גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה אישרה: הקמת תחנת קסם וקידום חידוש ייצור החשמל ברידינג

הממשלה הפנימה כי ללא פתרונות מיידיים המדינה צפויה לסבול ממחסור בחשמל ב-2025-2027 ואישרה הקמת תחנת כוח חדשה - "קסם", הרחבת תחנת דוראד וקידום חידוש ייצור החשמל ברידינג ● התוכניות שלא נבחרו ונשארו בצד: הקמת תחנת הכוח ריינדיר והרחבת OPC בחדרה

תחנת רידינג / צילום: תמר מצפי
תחנת רידינג / צילום: תמר מצפי

הממשלה אישרה היום (א') את הקמתה של תחנת הכוח קסם ואת הרחבת תחנת הכוח דוראד. בה בעת, השרים אישרו את קידום חידוש ייצור החשמל ברידינג. מנגד, הממשלה הותירה בצד את הקמת תחנת הכוח ריינדיר והרחבת OPC בחדרה.

להתרחק מיזמיות נדל"ן: מנהל קרנות הגידור ממליץ איך להכות את השוק | ראיון 
התנגדות לעסקת הפניקס-צרפתי: "המחיר צריך לעלות ב-50%" | בלעדי 
"אי אפשר לזוז": השכונות שלא ניתן לצאת מהן בבוקר 

ההחלטה נובעת משתי סיבות עיקריות: ראשית, ההפנמה כי ללא מציאת פתרונות מיידיים, מדינת ישראל צפויה לסבול ממחסור בחשמל בין השנים 2027-2025, ושנית - ההגדרה שהתבצעה כבר לפני כשש שנים כי תחנות הכוח לא יכולות לקום בדרום, משום שעיקר הצריכה היא במרכז. להערכת המדינה, שהתבצעה כבר ב-2020, נדרשת לטווח הקצר תוספת של 1,400 מגה-וואט, ואילו לטווח הארוך, ל-2040, נדרשת תוספת של עד 4,000 מגה-וואט.

מול עמדת משרד הפנים ומשרד האנרגיה עמדה השרה להגנת הסביבה עידית סילמן שהביעה את התנגדותה להקמת תחנות הכוח, משום שהן מקבעות את הצורך בדלקים פוסיליים. במסגרת דרישתה, היא קראה לצעדים להגדלת השימוש באנרגיה מתחדשת.

שתי תוכנית סמוכות, אך רק אחת אושרה

שתי תוכניות שסמוכות אחת לשנייה, אך רק אחת מהן נבחרה, הן תחנות ריינדיר וקסם, שאגף תקציבים, רשות החשמל וחברת נגה הביעו כבר לפני תקופה ארוכה תמיכה בהקמת שתיהן. תחנת קסם שאושרה, כוללת תוכנית לתחנת כוח בהספק של כ-780 מגה-וואט ברביע הצפון-מזרחי של מחלף קסם, על קרקע משבצת של קיבוץ גבעת השלושה. לתחנת קסם, שתוקם על שטח של כ-80 דונם, יש יתרון משמעותי: היא סמוכה לפרוזדור קווי חשמל במתח עליון, שבהם יש שני קווי הולכה שפנויים לקליטה מיידית. כמו כן, התחנה מתוכננת לא הרחק ממערכת הולכת הגז הטבעי - לרבות תחנת גז קיימת.

מנגד, סוגיה רגישה היא אקוויפר ירקון-תנינים, שנפרס מעמק יזרעאל ועד באר שבע. בנוגע לכך, התקבל אישור השירות ההידרולוגי ברשות המים להקמת ה תחנה במקום. בכל הנוגע למקורות המים, טרם ברור עד תום המענה שיתקבל לכפר קאסם הסמוכה, אשר כ-50% מהמים שהיא צורכת מגיעים מבאר מתלי, שפועלת כ-80 שנים. עם הקמת תחנת הכוח בקסם, המדינה תידרש למענה לכלל העיר כפר קאסם.

מאידך, פרויקט ריינדיר שלא אושר, יועד לספק כ-1,300 מגה-וואט, במתקן שיוקם בין הכבישים 6, 444 ו-55 שבמועצה האזורית דרום השרון. לפי הערכה מ-2021, ריינדיר וקסם תוכננו לספק ביחד רק 20% משיאי הביקוש ב-2030. נזכיר כי היעד שהוצב ל-2030 עומד על 30% אנרגיות מתחדשות, כאשר רק ב-2022 הצליחה המדינה לעבור את היעד שנקבע לשנת 2020 - 10%. מכאן ניתן להבין כי במקרים רבים, יעדים למשק האנרגיה אינם מושגים בישראל.

העדפה לשדרוג והרחבה של אתרים קיימים

בהצעת ההחלטה שהוגשה לממשלה הוצגו העקרונות המנחים שקבעה המועצה הארצית ובהן, בין השאר, לא רק הקרבה לאזורי הצריכה תוך צמצום רשת ההולכה, אלא גם העדפה לתכנון תוספת יחידות ייצור שתתבצע באמצעות שדרוג או הרחבה של אתרים קיימים. לכן, הוחלט לאשר את הרחבת דוראד, שההספק המקסימלי שלה כיום עומד על 860 מגה וואט, והיא ממוקמת בשטח המצוי באתר קצא"א בדרום אשקלון.

