גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעלי אג"ח בקרדיט סוויס נגד הממשלה: בבימ"ש בשווייץ מתנהל קרב על מיליארדים

המשקיעים המוסדיים שאיבדו 17 מיליארד דולר באג"ח "קוקו" במסגרת הרכישה של קרדיט סוויס כבר התאגדו והגישו תביעה נגד הרגולטור השוויצרי שהורה למחוק את ערכן ● ביניהם נמצאים אפילו קבוצה של מנהלים בכירים בבנק הכושל, שאיבדו בין־לילה את הבונוסים שלהם

בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs
בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs

העסקה החפוזה שרקמה הממשלה השוויצרית להצלת בנק קרדיט סוויס על־ידי מכירתו במחיר מציאה ליריבו UBS אולי הצילה את מגזר הבנקאות במדינה, אך כעת היא עומדת בפני גל תביעות משפטיות. במרכז ההליכים נמצא הצעד שעורר את הזעם הרב ביותר, בקרב מי שהחזיקו באג"ח "CoCo" של הבנק השוויצרי הוותיק - בעל היסטוריה של יותר מ־150 שנה. כל אגרות חוב אלה מרובד נוסף (AT1) נמחקו בהוראת הממשלה, והמשקיעים בהם איבדו את כל כספם, שהוערך ב־17 מיליארד דולר ערב המיזוג הכפוי.

 

המהלך השוויצרי חרג ממה שהוא בדרך־כלל סדר הנישומים הקבוע בחוק לצורך החזר חובות, במקרה של פשיטת רגל או הפסקת פעילות. בדרך־כלל, בעלי אגרות החוב השונות מקבלים את כספם לפני בעלי המניות. אבל במהלך הדיונים המרתוניים על עתידו של קרדיט סוויס לפני כחודשיים, ניצלה הממשלה השוויצרית והרגולטור הפיננסי במדינה את האותיות הקטנות באגרות החוב הללו, הנחשבות למסוכנות יותר, והורתה על מחיקת ההתחייבויות שהן מהוות, כדי להקל על חובות הבנק הנרכש. דווקא בעלי המניות, ביניהן ממשלת סעודיה, כווית ומוסדות אחרים, זכו לפיצוי מסוים, למרות תספורת של 60% על שווי החזקותיהם. הבנק נמכר לפי שווי של 3.25 מיליארד דולר בלבד.

מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים שעשו עסקה גרועה והמיליארדים שנמחקו 
היפוך שוויצרי מפתיע: ההחלטה במכירת קרדיט סוויס שמשנה את חוקי המשחק 
אחרי תקדים מחיקת האג"ח של קרדיט סוויס, באירופה ובבריטניה מבטיחים לנהוג אחרת
כמה שוות אג"ח קוקו שוויצריות מחוקות? ייתכן שהרבה יותר ממה שחשבתם 

גל תביעות ענק

האגרות הללו (1AT), שנשאו גם תשואה גבוהה יותר, יושמו והונפקו כאחד הלקחים של משבר האשראי והבנקים ב־2008 ונועדו לבצר את מעמדם הפיננסי של בנקים. לפי הממשלה השוויצרית, הייתה שמורה לה הזכות "למחוק" את שווי האג"חים הללו במקרה של שינוי מהותי במבנה ההון של הבנק, כמו חילוץ ממשלתי או מיזוג כפי שקרה במרץ.

אבל שבועות בלבד אחרי המהלך החריג - ששלח גלי זעזוע במגזר הבנקאי האירופי כולו והביא את הבנק המרכזי האירופי (ECB) ואת בנק אנגליה להצהיר כי הם לא ינהגו כמו השוויצרים "בשום מקרה בעתיד" - כבר עומד הצעד הממשלתי השוויצרי למבחן משפטי. תביעות ענק הוגשו בשבועות האחרונים בבתי משפט במדינה נגד הממשלה השוויצרית ונגד הרגולטור הפיננסי (FINMA).

מי שהחזיק באג"חים מהרובד הזה הן בעיקר קרנות גידור, קרנות פנסיה, חברות גדולות וגופים מוסדיים אחרים, ולא משקיעים פרטיים. חלקם מיהרו להתאגד אחרי ההחלטה על מיזוג קרדיט סוויס ו־UBS ב־19 במרץ, והגישו תביעה ראשונה כבר בחודש שעבר.

הקבוצה הראשונה של התובעים מייצגת כרבע מ"הנפגעים", כך שהשווי המצרפי של החזקותיהם עמד ערב המיזוג על כ־4.5 מיליארד דולר. אחת הטענות במסגרתה היא ש־FINMA פעלה "נגד החוקה" השוויצרית במקרה הנוכחי, וכי ההוראה למחוק את אג"ח "קוקו" מסוג AT1 הייתה לא־חוקית. את קבוצת התובעים הזו מייצגת פירמת עורכי הדין הגלובלית Quinn Emanuel.

ניצחון קטן בסנט גאלן

בשבוע שעבר רשמו התובעים ניצחון משפטי קטן, כאשר בית משפט בסנט גאלן, העיר בה הוגשה התביעה, הורה לממשלה השוויצרית לחשוף את ההחלטות הממשלתיות שאפשרו את המהלך. החלטות אלה היו חסויות עד כה, אך כעת יועברו לתובעים ויוכלו לשמש אותם כדי לבסס את טיעוניהם.

לטענת הממשלה השוויצרית, כל הפעולות של הרגולטור נעשו במסגרת החוק, גם אם זה שונה ברגע האחרון. ב־19 במרץ 2023, כמה שעות לפני ההודעה על העסקה, העבירה הממשלה תקנה שקבעה כי "FINMA יכולה להורות ללווה ולקבוצה הפיננסית (קרדיט סוויס ו־UBS, א"א), למחוק אג"ח מרובד נוסף (AT1)".

בנוסף, הרגולטור הפיננסי טוען כי הייתה לו ממילא הזכות למחוק את התחייבויות קרדיט סוויס לאגרות החוב הללו, מכיוון שקרדיט סוויס קיבל עזרה מיידית בדמות הזרמה של עשרות מיליארדי פרנק שוויצרי בסיוע חירום, בימים שלפני ההתערבות הממשלתית לביצוע מיזוג. לפי הממשלה, הפירוש של כמה מהסעיפים בחוזי ה"קוקו" מאפשרים למחוק אותם במקרה שכזה.

בעלי האג"חים טוענים מנגד כי רק אם העזרה הממשלתית שינתה באופן מהותי את מבנה ההון של הבנק, אז מוצדק לפי החוזים למחוק את האג"ח, דבר שלטענתם לא אירע. FINMA טוענת כי הדבר כן אירע, ואם בית המשפט יידרש להכריע בשאלה הזו, הדבר עשוי להשפיע על מגזר הבנקאות כולו.

למעשה, כלכלנים העריכו כי אם בית המשפט יקבע כי בכל מקרה של הזרמת כספים משתנה מבנה ההון של הבנק, הדבר עשוי להביא למכירת חיסול של האג"חים מרובד נוסף גם במדינות אחרות באירופה.

הרגולטורים במדינות אלה אולי הבהירו כי לא ינקטו צעד דומה במקרה של משבר, אולם הדבר לא מעוגן בחוק, והגדרת הזרמת כספי סיוע לבנקים כ"חילוץ ממשלתי" המשנה את מבנה ההון של הבנק, יכולה להיות בעל השלכות משפטיות על ההחזקה בהן, לדברי מומחים. "אם כל פעם שבנק נשען על כסף מהבנק המרכזי, הדבר יכול להביא לאובדן ערך AT1, אז אנחנו בבלגן טוטאלי", אמר בנקאי לעיתון הכלכלי "פייננשל טיימס". שווי השוק של אגרות חוב אלה מוערך גלובלית ב־250 מיליארד דולר.

בנוסף לתביעה זו, ישנה תביעה נוספת המתגבשת כעת, ובה חברים כ־90 משקיעים מוסדיים ופרטיים גדולים, שהחזיקו במשותף חוב בסך של כ־1.7 מיליארד פרנק שוויצרי, לפי השווי ערב המיזוג. הם מיוצגים על־ידי חברת עורכי הדין Pallas.

גם לדברי פירמה זו, לרגולטור הפיננסי "לא הייתה סמכות" להורות על תקנת החירום שהפכה למעשה למחיקת אג"ח "קוקו", והיא טוענת כי הצעד פוגע בזכויות הקניין של בעלי אגרות החוב.

לפי הדיווחים בתקשורת השוויצרית, כעת מתארגנת קבוצה שלישית של תובעים - עובדי קרדיט סוויס עצמם. מסתבר כי בין אגרות החוב שנמחקו היו בערך 360 מיליון פרנק שוויצרי שהוקצו כבונוס לעובדים הבכירים בבנק השוויצרי, ושהם לא פדו לפני הקריסה של הבנק ומחיקת הערך שלהן.

אחת מפירמות עורכי הדין שכבר הגישו תביעה דיווחה כי מנהלים בכירים בבנק, שקיבלו החזקה באג"ח כבונוס בשנים האחרונות, שוקלים גם הם להצטרף לגל התובעים. "יצרו אתנו קשר מנהלים מרחבי העולם", צוטטה הפירמה בעיתון השוויצרי "בליק".

בינתיים, ההתנצחות המשפטית חושפת את הריצה אל הבנק שהתחדשה במהלך כמה ימים באמצע מרץ, אז כ־14 מיליארד פרנק שוויצרי הוצאו מקרדיט סוויס ביום אחד. בנוסף למשיכות אסטרונומיות אחרות, הבנק ביקש מהרשויות סיוע חירום של קרוב ל־40 מיליארד פרנק.

עסקת המיזוג, שמתקדמת מאז באופן איטי ואמורה "להיסגר סופית" רק בסוף השנה, עוררה מאז ביקורת על המחיר הזול. UBS אמורים לרשום רווח של כ־35 מיליארד דולר מהסיפור כבר השנה.

עוד כתבות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

"טרחן למות": סמנכ"לית השיווק של בנק דיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג על המנכ"ל

סביון בר סבר, סמנכ"לית השיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל