גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי אג"ח בקרדיט סוויס נגד הממשלה: בבימ"ש בשווייץ מתנהל קרב על מיליארדים

המשקיעים המוסדיים שאיבדו 17 מיליארד דולר באג"ח "קוקו" במסגרת הרכישה של קרדיט סוויס כבר התאגדו והגישו תביעה נגד הרגולטור השוויצרי שהורה למחוק את ערכן ● ביניהם נמצאים אפילו קבוצה של מנהלים בכירים בבנק הכושל, שאיבדו בין־לילה את הבונוסים שלהם

בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs
בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs

העסקה החפוזה שרקמה הממשלה השוויצרית להצלת בנק קרדיט סוויס על־ידי מכירתו במחיר מציאה ליריבו UBS אולי הצילה את מגזר הבנקאות במדינה, אך כעת היא עומדת בפני גל תביעות משפטיות. במרכז ההליכים נמצא הצעד שעורר את הזעם הרב ביותר, בקרב מי שהחזיקו באג"ח "CoCo" של הבנק השוויצרי הוותיק - בעל היסטוריה של יותר מ־150 שנה. כל אגרות חוב אלה מרובד נוסף (AT1) נמחקו בהוראת הממשלה, והמשקיעים בהם איבדו את כל כספם, שהוערך ב־17 מיליארד דולר ערב המיזוג הכפוי.

 

המהלך השוויצרי חרג ממה שהוא בדרך־כלל סדר הנישומים הקבוע בחוק לצורך החזר חובות, במקרה של פשיטת רגל או הפסקת פעילות. בדרך־כלל, בעלי אגרות החוב השונות מקבלים את כספם לפני בעלי המניות. אבל במהלך הדיונים המרתוניים על עתידו של קרדיט סוויס לפני כחודשיים, ניצלה הממשלה השוויצרית והרגולטור הפיננסי במדינה את האותיות הקטנות באגרות החוב הללו, הנחשבות למסוכנות יותר, והורתה על מחיקת ההתחייבויות שהן מהוות, כדי להקל על חובות הבנק הנרכש. דווקא בעלי המניות, ביניהן ממשלת סעודיה, כווית ומוסדות אחרים, זכו לפיצוי מסוים, למרות תספורת של 60% על שווי החזקותיהם. הבנק נמכר לפי שווי של 3.25 מיליארד דולר בלבד.

מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים שעשו עסקה גרועה והמיליארדים שנמחקו 
היפוך שוויצרי מפתיע: ההחלטה במכירת קרדיט סוויס שמשנה את חוקי המשחק 
אחרי תקדים מחיקת האג"ח של קרדיט סוויס, באירופה ובבריטניה מבטיחים לנהוג אחרת
כמה שוות אג"ח קוקו שוויצריות מחוקות? ייתכן שהרבה יותר ממה שחשבתם 

גל תביעות ענק

האגרות הללו (1AT), שנשאו גם תשואה גבוהה יותר, יושמו והונפקו כאחד הלקחים של משבר האשראי והבנקים ב־2008 ונועדו לבצר את מעמדם הפיננסי של בנקים. לפי הממשלה השוויצרית, הייתה שמורה לה הזכות "למחוק" את שווי האג"חים הללו במקרה של שינוי מהותי במבנה ההון של הבנק, כמו חילוץ ממשלתי או מיזוג כפי שקרה במרץ.

אבל שבועות בלבד אחרי המהלך החריג - ששלח גלי זעזוע במגזר הבנקאי האירופי כולו והביא את הבנק המרכזי האירופי (ECB) ואת בנק אנגליה להצהיר כי הם לא ינהגו כמו השוויצרים "בשום מקרה בעתיד" - כבר עומד הצעד הממשלתי השוויצרי למבחן משפטי. תביעות ענק הוגשו בשבועות האחרונים בבתי משפט במדינה נגד הממשלה השוויצרית ונגד הרגולטור הפיננסי (FINMA).

מי שהחזיק באג"חים מהרובד הזה הן בעיקר קרנות גידור, קרנות פנסיה, חברות גדולות וגופים מוסדיים אחרים, ולא משקיעים פרטיים. חלקם מיהרו להתאגד אחרי ההחלטה על מיזוג קרדיט סוויס ו־UBS ב־19 במרץ, והגישו תביעה ראשונה כבר בחודש שעבר.

הקבוצה הראשונה של התובעים מייצגת כרבע מ"הנפגעים", כך שהשווי המצרפי של החזקותיהם עמד ערב המיזוג על כ־4.5 מיליארד דולר. אחת הטענות במסגרתה היא ש־FINMA פעלה "נגד החוקה" השוויצרית במקרה הנוכחי, וכי ההוראה למחוק את אג"ח "קוקו" מסוג AT1 הייתה לא־חוקית. את קבוצת התובעים הזו מייצגת פירמת עורכי הדין הגלובלית Quinn Emanuel.

ניצחון קטן בסנט גאלן

בשבוע שעבר רשמו התובעים ניצחון משפטי קטן, כאשר בית משפט בסנט גאלן, העיר בה הוגשה התביעה, הורה לממשלה השוויצרית לחשוף את ההחלטות הממשלתיות שאפשרו את המהלך. החלטות אלה היו חסויות עד כה, אך כעת יועברו לתובעים ויוכלו לשמש אותם כדי לבסס את טיעוניהם.

לטענת הממשלה השוויצרית, כל הפעולות של הרגולטור נעשו במסגרת החוק, גם אם זה שונה ברגע האחרון. ב־19 במרץ 2023, כמה שעות לפני ההודעה על העסקה, העבירה הממשלה תקנה שקבעה כי "FINMA יכולה להורות ללווה ולקבוצה הפיננסית (קרדיט סוויס ו־UBS, א"א), למחוק אג"ח מרובד נוסף (AT1)".

בנוסף, הרגולטור הפיננסי טוען כי הייתה לו ממילא הזכות למחוק את התחייבויות קרדיט סוויס לאגרות החוב הללו, מכיוון שקרדיט סוויס קיבל עזרה מיידית בדמות הזרמה של עשרות מיליארדי פרנק שוויצרי בסיוע חירום, בימים שלפני ההתערבות הממשלתית לביצוע מיזוג. לפי הממשלה, הפירוש של כמה מהסעיפים בחוזי ה"קוקו" מאפשרים למחוק אותם במקרה שכזה.

בעלי האג"חים טוענים מנגד כי רק אם העזרה הממשלתית שינתה באופן מהותי את מבנה ההון של הבנק, אז מוצדק לפי החוזים למחוק את האג"ח, דבר שלטענתם לא אירע. FINMA טוענת כי הדבר כן אירע, ואם בית המשפט יידרש להכריע בשאלה הזו, הדבר עשוי להשפיע על מגזר הבנקאות כולו.

למעשה, כלכלנים העריכו כי אם בית המשפט יקבע כי בכל מקרה של הזרמת כספים משתנה מבנה ההון של הבנק, הדבר עשוי להביא למכירת חיסול של האג"חים מרובד נוסף גם במדינות אחרות באירופה.

הרגולטורים במדינות אלה אולי הבהירו כי לא ינקטו צעד דומה במקרה של משבר, אולם הדבר לא מעוגן בחוק, והגדרת הזרמת כספי סיוע לבנקים כ"חילוץ ממשלתי" המשנה את מבנה ההון של הבנק, יכולה להיות בעל השלכות משפטיות על ההחזקה בהן, לדברי מומחים. "אם כל פעם שבנק נשען על כסף מהבנק המרכזי, הדבר יכול להביא לאובדן ערך AT1, אז אנחנו בבלגן טוטאלי", אמר בנקאי לעיתון הכלכלי "פייננשל טיימס". שווי השוק של אגרות חוב אלה מוערך גלובלית ב־250 מיליארד דולר.

בנוסף לתביעה זו, ישנה תביעה נוספת המתגבשת כעת, ובה חברים כ־90 משקיעים מוסדיים ופרטיים גדולים, שהחזיקו במשותף חוב בסך של כ־1.7 מיליארד פרנק שוויצרי, לפי השווי ערב המיזוג. הם מיוצגים על־ידי חברת עורכי הדין Pallas.

גם לדברי פירמה זו, לרגולטור הפיננסי "לא הייתה סמכות" להורות על תקנת החירום שהפכה למעשה למחיקת אג"ח "קוקו", והיא טוענת כי הצעד פוגע בזכויות הקניין של בעלי אגרות החוב.

לפי הדיווחים בתקשורת השוויצרית, כעת מתארגנת קבוצה שלישית של תובעים - עובדי קרדיט סוויס עצמם. מסתבר כי בין אגרות החוב שנמחקו היו בערך 360 מיליון פרנק שוויצרי שהוקצו כבונוס לעובדים הבכירים בבנק השוויצרי, ושהם לא פדו לפני הקריסה של הבנק ומחיקת הערך שלהן.

אחת מפירמות עורכי הדין שכבר הגישו תביעה דיווחה כי מנהלים בכירים בבנק, שקיבלו החזקה באג"ח כבונוס בשנים האחרונות, שוקלים גם הם להצטרף לגל התובעים. "יצרו אתנו קשר מנהלים מרחבי העולם", צוטטה הפירמה בעיתון השוויצרי "בליק".

בינתיים, ההתנצחות המשפטית חושפת את הריצה אל הבנק שהתחדשה במהלך כמה ימים באמצע מרץ, אז כ־14 מיליארד פרנק שוויצרי הוצאו מקרדיט סוויס ביום אחד. בנוסף למשיכות אסטרונומיות אחרות, הבנק ביקש מהרשויות סיוע חירום של קרוב ל־40 מיליארד פרנק.

עסקת המיזוג, שמתקדמת מאז באופן איטי ואמורה "להיסגר סופית" רק בסוף השנה, עוררה מאז ביקורת על המחיר הזול. UBS אמורים לרשום רווח של כ־35 מיליארד דולר מהסיפור כבר השנה.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"