התחנה כוללת 12 פיקרים שיודעים לעמוד בעומס תוך שתי דקות. התחנה הופעלה מסחרית במאי 2014, אך כבר ב-2013 התחילו לעסוק באפשרות להרחבתה. במסגרת האישור הקיים לדוראד אושרו 75 דונם, שמתוכם כיום מנוצלים 70. אותם החמישה דונמים הנותרים הם ברי שימוש להרחבה משום שניתן להשתמש בחדר הפיקוד ובמערכת המיתוג הקיימים, שמסוגלים להשתלט גם על ההרחבה. דוראד ורוטנברג יושבים על אותם שני קווי יציאה, ולכן עלול להיווצר אתגר. על אחת כמה וכמה כאשר עיקר בעיית הייצור קשורה לגוש דן.

חברה ציבורית שנפגעה מהחלטת הממשלה היא OPC אנרגיה, שלא תיהנה מהרחבת התחנה בחדרה. החברה היא גם הבעלים של תחנת הכוח רותם, שפועל בטכנולוגיית מחזור משולב, בהספק של כ-466 מגה וואט. כיום, תחנת הכוח בחדרה שפועלת מאז יולי 2020 בטכנולוגיית קוגנרציה, המייצרת חשמל וקיטור, היא בעלת הספק של 144 מגה וואט.

באפריל 2021, הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה החליטה כי התוכנית להרחבת OPC חדרה, שעסקה אז בהרחבה לכ-800 מגה-וואט, תהיה בסוף סדר העדיפויות בשל ריבוי תחנות הכוח באזור, וכך אכן היה היום. ב-2022, הרווח הנקי של OPC אנרגיה, שבעלת פעילות ענפה גם בארה"ב שכוללת 360 מגה-וואט שצפוי להיות מחוברת באנרגיה מתחדשת עד סוף 2023, צמח מ-303- מיליון שקל ב-2021 ל-219 מיליון שקל ב-2022. במסגרת סיכום שנת 2022, העריכה החברה כי הירידה הצפויה במחיר הגז הטבעי של OPC בישראל עם התחלת הזרמת גז טבעי ממאגר כריש, תביא לחיסכון של כ-60 מיליון שקל לשנה.

התוכנית לחידוש ייצור החשמל ברידינג יצאה לדרך

בתוך כך, כפי שפורסם בגלובס לפני כשלושה שבועות, התוכנית לחידוש ייצור החשמל בתחנת הכוח רידינג, שהוביל שר האנרגיה ישראל כ"ץ, יוצאת לדרך. הממשלה החליטה על הקמת צוות בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה והתשתיות ובהשתתפות רשות החשמל ומשרד האוצר, אשר יבחן מה החלופה המתאימה להמשך ייצור חשמל בתחנת הכוח: שיפוץ היחידות הקיימות או הקמת יחידות ייצור זמניות חדשות תוך בחינת שילוב ייצור חשמל מבוזר של אנרגיות מתחדשות ואגירה בגוש דן. הפתרון עשוי להיות הקמת יחידות ייצור ניידות (פיקריות) בתחנת הכוח רדינג. פיקרים הם מערכות שעובדות באמצעות טורבינות גז שמבוססות על מנוע סילוני. היעילות שלהן פחותה ורמת הזיהום גדולה. הן מיועדות רק לשעות "פיק", בהן הן מייצרות 20%־30% יותר.

בד בבד, הוחלט על קידום תיקון חקיקה במסגרתו יוכלו שר האנרגיה והתשתיות ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', בהתייעצות עם רשות החשמל, לאשר לחברת החשמל להאריך את משך החיים ההנדסי של יחידות הייצור הקיימות בתחנה או להקים יחידות ייצור חדשות בשטח התחנה. כמו כן, תוכל רשות החשמל, באישור השר, לתת לחברת החשמל רישיון לייצור חשמל באתר רידינג, שהייצור בו הופסק באוקטובר, לזמן המינימלי הנדרש עד יישום "חלופת ההולכה" אשר תייתר את הצורך בייצור חשמל בתחנת הכוח רידינג.

שני פתרונות חשובים לעתיד שאושרו את החלטה כי שר האנרגיה יבחן את הקמתו של כבל תת ימי להולכת חשמל. זאת, במטרה לשפר את יכולות הולכת החשמל. בשורה שצפויה לעודד אף יותר את ההולכה מדוראד לכיוון מרכז הארץ. מעבר לכך, הוחלט על הקצאה 100 מיליון שקל עבור מענקים לרשויות לקידום של מיזמים של התייעלות באנרגיה, תחבורה חשמלית, ייצור אנרגיה מתחדשת וניהול אנרגיה, וכן על ידי ייעוץ לשלטון המקומי וסיוע בהכשרתו של כוח אדם ייעודי לנושא.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות