנדל"ן שהבטיחה תשואה פנטסטית למשקיעים והגיעה לסף קריסה השבוע 
הדולר מתחזק ביותר מ-1.5% ושולח את השקל לשפל חדש 

החשיבה וההתנהלות החדשנית ויוצאת הדופן שאותם זיהה קוק מיד כשנכנס למסעדת מקדונלד'ס הפילו אותו מהרגליים. הוא הבין שההמבורגר לא היה באמת המוצר שאנשים קונים שם; מקדונלד'ס היה המוצר. 

ההצלחה פורצת הדרך של מקדונלד'ס , ש-36 אלף הסניפים שלה ממוקמים כיום בכ-120 מדינות ברחבי העולם, טמונה בין היתר במודל העסקי החדשני שלה - מחירים נמוכים ונגישים במיוחד, שתמכו בחשיפה של המסעדות לכל אדם בכל מקום.

גורם נוסף הוא שיטת הזכיינות שלה - מודל חכם המספק לחברה אחוזים יפים מההצלחות, בהפחתת סיכון.

תשע שנים לאחר שקוק רכש זיכיון בלעדי להפעלת מסעדות הרשת ברחבי ארצות-הברית, הוא רכש את זכויות התמלוגים של האחים מקדונלד ויצא לדרך עצמאית עם חברת מקדונלד'ס סיסטם קופוריישן.

תוך שנים ספורות הוא הפך את מקדונלד'ס לאימפריית רשת המזון המהיר הגדולה בעולם.

הצמיחה האדירה של חברות הפאסט פוד

האינפלציה בארה"ב, המחייבת צרכנים לחשב את ההוצאות שלהם מחדש, משנה את חוקי המשחק בתעשיית המזון והמסעדות, ומנתבת אל מסעדות המזון המהיר לקוחות נוספים, אשר לרוב מעדיפים מסעדות יקרות יותר.

חברות הפאסט פוד הנסחרות מרוויחות מכך, וכך גם המשקיעים בהן. 

הרבה מעבר להשלכות האינפלציה, תעשיית המזון המהיר חווה התרחבות משמעותית בעשורים האחרונים ככל שהיא מבססת תפיסות חדשניות ומודלים עסקיים מתקדמים, כגון זכיינות, המהווה זרז מהותי לצמיחה מהירה ונרחבת.

מחקר שוק שפורסם באפריל השנה על-ידי Custom Market Insights, אמד את שווי שוק המזון המהיר בארה"ב בכ-270 מיליארד דולר בשנת 2022, ומעריך כי הוא צפוי להגיע ל-294 מיליארד דולר השנה (2023) ולכ-454 מיליארד דולר עד שנת 2030. 

 

שחקני השוק המרכזיים הרשומים בדוח של החברה - בזכות המכירות, ההכנסות והאסטרטגיות שלהם - הם מקדונלד'ס, מותגי Yum! (טאקו בל, KFC ופיצה האט), סאבוויי, וונדי'ס, ברגר קינג, סטארבקס, דומינו'ס פיצה ונוספים.

בין הגורמים העיקריים התומכים בצמיחה הפנומנלית של חברות המזון המהיר ניתן למנות כמה חזקים במיוחד: מוטיב האג'יליות - יכולת ההתאמה המהירה שלהן לטרנדים ולהעדפות צרכנים משתנות; התקדמות טכנולוגית - הטמעת טכנולוגיה מתקדמת כגון עמדות דיגיטליות להזמנה מהירה בסניפים, שירות משלוחים מקוון ועוד.

דגש נוסף הוא על בטיחות והיגיינה - רשתות המזון המהיר הטמיעו בשנים האחרונות אמצעי בטיחות והיגיינה מוגברים על-מנת להבטיח את בטיחות לקוחותיהם ועובדיהם.

שוק המזון המהיר הוא דינמי, וחברות חייבות להיות זריזות כדי להצליח בשוק תחרותי זה.

מקדונלד'ס הונפקה לראשונה בנאסד"ק ב-1965 בהשקעה ראשונית של 100 מניות תמורת 2,250 דולר, שהתרחבו ל-74,360 מניות באמצעות פיצול מניות ודיבידנדים בלבד.

החברה רשמה תשואות חזקות לבעלי מניות לטווח הארוך - חמישה עשורים לאחר מכן, בשנת 2015, המניות הללו היו כבר שוות 8.8 מיליון דולר.

11 שנים לאחר הפריצה הגדולה של מקדונלד'ס לנאסד"ק, ב-1976, יצאה רשת מסעדות המזון המהיר, וונדי'ס  (Wendy's) אף היא להנפקה ראשונה לציבור, עם הנפקה של מיליון מניות רגילות בשווי של 28 דולר למניה.

עד סוף השנה הבינו בעלי המניות שהכסף שלהם מניע צמיחה, כאשר וונדי'ס פתחה את החנות ה-500 שלה. ההתרחבות המהירה של הרשת נתמכה בין היתר על-ידי מסע הפרסום הלאומי הראשון של וונדי'ס ב-1977.

ברגר קינג החלה להיסחר בבורסת ניו יורק ב-18 במאי 2006. מכירת המניות הניבה הכנסות של 425 מיליון דולר - ההנפקה הגדולה ביותר של רשת מסעדות בארה"ב.

מניות ותעודות סל שכדאי לשים אליהן לב

McDonald’s Corporation (MCD) - מניות רשת המזון המהיר העולמית מקדונלד'ס כבשו לאחרונה שיא חדש עם הזינוק במכירות כתוצאה מהאינפלציה והעליה בביקוש, וטיפסו למחיר של כמעט 300 דולר למניה.

רווחיות החברה קוטפת גם כן שיאים חדשים. המכירות של מקדונלד'ס בארה"ב ובמדינות נוספות עלו ב-13% ברבעון הראשון של 2023, לעומת אשתקד, ומיקמו את הרשת שוב כמובילה ברשתות המזון המהיר.

מניות מקדונלד'ס מוערכות כיום ביותר מפי תשעה מהמכירות השנתיות - שיא חדש למניה, אשר מחירה גבוה בהרבה מהערכת השווי של רוב רשתות המזון מהיר.

אצל דומינו'ס פיצה , לדוגמה, הערכת השווי של החברה היא פי 2.5 בערך מהמכירות.

Yum! Brands  - חברת !YUM יחד עם החברות הבנות שלה KFC, טאקו בל, פיצה האט ו-Habit Burger Grill, מפתחת ומפעילה זכיינות לכ-55 אלף מסעדות מזון מהיר ב-155 מדינות וטריטוריות ברחבי העולם.

החברה, הנסחרת בבורסת ניו יורק, מעסיקה כ-36 אלף עובדים, והיא רשמה ב-12 החודשים שעד מאי 2023 הכנסות של כ-6.9 מיליארד דולר עם שולי רווח של 17.7%.

מניית YUM מספקת כיום תשואת דיבידנד של 1.8%, ואנליסטים צופים כי הרווח המתואם יגיע ל-5.114 דולר למניה בשנת הכספים הנוכחית.

Wendy’s - ווונדי'ס (WEN) היא רשת ההמבורגרים השלישית בגודלה בעולם אחרי ברגר קינג ומקדונלד'ס. ב-24 באפריל 2008 הודיעה החברה על מיזוג עם Triarc Companies Inc, החברה-האם של Arby's, וכיום יש לחברה שלושה מגזרים: Wendy’s U.S, Wendy’s International ו-Global Real Estate & Development.

חברת וונדי'ס יחד עם החברות-הבנות שלה פועלת כחברת מסעדות בשירות מהיר בארצות-הברית וברחבי העולם. החברה נסחרת בנאסד"ק ומפעילה כ-5,895 מסעדות בארצות-הברית, חלקן בהפעלת החברה והיתר במודל זכיינות.

משקיעים המעוניינים לממש את פוטנציאל האפסייד ארוך-הטווח של ענף המזון יכולים לשקול השקעה בקרנות נסחרות בבורסה (ETF) המתמקדות בתעשייה זו.

נכון להיום, יש תעודת סל אחת בלבד המתמקדת בתחום המסעדות והמזון בלבד.

AdvisorShares Restaurant ETF - תעודת סל שהושקה בשנת 2021, עם טיקר יצירתי (EATZ) המעיד על תוכנה.

זו תעודת הסל היחידה המתמקדת אך ורק בהשקעות בתעשיית המסעדנות והמזון, והחזקותיה כוללות מסעדות, ברים, פאבים, מזון מהיר, מתקני אוכל לקחת ושירותי קייטרינג לאוכל.

נכון לאפריל החזיקה תעודת הסל 25 מניות של מסעדות, ביניהן !YUM, ווונדי'ס ומקדונלד'ס.

עוד כתבות

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?